Fitness Seller

Orabolin

Bezoekers in dit topic

200px-Ethylestrenol.png


Ethylestrenol

IUPAC naam

(8R,9S,10R,13S,14S,17S)-17-ethyl-13-methyl-

2,3,6,7,8,9,10,11,12,14,15,16-dodecahydro-

1H-cyclopenta[a]phenanthren-17-ol

Ook bekend als

Orabolin, Maxibolin (VS), Fertabolin

Farmaceutische & Chemische gegevens

Moleculaire massa basis:

288.4722 g/mol

Biol. beschikbaarheid:

?

Halveringstijd:

1 dag

Gebruik:

Toediening:

Oraal

Effectieve dosis:

20 mg - 50 mg / dag

Verkrijgbare dosissen:

2 mg tabletten

Straatprijs:

1 - 2 euro voor 10 tabletten van 2 mg elk

Orabolin (ook bekend als Durabolin Oral, Maxibolin, Fertabolin) is een merknaam voor ethylestrenol, een anabole steroïde met enige progesteron-achtige activiteit, en weinig androgene activiteit. Het is een derivaat van nandrolon en mist de 3-keto functionele groep. Hierdoor bindt het aanzienlijk minder sterk aan de androgene receptor (1).


Geschiedenis
Ethylestrenol werd door farmaceutisch bedrijf Organon in 1964 op de markt gebracht, oorspronkelijk onder de naam Orabolin, ook wel 'Durabolin Oral' (orale Deca-Durabolin) genoemd. Nederlandse artsen schreven in 1982 ethylestrenol voor aan kinderen. In de jaren zestig was namelijk uit studies gebleken dat ethylestrenol hiervoor effectief en veilig was. Later onderzoek impliceerde echter dat het mogelijk onveilig was voor kinderen (2). In de jaren '80 introduceerde Organon 'Fertabolin' als medicijn voor kinderen in Bangladesh, India en de Filipijnen. Het werd echter na luid protest, omwille van ethische redenen, weer van de markt gehaald (3).

Medisch gebruik
Ethylestrenol werd onder andere voorgesteld als een medicijn voor de behandeling van ondervoede kinderen. Dit werd al snel onethisch gevonden en het medicijn Fertabolin werd om deze reden van de markt gehaald.

Gebruik in bodybuilding
Eigenschappen
Ervaren gebruikers herinneren zich deze steroïde misschien nog als Maxibolin. Het is de meest populaire naam. Maar om alle verwarring te voorkomen, kan er nu beter naar gerefereerd worden als Orabolin, omdat Maxibolan van de markt werd genomen. De meeste ervaren gebruikers zullen deze steroïde echter liever helemaal willen vergeten. Het product faalde namelijk in alle aspecten.

Ethylestrenol is het een 19Nor-steroïde, een afgeleide van nandrolon. Afgezien van wellicht trenbolon, hebben de meeste 19Nor-steroïden enkele opvallende nadelen. Het ontbreken van de 19de koolstof maakt dat ze gemakkelijk herveresteren, ze opvallend onderdrukkend werken op het natuurlijke testosteron en vooral, geeft ze progestagene activiteit, oftewel de mogelijkheid om oestrogene bijwerkingen te verergeren door te binden aan de progesteronreceptor. Het enige voordeel van een 19nor steroïde is dat het de eigenschap heeft om zeer goed te binden aan de androgeenreceptor, waardoor het een krachtige anabole werking heeft, terwijl het juist gereduceerd wordt in androgeen-responsieve weefsels zoals de prostaat en huid. Hierdoor kunnen gebruikers spiermassa winnen zonder veel angst te moeten hebben voor acne, haarverlies en prostaathypertrofie zoals het geval is bij bijvoorbeeld testosteron. Voor veel gebruikers is dit nog steeds geen reden om middelen als nandrolon te verkiezen boven testosteron of andere meer androgene steroïden. De bijwerkingen van 19Nor-steroïden zijn immers ook niet gering. Waar de meeste gebruikers het echter wél over eens zijn is dat ethylestrenol geen hoogvlieger is. Het is vergelijkbaar met norethandrolon, met dat verschil dat het niet over een 3-keto groep beschikt. Deze groep is essentieel voor het binden aan de androgeenreceptor, en zonder deze groep is het veilig om te veronderstellen dat de anabole activiteit van deze steroïde bijzonder zwak is. Studies lijken zelfs te suggereren dat de enige anabole activiteit die ethylestronol kan uitoefenen, het maken van een 3-keto-groep is, wat dus de conversie naar norethandrolon is.

