soulreaver zei:
niet vervangen nee, dat zal je mij zeker niet horen beweren, ben alleen wel van mening dat door een goede pre workout maaltijd te nuttigen je cortisol wel lager kan houden als wanneer dit niet gebeurt.
Ik denk ook zeker dat een goede pre workout maaltijd de cortisol aanmaak zal drukken. Ook wordt het glycogeen minder uitgeput. Dit is positief, omdat je daardoor minder catabool en eerder weer anabool bent.
soulreaver zei:
en ja, een grotere piek zorgt idd. dat het cortisol sneller verminderd wordt, maar deze piek van dextrose zal ook gemakkelijk zorgen dat de dextrose sneller opgeslagen wordt als vet. of ik moet er helemaal naast zitten. maar als je er idd. nog eens naar wil kijken, graag
Hier zit je er wel wat naast.
De omzetting van koolhydraten naar vet(=DNL) komt in normale situaties nauwelijks voor.
Kijk eens op medline en zoek op dnl + review. Dan krijg je waarschijnlijk een aantal goede reviews gebaseerd op diverse onderzoeken.
Koolhydraten kunnen wel de vetcellen ingaan en omgezet worden naar glycerol. Glycerol wordt met vetzuren veresterd, zodat zij een vetmolecuul vormen. 3 vetzuren en 1 glycerol molecuul vormen 1 vetmolecuul. Ook de vetcellen bevatten de glut-4 receptoren, net als de spiercellen dit doen.
Na de training is het bekend dat de glut-4 receptoren van de getrainde spieren naar de celoppervlak komen. Normaal is insuline nodig om de glut-4 receptoren naar de celoppervlak te doen laten komen. Door de insuline komt de glut-4 naar de rand van de cel en zo kan de glucose d.m.v. de glut-4 de cel in worden vervoerd. Na een training is er daarom minder insuline nodig om de glucose de spiercellen in te krijgen.
Dit betekent dat de spiercellen in verhouding meer gevoelig worden voor insuline. Met in verhouding bedoel ik 'in verhouding tot de vetcellen'.
Na de training gaat de meeste glucose daarom direct naar de spiercellen. Dit voordeel neemt na een bepaalde tijd weer af.
Ik geloof dat onderzoeken melden dat ongeveer na een uur de glut-4 receptoren weer identiek zijn als voor de training. Het voordeel van de grotere gevoeligheid in de spieren is op dat moment dus weg.
Daarom kun je na de training voordeel behalen uit koolhydraten die snel in het bloed komen. Niet alleen wordt het spierglycogeen sneller aangevuld, ook krijgen de spieren in verhouding meer glucose.
En zoals ik al eerder aangaf; al zou de glucose niet naar de spiercellen gaan, dan nog wordt er maar heel weinig glucose omgezet naar vet(DNL). Dit vergt veel energie en is daarom een inefficient proces, waarvan je lichaam zo min mogelijk gebruik zal maken.
Er zijn wel andere manieren waarop bijv. dextrose de vetverbranding kunnen remmen.
soulreaver zei:
op sommige punten merk ik dat ik niet de juiste achtergrond heb om alle connecties te leggen, ik mis essentiele basiskennis en kom een heel eind, maar bepaalde koppelingen die jij en big cat wel kunnen leggen die kan ik niet leggen. ik werk in de hypotheken en de kennis die ik heb komt uit een basisleer voedingsstudie en wat ik in de loop der jaren over internet vegaard heb
tot be continued.
Je bent al een heel eind op weg.
Alleen al het feit dat je onderzoeken leest en je eigen conclusies trekt is een goed teken. 99% die neemt de moeite niet eens op dat te proberen, al moet ik toegeven dat het soms ook niet altijd even makkelijk en leuk is om te lezen.
Er gaat wel wat tijd inzitten, maar je hebt genoeg gezond verstand, dus dat komt wel goed.