Gezonde vetten doen je goed
1. Gezonde vetten zijn noodzakelijk om de vetoplosbare vitaminen te kunnen opnemen zoals vitaminen A, D, E en K. Zo wordt bijvoorbeeld vitamine K in broccoli, spruitjes, kool en luzerne nauwelijks opgenomen zonder een beetje vet of olie. En zonder voldoende vitamine K wordt calcium niet opgeslagen in de botten en tanden en liggen tandbederf en osteoporose op de loer.
2. Gezonde vetten zijn essentieel voor de functie van hormonen en enzymen. Zo worden bijvoorbeeld minder enzymen aangemaakt, indien je vetarm of vetvrij eet. Dit kan problemen geven met de spijsvertering. Zonder voldoende vetten zijn er bijvoorbeeld ook geen coïtushormonen.
3. Gezonde vetten zijn nodig om voedingsstoffen te emulgeren (op te lossen in een waterig milieu). Ze dienen als basis van de galzuren om vethoudend voedsel te kunnen verteren
4. Gezonde vetten bevatten lecithine, een stof die goed is voor het geheugen en de overdracht van prikkels tussen cellen. Lecithine zorgt er ook voor dat polaire met niet polaire substanties van de cellen met elkaar kunnen communiceren en is belangrijk voor het vervoer van vetten in het bloed. Ze is essentieel voor het groeihormoon en helpt bij het vervoer, het verwerken en de afbraak van vetten en cholesterol.
5. Gezonde vetten zorgen voor de aanvoer van meer dan 600 voedingsstoffen zoals verschillende carotenoïden (alfa-caroteen, beta-caroteen, luteïne, lycopeen, zeaxanthine etc...), carnitine, coënzyme Q10, inositol en alfa-liponzuur. Zo worden bijvoorbeeld lycopeen en carotenen in tomaten nauwelijks opgenomen als er geen beetje vet aan te pas komt. Lycopeen is belangrijk om de prostaat te beschermen tegen kanker.
6. Gezonde vetten zorgen voor een natuurlijk verzadigingsgevoel tijdens de maaltijden. De tijd dat we dachten dat 'light'-producten de wereld zouden doen vermageren blijkt een grote fabel te zijn. Met een onverzadigd gevoel heb je te snel weer trek en psychologisch denk je dat je van light meer mag eten. "Light" is zand-in-de-ogenstrooierij. Gezonde vetten worden hierbij vervangen door geraffineerde suikers en vulmiddelen.
7. Gezonde vetten verminderen ups en downs in de bloedsuikerspiegel. Ze vertragen de opname van suikers in de voeding, waardoor geen hoge bloedsuikerpieken optreden, gevolgd door diepe dalen. Ze zorgen voor een langdurig verzadigd gevoel door een meer constante bloedsuikerspiegel.
8. Gezonde vetten vormen een beschermend 'jasje' omheen onze organen. Zo dient een gezond hart te rusten in een omhulsel van verzadigd vet.
9. Gezonde vetten vormen de meest geconcentreerde opslagvorm van energie. Uit elke gram opgeslagen vet kan je tweemaal zoveel energie halen als uit elke gram opgeslagen eiwitten of suikers.
10. Een isolerend laagje vet onder de huid beschermt ons ook tegen de koude. Daarom hebben we ook meer behoefte aan vet naarmate de dagen korter en kouder worden.
11. Dr. R. Russel schreef in 1944 de succesformule tegen tuberculose: bedrust, matige beweging en een vetrijk dieet.
12. Gezonde vetten geven maaltijden meer smaak.
13. Als we gezonde vetten gaan schrappen in de voeding dan daalt bij vrouwen het oestrogeen- en bij mannen het testosteronniveau.
Met andere woorden ons libido daalt. (118)