shark89
Ripped Bodybuilder
- Lid geworden
- 6 aug 2012
- Berichten
- 4.311
- Karma
- 1.058
Nieuwe update vandaag.
http://mobiel.voedingscentrum.nl/nl...n-/wat-staat-niet-in-de-schijf-van-vijf-.aspx
Hier een lijst wat zij afraden, komt er op neer dat alles wat verzadigd vet of suiker bevat ongezond is.
Ldl cholesterol is een risico voor hart en vaatziekten, zeggen ze nog steeds
1. Dranken
Alcohol kunnen we beter laten staan. In de richtlijnen van 2006 stond de aanbeveling dat vrouwen zich moeten beperken tot een glas per dag en mannen tot twee glazen per dag omdat matig alcoholgebruik ook goed voor zou zijn. Maar omdat je al snel te veel alcohol drinkt is het beter om het wijntje of biertje te laten staan.
Koffie mag nog wel, maar de manier waarop het is bereid is belangrijk: vervang ongefilterde koffie voor gefilterde koffie. Het filter kan namelijk cholesterol verhogende stoffen in koffie wegnemen. Maar het is beter om te kiezen voor thee. Een nieuwe bevinding is dat drie koppen thee per dag het risico op een beroerte verlaagt. Drink vooral zo weinig mogelijk suikerhoudende dranken als vruchtensap, energiedrank, gezoete zuiveldrank of frisdrank. Deze dranken verhogen het risico op diabetes.
2. Groente en fruit
Nederlanders eten gemiddeld zo’n 125 gram groente en 90 gram (mannen) tot 120 gram (vrouwen) fruit per dag. Dat kan meer. “De richtlijnen zijn nog steeds 200 gram groente en 200 gram fruit, maar daar houden veel mensen zich nog niet aan,” zegt Schoten. 400 gram groente en fruit leidt tot een verlaging van de bloeddruk en zorgen voor een lager risico op diabetes en darm- en longkanker.
3. Brood
Eet elke dag drie volkorenboterhammen of 90 gram andere volkorenproducten. Het eten van volkorenproducten verlaagt het risico op coronaire hartziekten en het eten van voedingsvezels zorgt voor een verlaging van het risico op een beroerte. Belangrijk is om geraffineerde graanproducten door ongeraffineerde graanproducten te vervangen. Kies dus niet voor wit brood, witte pasta of koekjes, maar voor volkorenbrood, zilvervliesrijst of volkorenpasta. Ontbijten met havermout kunnen we blijven doen. Het cholesterolgehalte daalt bij 30 tot 60 gram haver per dag.
4. Vlees
Vorige week waarschuwde de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) voor de risico’s op kanker bij een consumptie van rood en bewerkt vlees. Bij die conclusie sluit de Gezondheidsraad zich aan. Sterker: vlees van runderen, varkens, geiten, schapen en paarden verhoogt niet alleen het risico op kanker, maar ook op diabetes en een beroerte.
5.Zuivel
“Neem enkele porties zuivel per dag, waaronder melk of yoghurt”, adviseert de gezondheidsraad. De consumptie van zuivel hangt samen met een lager risico op darmkanker en een lager risico op diabetes. Mannen krijgen gemiddeld 390 gram zuivel binnen (twee bekers) en vrouwen 325 gram. Er is geen aanleiding om dat te veranderen.
6.Peulvruchten en noten
Sojabonen, bonen, linzen, kikkererwten of spliterwten. Begin er maar aan, want het zorgt voor een verlaging van het LDL-cholesterol, wat een risicofactor is voor hartziekten. Het is belangrijk om dit wekelijks te eten. Doperwten en sperziebonen tellen niet mee, want die vallen onder groente.
Ook noten hoeven we niet te laten liggen. Walnoten, amandelen, hazelnoten, cashewnoten, pistachenoten en ook pinda’s verlagen het risico op hartziekten. De helft van de Nederlanders eet ze niet, maar 15 gram - ongezouten - noten per dag zijn gezond. Dat is ongeveer een handje vol.
7.Vet
We hoeven niet per se minder vet te gaan eten, maar wel ander vet. Boter en harde vetten kunnen we laten staan. Gebruik daarvoor in de plaats olie en vloeibare bak- en braadvetten. Dat is beter voor je hart.
