MuscleMeat

Nilevar

Bezoekers in dit topic

200px-Norethandrolone_structure.png


Norethandrolon

IUPAC naam

(17β)-17-ethyl-17-hydroxyestr-4-en-3-one

Ook bekend als

Nilevar, norethandrolone

Farmaceutische & Chemische gegevens

Moleculaire massa basis:

302.4558 g/mol

Biol. beschikbaarheid:

?

Halveringstijd:

1 dag

Gebruik:

Toediening:

Oraal

Effectieve dosis:

20 mg - 40 mg / dag

Verkrijgbare dosissen:

10 mg tabletten

Straatprijs:

2 euro voor 10 tabletten van 10 mg / st.

Nilevar (werkzame stof norethandrolon) is een orale anabole steroïde ontwikkeld door farmaceutisch bedrijf Searle (nu deel van Pfizer).


Geschiedenis
Een aankondiging van de Mayo Clinic in 1949 met betrekking tot de dramatische effectiviteit van cortisone bij de behandeling van reumatoïde artritis, zorgde voor enorme interesse in de chemie van steroïden, endocrinologie, en aanverwante gebieden in de geneeskunde. Kort daarna heeft G.D. Searle & Co een grote inspanning geleverd in het onderzoeken van steroïden, waarvan het doel was om betere steroïde geneesmiddelen te ontdekken dan welke op dat moment beschikbaar waren, of steroïden te ontwikkelen die gebruikt konden worden voor aandoeningen waarvoor eerder nog geen medicijnen beschikbaar waren. Deze inspanning werd opmerkelijk succesvol en heeft geleid tot de invoering van een aantal belangrijke medicijnen met voortrekkersrol. Waaronder norethandrolon, op de markt gebracht in 1956 als Nilevar (1). Nilevar was één van de eerste orale steroïden beschikbaar in de Verenigde Staten. Het was in wezen Searle's antwoord op Ciba's Dianabol (methandrostenolon), die werd uitgebracht in datzelfde jaar.

Medisch gebruik
Nilevar werd vroeger onder andere gebruikt voor de behandeling van artritis. Nilevar werd later vervangen door het mildere Anavar.

Gebruik in bodybuilding
Eigenschappen
Nilevar was vermoedelijk één van de eerste steroïden die in omloop kwam in bodybuilding-kringen. Het is wat Arthur Jones aan Bill Pearl gaf in 1956, en het gaf hem een winst van 15 kilo om vervolgens de Universe dat jaar te winnen. Niet toevallig was er in 1956 de release van Nilevar door Searle in de VS. Hetzelfde bedrijf dat later Anavar (oxandrolone) zou gaan produceren, wat veel milder is voor het systeem en met name minder toxisch is. Nilevar wordt vandaag de dag nog zelden gebruikt.

Men zou kunnen stellen dat, hoewel het technisch niet juist is, het middel een orale Deca-bereiding is. Het stamt uit dezelfde basissteroïde (nortestosteron) en werkt op een zeer vergelijkbare manier. Ook norethandrolon is een krachtige stimulator van de androgeenreceptor, bevestigd door de merkbare virilisatie bij vrouwelijke gebruikers. Het wordt eveneens gedeactiveerd door het 5-alfa-reductase enzym, wat verklaart waarom het androgenisch gezien in lagere doseringen eigenlijk één van de mildste steroïden is voor mannen. Norethandrolon is ook een progestativum en kan in bepaalde mate aromatiseren. Dit betekent dat het net zoals nandrolon oestrogene bijwerkingen kan veroorzaken, wanneer er in kleine hoeveelheden circulerende oestrogenen aanwezig zijn, dankzij de oestrogeen-versterkende eigenschappen van de progestagene activiteit.

200px-Anaplex.jpg


Anaplex jurox , een veterinair medicijn (Australië)

Het is dus eigenlijk nandrolon in heel het proces, alleen androgenisch net iets zwakker en met een beetje meer oestrogene potentie. De winst zal bestaan uit bulk-massa door de hoge waterretentie, waardoor er sprake is van een verbeterde smering van de gewrichten, zoals ook bij nandrolon het geval is. Nortestosteron metabolieten zoals norandrosteron kunnen heel lang na gebruik worden gedetecteerd in drugstests, vanwege de grote mate van verestering in het vetweefsel. Norethandrolon kan dus niet worden gebruikt door atleten die getest kunnen worden.

Aan een dosering van 30 tot 40 mg kunnen goede winsten in spierkracht en spiermassa worden verwacht, maar deze zijn niet erg gemakkelijk te behouden vanwege de onderdrukkende werking die norethandrolon heeft op de hypothalamus-hypofyse-testiculaire axis (HPTA).

Anders dan nandrolon echter, is norethandrolon een 17-alfa-gealkyleerd middel. Dit maakt dat er twee duidelijke verschillen zijn met de oorspronkelijke stof. De eerste is dat het niet snel veresterd. Hoewel de metabolieten lange tijd na het laatste gebruik opgespoord kunnen worden, zal dit minder lang zijn dan bij nandrolon. Het tweede verschil is dat er een zekere mate van hepatoxiciteit is. Dat betekent dat gebruikers Nilevar niet als basismiddel kunnen gebruiken in een stack, zoals ze dat bij Deca zouden kunnen doen. Het gebruik ervan moet worden beperkt tot 4 tot 6 weken en niet langer, en regelmatige controles van de leverwaarden worden voor de veiligheid aanbevolen. Leverwaarden zouden na gebruik snel moeten herstellen. Het gebruik van deze steroïde gaat meestal gepaard met hoofdpijn, gastro-intestinaal ongemak en een hoge bloeddruk.

