Een update voor de geïnteresseerde:
Online cursus Peter Bierhof uitgelicht deel II
Enkele personen (Watson, Wilson, Eck, Lawder, Wolcott) hebben zich bezig gehouden met de ontdekking en verspreiding van het zogenaamde oxidatie-type. De achtergrond ervan is dat het metabolisme (dit is wat anders dan de spijsverering) van mensen verschilt, hetgeen zich uit in een verschillend effect op de zuurgraad van het bloed.
Bij mensen die onder de fast-oxidizers vallen zou het bloed licht zuurder zijn. Bepaalde voeding, afhankelijk van het oxidatie-type, zou op basis daarvan een positief effect hebben op de gezondheid. Zo bepaalt de uitslag van het oxidatie-type welke verdeling macronutriënten optimaal zou zijn (1). Voeding is echter veel complexer dan enkel de samenstelling van macronutriënten.
Wat ik mezelf afvraag is wat er zou moeten veranderen na een voedingsinterventie. De zuurgraad van het bloed moet hetzelfde blijven omdat de persoon anders in een ander oxidatie-type zou vallen volgens Peter Bierhof (2). En volgens Peter Bierhof is het oxidatie-type niet te veranderen (3). Vreemd, omdat juist de zuurgraad van het bloed verantwoordelijk wordt gehouden voor de gezondheidsproblemen (4).
De diagnose voor het type oxidizer gebeurt volgens Lawrence Wilson door een haar-analyse. Deze methode is een verdere ontwikkeling op basis van de theorie van Watson. Hierbij wordt gekeken naar de verhouding van calcium/kalium, natrium/magnesium en natrium/kalium. Hierover heeft hij een artikel gepubliceerd in
Journal of Orthomolecular Medicine (5)
Methodologisch ontbreekt er wel het één en ander aan het onderzoek om de resultaten serieus te nemen. Het wordt ook niet voor niets in een orthomoleculair tijdschrift gepubliceerd en niet in een gerenommeerd medisch tijdschrift. Zo wordt er aangenomen dat een negental signalen en symptomen de oxidatie-snelheid kunnen weergeven (zie blz 128 ref. 5). Een fast-oxidizer zou bijvoorbeeld de mate van zweetproductie, bloeddruk of een voorkeur hebben voor rood vlees, terwijl een slow-oxidizer de voorkeur heeft voor kip, vis en vegetarische eiwitten. Dit is de basis, het fundament van het onderzoek. Als dat op vage aannames wordt gebaseerd heeft dat gevolgen voor de rest van het onderzoek. En hier gaat het dus al mis. Waaruit blijkt dat deze negen signalen en symptomen corresponderen met de zuurgraad van het bloed en dus het oxidatie-type? Ook wordt er voorbij gegaan dat deze signalen en symptomen weleens andere oorzaken kunnen hebben. Deze moeten dan eerst uitgesloten worden.
De diagnose diabetes mellitus wordt ook niet gesteld op basis van vragen naar voedselvoorkeuren. De causale relatie tussen die twee ontbreekt namelijk.
Ook de referenties die gebruikt worden zijn niet spectaculair wat betreft kwaliteit en kwantiteit. Het zijn twee boeken en twee artikelen (geen onderzoeken).
Een andere uitleg is dat het effect van de voeding afhankelijk is van het sympatisch en para-sympatisch zenuwstelsel. Onderdelen van het autonome zenuwstelsel. Bij iemand waarbij het para-sympatisch zenuwstelsel dominant is heeft een bepaalde voeding een andere uitwerking dan bij iemand waarbij het para-sympatisch zenuwstelsel dominant is. Bij fast-oxidizers zou het sympatisch zenuwstel de boventoon voeren (6).
De bovenstaande informatie is veelvuldig op internet te vinden met de poging om het overtuigend en plausibel in elkaar te zetten. Wat echter telkens ontbreekt is een verwijzing naar onderzoek dat de theorie onderbouwd. Vreemd, gezien de vele onderzoekers die erbij betrokken zijn. Wel hebben enkele onderzoekers er boeken over geschreven die als referentie dienst doen.
Dan de vertaling van deze theorie door Peter Bierhof.
In plaats van een haar-analyse heeft Peter Bierhof een online vragenlijst ontwikkeld met 16 vragen om het oxidatie-type vast te stellen (à €9,95). Deze vragen zijn onder andere gebaseerd op instinctieve voedselvoorkeuren. Hier loopt de vergelijking met de theorie van Wilson en anderen al spaak. Met een vragenlijst kan niet achterhaald worden wat de ratio van de genoemde mineralen is (de methode om het oxidatie-type vast te stellen volgens Wilson). Ook lijkt er geen samenhang tussen voedselvoorkeuren en de zuurgraad van het bloed. Voedselvoorkeuren hebben ook te maken met onder andere opvoeding, emotie en gewoonten (7-9). Dit zet al vraagtekens bij de validiteit van de online vragenlijst.
