XXL Nutrition

Oliepeil nakijken !

philaprilia

Dutch Bodybuilder
Lid sinds
26 mei 2004
Berichten
384
Waardering
9
Ik heb een aantal zaken nagelezen ivm de hier meest gebruikte oliën en heb dan maar wat knip en plakwerk verricht:

Gezonde oliën kunnen een waardevolle bron van noodzakelijke essentiële vetzuren (EVZ’s) zijn, samen met beschermende fytochemicaliën.
Ontneem jezelf de voordelen van deze elixers niet.

De beste oliën moeten van organische afkomst zijn, niet geraffineerd en gewrongen of koud geperst (zonder toegevoegde hitte geproduceerd). Hoe geraffineerder een olie is, hoe slechter deze voor je is. Tijdens het raffineren worden fytosterols verwijderd, chemische stoffen die helpen beschermen tegen hartaanvallen en bepaalde vormen van kanker. Essentiële vetzuren zorgen ervoor dat de receptoren voor insuline de juiste vorm behouden.

OLIJFOLIE
De olie waar je niet zonder kunt. Deze dieettopper en culinaire superster kan helpen het slechte LDL cholesterolpeil te laten zakken en verschaft bescherming tegen hoge bloeddruk en verstopte aderen.
Gebruik: je kunt olijfolie als vervanger van boter gebruiken met een sneetje Franse toast. Er zijn twee graderingen – virgin en extra virgin. Dit zijn hogere graderingen. Ze zijn wat duurder en delicater en je kunt ze daarom het best over de salade sprenkelen, of je groente of pasta. De term “extra light” slaat bij olijfolie op de kleur, niet op het aantal calorieën. Opmerking: uit het licht en koel bewaren.
Voedingswaarde: 1 eetlepel, 120 calorieën, 13,5 gram vet (2 gram verzadigd), 1,5 gram meervoudig onverzadigd, 10 gram enkelvoudig onverzadigd)

VLASZAAD (VLAS) OLIE =lijnzaad
Eén van de beste en praktische manieren om aan essentiële Omega-3 en Omega-6 vetzuren te komen. Vlaszaadolie heeft weinig smaak (hoewel sommige mensen beweren dat het wel degelijk een smaak heeft, een onaangename). Je kunt het in iedere reformwinkel kopen.
Gebruik: je kunt dit het beste gebruiken in sladressing of in een shake. Gebruik het niet om in te bakken of frituren want de hitte zal alle EVZS’s vernietigen. Opmerking: vlaszaadolie moet in de koelkast bewaard worden en in een donkere verpakking. Als het ook maar een beetje bitter smaakt moet je het weggooien, want het kan snel ranzig worden.
Voedingswaarde: 1 eetlepel, 120 calorieën, 14 gram vet (1 gram verzadigd, 10 gram meervoudig onverzadigd, inclusief omega-3 vetzuren, 3 gram enkelvoudig onverzadigd)

Eigenschappen en werking vlaszaadolie:
De uit vlaszaad gewonnen olie is rijk aan alfa-linoleenzuur, een essentieel omega-3 vetzuur, dat onmisbaar is voor de gezondheid. Essentiële vetzuren worden in het hele lichaam gebruikt ter bescherming van de celmembranen en ze spelen vooral een belangrijke rol bij de groei en ontwikkeling van het centrale zenuwstelsel (de hersenen en het ruggenmerg). Ze worden ook als bron van energie gebruikt en maken deel uit van de verbindingen die de bloeddruk, de bloedstolling, de immuunreacties en de vetafbraak reguleren.

Lijnzaadolie en prostaatkanker:

Toen iedereen aan de lijnzaadolie ging werden we allemaal geconfronteerd met studies die beweerden dat een dieet met deze olie de kans op prostaatkanker aanzienlijk verhoogd.

2 1 - 0 1 - 2 0 0 4
Onderzoekers: Geen lijnzaadolie voor mannen

William Marley is een voorstander van het gebruik van supplementen. Vroeger adviseerde hij het gebruik van lijnzaadolie, dat een precursor van de omega-3-vetzuren bevat, aan mensen met diabetes en hart- en vaatziekten. Omega-3-vetzuren zijn dan wel goed voor het cholesterol en de insulinehuishouding, maar de aanwijzingen stapelen zich op dat alfa-linoleenzuur de groei van prostaatkanker versnelt. Marley vindt dan ook dat mannen het supplement niet moeten gebruiken.

