MuscleMeat

Overtrainen: meer doen, minder bereiken

Bezoekers in dit topic

Ferrigno

Cool Novice
15 jaar lid
Lid sinds
19 sep 2008
Berichten
45
Waardering
0
Ik heb één keer tegen overtrainen aangezeten, en ben toen twee weken gestopt met alles dat ik deed. Daarna weer begonnen maar meer met mijn hoofd dan met mijn hart.

Aangezien dit een forum is waar veel sporters op zitten, dacht ik aan een topic overtrainen te starten.

Misschien dat mensen die zich hierin herkennen tips kunnen geven, hoe dit te voorkomen of te verhelpen. Zou mooi zijn als met deze tips iemand kan worden geholpen overtrainen te voorkomen.




Fysiek atleten hebben altijd de neiging gehad te geloven dat meer beter is en dat overmaat succes oplevert. Maar deze “te veel van het goede” filosofie is volledig uit de hand gelopen.

Fenomenale fysieken krimpen ineen, uitgeput door te veel training, te veel cardio en te weinig voeding. Reuzen worden kabouters. Biefstukken worden gehaktballetjes. Atleten die ooit geschikt leken voor Pumping Iron zijn nu kandidaat voor GTST.

“Er bestaat geen twijfel over dat veel bodybuilders nog steeds te veel trainen,” zegt de wetenschappelijk redacteur van de M&F, Jim Stoppani. Ze trainen te lang, te vaak en geven zichzelf niet voldoende tijd om te rusten en herstellen. Het resultaat is dat de resultaten van hun training niet optimaal zijn.”

De sleutel tot vooruitgang, aldus Stoppani, is de intensiteit van de inspanning. Dat wil zeggen, in staat zijn 100% te eisen van waar de spieren toe in staat zijn. “Intensiteit van inspanning is wat groei stimuleert,” zegt hij. “Maar groeistimulatie is niet hetzelfde als groeiproductie. Groeistimulatie (wat je op de sportschool doet) zet een reeks reacties in werking die uiteindelijk leiden tot groeiproductie – maar dat gebeurt pas later tijdens de herstelfase. Geef jezelf dus voldoende tijd om te herstellen en groeien, dat is essentieel in een groeiformule.”

Hier een andere manier om er tegenaan te kijken: het niveau van de intensiteit van je training bepaalt hoeveel groei er wordt gestimuleerd.

Maar de feitelijke groei vindt plaats in de rust- en herstelperiode tussen de trainingen. Dus om extra groei te stimuleren is het niet de bedoeling dat je langer gaat trainen – je vergroot de periode van rust en herstel. Met andere woorden, je traint gedurende relatief korte perioden heel erg hard. Dan verlaat je de sportschool en stel je je lichaam in staat te rusten en herstellen en je komt pas terug als dat proces voltooid is.

“Het herstelproces is geen simpel proces,” zegt fitness deskundige en fysioloog James Wright. “Je hebt niet alleen met het herstel van de individuele spieren te maken, maar ook met systematisch herstel. Dat heeft te maken met verschillende metabole processen en het is te ingewikkeld daar hier verder over uit te weiden. Maar het volstaat te zeggen dat de mate van je vermoeidheid niet noodzakelijkerwijs een indicatie is of je wel of niet volledig herstelt bent van je vorige training. Je kunt jezelf zo conditioneren dat je je steeds goed voelt, terwijl je te lang en te vaak traint en niet voldoende resultaat en groei wint met je training.”

En dat is precies wat veel bodybuilders doen. In plaats van te trainen voor maximale spierontwikkeling, eisen ze te veel van hun lichaam, ze vragen om spiergroei maar ook om uithoudingsvermogen. Ze boeken wel wat vooruitgang, maar lang niet zoveel als mogelijk zou zijn als ze niet te veel trainden. Maar omdat ze toch iets vooruitgaan, denken ze dat hun programma goed is.

Als ze dichter bij een wedstrijd komen en hun intensiteit willen opvoeren, gaan ze langer en vaker trainen, zodat ze meer trainen dan hun lichaam aankan en dan vragen ze zich af waarom ze er op de wedstrijd klein, plat en leeg uitzien.

Helaas hebben bodybuilders de laatste jaren een verkeerd beeld geschapen van hoe het lichaam feitelijk werkt. Als je met wedstrijdatleten praat vlak voor een wedstrijd (of gewoon met mensen die serieus bezig zijn op de sportschool) hebben ze vaak allerlei theorieën over wat hun lichaam zal doen als ze hun koolhydraatinname beperken, meer of minder water drinken, natrium depletie toepassen en ga zo maar door, alsof het lichaam een simpel mechanisme zou zijn dat altijd hetzelfde reageert op training en dieet.