Het lijkt erop dat hij zelf voortborduurt op een niet bewezen theorie. Een uiterst relevante en zelfs essentiële vraag is dan ook waar de vragenlijst die Peter Bierhof gebruikt om het oxidatie-type vast te stellen op is gebaseerd. Wat zegt de uitslag precies? Een vraag die ik hem verschillende keren heb gesteld en waar zijn broek een beetje van afzakt (10).
Lawrence Wilson geeft aan (11):
WARNING: Metabolic typing that is offered by some other individuals and groups is not the same as that presented in this article and on this website. Please be warned that other systems of metabolic typing, and other methods to assess the oxidation type are often incorrect, confusing and dangerous.
WARNING: Before proceeding, I wish to clarify that some physicians determine the oxidation rate using blood tests, questionnaires and perhaps other means. They may also suggest different foods and nutrients for the oxidation types. This can be confusing, incorrect and even dangerous
De vraag is of Peter Bierhof zelf de achtergrond van het oxidatie-type goed begrepen en vertaald heeft. Op zijn site en in zijn video’s legt hij het namelijk niet zo uit zoals de bedenkers het beschrijven. Hij vertaalt het oxidatie-type naar het vermogen om een bepaalde voeding te verteren. Dat is echter niet juist. Er wordt helemaal niet gesproken over de snelheid van de vertering, hetgeen Peter Bierhof als basis noemt (12):
Slow -Oxidizer Deze verteert de voeding heel langzaam en heeft dus belang bij makkelijker verteerbaar voedsel. Dus: meer koolhydraten en minder eiwitten en vet
Mid- Slow Oxidizer
Mid- Oxidizer Dit is een gemiddelde vertering snelheid
Mid- Fast Oxidizer
Fast -Oxidizer Deze verteert de voeding heel snel en heeft dus belang bij moeilijk verteerbaar voedsel. Dus: meer eiwitten en vet en minder koolhydraten
Een zekere dr. Lawder en dr. Watson hebben ontdekt de snelheid waarmee mensen de voeding verteert en omzet in energie heel verschillend kan zijn.
Met Oxidatie bedoelen we hier: De snelheid waarmee je lichaam de voeding verteerd en omzet in energie.
Hij baseert zijn adviezen op de verteerbaarheid van het voedsel dat zou passen bij het oxidatie-type. Een betere benaming zou dan zijn digestion-type (hoewel de vragenlijst hier ook niet mee correspondeert) Over het effect op de zuurgraad wordt niet gesproken terwijl dit wel van belang lijkt te zijn volgens Watson en anderen:
The principles of Metabolic Typing depend heavily upon blood ph control. These were first demonstrated by George Watson, PhD and later by Rudolf Wiley, PhD. Emanuel Revici, MD and later Guy Schenker, DC have done extensive work regarding the various types of acid/alkaline imbalances as well(13)
Overigens is het lichaam redelijk goed in staat om de pH van het bloed binnen normaal-waarden te houden dankzij bicarbonaat, longen en nieren.
citaat Peter Bierhof zei:
Ik kies voor de supplementen van W.I.N. Waarom? Omdat al deze produkten medisch en wetenschappelijk onderbouwd zijn. Aan sommige produkten ligt 30 jaar onderzoek ten grondslag! (12)
Opmerkelijk is dat de producten van WIN E-nummers bevatten waarvan Peter Bierhof zegt ermee op te passen of zelfs echt moet vermijden (14).
Voorbeelden zijn magnesiumstearaat, calciumsulfaat, hydroxypropylmethylcellulose, acesulfaam K, sucralose, microkristallijne cellulose, vernet carboxymethylcellulose, maar ook suiker, fructose en maltodextrine (15). Deze zijn ook te koop op zijn WIN-webshop (16).
Dit lijken mij toch duidelijk twee tegenstrijdige adviezen en visies.
