- Lid geworden
- 18 apr 2005
- Berichten
- 1.724
- Waardering
- 191
- Lengte
- 1m78
- Massa
- 86kg
- Vetpercentage
- > 50%
Omdat ik een non-bake Quest bar style reep heb gemaakt onlangs en omdat deze zo geslaagd was, post ik hier het recept. Misschien dat anderen soortgelijke recepten hebben gepost, maar hier mijn recept in ieder geval. Verschil met andere recepten is naar mijn mening dat het basisdeeg geen/weinig KH/vet bevat. Het is dus een echte eiwitbar en geen "all-round" bar, met bovendien een heerlijke bite.
Benodigdheden:
- Vitafiber poeder/stroop. In stroopvorm niet verkrijgbaar in NL, maar wel verkrijgbaar als poeder bij bulkpowders en myprotein. Dit moet je hebben voor dit recept. Heb je geen zin ofzo om dit te halen, dan heb je niks aan dit recept. Is het hoofdingredient van Questbars.
- whey. Smaak mag je zelf bepalen. Vanille is een veilige keus;
- eventuele toevoegingen/toppings (nootjes, pindakaas, chocolate stukjes, fruit stukjes etc.)
Recept:
- Doe +-100 gram Vitafiber in een pan, gooi daar 50 gram water bij en verwarm op een (laag) vuurtje totdat de Vitafiber is opgelost. Het wordt wat stroperig/plakkerig en dat is de bedoeling;
- Vervolgens mengen met 50 gram whey. Denk dat meer whey prima kan, maar even uitkijken dat je niet teveel doet, anders mengt het niet lekker.
- Goed blijven mengen/kneden totdat het een mooi deeg is geworden en klaar is de basisdeeg! In de cut gebruik het basisdeeg ivm voedingswaarden, in de bulk ga ik wat toevoegingen doen zoals pindakaas etc.
- je kunt ervoor kiezen om toevoegingen/toppings te gebruiken, ik heb zelf als experiment wat amandelen en kleine stukjes chocola erin gedaan ik moet zeggen overheerlijk. Chocola afwachten totdat het mengsel enigszins is afgekoeld, anders smelt het en het wordt een bruine smurrie en is je reep bruin (niet erg, maar het chocolate chip idee gaat dan verloren)
- vervolgens in een vorm doen (bijv. vierkante bakvorm)e n goed laten afkoelen in de koelast voor 1-2 uur. Diepvries 30-40 minuten kan ook maar ik zou het gewoon in de koelkast doen.
- snijd het baksel in kleinere repen.
Bovenstaand recept kan uiteraard ook worden gebruikt voor grotere hoeveelheden. Dit was voor 2 repen, dus wil je er meer dan gebruik je grotere hoeveelheden en raad ik grotere kommen/bakvormen aan. Ik ga van het weekend eens een stuk of 6 maken achter elkaar, eens kijken hoe dat uitpakt.
Bereidingstijd: 10 minuten (excl. een uur koelen in koelkast). Bij grotere hoeveelheden iets langer.
Ik had dus een forse staaf met 100 gram vitafiber, met bijbehorende voedingswaarden. Zoals gezegd denk ik dat je met minder poeder kunt volstaan en ik ga volgende keer ongeveer 70 gram gebruiken voor twee bars met dezelfde hoeveelheid water. Anyway: voedingswaarden zijn als volgt (voor 1 flinke bar, incl. 20 gram amandelen en 20 gram chocola als topping/vulling):
Kcal 633, Eiwit 46 gram , KH 20.6 (geen suikers) gram, Vet 19 gram. Vezels 93.3 gram. Ik vraag me sterk af of zoveel vezels wel goed is want op 100 gram poeder zit er 91 gram aan vezels in...zou daar wel mee uitkijken dat je niet elke dag repen achter elkaar eet. Het basisdeeg - dus poeder + whey, zonder toppings - is wel stukken beter qua voedingswaarden: Kcal 402, Eiwit 40 gram, KH: 7.5 gram, Vet, 2.25 gram. Op 2 repen is dat 200 Kcal met 20 gram eiwit en weinig of geen KH/vet, keurige waardes denk ik zo. Water +whey is onverslaanbaar, maar dit is af en toe wel lekker omdat je echt iets eet, alles wegdrinken is ook niks imo.
Iets over de kosten per reep:
- vitafiber koop je in de actie voor rond de 10 euro per kg. Dat zijn +- 30 repen als je uitgaat van 35 gram per reep. Dat is dus ongeveer 35 cent;
- whey gebruik ik altijd concentraat. Koop ik voor 45 euro per 5 kg. 25 gram kost me ongeveer 23 cent, laten we zeggen 25 cent.
- basisdeeg kost dus totaal 60 cent per reep. Als je wat toevoegingen hebt, kom je (hooguit) uit op 1 euro per reep.
