AndroidHealthClinic

Sint Janskruid (1 bezoeker)

Bezoekers in dit topic

Guest

Gargantuan Beast
15 jaar lid
Lid geworden
19 mei 2002
Berichten
33.745
Waardering
3
Heeft hier misschien iemand ervaring mee?
 
Gebruik het nu een paar maanden, maar slechts 1 pil per dag, is ms te weinig, beter is 2-3 per dag.
Merk er dus niet zoveel van. Het schijnt erg goed tegen milde depressie (winterdepressie) te helpen. Ook zou het invloed hebben op GH. Vraag wateengedoe maar eens, die gebruikt het ook.

Ik vind zelf anaerobe cardio en veel buiten zijn (fietsen) veel beter werken.

Is het voor winterdepressie? Een lichtbak is ook een goede optie, maar heb er zelf geen plek voor.. dan maar de zonnebank (plus voornoemde middelen).
Volgend jaar ga ik wel 2-3 maanden naar zonniger streken..

Espi
 
Ik gebruik ze al een paar jaar.
Ik neem 4 tabl. een half uur voor de training in met 1000mg vit c.
Dit voor een week of 8 en dan weer 8 weken niet.


ciao
 
Originally posted by Esperantisto


Is het voor winterdepressie?

Espi


Nee, maar wil gaan afbouwen met slaaptabletten (niet dat ik veel slik, eentje maar voor ik ga slapen). En wil een natuurlijk vervangmiddel om te helpen bij dat afbouwen...
 
Het helpt me alleen ruimer en anders(rustiger) te denken
 
Originally posted by Olimantado
Het helpt me alleen ruimer en anders(rustiger) te denken


Ik raak er juist van in de war en zie dingen zoals ze helemaal niet zijn.
Slapen doe ik er wel goed van :D
Deed het hele tijd geleden regelmatig maar al een hele tijd maar heel af en toe en heb er eigenlijk steeds minder zin in.
Wat goed kan helpen is melatonine.
 
Originally posted by RobbieH



Ik raak er juist van in de war en zie dingen zoals ze helemaal niet zijn.
Slapen doe ik er wel goed van :D


Grappig dat de uitwerking bij iedereen weer anders is... :D
 
Ja, sommigen worden er extreem filosofisch van... nietwaar? :D

Trouwens, vriendin van me wordt er extreem geil van - ook een leuke bijwerking.
 
Originally posted by Olimantado



Nee, maar wil gaan afbouwen met slaaptabletten (niet dat ik veel slik, eentje maar voor ik ga slapen). En wil een natuurlijk vervangmiddel om te helpen bij dat afbouwen...
Kan je volgens mij beter "melatonine gebruiken.
(,is een natuurlijk slaapmiddel.-)

En Espi, de hoeveelheid tabletten St.J.kruid maakt niets uit, het gaat om het gehalte van de werkzame stof, "hypercine" in dit geval.
 
Ik gebruik het nu bijna 2 weken. 3 pilletjes per dag. Totaal van 900mg extract (0.3%) en 450mg poeder.
Op trainingsdagen een half uurtje voor het trainen en op niet-trainingsdagen voor slapen gaan.
Slaapstoornissen heb ik er nog niet van gehad, maar volgens het doosje treedt de werking na 2 weken continu gebruik. Zal binnenkort dus wat moet merken hoop ik!
 
iemand al negatieve ervaringen,zoals spierafbraak, gehad?
 
Ik gebruik St janskruid tegen winterdepressie, waar het goed tegen helpt. Verder wel geprobeerd of het invloed had als ik het een uurtje voor de training nam, maar dat is bij mij niet zo. Oh ja, en pas op met St Janskruid bij wijze van slaapmiddel .. Bij mij doet het niets op dat gebied, maar ik ken iemand die er een halve nacht van wakker ligt als ie het 's avonds neemt!
 
Originally posted by Alessandro
Waarom zou er spierafbraak optreden?

Lees dit maar eens door:


1. Welke dosering?

Onderzoekers hebben al bij een dosering van 300 milligram Sint Janskruid een stijging van de aanmaak van groeihormoon gemerkt. Die was echter nog beperkt. Bij 600 milligram was de stijging duidelijk. Sporters gebruiken meestal tussen de 600 en 1200 milligram Sint Janskruid.

2. Welk soort Sint Janskruid werkt het beste?

De werkzame stof in Sint Janskruid is waarschijnlijk hyperforine. Niet alle fabrikanten vermelden de hoeveelheid van die stof echter op de verpakking. Als je kwaliteit van preparaten gaat vergelijken, kun je daarom beter kijken naar een andere stof: hypericine. Meer hypericine betekent in de praktijk dat de plant beter is bemest en zorgvuldiger is bewerkt. Daardoor is ook de hoeveelheid hyperforine hoger. Overigens wisselen de hoeveelheden actieve stof in Sint Janskruid sterk. Van nature.

3. Hoe zit dat met cortisol?

Sommige sporters zijn bang voor de toename van cortisol door Sint Janskruid. In sommige studies is die aanwezig. In andere niet. In sommige daalt de aanmaak van stresshormonen zelfs door Sint Janskruid. Sommige gebruikers zijn om die reden, en omdat ze vreesden spierweefsel te verliezen, gestopt met Sint Janskruid. Het is inderdaad iets om in de gaten te houden. Supplementen die de aanmaak van cortisol kunnen verminderen zijn vitamine C en Ginkgo. Overigens zijn ons geen gevallen bekend van atleten die door Sint Janskruid spiermassa verloren.