Nog niet gesproken over de aangedikte en onjuiste claims die WIN (maar ook andere fabrikanten) gebruikt voor hun producten. Het valt me op dat er zo gemakkelijk gezegd wordt dat iets “wetenschappelijk onderbouwd” is. Het begint bijna betekenisloos te worden. Maar het zal wel goed verkopen. Er is overigens een verschil tussen de wetenschappelijke onderbouwing van ingrediënten en producten (een combinatie van ingrediënten). De afgelopen jaren heeft de
European Food and Safety Authority (EFSA) gezondheidsclaims beoordeeld die levensmiddelenfabrikanten in konden dienen. Ongeveer 80% is ervan kreeg een negatief advies en mag niet worden gebruikt in Europa. Voor de producten/ingrediënten van WIN zou met dezelfde beoordelingscriteria ook zonder twijfel veel claims worden afgekeurd. Sterker nog, bepaalde claims voor afzonderlijke ingrediënten in WIN-producten zijn door de EFSA afgekeurd.
citaat Peter Bierhof zei:
Maar wat zie je in de praktijk? Bijna iedereen wordt standaard op plm. 1.000 – 1.200 Kcal gezet! Na 20 jaar valt mij het bekje daar nog steeds van open.
Ongelofelijk dat dit nog steeds gedaan wordt. Zelfs de “deskundigen”die we kennen uit de media gaan nog steeds uit van dit principe, terwijl iedereen weet dat dit niet de manier is. Want als dat wel zo was, zou jij nu niet mijn e-book lezen. Toch? (17)
Hier wordt vergeten dat succesvol afvallen van meer factoren afhankelijk is dan alleen caloriebeperking. Denk aan motivatie, doorzettingsvermogen, kennis, vaardigheden, tijdgebrek, steun, eigen effectiviteit, psychologische factoren, medicijngebruik, ziekte, opvoeding, erfelijkheid, externe-eter, etc. Al deze factoren hebben invloed om het gewenste gedrag vol te houden. Peter Bierhof haalt er echter selectief één onderdeel uit en wijst dit aan als oorzaak zonder naar de andere factoren te kijken.
Een caloriebeperkt dieet van 1000 kcal/dag is niet altijd nodig, maar kan zeker voor sommige mensen effectief zijn.
citaat Peter Bierhof zei:
Als je van lezen en van “eerst alles onderzoeken” houdt voordat je actie gaat ondernemen, mail me dan eerst even. Dan kan ik je namelijk overladen met onderzoeken, feiten en fabels over voeding en suppletie. Hiermee ben je dan wel even een paar maanden zoet denk ik…….
Ben je echter meer zoals mij: geen/weinig woorden maar daden? Mooi! Dan gaan we aan de slag en zal ik je in de komende weken alles leren hoe je een voedingsadvies op maat kunt maken voor jezelf en/of voor een ander. Allemaal puur praktijk gerichte zaken en heel weinig theoretisch “geleuter” Waarom zeg ik dit? Omdat voor alle voordelen die ik op kan noemen over goede voeding en suppletie er altijd wel een of andere “wetenschapper”of instantie is die het tegendeel zal kunnen bewijzen op zijn/haar manier (17).
Hocus Pocus? ja, voor de meeste mensen, die nooit verder hebben gekeken dan hun neus lang is, wel. Maar zoals ik al zei: dit is een medisch onderbouwd programma waren jaren aan studie en onderzoeken aan vooraf zijn gegaan (17).)
Jammer dat Peter Bierhof desondanks de discussie niet aangaat. Niet op fora of via de mail, maar ook op Youtube en op zijn site heeft hij de mogelijkheid om te reageren uitgezet. Hij heeft het wel herhaaldelijk en nadrukkelijk over mij in zijn blogs, maar biedt mij niet de mogelijkheid om daarop te reageren. Een beetje kinderachtig, maar laat ik hem dat podium gunnen. Het is voor mij weer een drijfveer om zijn methode naar buiten te brengen. Het is dan aan anderen om een conclusie te trekken.
Het hele mailcontact tussen mij en Peter Bierhof is gebaseerd op het leveren van onderzoeken. Echt overladen werd ik er niet mee. Het enige dat ik vanaf 26 oktober kreeg was een korte bibliografie van het APEX Fitness programma bestaande uit voornamelijk boeken en het antwoord:
citaat Peter Bierhof zei:
- Wat ik je nu voor je kan, en ga, doen is je verwijzen naar het boek van dr. Lawder het I.N. diet.
- Ik heb geen zin - en dat moet je niet verkeerd oppakken - om alles in detail voor jou uit te zoeken. Ik baseer nl alles ook voornamelijk op eigen ervaringen. Van mezelf en van mensen die ik begeleid heb.
- Ik laat het hier bij Rob, want heel eerlijk gezegd heb ik hier even geen zin en geen tijd voor
Zelf heb ik hem op de hoogte gesteld dat ik dit topic ging plaatsen en heb hem uitgenodigd om te reageren.
Nogmaals wil ik hem via deze weg uitnodigen om te reageren. Een persoonlijk gesprek is ook prima.