In tegenstelling tot Anavar, wat Searle's antwoord was op de klachten over de hoge mate van bijwerkingen met norethandrolon, was Nilevar altijd zeer gemakkelijk verkrijgbaar en was het ook niet duur. Waarschijnlijk een gevolg van de steeds verminderde vraag naar het product. Het werd het vaakst gebruikt in de hogere gewichtsklassen van gewichthefwedstrijden, met overigens groot succes. Ook powerlifters vonden het altijd een goed product. Maar vanwege de hoge mate van bijwerkingen, het beperkte gebruik en de grote toename van tijdelijke massa bij de gebruiker, is Nilevar als middel verslagen door betere alternatieven in zowel bodybuilding als andere krachtsporten. De progestagene activiteit heeft ook heel wat gebruikers er van weerhouden om het te stacken met andere middelen die kunnen aromatiseren, aangezien dit het risico op oestrogen-gerelateerde bijwerkingen aanzienlijk verhoogt.

Bijwerkingen
 • Gynecomastie (ontwikkeling van borsten) als gevolg van oestrogeenvorming

 • Benigne prostaathypertrofie of BPH (vergroting van de prostaat)

 • Acne en vette huid

 • Erectiestoornissen (tijdelijk)

 • Hoge bloeddruk en afname van de goede cholesterol

 • Vergrote kans op hartaandoeningen

 • Bij mannen kunnen de testikels tijdelijk krimpen indien er geen voorzorg voor wordt getroffen (Pregnyl)

 • Opgezwollen gezicht door vasthouden van water (problemen in de osmoseregeling)

 • Lichte vermannelijking (bij vrouwen)

 • Hepatoxisch
Stacken en gebruik
Nilevar is een matig anabole orale 17-alfa-gealkyleerde steroïde. Het is gealkyleerd met een ethyl groep in plaats van een methyl-groep, zoals vaak wordt gedaan. De hepatoxiciteit is behoorlijk, maar niet bepaald op het niveau van Anadrol of Halotestin. Maar in elk geval is langdurig gebruik uit den boze. Gebruik van 20-40 mg per dag lijkt een correcte hoeveelheid te zijn. Er is geen behoefte aan het opsplitsen van de dosis. Het is misschien zelfs niet nodig om dagelijks te gebruiken, omdat nandrolon zeer goed interageert met esterase en goed bewaart blijft in vetweefsel. Daarbij moet wel opgemerkt worden dat het effect van norethandrolon in deze kwestie sterk verminderd is in tegenstelling tot een nandrolon-ester vanwege de ethylgroep. Eén enkele dagelijkse dosis per dag lijkt dus in elk geval het meest gepast.

De beste manier om dit middel te stacken is analoog aan die van nandrolon-esters, dus aromatiseerbare steroïden zoals testosteron, Dianabol of Anadrol komen in aanmerking. De orals lijken het meest logisch omdat ze voor een vergelijkbare periode als Nilevar gebruikt dienen te worden. Er is in die zin natuurlijk een gevaar bij het stacken van deze middelen, omdat zowel Anadrol als Nilevar een oestrogene verhoging in de hand werken. In dit geval word aanbevolen om de stack aan te vullen met een aromatase-remmer én een receptor-antagonist, en mogelijk ook met Winstrol. Maar 30 tot 40 mg Nilevar met 30-40 mg methandrostenolon of 50-100 mg oxymetholon zou voor krachtsporters in elk geval zeer positieve resultaten opleveren. Methyltestosteron aan 30 tot 40 mg kan mogelijk ook een goede partij vormen tijdens een bulk-kuur. Hét grote gevaar van een stack met 17AA orale steroïden is natuurlijk de zeer reële verhoging van de levertoxiciteit.

Het gebruik van medicijnen om bijwerkingen te controleren wordt sterk aanbevolen bij Nilevar, vooral wanneer het gecombineerd wordt met de vier bovengenoemde steroïden. Het gebruik van Nolvadex gedurende de hele kuur aan ongeveer 20 tot 30 mg per dag blijkt in praktijk de beste manier te zijn. De toevoeging van Arimidex (0,5 mg p.d.) of Proviron (50 tot 100 mg p.d.) kan ook nodig zijn, vooral bij dianabol of methyltestosteron. Het gebruik van Clomid of Nolvadex na de kuur moet worden aangemoedigd en volgehouden worden voor 3 tot 4 weken met tabletten waarvan de dosis afgebouwd wordt van 50 tot 25 mg. Nolvadex krijgt de voorkeur over Clomid vanwege de hogere affiniteit voor de oestrogeenreceptor.

Gebruikersmeningen
Topics uit het Bodybuilding.nl anabolen forum:

 • Geen topics gevonden. Start een topic over Nilevar.
Merken & producten
Searle

Nilevar (FR, CH)

10 mg tabs

Nilevar (o.c.) (US)

10 mg tabs

Referenties
 • 1. Colton FB. Steroids and "the pill": early steroid research at Searle. Steroids. 1992 Dec;57(12):624-30.
 
Naar boven