De rundergehaktballen heb ik gedraaid met verstegen gehaktbalmix en 3 eieren.
In porties (2x8) in de (wok) pan in een beetje olie op hoog vuur rondom bruinen, binnenkant nog rauw, dan de ovenschaal in. Het vet dat vrijkomt van de gehaktbal in de pan heb ik opgevangen in een bakje. In de oven circa 20 mins op 180 graden. Dan ff meten, bij 62 a 64 °C kerntemperatuur zijn ze klaar.
De kipgehaktballen hetzelfde, maar dan met wat fijn gesneden ui,paprika en chili door de bal gemengd. Ipv olie gebruik ik het opgevangen vet van de rundergehaktballen om ze in te bakken (wel ff door een fijn zeefje halen). Geeft veeeel meer smaak). Ook weer in de oven afmaken tot 62 a 64 kerntemp.
Zoals op de foto is te zien vult de ovenschaal zich met vet en vocht. Dat gooi ik weg. Hierdoor zal de voedingswaarde dus een stuk minder vet en dus minder kcal bevatten. Win win.
Het geniale aan deze manier is, de gehaktbal is super juicy en niet doorbakken/zwart/schoenzaal aan de buitenkant EN niet zo vettig. Mensen denken vaak dat het in de oven droog wordt, omdat het niet in vocht gaart.. maar niets is minder waar. Een gehaktbal afmaken in de oven is veel sappiger, smaakvoller, bevat minder vet en dus kcal. Ideaal voor een prep.
Een gehaktbal als cutting maaltijd is ideaal, helemaal als je kipgehakt gebruikt. En, als je gehakt invriest en weer ontdooit dan blijft het lekker mals en juicy, i.t.t. bijv. kipfilet of biefstuk.