Maar dat is niet zo. Als je een rat 24 uur lang een overschot aan calorieën toedient zal hij aankomen. Als je een mens 24 uur lang een overschot aan calorieën geeft kan hij of zij 1) aankomen, 2) afvallen of 3) op gewicht blijven. Het menselijke lichaam brengt zich niet dagelijks in balans zoals een rat.

Het is dus vrijwel onmogelijk het lichaam voor de gek te houden zodat het op een bepaalde dag voor een wedstrijd precies “piekt,” laat staan op een exact tijdstip. Het doet wat het wil doen, op de eigen manier en dat kan iedere keer anders zijn. Je moet proberen een stabiele “piekconditie” te creëren die dagen aanhoudt, als je tenminste een kans wilt maken er op de wedstrijd optimaal uit te zien, of zelfs voor een dagje naar het strand.

Dit geldt ook voor je training. Bodybuilders hebben indrukwekkende fysieken weten te bouwen omdat ze de onderliggende “programmering” hebben ontdekt waarin de spieren genetisch zijn gecodeerd om te reageren. En die programmering is erg specifiek. Het kan het lichaam niet schelen wat jij vertelt wat het moet doen. Je duwt of de juiste codes in – dat wil zeggen, zodanig trainen dat je maximale spierstimulatie creëert – of je doet dat niet.

Zo is het. Niets anders stelt je in staat je genetische potentieel voor spierontwikkeling te benaderen.
“Als je dit eenmaal begrijpt, komt het probleem naar voren hoe je het minimale aantal sets moet bepalen om die maximale groei te stimuleren,” aldus de vorig jaar overleden Mr. Universe Mike Mentzer, wiens ideeën over overtraining nog steeds zeer aannemelijk lijken.

“Als je één set meer doet dan nodig is om groei te stimuleren, verspil je niet alleen je tijd, maar beperk je ook het groeiproces zelf. Het is net als met zonnebaden. Als je eenmaal genoeg zon hebt om de maximale bruiningsreactie van je huid te stimuleren, zal elke verdere blootstelling, zelfs één minuut, ertoe leiden dat je verbrandt.

Je overcompensatie stopt op dat punt en wordt decompensatie – wat in het geval van ultraviolette straling kan leiden tot verbranding, blaren en zelfs de dood.

“Dezelfde principes gelden voor training,” geloofde Mentzer. “Als de intensiteit genoeg is, zijn er voor de noodzakelijke stimulatie geen lange trainingssessies nodig of heel veel sets en herhalingen. Als het juiste signaal eenmaal voldoende malen naar het zenuwsysteem is gestuurd om groei te stimuleren, zal alle extra belasting van het lichaam het proces van decompensatie starten, niet van overcompensatie.”

De vaststelling hoeveel training genoeg is, is een kwestie van uitproberen. Volgens Mentzer moet een bodybuilder kijken hoe zijn of haar lichaam reageert op slechts één set, en er dan twee, drie of meer proberen. Iedere keer moeten daarbij de resultaten bekeken worden, voordat besloten wordt meer sets te gaan doen.

Natuurlijk zouden de meeste bodybuilders dit een moeilijk proces vinden. Maar het is zeker duidelijk dat het averechts werkt als je een belangrijke spiergroep langer dan 30 tot 40 minuten traint en kleinere spiergroepen zoals biceps en triceps vereisen nog minder tijd.

Dit is feitelijk een onderwerp waarvan bodybuilder de realiteit zijn gaan inzien. Atleten als Ronnie Coleman, Günter Schlierkamp en Kevin Levrone hebben allemaal in interviews met Muscle & Fitness toegegeven dat ze nu hebben gekozen voor kortere, intensievere trainingen dan vroeger als normaal werd gezien. Dit is deels de reden dat geen van deze bodybuilders er op het Olympia podium “leeg” uitzien.

Daarom kiezen veel bodybuilders tegenwoordig voor een vierdaags splitschema in plaats van een driedaags. Door dezelfde hoeveelheid training uit te spreiden over een dag extra kunnen ze korter maar zwaarder trainen, zodat de intensiteit verhoogt en ze de “decompensatie grens” waar Mike Mentzer het over had, kunnen vermijden.

