Lasagna recept. Geschreven uit de losse pols
Benodigheden
-2 pakken gedroogde lasagne bladeren (AH huismerk is prima)
- 3 bollen mozarella (cheap ass is prima)
- 1 zakje geraspte mozarella
- Pakje bechamel
- Halve liter melk (ik gebruik volle melk)
- 500-700 gram verse gewassen spinazie (of diepvries)
Voor de bolognese saus
-4 trostomaten in kleine blokjes
- halve prei in halve ringen
- 2 uien fijn
- 4 tenen knoflook fijn
- 2 chilipepers fijn
- 1 wortel (formaat van flinke bospeen) kleine blokjes
- 1 blikje tomaten puree
- 1 pak gezeefde tomaten
- 500 gram gehakt (rund of half om half)
- 1 Zakje gehaktkruiden zoals die van Verstegen
- 4 laurierbladeren
- Optioneel 150 ml witte wijn (rood kan desnoods ook)
*optioneel 1 theelepel msg en 2 eetlepels balsamico azijn
- 1 courgette in blokjes
Bereidingswijze
-- De Bolognese saus --
De saus moet een tijdje op staan, hoe langer hoe beter. Dit kan schnell in een uurtje, maar het lekkerste is minimaal 8 uur of nog beter; een heel nachtje pruttelen. Meestal zet ik em in de ochtend op en dan is ie 's avonds prima. Handig dus om te maken op een vrije dag.
Snij alles dat je moet snijden (behalve de courgette). Meng het gehakt met de gehaktkruiden. Fruit in een beetje zonnebloemolie vervolgens de ui, wortel en prei. Als die bijna klaar zijn voeg je de chilipepers en knoflook toe. Breng je gefruite groenten over in een bak en rul het gehakt in dezelfde pan. Als het gehakt geruld is voeg je de tomatenpuree toe, 1 minuut op medium/hoog vuur roeren en dan blus je af met de wijn. Minuutje ff doorroeren en dan voeg je de gefruite groenten weer toe aan de pan. Voeg nu tevens de tomaten, gezeefde tomaten en 4 laurierbladen toe.
Breng aan de kook, zeg vervolgens op je kleinste pitje, op een vlamverdeler plaatje en laat 8 uur staan met de deksel op de pan. Elke 30 mins ff roeren.
Na 7,5 uur haal je de deksel van de pan. Optioneel kan je nu een theelepel msg en 2 eetlepels balsamico azijn toevoegen. Heb je geen balsamico, voeg dan 1 eetlepel suiker toe
De saus moet nu inkoken tot de juiste dikte. Dit is belangrijk, te dun je lasagna zakt in, te dik en hij wordt droog. De dikte is goed als het een stevige massa is, als je een lepel uit de pan neemt blijft het erop liggen. Als de saus goed is voeg dan de blokjes courgette toe en laat nog een minuutje op het vuur staan.
Verdere bereiding
Gaar de spinazie in een koekenpan of wok. Gaar tot ie begint te slinken, dus niet tot snot. Leg op een snijplank en haal er een paar keer een mes door zodat het wat fijner wordt.
Bereidt de bechamel volgens het pakje.
Het bouwen van de lasagna
Een goede lasagna bestaat uit veel lagen en blijft daardoor staan. Als t goed is kom je daarom een paar bladen tekort, daarom heb je 2 pakjes bladen nodig.
Leg de bolognese saus in zo dun mogelijke lagen. Hoe dunner hoe beter.
Leg de lasagne zoals onderstaand schema; (de streepjes stellen de lasaganebladen voor)
Bovenkant
Geraspte mozarella
Plakken mozeralla
------------------------------
Bolognese saus
------------------------------
Bolognese saus
------------------------------
Bechamel
------------------------------
Gehakte spinazie
------------------------------
Bolognese saus
------------------------------
Bolognese saus
------------------------------
Bolognese saus
Onderkant
Je begint dus met een laagje bolognese saus. De lasagne volgens dit schema heeft 8 lagen (7 lagen blasagnebladen).
Gaar de lasagna in de oven, 30 a 35 mins op 180 graden onder/bovenwarmte. Zet de schaal midden in de oven.
Desnoods kan je op het einde nog een minuut of 2 grillstand aan doen als je kaas niet bruint.
Gaat geweldig met een simpele tomaat-komkommer salade. Beetje azijn, olijfolie, zout en peper gebruiken als dressing. Desnoods een beetje suiker toevoegen.
Cheerios