Wat vinden jullie?
http://mobiel.voedingscentrum.nl/nl...n-/wat-staat-niet-in-de-schijf-van-vijf-.aspx
Hier een lijst wat zij afraden, komt er op neer dat alles wat verzadigd vet of suiker bevat ongezond is.
Ldl cholesterol is een risico voor hart en vaatziekten, zeggen ze nog steeds
1. Dranken
Alcohol kunnen we beter laten staan. In de richtlijnen van 2006 stond de aanbeveling dat vrouwen zich moeten beperken tot een glas per dag en mannen tot twee glazen per dag omdat matig alcoholgebruik ook goed voor zou zijn. Maar omdat je al snel te veel alcohol drinkt is het beter om het wijntje of biertje te laten staan.
Koffie mag nog wel, maar de manier waarop het is bereid is belangrijk: vervang ongefilterde koffie voor gefilterde koffie. Het filter kan namelijk cholesterol verhogende stoffen in koffie wegnemen. Maar het is beter om te kiezen voor thee. Een nieuwe bevinding is dat drie koppen thee per dag het risico op een beroerte verlaagt. Drink vooral zo weinig mogelijk suikerhoudende dranken als vruchtensap, energiedrank, gezoete zuiveldrank of frisdrank. Deze dranken verhogen het risico op diabetes.
2. Groente en fruit
Nederlanders eten gemiddeld zo’n 125 gram groente en 90 gram (mannen) tot 120 gram (vrouwen) fruit per dag. Dat kan meer. “De richtlijnen zijn nog steeds 200 gram groente en 200 gram fruit, maar daar houden veel mensen zich nog niet aan,” zegt Schoten. 400 gram groente en fruit leidt tot een verlaging van de bloeddruk en zorgen voor een lager risico op diabetes en darm- en longkanker.
3. Brood
Eet elke dag drie volkorenboterhammen of 90 gram andere volkorenproducten. Het eten van volkorenproducten verlaagt het risico op coronaire hartziekten en het eten van voedingsvezels zorgt voor een verlaging van het risico op een beroerte. Belangrijk is om geraffineerde graanproducten door ongeraffineerde graanproducten te vervangen. Kies dus niet voor wit brood, witte pasta of koekjes, maar voor volkorenbrood, zilvervliesrijst of volkorenpasta. Ontbijten met havermout kunnen we blijven doen. Het cholesterolgehalte daalt bij 30 tot 60 gram haver per dag.
4. Vlees
Vorige week waarschuwde de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) voor de risico’s op kanker bij een consumptie van rood en bewerkt vlees. Bij die conclusie sluit de Gezondheidsraad zich aan. Sterker: vlees van runderen, varkens, geiten, schapen en paarden verhoogt niet alleen het risico op kanker, maar ook op diabetes en een beroerte.
5.Zuivel
“Neem enkele porties zuivel per dag, waaronder melk of yoghurt”, adviseert de gezondheidsraad. De consumptie van zuivel hangt samen met een lager risico op darmkanker en een lager risico op diabetes. Mannen krijgen gemiddeld 390 gram zuivel binnen (twee bekers) en vrouwen 325 gram. Er is geen aanleiding om dat te veranderen.
6.Peulvruchten en noten
Sojabonen, bonen, linzen, kikkererwten of spliterwten. Begin er maar aan, want het zorgt voor een verlaging van het LDL-cholesterol, wat een risicofactor is voor hartziekten. Het is belangrijk om dit wekelijks te eten. Doperwten en sperziebonen tellen niet mee, want die vallen onder groente.
Ook noten hoeven we niet te laten liggen. Walnoten, amandelen, hazelnoten, cashewnoten, pistachenoten en ook pinda’s verlagen het risico op hartziekten. De helft van de Nederlanders eet ze niet, maar 15 gram - ongezouten - noten per dag zijn gezond. Dat is ongeveer een handje vol.
7.Vet
We hoeven niet per se minder vet te gaan eten, maar wel ander vet. Boter en harde vetten kunnen we laten staan. Gebruik daarvoor in de plaats olie en vloeibare bak- en braadvetten. Dat is beter voor je hart.
Wat vinden jullie?