Kortere maar intensiever trainingen zijn beter. Maar een vierdaagse cyclus met één dag rust is misschien nog wel meer dan een individueel lichaam aankan, aannemende dat hij of zij met maximale intensiteit traint. Sommige mensen herstellen simpelweg sneller dan anderen. Een realistischer schema zou voor veel personen, vooral buiten het wedstrijdseizoen, waarschijnlijker iets zijn van twee dagen trainen gevolgd door één dag rust, twee dagen trainen en twee dagen rust, wat betekent dat je maar vier van de zeven dagen traint en iedere spiergroep slechts één keer per week aanpakt.

“Bodybuilders zijn niet snel geneigd zo’n schema te proberen,” dacht Mentzer, “laat staan dat ze nog minder dan dit zouden trainen, vooral omdat ze toch feitelijk verslaafd zijn aan de
sportschool. De sportschool is het centrum van hun sociale activiteiten. Het is de plaats waar ze zich het best aan hebben aangepast, waar ze zich het comfortabelst voelen. Een man met armen van 47 of 50 centimeter is een ster op de sportschool, maar wordt elders vaak als freak gezien. De meeste bodybuilders zoeken naar redenen om zo vaak mogelijk op de sportschool te zijn.

Wat goed genoeg was voor Arnold…
Arnold Schwarzenegger vertelde vaak dat hij en Franco Columbu zes dagen per week trainden, gewoonlijk twee keer per dag. Naar moderne maatstaven is dat veel te veel, maar hij vertelde er wel bij dat ze vaak een rustdag inlasten als ze moe waren voor een goede training.

“We gingen ’s morgens naar World Gym,” legde Arnold uit, “en soms keken we elkaar dan aan en zeiden, “vandaag niet. Laten we maar ergens gaan ontbijten.”
Niemand heeft Arnold en Franco ooit kunnen betichten van luiheid. Ze hoorden tot de hardste trainers uit de geschiedenis van de sport. Maar ze waren ook erg verstandig wat betreft het luisteren naar hun lichaam.

Als je teveel eist van een vermoeid lichaam boek je niet alleen geen vooruitgang, maar vergroot je ook de kans op blessures, begrepen ze maar al te goed.

Als Arnold nu nog voor wedstrijden zou trainen, is de kans groot dat hij minder zou trainen dan gebruikelijk was in de jaren zestig en zeventig. Hij zou waarschijnlijk een spiergroep ook niet meer drie keer per week trainen, zoals toen veel gedaan werd. Maar één ding is zeker, hij zou nog steeds heel goed naar zijn lichaam luisteren. En als hij extra tijd nodig had voor rust en herstel, dan nam hij een dag rust. Arnold is één van de meest praktische, resultaatgerichte personen van de planeet.

Om vooruitgang in spiergroei te boeken moet je precies weten tot hoe ver je kunt gaan voordat je teveel van jezelf eist. Bill Kraemer is wetenschapper die is gespecialiseerd in gewichttraining, hij is onderzoeksdirecteur aan de universiteit van Connecticut, en hij noemt dat “over reiken.” Hij beschrijft dat als erg veel van jezelf eisen gedurende een beperkte periode, om de vooruitgang te maximaliseren zonder in de neerwaartse spiraal van overtraining te glijden. Om voortdurend progressie te blijven boeken en tegelijkertijd niet overtraind te raken moet je herkennen wanneer je gevaar loopt de grens te passeren.

Als je overtraind bent omdat je te intensief traint – te zwaar en hard – zul je misschien opmerken dat je rusthartslag is verhoogd, dat het langer duurt voordat je hartslag weer tot het normale niveau is gezakt na de training, dat je moeite hebt met slapen, dat je meer zweet en dat je emotioneel een beetje in de war bent.

Als je overtraind bent omdat je een te hoog trainingsvolume hanteert – te veel sets en herhalingen en/of te vaak trainen – is je rustharslag misschien juist lager, loopt je hartslag na de training sneller terug, heb je problemen met je spijsvertering, vermoeidheid en een lagere bloeddruk.

De eerste signalen van overtraining hebben met je hart te maken. De beste manier om dit te controleren is om iedere ochtend je hartslag te meten. Als je wakker wordt moet je een volle minuut in bed blijven liggen en dan je pols nemen. Als deze twee dagen achtereen verhoogd of juist verlaagd is met vijf slagen per minuut, is het tijd gas terug te geven, qua intensiteit of volume van je training.

