AndroidHealthClinic

Primobolan

Bezoekers in dit topic

Methenolone-acetate-chemical-structure.gif


Metenolon acetaat

IUPAC naam

[(5S,8S,9S,10S,13S,14S,17S)-1,10,13-trimethyl-3-oxo-4,5,6,7,8,9,11,12,14,15,16,17-dodecahydrocyclopenta[a]phenanthren-17-yl] acetate

Ook bekend als

Primo, primobolan, methenolone acetate, metenolone, metenolonacetaat

Farmaceutische & Chemische gegevens

Moleculaire massa basis:

344.488g/mol

Moleculaire massa ester:

60.0524 (acetic acid, 2 carbons)

Biol. beschikbaarheid:

85 - 95% (oraal)
100% (Intramusculair)

Halveringstijd:

1 dag (oraal) 1 week (intramusculair)

Gebruik:

Toediening:

Oraal of intramusculair

Effectieve dosis:

Inject./Depot: 200 - 300 mg / week, Oraal/tab.: 50 - 150 mg / dag

Verkrijgbare dosissen:

50 of 100 mg / ml of 5, 25 en 50 mg tabletten

Straatprijs:

65 euro per 10 ml vial van 100 mg / ml

Primobolan is de merknaam van de anabole steroïde metenolon acetaat (of metenolonacetaat) die ontwikkeld en gepatenteerd werd door het Duits farmaceutisch bedrijf Shering in het begin van de jaren zestig.


Geschiedenis
Primobolan kwam in 1961 op de markt. De legale productie is ondertussen in de meeste landen stopgezet. De anabole steroïde metenolon wordt echter nog geproduceerd en verspreid via illegale ondergrondse laboratoria (underground labs of UG of UGL).

Medisch gebruik
Therapeutische indicaties

Aplastische anemieën (bloedarmoede ten gevolge van onvoldoende aanmaak van bloed in het beenmerg) van verschillende genese. Zowel bij idiopathische genese als bij exogene beschadiging kan de functie van het beenmerg (met name de erytropoëse) door hoge doses metenolon acetaat verbeterd worden.

Gebruik in bodybuilding
Eigenschappen
Primobolan behoort tot de populaire en bekende steroïden. Zoals nandrolon word het vaak gebruikt als basissteroïde in een stack (combinatie van 2 of méér AAS). Metenolon is echter een DHT-gebaseerde steroïde (eigenlijk DHB of dihydroboldenon, de 5-alfa-gereduceerde vorm van het mildere boldenon). Dit houdt in dat het niet kan aromatiseren naar oestrogeen wanneer het interageert met het aromatase enzym. Dat maakt het gebruik ideaal bij het cutten, wanneer overtollig oestrogeen het best kan worden vermeden vanwege de retentieve effecten op water en vet. Metenolon wordt meestal alleen in dergelijke gevallen gebruikt, of door mensen die zeer gevoelig zijn voor oestrogene bijwerkingen. De anabole activiteit van metenolon is lager dan die van nandrolon, heel waarschijnlijk net omdat het niet oestrogeen is.

Omdat het een wijdverspreide steroïde was, werd het vaak gebruikt als alternatief voor nandrolon of boldenon door degenen die geen toegang hadden tot Deca-Durabolin, Laurabolin of Equipoise. Wanneer het gestacked wordt met krachtige massa-steroïden zoals testosteron en / of methandrostenolon kan het bijna soortgelijke winsten opleveren. Gebruikers die willen cutten (vet verliezen) kiezen vaak voor een stack (combinatie) met drostanolon, stanozolol of trenbolon. Vrouwen en beginners stacken metenolon ook wel met nandrolon want dit zorgt voor een licht anabole stack die algemeen beschouwd wordt als één van de stacks die veiliger is wat betreft androgene bijwerkingen. Maar vanwege de nandrolon, is het ook een zeer onderdrukkende stack.

