XXL Nutrition

Oxalates: Nog vegetariers hier ?


Users who are viewing this topic

3XL

Senior Moderator
Super Mod
+15 jaar member
Lid geworden
7 okt 2002
Berichten
21.551
Waardering
2.843
Oxalic acid occurs naturally in quite a large number of plants. The human body also synthesizes oxalic acid from ascorbic acid (Vitamin C). Oxalic acid may combine with calcium, iron, sodium, magnesium, or potassium to form less soluble salts known as oxalates. Oxalates also occur naturally in plants.

Since oxalic acid binds with important nutrients, making them inaccessible to the body, regular consumption of large amounts of foods high in oxalic acid over a period of weeks to months may result in nutrient deficiencies, most notably of calcium.

Oxalic acid is a strong acid, and is irritating to tissue all by itself. Extremely high doses are fatal. Oxalates, on the other hand, form tiny little insoluble crystals with sharp edges, which are also irritating to tissue. So, high levels of oxalic acid/oxalates in the diet lead to irritation of the digestive system, and particularly of the stomach and kidneys. They may also contribute to the formation of kidney stones (the most common form of kidney stone is composed of calcium oxalate).

Foods containing these chemicals may be consumed in moderation. However, if you suffer from kidney disease, kidney stones, rheumatoid arthritis, or gout, it is usually recommended that you avoid foods that are high in oxalates or oxalic acid. Foods generally found on the list include: chocolate, cocoa, coffee, most berrie (especially strawberries and cranberries), most nuts (especially peanuts), beans, beets, bell peppers, black pepper, parsley, rhubarb, spinach, swiss chard, summer squash, sweet potatoes, and tea.

Plant foods with high concentrations of oxalic acid (over 200 ppm) include (but are not limited to): lamb's-quarter, buckwheat, star fruit, black pepper, purslane, poppy seeds, rhubarb, tea, spinach, plantains, cocoa and chocolate, ginger, almonds, cashews, garden sorrel, mustard greens, bell peppers, sweet potatoes, soybeans, tomatillos, beets and beet greens, oats, pumpkin, cabbage, green beans, mango, eggplant, tomatoes, lentils, and parsnips.

http://www.cloudnet.com/~djeans/Asides/OxalicAcid.htm
 

peider

Novice
+15 jaar member
Lid geworden
13 dec 2002
Berichten
22
Waardering
0
Heeeel interesant, maar waar gaat het over?
 

Big Byron

Advanced Bodybuilder
+15 jaar member
Lid geworden
9 okt 2002
Berichten
1.308
Waardering
0
Wordt altijd zoveel onzin verteld over vegetariërs, maar feit blijft dat ze even gezond zijn en even lang leven als de doorsnee mens. Langer soms, aangezien dit meestal de mensen zijn die het best op (gezonde) voeding letten...
 

Big-T

Administrator
Admin
Founder - R.I.P.
+15 jaar member
Lid geworden
7 okt 2002
Berichten
55.010
Waardering
3.170
Onzin? Dit is een bewezen feit!
En waar staat dat veganisten of vegetariërs langer leven? Dat is pas onzin.
 

ksji

Novice
+15 jaar member
Lid geworden
5 feb 2003
Berichten
22
Waardering
0
Wel beetje tegenstrijdig. Planten kunnen ook groenten zijn. En juist in groenten zitten nuttige vitaminen en mineralen, toch?

Bovendien bestaan nierstenen vaak uit calciumoxalaat? Je zou dus kunnen zeggen dat het calcium ontrekt uit je lichaam door meer groenten te eten?

Maar je kan het ook anders stellen; door meer calcium producten te consumeren is er een grotere kans op nierstenen omdat deze samen met oxalaat vaste onafscheidbare stoffen vormen.

Ik vond een onderzoek die dit bevestigd;
[Calcium decreases urinary oxalate]

[Article in Japanese]

Ohgitani S, Fujita T.

Op medline kan je het hele onderzoek lezen. Het komt er op neer dat door een verhoogde calcium inname de groep minder oxalaat afscheidt. Waardoor deze hoogstwaarschijnlijk met calcium onafscheidbare stoffen vormen die kunnen zorgen voor nierstenen.
 

Big Byron

Advanced Bodybuilder
+15 jaar member
Lid geworden
9 okt 2002
Berichten
1.308
Waardering
0
Originally posted by admin
Onzin? Dit is een bewezen feit!
En waar staat dat veganisten of vegetariërs langer leven? Dat is pas onzin.
Ik zeg ook niet dat ze per definitie langer leven, alleen dat dit mensen zijn die soieso beter op hun voeding letten, gezonder gaan eten en dus minder kans maken op bv hart- en vaatziekten dan mensen die 3x per week fastfood eten.

Waar is dan percies bewezen dat vegetariers minder gezond zijn admin?
Sorry hoor, maar 1 onderzoekje dat zegt dat teveel groenten eten misschien wel niet zo gezond kan zijn (en dat vind ik nog niet echt duidelijk, het kan bv best zijn dat de voordelen kwa vitamines, mineralen en antioxidanten ed best opwegen tegen de nadelen) maakt niet meteen dat vegetariers ongezond zijn!

Bovendien kan je evenzeer heel wat onderzoeken vinden waarin teveel vlees als ongezond wordt bestempelt.
Uit bb-standpunt kan ik wel zien dat dit niet zo'n optimale leefwijze is, maar om het daarom meteen slecht te noemen lijkt me sterk.

Vegetariers leven ook niet alleen op groenten weet je wel... en een beetje nuanceren kan echt geen kwaad.
 

Bovenaan