Uit: Muscle-fitnessmagazine
 
Laatst bewerkt:
dit is heel interessant! Zit namelijk voor de moment in overtraining fase en ben dus geneigd mijn training serieus te minderen. Probeer nu echt naar mijn lichaam te luisteren. Als ik me niet 100procent voel door een training van dag ervoor ga ik niet meer trainen. Heb serieuse tijd (1jaar ongeveer) 5a6dagen getraind per dag. Als het geen gewichttraining was dan deed ik serieuze cardiosessies die ook veel van mij vroegen. Met resultaat serieus overtraind. Dokter kan trouwens bij een bloedanalyse zien als je spieren overtraind zijn of niet. Bij mij heb ik het zo ontdekt.Niet leuk maar misschien wel een goeie les voor mij waardoor ik nu veel consequenter ga trainen. Daarmee bedoel ik, als ik voor spiermassa train doe ik niet meer dan 3sessies meer, ga tss de 8-12 rep. doen. En niet langer dan uur in fitness (voor gewichttraining dan). Geen zware gewichten wel zwaar genoeg om het intensief te maken maar dit enkel bij mijn laatste set dan. Doe de herhalingen traag en gecontroleerd. En natuurlijk de rust. Vind persoonlijk dat 4trainingen per week een MAX zouden moeten zijn. Mijn nieuwe moto....MINDER IS MEER;) Wat uiteindelijk in toekomst wel zal blijken....Alvast bedankt voor deze uitgebreide uitleg hierover...thx
 
Ik heb van de week bloedlaten prikken
Kwam er uit dat ik overtraint ben . ik kreeg ook soort aanvallen van teveel dingen achterelkaar doen wat mij hart niet aankan . bijv heftige zweetbuie hyperventilatie

Ik heb altijd 4 a 5x per week getraint + timmerman als beroep

Ik ben dus nu overtraint ik pak nu 1 a 2x per week heel kort en lichtjes voor alleen doorbloeding..

Dus mensen pas op en luister naar je lichaam !
 
Mooi stukje.
1 woord als reactie: DOGGCRAPP.
 
idd mooi stukje, en dat stukje van wanneer je spierherstellen dat nog niet zo lang geleden ook gepost is ook prachtig, wat ik mij afvraag is het volgende na het lezen van deze twee stukken is dat :
elektronische spier stimulatie , iedereen kent het wel wss, en we weten ook dat deze geen spieren aanmaken, wat ok op het forum staat, maar helpen voor herstel zou wel kunnen,
nu heb ik aantal jaren geleden een prof machine kunnen kopen van een kinesist die gestopt was, kostte wel veel maar veel plezier aan beleefd ook( rugklachten) nu vroeg ik mij af of je met het toestel ook overtrainen kunt tegengaan, omdat als je het gebruikt na een training zou de doorbloeding en zo beter zijn, of helpt het helemaal niks, of is het zelfs slecht...
 
Mooi misschien, maar ik vind dat overtraining gedoe altijd nogal overtrokken, als je ziet waar het lichaam in bizarre omstandigheden allemaal in staat is en dan zou 10 uur krachttraining op 1 week te veel zijn en zorgen voor overtraining? En hoe zit dat dan met al die jonge meisjes die voor de olympische spelen 40 uur trainen op een week...? Er had een Amerikaanse op een of andere tak goud gewonnen en die trainde maar 25 uur op de week als grote uitzondering, dus ik geloof dat overtrainingsverhaal niet zo, had je niet getraind hadden ze het waarschijnlijk "een beetje stress" genoemd.

Lekker trainen, en daarna gewoon goed ontspannen. Geef mij maar een workout van anderhalf tot twee uur, slaap je tenminste lekker. En dat laatste werkt nog veel beter bij mij :P.
 
ja maar ik dnek ook die van de spelen, die trainen niet op massa he :) die hebben een heel ander soort training, twee uur gaan lopen, of twee uur zuivere kracht en massa training is toch een serieus verschil voor mij hoor. heb een tijd geleden ook paar weken 4 uur per week borst(2*2 uur) gedaan, niks gegained, in tegendeel, vermoeid, en op laatste kracht afname...
nu terug 2*1 uur en de kracht is al aan het terug komen(heb wel weekske rust genomen eerst) en in mijn ogen is ook de voeding heel belangrijk om overtraining te voorkomen.
 
ja maar ik dnek ook die van de spelen, die trainen niet op massa he :) die hebben een heel ander soort training, twee uur gaan lopen, of twee uur zuivere kracht en massa training is toch een serieus verschil voor mij hoor

Jaah, dat snap ik. Ik ben beetje anti-overtrainen maar wat het beste is om massa aan te maken weet ik niet. Als je in 1 rep al je spiervezels zou kunnen belasten dan is dat natuurlijk het effici"ents, maar ik vind dat trainen meer is dan alleen massa builden, het is ook gewoon leuk en het boost je zelfvertrouwen als je weer wat opgepompt ben. Toegelaten narcisme ;).
 