Metenolon is beschikbaar in injecteerbare en orale vorm. De injecteerbare wordt door de meesten als beter beschouwd. Het is een enanthaat-ester die langwerkend is en slechts eenmaal per week geïnjecteerd hoeft te worden, aan een dosis van 300 tot 600 mg. Omdat de injecteerbare versie de hepatische afbraak als gevolg van de eerste passage door de lever omzeilt, blijft er meer over van de werkzame stof. De orale variant is ook minder handig, maar geniet de voorkeur bij bodybuilders die bang zijn van naalden of die al één of meerdere injecteerbare steroïden gebruiken en niet nóg meer willen injecteren. De tabletten zijn in acetaat-vorm met korte levensduur, wat betekent dat een totaal van 100 tot 150 mg per dag nodig is, verdeeld over 2 of 3 doseringen. De reden dat doseringen moeten worden opgesplitst, is omdat in tegenstelling tot de meeste orale steroïden, metenolon niet 17-alfa-gealkyleerd, maar 1-gemethyleerd is om het oraal beschikbaar te maken. Dit vermindert de stress op de lever, maar ook de beschikbaarheid van de werkzame stof, vandaar de vele en hoge dagelijkse dosissen.

240px-PrimobolanDepot.jpg


Primobolan Depot Schering

Net zoals nandrolon is metenolon androgenisch gezien erg mild voor het systeem. Waarschijnlijk ook de reden waarom beiden de voorkeur genieten als basissteroïde in stacks. Metenolon heeft door haar structuur ook geen oestrogene bijwerkingen. De effecten op het cholesterolgehalte zijn nauwelijks merkbaar. In doseringen van 200 mg of minder (injecteerbare vorm) is er zelden of nooit een verandering merkbaar in bloeddruk. Wat hepatoxiciteit betreft, zal lange-termijn gebruik de leverwaarden doen stijgen, maar slechts geleidelijk en licht. De injecteerbare vorm heeft slechts de helft van de lever-toxische effecten van de orale vorm, vanwege de eenmalige passage langs de lever. De lage lever-toxiciteit is het gevolg van de 1-methyl-groep van metenolon, waardoor er geen 17-alfa-alkylering nodig is, wat de voornaamste boosdoener is bij steroïde-gerelateerde leverproblemen.

Wat vreemd is aan Primobolan, rekening houdend met het feit dat het een DHT (of liever DHB) afgeleide is, is dat het androgenisch vrij mild is voor het systeem. Vrouwen gebruiken vaak metenolon, meestal de tabletten, en ondervinden op korte termijn weinig symptomen van virilisering. Langdurig gebruik kan echter enige acne en een verdieping van de stem induceren. Metenolon is ook niet overdreven onderdrukkend voor de HPT-axis (endocriene axis voor de productie van het natuurlijke testosteron). Beide kenmerken zijn het resultaat van de 1,2-dubbele binding van DHB, die analoog is aan de ouderlijke structuur van boldenon, en die de androgene binding met 50% vermindert tegenover DHT.

Atleten die een "naturel" status willen behouden gedurende competitie, gebruiken waarschijnlijk liever de tabletten omdat de detectiekansen vrij klein zijn. Hoewel de tests zijn verbeterd en heel wat metabolieten van metenolon kunnen worden gedetecteerd met een eenvoudig urinemonster (1). Een Engels onderzoek toonde aan dat vlees besmet met metenolon mogelijk gegeten zou kunnen worden (2), wat een mogelijke verdediging kan zijn indien men positief getest wordt. Men kan altijd beweren dat kippen- of koeienvlees, geïnjecteerd met metenolon gegeten werd, omdat dit de prestaties niet verbeterd, maar wel tot 24 uren na inname positief kan doen testen op metenolon metabolieten.