230px-OrabolinVerpakking.jpg


Orabolin Organon

Norethandrolon, een steroïde die ondertussen van de markt is verdwenen, werd ook al geen groot succes. Het werd ontworpen om te dienen als een androgeen-milde orale steroïde, vergelijkbaar met orale nandrolon (wat het in essentie ook was), maar later besefte Searle dat afgezien van androgeen gezien zeer mild, het voor de gebruiker ook een relatief onaangename en moeilijk te controleren stof was. Searle ontwierp daarom later Anavar, aangezien het beter geschikt was als milde orale steroïde.

De 17-alfa-ethyl-groep zorgt ook voor een zekere levertoxiciteit, waardoor het niet geschikt is voor langdurig gebruik of hoge doseringen. Hoge doseringen, die volgens gebruikers juist nodig zijn voor een gunstige effect. Vrouwen zouden aan een dosis van 20 tot 30 mg dag genoeg hebben, en aangezien het androgeen gezien zeer mild is, bijna geen virilisatie ondervinden. Maar vanwege de beschikbaarheid kiezen de meeste vrouwen voor Anavar.

Bijwerkingen
230px-MaxibolinHebeiGeneraLabsC.jpg


Maxibolin Hebei Genera Labs

 • Gynecomastie (ontwikkeling van borsten) als gevolg van oestrogeen- en progesteronvorming

 • Acne en vette huid

 • Erectiestoornissen (tijdelijk)

 • Hoge bloeddruk en afname van de goede cholesterol

 • Vergrote kans op hartaandoeningen

 • Bij mannen kunnen de testikels tijdelijk krimpen indien er geen voorzorg voor wordt getroffen (Pregnyl)

 • Opgezwollen gezicht door vasthouden van water (problemen in de osmoseregeling)

 • Lichte vermannelijking (bij vrouwen) bij hoge doseringen

 • Hepatoxisch
Stacken en gebruik
Wie ooit ethylestrenol aangeboden of in handen krijgt, wordt ontraden het te gebruiken. De meeste gebruikers en experts vinden het verspilling. De spiermassa die een orabolin-kuur kan opleveren zou minimaal tot onbestaande zijn. Als men er toch voor kiest om het middel te gebruiken dan is een dosering van 30 tot 50 mg per dag gedurende 5 tot 6 weken, gestacked met andere anabole steroïden de best mogelijke kuur. Het zou wellicht helpen om Testosteron Enanthaat of Equipoise toe te voegen. Aromatisering is minimaal, zodat het gebruik van anti-oestrogenen niet vereist is gedurende de kuur. Maar omdat 19Nor steroïden toch erg onderdrukkend werken, is het verstandig om te denken aan HCG en Nolvadex (of Clomid) zodra de kuur afgelopen is.

Gebruikersmeningen
Topics uit het Bodybuilding.nl anabolen forum:

 • Geen topics gevonden. Start een topic over Orabolin.
Merken & producten
Organon

Orabolin (B,GB,SA)

2 mg tabs

Orgabolin (NL)

2 mg tabs

(sublicense Santa)

Orgabolin drops

2 mg each
Referenties
 • 1. Saartok T, Dahlberg E, Gustafsson JA. Relative binding affinity of anabolic-androgenic steroids: comparison of the binding to the androgen receptors in skeletal muscle and in prostate, as well as to sex hormone-binding globulin. Endocrinology. 1984 Jun;114(6):2100-6.

 • 2. Ward RJ, Lawson AM, Shackleton CH. Metabolism of anabolic steroid drugs in man and the marmoset monkey (Callithrix jacchus)--I. Nilevar and Orabolin. J Steroid Biochem. 1977 Oct;8(10):1057-63.

 • 3. Ethylestrenol – Een anabool voor hongerige kinderen

 • 4. Orabolin
 
Back
Naar boven