apfelstrudel
Heb je nog een goed, snel en makkelijk recept voor T-bone steaks?
En misschien wat tips voor goed vlees uit de pan in het algemeen?
Ik maak eigenlijk nooit T-bone steaks.
Maar over het algemeen voor steak. 30 mins van te voren uit de koelkast halen en zouten (zout trekt in het vlees, zorgt ervoor dat het beter vocht vasthoudt en juicy blijft). Oven voorverwamen op 180 C, onder boven warmte. Pan op hoog vuur, olie in de pan, wachten tot ie gaat walmen. Vlees erin. Zo kort mogelijk bakken. 1x draaien. Dan op het laatst wat boter erbij, vuur uit. 10 a 15 seconden nog in de pan. Eruit halen voor je boter verbrand.
Dan de oven in. Paar minuten (afhankelijk van de dikte en je gewenste garing). Voor medium rare is 3 mins meestal wel goed.
Dan de oven uit. 5 mins laten rusten (kan in alufolie).
Dan trancheren (snijden), dan zwarte peper erover en opdienen.
En wat ook lekker is, is wanneer je je vlees uit de pan haalt, je de pan meteen afblust met boullion of wijn. Dan dat ff beetje inkoken (reduceren) tot een mooie saus/jus. Zonde om al die smaak weg te gooien. Je kan aardappelzetmeel toevoegen om te binden (zodat je jus dikker wordt).
Sterker nog. Als je bijv. aardappelpuree eet kan je al die juices toevoegen aan je puree. Of aan je groente. Vooral bij puree is het een aanrader. Want normaal gebruik je dan boter en (volle) melk, maar nu kan je die vetten uit de pan gebruiken als vetstof. Lekker man. Veel smaak.
Lekker ook als je stampot rauwe andijvie maakt. Spekkies bakken en dan die spekkies met al het vet/olie door je puree tyfen. Fuck ja. Wat aromat erbij, want msg is de shit. Shitload aan sambal erbij. Wat fijngechopte peterselie. Lekker wijntje ernaast. Mmmm
Fuck kheb honger.
Maar qua tips, de allerbelangrijkste; een goede steak bruin je in de pan en gaar je af in de oven. De pan gebruik je alleen voor de bruining van de buitenkant (maillard reactie), de oven om de juiste interne garing te krijgen. Dit gaat trouwens op voor vrijwel alle soorten vlees en vis. Kort bakken in de pan en dan de oven in.
Je kan ook voorbakken in de pan en pas een half uur later de oven in.
Oke ik ga een midnight snack maken.