Bijwerkingen
  • Acne en vette huid

  • Toename mannelijke beharing

  • Mogelijke vermannelijking (virilisatie en masculinisatie bij de vrouw)

  • Vervroegde puberteit bij jongens

  • Vervroegde skelet-rijping bij nog niet volwassenen

  • Remming zaadvorming (spermatogenese)
Stacken
Metenolon bestaat in orale en injecteerbare vorm. De injecteerbare vorm heeft de voorkeur, omdat deze voor langere tijd kan worden gebruikt, en slechts één injectie per week vereist. De orale vorm moet elke dag, of meerdere malen per dag worden genomen. Een orale steroïde passeert ook tweemaal langs de lever, terwijl een injecteerbare steroïde dat slechts eenmaal doet. De injecteerbare vorm is ook effectiever omdat minder werkzame stof wordt afgebroken.

200px-PrimobolanAmpullen.jpg


Ampullen Primobolan Depot Schering

Metenolon wordt niet zo heel vaak door ervaren gebruikers gebruikt. Het is een goed product als alternatief voor deca of boldenon in een cut-stack, want het heeft vergelijkbare eigenschappen, maar aromatiseert niet en vertoont geen progestagene activiteit. Gebruikers met wat meer ervaring kiezen gewoonlijk liever voor boldenon aangezien het gram per gram potenter is. Het is vrij mild, dus de standaard bijwerkingen zullen niet zo hevig zijn. Dit maakt het erg populair bij beginners. Metenolon was heel populair in de jaren '70 in stacks met methandrostenolon. Sommige van de bekende bodybuilders waren dol op deze stack.

Het gewoonlijke gebruik is vergelijkbaar met dat van nandrolon. 300 tot 400 mg per week, meestal in combinatie met andere steroïden. Sommige gebruikers verhogen de dosis van Primobolan naar 600 tot 800 mg per week, om het verschil in potentie met nandrolon of boldenon goed te maken. Het is volgens anderen dan beter om te kiezen voor de sterkere middelen, vanwege de kostprijs. Metenolon is geen goede keuze als deel van een massa-stack, omdat deca en boldenon dan betere resultaten opleveren. Er is een klein voordeel mogelijk bij een stack van metenolon met boldenon, omdat uitgezonderd de 1-methyl groep, metenolon eigenlijk DHB is, de 5-alfa-gereduceerde vorm van boldenon. Maar omdat boldenon zelf een zeer lage affiniteit heeft voor 5-alfa-reductie, zou het een goed synergetisch effecten kunnen hebben als beide gestacked worden aan een dosis van elk 300 mg per week.

Er is geen nood aan bijkomende medicijnen, aangezien het niet aromatiseert, het vrij mild is, en de winst vrij makkelijk behouden blijft. Ook al is Primobolan een mild middel het gebruik van Nolvadex en/of Clomid is na een Primo-only kuur aan te raden.

Gebruikersmeningen
Topics uit het Bodybuilding.nl anabolen forum:

Of start een nieuw topic.

Merken & producten
Schering

Primobolan (Mexico, Costa Rica, Dom. Rep., Ecuador, El Salvador, Guatemala, Honduras, Nicaragua, Panama, Bolivia; Berlimed South Africa)

5 mg tabs

Primobolan (o.c.) (G, A, B)

5 mg tabs

Primobolan S (G, NL; Leiras FI; Berlimed South Africa)

25 mg tabs

Primobolan (o.c.) (FR)

50 mg tabs

Primobolan Depot (Mexico)

50 mg/ml

Primobolan Depot mites (G)

50 mg/ml

Primobolan Depot (G, A, B, CH, ES, GR, 1, PT, TK; Berlimed South Africa)

100 mg/ml

Primobolan Depot (o.c.) (FR)

100 mg/ml
Externe links
Referenties
  • 1. Goudreault D, Masse R., Studies on anabolic steroids--4. Identification of new urinary metabolites of methenolone acetate (Primobolan) in human by gas chromatography/mass spectrometry.,J Steroid Biochem Mol Biol. 1990 Sep;37(1):137-54.

  • 2. Kicman AT, Cowan DA, Myhre L, Nilsson S, Tomten S, Oftebro H., Effect on sports drug tests of ingesting meat from steroid (methenolone)-treated livestock., Clin Chem. 1994 Nov;40(11 Pt 1):2084-7.

  • mesomorphosis.com
 
Back
Naar boven