AndroidHealthClinic

Oorlog in Oost-Oekraïne

Bezoekers in dit topic

Daar weten de Russen wel raad mee.

orig.gif
 
  • Like
Waarderingen: mat
Het lastige aan die hele situatie is dat beide zijden terechte klachten hebben.
 
Symbool van verzet stapt over naar de vijand

B9SqUvv.jpg

Net nu tankcommandante Svetlana Dryuk zou schitteren in een Russische film over haar leven in het leger van de Oekraïense separatisten, is ze naar de vijand overgestapt. De samenstelling van troepen, de opslagplaatsen voor munitie en details over de bewapening: de 40-jarige vrouw deelt het nu allemaal met de geheime dienst van Oekraïne. En daar heeft ze zo haar “persoonlijke redenen” voor.

Svetlana Dryuk werd in 1978 in Donetsk geboren, een stad in het oosten van Oekraïne en al jaren het strijdtoneel van de separatisten in het Donetsbekken, Donbass in het Russisch. Daar strijden ze al sinds 2014 tegen Oekraïne, dat in de praktijk geen macht meer heeft over het aan Rusland gelieerde gebied.

De rebelse Dryuk, sinds de start van de oorlog aangesloten bij de separatisten, werd al snel tankcommandante. Niet veel later kwam ze door haar enthousiasme, strategische inzicht en leidinggevende capaciteiten terecht in de hoogste rang van het ‘Vostok Battalion’, een paramilitaire eenheid van de separatisten. Maar daar stopte het niet: omdat Dryuk het ook nog eens goed kon uitleggen, werd ze meer dan eens voor de lens van Russische cameraploegen gezet. Ze werd het symbool van het verzet tegen de “fascisten in Kiev” en groeide tegelijkertijd uit tot mediaster. In die mate dat werd besloten een film te draaien over haar leven: ‘Opoltsjenotsjka’ (vertaald: ‘Militiemeisje’) zou in mei in première gaan in Rusland. “Zou”, want het plan is van tafel geveegd nu.

De tankcommandante heeft immers haar eigen troepen voor schut gezet door te deserteren naar de vijand. Dat vertelde Dryuk afgelopen maandag zelf aan de Oekraïense zender 1+1. Ze zou naar eigen zeggen al een tijd in Oekraïne vertoeven en heeft intussen ook haar kinderen, de 19-jarige Natalya en tienerzoon Dmitro, de landsgrens over gesmokkeld. Dat bewijzen de beelden van de hereniging met hun moeder. Dryuk gaf nog tijdens het interview toe dat ze haar eigen troepen heeft verlaten en dat ze dus niet meer met de separatisten zal strijden tegen het regime van Oekraïne.

Een schande was het, voor haar voormalige collega’s en bij uitbreiding elke Poetin-gezinde burger. Maar dat is niet het enige: de situatie is pas echt problematisch geworden nadat bekendraakte dat Dryuk ook nog eens gul is in het delen van informatie over de separatistische troepen. Welke tanks en wapens ze gebruiken, waar de munitie en brandstof opgeslagen ligt, hoe de samenstelling van het rebellenleger eruitziet, … Ze deelt het allemaal met de SBU (Sloezjba Bezpeky Oekrajiny), de veiligheidsdienst van Oekraïne. De gevolgen van het delen van die geheime informatie heeft zich ook al in de praktijk laten voelen: maar liefst acht moderne Russische T-72 tanks werden reeds vernietigd door Oekraïne.

Ook over de betrokkenheid van Rusland bij deze oorlog had Dryuk heel wat te vertellen. Zo zou het het ‘Vostok Battalion’ eigenlijk aangestuurd worden door een Rus. Bovendien zouden heel wat Russische militairen zich met behulp van een vals paspoort voordoen als Oekraïense separatist en op die manier meestrijden. Opnieuw een blamage voor het land.

Dryuk zou bij het verlaten van haar troepen in de Donbass geholpen zijn door een agent van de SBU. Iemand die ze zelf “een speciale vriend” noemt en “iemand die me erg dierbaar is geworden.” Volgens verschillende media hebben de twee een amoureuze relatie en ligt de liefde tussen hen aan de basis van Dryuks desertie. Die liefde zorgt er ook voor dat Dryuk, nog niet zo heel erg lang geleden een heldin in eigen bataljon, bereid is de wapens op te nemen tegen haar voormalige strijdmakkers. “Als ik opnieuw een machinegeweer moet vastnemen, zal ik dat doen. Als het bevel komt dat ik in een tank moet kruipen, kruip ik opnieuw in een tank. Een Oekraïense tank.”