Marley, die zijn uitspraken doet in de Amerikaanse krant Herald-Dispatch, heeft een tweetal andere wetenschappers om advies gevraagd: Charles Myers, die onderzoek deed naar de impact van alfa-linoleenzuur op de prostaat, en Dean Ornish, die onderzoek heeft gedaan naar de impact van levensstijlfactoren op het hart. Beiden adviseerden mannen visolie te gebruiken, en de flaxoil of de lijnzaadolie te laten staan.

Dat alfa-linoleenzuur de kans op prostaatkanker verhoogt is al meerdere opgedoken in studies.

In 1993 publiceerde de groep van Walter Willett een onderzoek onder 50.000 gezonde Amerikaanse mannen in de gezondheidszorg. Daarvan bleken er in een periode van twee jaar 126 prostaatkanker in een gevorderd stadium te hebben. Toen de onderzoekers keken naar de dieetgegevens van de mannen, bleek dat een hoge inname van dierlijk vet de kans op kanker verhoogde. De inname van alfa-linoleenzuur deed dat ook.

Later stuitten andere onderzoekers op hetzelfde verband. Ook zij vonden dat mannen die veel alfa-linoleenzuur binnenkregen twee tot drie keer meer kans op kanker hadden dan mannen met een lage inname. De consequenties voor gebruikers van lijnzaad zijn ernstiger dan die getallen doen vermoeden. De mannen in de studies kregen hun alfa-linoleenzuur vooral uit vlees. Het ging om hoeveelheden die in het niet vielen bij wat een lijnzaadgebruiker binnenkrijgt.

In de meest recente epidemiologische studie maken onderzoekers uit Uruguay de balans op. Inclusief hun onderzoek - waaruit bleek dat een hoge inname van alfa-linoleenzuur de kans op prostaatkanker bijna vervijfvoudigt - hebben onderzoekers zes keer naar alfa-linoleenzuur gekeken. Vijf keer is er een positief verband gevonden. De onderzoekers uit Uruguay konden trouwens aantonen dat ook alfa-linoleenzuur uit plantaardige bronnen de kans op prostaatkanker verhoogt


MAAR:

2 8 - 0 6 - 2 0 0 7
Dieet met veel EPA en DHA beschermt tegen prostaatkanker (Cancer Epidemiology Biomarkers & Prevention, 10.1158/1055-9965.EPI-06-1033) Hoe meer EPA en DHA er in je bloed zit, des te geringer is je kans op prostaatkanker. Dat schrijven epidemiologen van Harvard in Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention.
De Harvardianen volgden vijftienduizend gezonde mannen gedurende dertien jaar. Ze bepaalden de concentratie van een aantal vetzuren in het bloed van de mannen, en keken vervolgens of die prostaatkanker kregen.


alfa-linoleenzuur verhoogd- hoewel het een omega-3-vetzuur is - de kans op prostaatkanker.
Heb je veel linolzuur - een omega-6-vetzuur - in je bloed, dan verlaagt dat je kans op kanker. GLA - een omega-6-vetzuur - en zijn metaboliet DHGLA verhogen de kans juist.
Dat wijst overigens niet op een beschermend effect van linolzuur in het dieet, maar juist in de richting van bescherming door visvetzuren. Heb je veel visvetzuren in je bloed, dan pikken die vetzuren de enzymen in, die linolzuur omzetten in actieve - en in grote hoeveelheden niet zo gezonde - metabolieten. Zetten de enzymen visvetzuren in metabolieten om, dan ontstaan er ongevaarlijke metabolieten.
Veel visvetzuren = meer niet-gemetaboliseerd linolzuur.
Het beschermende effect van DHA en EPA is fors. Mannen in het hoogste quintiel van zowel DHA en EPA hebben veertig procent minder kans op prostaatkanker dan mannen in het laagste quintiel.


Dus:

0 6 - 1 1 - 2 0 0 6
Een portie zalm per week vermindert kans prostaatkanker 43 procent (nutraingredients.com) Stuk, gebaseerd op een Zweedse studie die binnenkort verschijnt in de International Journal of Cancer.
De studie, gedaan onder een kleine tweeduizend mannen, bevestigt wat we over prostaatkanker en visvetzuren denken te weten.
Zalm, de vissoort waar de meeste visvetzuren in zitten, verlaagt je kans op prostaatkanker - fors. Eet je een keer of vaker per week zalm, dan vermindert je kans op prostaatkanker met 43 procent.
Vissticks en witte vis verhogen de kans, net als garnalen en schelpen. Eet je niet alleen zalm, maar ook makreel, dan daalt je kans op prostaatkanker nog verder.
 
Ja dus geen lijnzaadolie doen???
 
Terug
Naar boven