Ter vergelijking: een questbar kost je (minimaal) 1,60 per reep dus je bespaart per reep ongeveer de helft. 2 zelfgemaakte repen komen ongeveer overeen met 1 questbar. Voor mij het prima waard om in weekend een paar repen te "bakken" . O ja, en bovendien geen onnodig rommel zoals sojaolie, tarwegluten, zout en andere meuk waarvan ik niet weet wat het is en waarom het in mijn bar zit. Ik koop geen reep meer.
Benodigdheden:
- Vitafiber poeder/stroop. In stroopvorm niet verkrijgbaar in NL, maar wel verkrijgbaar als poeder bij bulkpowders en myprotein. Dit moet je hebben voor dit recept. Heb je geen zin ofzo om dit te halen, dan heb je niks aan dit recept. Is het hoofdingredient van Questbars.
- whey. Smaak mag je zelf bepalen. Vanille is een veilige keus;
- eventuele toevoegingen/toppings (nootjes, pindakaas, chocolate stukjes, fruit stukjes etc.)
Recept:
- Doe +-100 gram Vitafiber in een pan, gooi daar 50 gram water bij en verwarm op een (laag) vuurtje totdat de Vitafiber is opgelost. Het wordt wat stroperig/plakkerig en dat is de bedoeling;
- Vervolgens mengen met 50 gram whey. Denk dat meer whey prima kan, maar even uitkijken dat je niet teveel doet, anders mengt het niet lekker.
- Goed blijven mengen/kneden totdat het een mooi deeg is geworden en klaar is de basisdeeg! In de cut gebruik het basisdeeg ivm voedingswaarden, in de bulk ga ik wat toevoegingen doen zoals pindakaas etc.
- je kunt ervoor kiezen om toevoegingen/toppings te gebruiken, ik heb zelf als experiment wat amandelen en kleine stukjes chocola erin gedaan ik moet zeggen overheerlijk. Chocola afwachten totdat het mengsel enigszins is afgekoeld, anders smelt het en het wordt een bruine smurrie en is je reep bruin (niet erg, maar het chocolate chip idee gaat dan verloren)
- vervolgens in een vorm doen (bijv. vierkante bakvorm)e n goed laten afkoelen in de koelast voor 1-2 uur. Diepvries 30-40 minuten kan ook maar ik zou het gewoon in de koelkast doen.
- snijd het baksel in kleinere repen.
Bovenstaand recept kan uiteraard ook worden gebruikt voor grotere hoeveelheden. Dit was voor 2 repen, dus wil je er meer dan gebruik je grotere hoeveelheden en raad ik grotere kommen/bakvormen aan. Ik ga van het weekend eens een stuk of 6 maken achter elkaar, eens kijken hoe dat uitpakt.
Bereidingstijd: 10 minuten (excl. een uur koelen in koelkast). Bij grotere hoeveelheden iets langer.
Ik had dus een forse staaf met 100 gram vitafiber, met bijbehorende voedingswaarden. Zoals gezegd denk ik dat je met minder poeder kunt volstaan en ik ga volgende keer ongeveer 70 gram gebruiken voor twee bars met dezelfde hoeveelheid water. Anyway: voedingswaarden zijn als volgt (voor 1 flinke bar, incl. 20 gram amandelen en 20 gram chocola als topping/vulling):
Kcal 633, Eiwit 46 gram , KH 20.6 (geen suikers) gram, Vet 19 gram. Vezels 93.3 gram. Ik vraag me sterk af of zoveel vezels wel goed is want op 100 gram poeder zit er 91 gram aan vezels in...zou daar wel mee uitkijken dat je niet elke dag repen achter elkaar eet. Het basisdeeg - dus poeder + whey, zonder toppings - is wel stukken beter qua voedingswaarden: Kcal 402, Eiwit 40 gram, KH: 7.5 gram, Vet, 2.25 gram. Op 2 repen is dat 200 Kcal met 20 gram eiwit en weinig of geen KH/vet, keurige waardes denk ik zo. Water +whey is onverslaanbaar, maar dit is af en toe wel lekker omdat je echt iets eet, alles wegdrinken is ook niks imo.
Iets over de kosten per reep:
- vitafiber koop je in de actie voor rond de 10 euro per kg. Dat zijn +- 30 repen als je uitgaat van 35 gram per reep. Dat is dus ongeveer 35 cent;
- whey gebruik ik altijd concentraat. Koop ik voor 45 euro per 5 kg. 25 gram kost me ongeveer 23 cent, laten we zeggen 25 cent.
- basisdeeg kost dus totaal 60 cent per reep. Als je wat toevoegingen hebt, kom je (hooguit) uit op 1 euro per reep.
Ter vergelijking: een questbar kost je (minimaal) 1,60 per reep dus je bespaart per reep ongeveer de helft. 2 zelfgemaakte repen komen ongeveer overeen met 1 questbar. Voor mij het prima waard om in weekend een paar repen te "bakken" . O ja, en bovendien geen onnodig rommel zoals sojaolie, tarwegluten, zout en andere meuk waarvan ik niet weet wat het is en waarom het in mijn bar zit. Ik koop geen reep meer.
Laatst bewerkt: