In de loop der tijden is door de uitstoot van allerlei chemicaliën het milieu zodanig verzuurd, dat we momenteel al duidelijk de schade kunnen vaststellen in de natuur. Het afsterven van de zee, de rivieren en de wouden maakt duidelijk dat de natuur problemen heeft met deze onevenwichtige situatie.
In ons organisme is deze toestand nagenoeg hetzelfde. De in het menselijk lichaam aanwezige zuur-baseverhouding heeft een beslissende invloed op verschillende levensgebeurtenissen in ons organisme. In het beste geval is deze verhouding in evenwicht, wat overeenkomt met een pH-waarde 7 van de urine. Ligt de pH-waarde onder de 7, dan overwegen zure urinebestanddelen. Ligt de pH-waarde onder de 6 dan is die verschuiving ziekelijk geworden. Bij een pH-waarde hoger dan 7 overwegen de basenbestanddelen.
Bij langdurige verschuivingen in het zuurgebied stijgt het aandeel van de zure stofwisselingsproducten in de celvloeistof en in de urine. Dit kan leiden tot aanzienlijke storingen in het menselijk organisme. Hoe groter het aandeel van de zure stofwisselingsproducten, hoe slechter die worden uitgescheiden. Dit leidt tot een versterkte ophoping / verzameling van onoplosbare stofwisselingsresten zoals b.v. urinezuur, wat jicht en steenvorming in de afleidende urinewegen met zich meebrengt.
Tegelijkertijd stapelen de zure stofwisselingsresten zich op in het weefsel, waardoor de stijfheid van de rode bloedcellen in de bloedhaarvaten bevorderd wordt. Verminderde beweeglijkheid van de rode bloedlichaampjes geeft aanleiding tot vaatblokkade.
De verschuiving van het zuur-base-evenwicht in het zure gebied is een typisch begeleidend verschijnsel van de sterk toenemende stofwisselingsstoringen. Langdurige stofwisselingsstoornissen komen bij de volgende ziekten voor: suikerziekte, jicht, leverziekten, gal-, nier- en blaasstenen, aderverkalking, hart- en bloedsomloopstoornissen, hoge bloeddruk, verstopping, bronchitis, astma, migraine, kanker.
Deze verschuivingen in het zuurgebied komen tegenwoordig alleen al door onze levensomstandigheden steeds meer voor. De verschuivingen worden versterkt door de overvloedige toevoer van zuurvormende voedingsmiddelen zoals b.v. vlees, vet, kaas, eieren, alcohol en nicotine.
Buffercapaciteit van organisme
Bij een te hoge belasting van de spier gaat de aërobe (zuurstof) verbranding over in een anaërobe toestand en wordt melkzuur geproduceerd. Deze zuren worden in normale omstandigheden gebufferd door alkalireserves (koolzuurreserves). Bij een blijvende anaërobe spierarbeid worden deze zuren opgestapeld en ontstaat een productievermogen. De productielimiet wordt door de buffercapaciteit bepaald. De vermindering van de buffercapaciteit en de regeneratietijd na een geforceerde ademhaling bij sportlui zegt veel over de conditie.
Alkalireserve
Voor buffering, afbouw en eliminatie van zuren zijn mineralen en spoorelementen nodig. Met het mangaanhoudende enzym pyruvaatcarboxylase (koolzuurzout) en met gluconeogenese (vorming van glucose uit eiwitten en koolhydraten) worden de zuren afgebroken. De zinkhoudende carboanhydrase (koolzuurenzym) is nodig voor uitscheiding van zuren via de nier.
Buffering is mogelijk via eiwitten, bicarbonaten en fosfaten in het bloed. Deze kan stijgen door lichaamstraining. Een voldoende hoge basenreserve is levensnoodzakelijk en is een maatstaaf voor een goede gezondheid.
"Aanbevolen" en "Te mijden" bij spier- en gewrichtspijnen:
ALKALISERENDE VOEDING: (Basenoverschot, hoge pH)
Groente: Knoflook, Asperge, Waterkers, Broccoli, Witlof, Kool, Wortel, Bloemkool, Selderie, Komkommer, Sla, Andijvie, Alfalfa, Zeegroente, Champignon, Spirulina (alg), Chlorella (alg), Aubergine, Koolrabi.
Fruit: Appel, Abrikoos, Avocado, Banaan, Zwarte bes, Kers, Aalbes, Dadel, Druif, Grapefruit, Meloen, Nectarine, Sinaasappel, Citroen, Perzik, Peer, Ananas, Framboos, Aardbei, Tomaat.
Eiwitten: Scharrelei, Cottage cheese vetvrij, Kipfilet, Organische yoghurt, Amandel, Tofu, Zonnebloempitten.
Kruiden: Kaneel, Kerrie, Gember, Mosterd, Chili-peper, Zeezout, Miso,, Overige kruiden.
Thee: Groene Japanse thee, Kruidenthee, Ginsengthee, Paardebloemthee, Brandnetelthee.
Drank: Mineraalwater (niet koolzuurhoudend), Versgeperst fruitsap, Organische melk (ongepasteuriseerd), Groentesap.
VERZURENDE VOEDING: (Zuuroverschot, lage pH)
Vetten en Oliën: Avocado-olie, Maïsollie, Olijfolie, Lijnzaadolie, Sesamolie, Zonnebloemolie.
Fruit: Veenbes.
Granen: Rijstwafel, Volkorenwafel, Maïs, Rijst, Rogge, Tarwe.
Zuivel: Melk, Kaas (van geiten- koe- of schapenmelk), Boter.
Noten: Cashew, Pinda, Pindakaas, Walnoten, Pecan.
Bonen: Doperwt, Spliterwt, Witte en bruine bonen, Sojabonen en -melk, Amandelmelk, Rijstmelk.
Dierlijke eiwitten: Rundvlees, Schelpdieren, Eend, Vis, Wit vlees, Lam, Kreeft, Oesters, Varkensvlees, Konijn, Zalm, Garnaal, Tonijn, Kalkoen, Wild.
Pasta: Noodles, Macaroni, Spaghetti, Overige deegwaren.
Suikerwaren: Snoep, Honing, Stroop, Sacharine, Limonade, Suiker, Aspartaam, Alcoholica: Alle alcohol-houdende dranken.
Geneesmiddelen en chemicaliën: Geneesmiddelen, Chemicaliën, Pesticiden.