Wat ik graag wil zien (en noodzakelijk is om de methode van Peter Bierhof te onderbouwen) is:
- Een definitie van het oxidatie-type die objectief met een gevalideerde methode te meten is.
- Kwalitatief goed onderzoek dat laat zien dat de optimale verhouding macronutriënten afhankelijk is van het oxidatie-type en invloed heeft op relevante eindpunten (bijvoorbeeld bloeddruk, bloedlipiden, glucosewaarden, mortaliteit, lichaamsgewicht etc.)
Ik ben me ervan bewust dat het bovenstaande ontbreekt en niet zomaar aan te tonen is. Maar het is Peter Bierhof die de uitspraken doet, zijn hele methode wetenschappelijk en medisch onderbouwd noemt, en andere diëten afkeurt. Bij dergelijke duidelijke uitspraken hoort een overtuigende onderbouwing. Zeker wanneer hij zelf aangeeft dat hij deze kan geven (18), hoewel? (19). Het verwijzen naar boeken voldoet hier niet aan.
Er kan duizend keer uitgelegd en beschreven worden waar het oxidatie-type voor staat en wie de ontdekkers zijn. Maar daarmee wordt geen onderbouwing gegeven. Het beschrijven van homeopathie en de achtergrond van Samuel Hahnemann is ook geen onderbouwing voor de werking van homeopathie.
Referenties
1. Peter Bierhof: “
De verdeling K-E-V loopt uiteen van 40 -35 -25 voor een Fast-Oxidizer tot aan 75 -15 -10 voor een Slow-Oxidizer”.
[Link niet meer beschikbaar]
2. Peter Bierhof: “
Snelle oxidizers produceren een zuur veneuze bloed-pH, en langzame oxidizers produceren een alkalisch veneuze bloed pH.”
[Link niet meer beschikbaar]
3. Peter Bierhof: “
Men heeft ontdekt dat de oxidatie snelheid ook per persoon verschillend is, maar deze kan NIET worden beïnvloed. Dit is nl genetisch bepaald.”
[Link niet meer beschikbaar]
Peter Bierhof: “
Let wel: verterings snelheid is iets anders dan verbranding snelheid. Deze is te beïnvloeden maar een verterings snelheid is genetisch bepaald en niets aan te veranderen.”
[Link niet meer beschikbaar]
4. Peter Bierhof: “
Hij vond dat de uitingen van lichamelijke en psychische onbalans optreden wanneer de veneuze pH te ver afwijkt van de optimale pH-waarde van 7,46.”.
[Link niet meer beschikbaar]
5.
http://orthomolecular.org/library/jom/1986/pdf/1986-v01n02-p126.pdf
6.
http://www.drlwilson.com/articles/Oxidation Types 1104.htm
7. Benton D. Role of parents in the determination of the food preferences of children and the development of obesity. Int J Obes Relat Metab Disord. 2004 Jul;28(7):858-69.
8. Harris G. Development of taste and food preferences in children. Curr Opin Clin Nutr Metab Care. 2008 May;11(3):315-9.
9. Wardle J, Cooke L. Genetic and environmental determinants of children's food preferences. Br J Nutr. 2008 Feb;99 Suppl 1:S15-21.
10. Peter Bierhof: “
Maar goed, alles wil hij aangeleverd hebben incl hoe de vraagstelling is geweest, op welke manier zijn de onderzoeken gedaan etc etc. Hier zakt mij de broek een beetje van af.”
11.
http://www.drlwilson.com/articles/Oxidation Types 1104.htm
12. [Link niet meer beschikbaar]
13.
http://metabolichealing.com/educati...tion/the-science-of-metabolic-type-nutrition/
14. [Link niet meer beschikbaar].
15. [Link niet meer beschikbaar]
[Link niet meer beschikbaar]
[Link niet meer beschikbaar]
[Link niet meer beschikbaar]
[Link niet meer beschikbaar]
16.
http://www.mywinwebpage.com/peterenheidie/SC_Category.aspx?CategoryID=3
17. [Link niet meer beschikbaar]
18. Mail van Peter Bierhof 11-11-20111: “
Je hebt idd wel een punt over het feit dat ik zeg dat ik op basis van feiten deze cursus geef maar vervolgens niet 1,2,3 die feiten kan produceren. Dit heeft mij ook wel aan het denken gezet natuurlijk. Hier ga ik aan werken en zal je mijn bevindingen overleggen.”
19. Luister onder andere naar:
http://www.youtube.com/watch?v=UYgHN_-huRM&feature=related (4:00-4:20 min).
Mail van Peter Bierhof 29-11-2011: “
Het feit dat ik niet wil reageren wil niet zeggen dat ik zaken niet kan onderbouwen.”