Dryuk zou zelfs gezegd hebben dat ze bereid is te getuigen voor het Internationaal Gerechtshof in Den Haag. Maar de Volksrepubliek Donetsk, het grootste slachtoffer van het schandaal, is niet te spreken over het liefdesverhaal. Volgens hen zit de vork anders in de steel. “Op het grondgebied van Moldavië werd een speciale operatie van de veiligheidsdienst van Oekraïne gehouden om haar vast te houden en over te brengen naar Oekraïens grondgebied”, klinkt het daar officieel. “Op dit moment werken de SBU en propagandabureaus actief samen om Svetlana te chanteren via haar eigen kinderen en familieleden.”
 
Slechter dan die chocolatier kan bijna niet.
 
Donald Trump feliciteert Zelensky na presidentsverkiezingen Oekraïne, Medvedev ziet “een kans”
De Amerikaanse president Donald Trump heeft Volodimir Zelensky opgebeld om hem te feliciteren met zijn overwinning in de Oekraïense presidentsverkiezingen. Dat heeft de Amerikaanse gezant voor het conflict in het oosten van Oekraïne, Kurt Volker, maandag meegedeeld op Twitter. De Russische premier Dmitri Medvedev van zijn kant schreef op Facebook dat hij “een kans” ziet om de relaties met Kiev te verbeteren.

De 41-jarige komiek Zelensky haalde zondag liefst 73 procent van de stemmen in de tweede ronde van de presidentsverkiezingen in Oekraïne. Het land gaat al vijf jaar gebukt onder een gewapend conflict tussen de door het westen gesteunde regering in Kiev en de door Rusland gesteunde separatisten in het oosten van het land.

In zijn telefoongesprek met Zelensky prees Trump de vreedzame en democratische machtsoverdracht in het land, zo meldde Volker. “We zullen steun blijven verlenen aan de inspanningen van Oekraïne om zijn territoriale integriteit te herstellen en de Russische agressie te bestrijden”, besloot de gezant.

Behalve Trump heeft ook de Franse president Emmanuel Macron Zelenski al opgebeld om hem te feliciteren. Dat had de overwinnaar zelf gemeld op Facebook. Macron ontving de komiek en uittredend president en verliezer van de stembusgang Petro Porosjenko onlangs nog in Parijs. De Duitse bondskanselier Angela Merkel daarentegen ontving enkel Porosjenko in Berlijn.

Navo-secretaris-generaal Jens Stoltenberg en Europees president Donald Tusk maakten op sociale media hun felicitaties over aan Zelensky. “De Europese Unie is vastberaden om Oekraïne te blijven steunen”, schreef Tusk.

Oekraïne is van groot geostrategisch belang. Porosjenko leunde nauw aan bij het westen. Vooral met Amerikaanse steun had de uittredende president het leger opnieuw sterker gemaakt.

De zege van Zelensky doet Russische politici dan weer hopen dat Oekraïne onder hem een nieuwe koers gaat varen, die tot een dooi in de relaties met Moskou kan leiden. Maandag schreef Medvedev op zijn Facebookpagina dat “er een kans is om de samenwerking met ons land te verbeteren”
Een joodse president in een land waar ze Bandera als een held zien. :thinking:
.
 
Misschien kan hij alle Russen in de Baltische staten ook terug opnemen? :dunno:
 
Misschien kan hij een corridor maken naar het voormalige Königsberg en die steeds een stukje breder maken en dan met Frau Merkel een afspraak maken om een bepaald gebied te verdelen.


History repeats!
 
Ook een teken dat Poetin die komiek ziet als een zwakke president. Zou hij dit ook met Petro geflikt hebben? :thinking:
 
De Russen zullen nooit in het reine komen met hun geschiedenis vrees ik. :no:
 
Dat gezeik weer... Vlieg niet met een commercieel vliegtuig boven oorlogsgebied!
 
Back
Naar boven