Als Arnold nu nog voor wedstrijden zou trainen, is de kans groot dat hij minder zou trainen dan gebruikelijk was in de jaren zestig en zeventig. Hij zou waarschijnlijk een spiergroep ook niet meer drie keer per week trainen, zoals toen veel gedaan werd. Maar één ding is zeker, hij zou nog steeds heel goed naar zijn lichaam luisteren. En als hij extra tijd nodig had voor rust en herstel, dan nam hij een dag rust. Arnold is één van de meest praktische, resultaatgerichte personen van de planeet.

het allerbelangrijkste in mijn ogen!! :D
 
Als Arnold nu nog voor wedstrijden zou trainen, is de kans groot dat hij minder zou trainen dan gebruikelijk was in de jaren zestig en zeventig. Hij zou waarschijnlijk een spiergroep ook niet meer drie keer per week trainen, zoals toen veel gedaan werd. Maar één ding is zeker, hij zou nog steeds heel goed naar zijn lichaam luisteren. En als hij extra tijd nodig had voor rust en herstel, dan nam hij een dag rust. Arnold is één van de meest praktische, resultaatgerichte personen van de planeet.

het allerbelangrijkste in mijn ogen!! :D

Als ik altijd naar mijn lichaam zou luisteren, dan zou ik nooit in de sportschool komen.
Na een lange dag schoolwerk ben ik mentaal helemaal afgedraaid en heb ik alleen maar zin om op de bank te hangen, maar daar luister ik dan niet naar en ga naar de sportschool, daarna voel ik me altijd beter.
 
Als ik altijd naar mijn lichaam zou luisteren, dan zou ik nooit in de sportschool komen.
Na een lange dag schoolwerk ben ik mentaal helemaal afgedraaid en heb ik alleen maar zin om op de bank te hangen, maar daar luister ik dan niet naar en ga naar de sportschool, daarna voel ik me altijd beter.

Labrada super Charge + MP3 speler + [Link niet meer beschikbaar]

Dan wil je niks anders dan sporten, of naja, vriendin werkt ook
 
ik vind het ook alemaal erg overdreven

hoe zien ze dan in je bloed dat je overtraint bent ? tellen ze de wittebloedlichaampjes of wat ?
 
Ik merk zelf wel nu ik ouder wordt, dat ik toch af en toe (helaas) een stapje terug moet doen. Een aantal jaren terug trainde ik ook veel te lang qua tijdsduur.
Ik zat tegen overtraining aan en boekte ook geen enkele progressie meer.
Nu houdt ik mijn training kort, kt niet langer dan 75 min. en heb een veel beter resultaat!
 
ik vind het ook alemaal erg overdreven

hoe zien ze dan in je bloed dat je overtraint bent ? tellen ze de wittebloedlichaampjes of wat ?

Dokter kijkt naar hartspierfunctie en nog iets...Ga eens opzoeken wat het juist was. normale waarde was rond 190 en ik zat rond de 500.Duidelijk overtraind dus!
 
dat is wel raar dan dat ze dat kunnen zien in je bloed. dan hadden ze dat bij mij ook moeten zien. ik ben vorig jaar overtrained en ben er zelf achter gekomen, de wel bekende symptomen: verhoogde hartslag, veel zweten, duizelig, niet kunnen slapen. maar bij mij is het dus niet puur door kt gekomen. ik had gewoon veeeel te weinig rust, sliep zo slecht en moest elke dag om 5 uur op, terwijl ik rond 12 uur pas in slaap kwam.
probleem bij mij was dat ik pfeiffer er bovenop kreeg en dus zo'n 8 maanden niet of nauwelijks kt heb kunnen doen
ik luister wel veeeel meer naar me lichaam tegenwoordig, alhoewel ik soms te snel niet ga trainen, puur omdat ik gewoon bang ben dat nog een keer gebeurd. af en toe is het wel klote tijdens het trainen: dan durf ik niet meer tot het uiterste te gaan. qua volume zit ik bijna nooit hoog. intensiteit wel altijd hoog
 
Terug
Naar boven