Fitness Seller

Nieuws Rioolonderzoek: amateursporters gebruiken levensgevaarlijk afslankmiddel

Bezoekers in dit topic

Hermann Ehrhardt

Bund Wiking
Elite Member
+15 jaar member
Lid geworden
16 mei 2006
Berichten
57.828
Karma
21.178
Wetenschappers van de Universiteit van Amsterdam (UvA) hebben een slimme manier bedacht om erachter te komen wat amateursporters allemaal slikken. Experts noemen de uitkomst van dit onderzoek zorgwekkend.

Amateursporters kun je moeilijk dwingen om plas in te leveren, maar je kunt diezelfde urine wél uit het riool halen. Bijvoorbeeld tijdens sportevenementen. Dat is precies wat de UvA-onderzoekers hebben gedaan.

De wetenschappers onderzochten in drie Nederlandse steden het rioolwater voor, tijdens en na drie grote bodybuildings- en atletiekevenementen. Tijdens de sportevenementen bleken in het afvalwater de concentraties van '2,4-dinitrofenol' tien keer zo hoog.

2,4-dinitrofenol is een levensgevaarlijk afslankmiddel. Het staat ook wel bekend als DNP en wordt in het illegale circuit onder meer verkocht als Dinosan, Dnoc, Solfo Black, Nitrophen, Aldifen and Chemox.

Onderhuidse vetlaag
DNP werd in de Verenigde Staten ooit als medicijn gebruikt voor de behandeling van obesitas. Bodybuilders nemen het tegenwoordig om de onderhuidse vetlaag te verminderen.

Alarmerend, vinden ze dat bij de Dopingautoriteit. Die schreef een paar jaar geleden nog dat er geen aanwijzingen waren dat deze middelen in Nederland op grote schaal werden verkocht.

Het onderzoek van de UvA laat nu het tegendeel zien. "Dit onderzoek bewijst in ieder geval dat het in Nederland gebruikt wordt", zegt hoogleraar milieuchemie Pim de Voogt. Hij wijst er ook op dat de Nederlandse douane vorig jaar 4 kilo DNP aantrof in een pakket dat bestemd was voor de Nederlandse markt - genoeg voor meer dan 100.000 supplementen.

1 gram kan al dodelijk zijn
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) waarschuwde eind vorig jaar nog voor DNP. De giftige stof kan bij gebruik 'ernstige gezondheidsgevolgen' hebben. In Nederland, Engeland en Frankrijk waren vorig jaar een aantal ernstige ziekenhuisopnames.

Volgens de NVWA kunnen mensen overlijden na inname van 1 tot 3 gram DNP per dosering. Ook bij lagere doseringen heeft DNP nadelige effecten, zoals huiduitslag, staar en effecten op hart en bloedvaten en het zenuwstelsel.

PimdeVoogt_ErikEmke.jpg

Onderzoeker Pim de Voogt (links) aan het werk in het lab. (Foto: Ivar Pel)

Nadeel
Het onderzoek werd gedaan in opdracht van het World Anti Doping Agency (WADA). Bij professionele sporters kun je doping vrij makkelijk testen, maar bij amateurs is dat moeilijk. Daarom werd gekozen voor het rioolonderzoek.

Nadeel is wel dat niet duidelijk is hoevéél mensen dit middel gebruiken. Het kan bijvoorbeeld gaan om een klein aantal grootverbruikers, of om een groot aantal mensen dat maar een klein beetje gebruikt.

Illegaal
DNP is een illegaal product. Het komt ons land onder andere binnen via de post. Er worden dan misleidende etiketten gebruikt zoals limonadepoeder, chocoladepoeder of meloenpoeder om de douane te misleiden en ontdekking te voorkomen.

Doping in supplementen: 'Het leek wel hard drugs'

In 2015 werden drie supplementen van de markt gehaald, omdat ze een gevaarlijk hoge dosering aan doping bevatten.
Dit gebeurt er met je lichaam als je DNP gebruikt:
'Eigen Kracht', een voorlichtingsprogramma van de Dopingautoriteit voor de fitnessbranche schrijft over DNP:

DNP saboteert in de cellen van ons lichaam de omzetting van voedingsstoffen in energie. Die cellen slaan die energie normaliter op in de vorm van energiemoleculen. Die energiemoleculen functioneren als een soort accu. DNP schakelt die accu uit, en daardoor moeten de cellen continu koolhydraten, vetten en eiwitten omzetten in energie.

De energiecentrales van de cel, de mitochondria, draaien continu op volle toeren en produceren een overmaat aan warmte. De verhoging van de lichaamstemperatuur kan zelfs zo hoog oplopen dat de organen het opgeven – en je overlijdt.

Bron: Eigen Kracht
Rioolonderzoek: amateursporters gebruiken levensgevaarlijk afslankmiddel

Las DNP dacht meteen aan DBB
 

Arminius

Amor Fati
Elite Member
+15 jaar member
Lid geworden
4 jul 2005
Berichten
65.677
Karma
31.241
Lengte
1m87
Ik vraag me af wie drie gram neemt?

tenor.gif
 

RockOfAges

Monstrous Giant
Elite Member
2x Challenge Winner
Lid geworden
23 aug 2013
Berichten
10.439
Karma
12.334
Lengte
1m95
Massa
135kg
Halverwege het lezen keek ik toch eerst even of het niet op 1 april gepost was..
 
Naar boven