4. Wat doe je als je niet kunt slapen door Sint Janskruid?

Sommige Sint Jansgebruikers die 's avonds trainen hebben moeite om in slaap te vallen, omdat ze daarvoor te opgefokt zijn. Een oplossing is het vrije aminozuur L-Tryptofaan, vlak na de training. In doseringen vanaf 800 milligram maakt het middel slaperig en versterkt waarschijnlijk ook nog het effect van Sint Janskruid.

Een alternatief is Melatonine. Officieel illegaal, maar in de meeste drogisterijen ligt een preparaat 'Melatomatine', dat geconcentreerde stoffen uit de tomaat bevat. Twee tot drie tabs bevatten voldoende melatonine om in slaap te vallen. Die hebben anderhalf uur nodig om vrij te komen.

5. Wat zijn de bijwerkingen van Sint Janskruid?

Sint Janskruid versnelt de afbraak van medicijnen die door P450-enzymen worden afgebroken. Daardoor worden die minder werkzaam. Het gaat om medicijnen als anticonceptiepillen, virusremmers en middelen die het afstoten van getransplanteerde organen voorkomen. Als je medicijnen gebruikt, raadpleeg dan eerst je arts of ze wel samengaan met Sint Janskruid.

Ook maakt Sint Janskruid de huid gevoeliger voor licht. Als je gaat zonnebaden kun je daardoor allergische reacties krijgen. Dat kan zijn in de vorm van een rode huis, jeuk of onderhuids vocht.

Er is een geval bekend van een vrouw die na een zonnebad pijn kreeg in de lichaamsdelen die waren blootgesteld aan het zonlicht. Alleen al door een zuchtje wind op haar huid ging ze door de grond.

De hypericine in het Sint Janskruid kan door zonlicht veranderen in een stof die cellen aantast. Bij de vrouw was dat gebeurd met het myelin, de vetachtige substantie rond de zenuwcellen. Toen ze stopte met slikken was de pijn na twee maanden verdwenen.

Joseph Mercola. St. John's Wort Plus Sun May Harm Nerves. Mercola.com, nr. 70, 12-10-1998. [Link] Gebaseerd op: The Lancet October 3, 1998;352:1121-1122.

Tenslotte voorkomt Sint Janskruid dat neurotransmitters worden afgebroken. Als je middelen gebruikt die de concentraties van neurotransmitters verhogen, kun je geestelijk behoorlijk in de war raken. Amfetamine, GHB, anabolen, coke, anti-depressiva en softdrugs gaan daarom niet samen met Sint Janskruid.

6. Wat merk je als je Sint Janskruid gebruikt?

Niet bij iedereen werkt Sint Janskruid even goed. Bij sommige gebruikers gebeurt helemaal niets, al worden ze wel 'raar in hun hoofd' of misselijk. Sporters waarbij het wel aanslaat, lopen de halve dag rond met opgepompte spieren, die groter en sterker worden. Er is tenslotte ook een groep gebruikers met ervaringen die doen denken aan creatine: ze worden zwaarder en groter, maar hebben last van onderhuids vocht. Onderzoekers hebben de vochtophopingen ook bij ratten gezien. Het is waarschijnlijk een allergische reactie. Als je die hebt kun je beter stoppen.

7. Wanneer moet je Sint Janskruid innemen?

Je neemt Sint Janskruid een uur tot een half uur voordat je gaat trainen, eventueel met ginkgo of vitamine C. Een kwartier na het trainen neem je, samen met de snelle koolhydraten, Tryptofaan of Melatonine.

8. Hoe lang kun je Sint Janskruid gebruiken?

Je kunt Sint Janskruid niet continu gebruiken. Een goed schema is vier weken wel, en daarna minimaal vier weken niet. Reden daarvoor is dat de hersenen afstompen voor neurotransmitters als je continu middelen neemt die de concentraties daarvan verhogen. Gebruikers van medicijnen die op dezelfde manier als Sint Janskruid werken, melden dat ze daardoor geleidelijk de controle over hun eetgedrag verliezen, en zich dik eten.

9. Hoe goed werkt Sint Janskruid eigenlijk?

Sint Janskruid is geen anabool. Als je de effecten verwacht die je van een anabool kunt verwachten, dan zal het middel je zwaar teleurstellen. Aan de andere kant doet Sint Jankruid wel degelijk iets. Bij de ene groep zal het stimulerende effect op de aanmaak van cortisol domineren, en Sint Janskruid averechts werken. Maar bij de andere groep overweegt de impact op het groeihormoon. En voor die groep is Sint Janskruid beslist de moeite waard.

10. Gaat Sint Janskruid samen met creatine?

Ja. Creatine gaat slecht samen met een aantal medicijnen, omdat die de nieren te zwaar belasten. Een belangrijk teken is vaak een verminderde of juist verhoogde hoeveelheid creatinine - een afbraakproduct van creatine - in de urine. Bij een forse dosis van een zware selective serotonin re-uptake inhibitor als Sertraline gebeurde dat echter niet. Als Setraline niets doet, dan is het erg onwaarschijnlijk dat het milde Sint Janskruid wèl effect heeft.

11. Gaat Sint Janskruid samen met Melatonine?

Ja, maar je moet je Melatonine wel lager doseren. De enzymen die door Sint Janskruid worden gesaboteerd breken Melatonine af. Daardoor kan de hoeveelheid Melatonine in je hersenen hog oplopen als je het middel gebruikt. Als je de lichte plantaardige preparaten zoals Melatomatine gebruikt, hoef je niet bang te zijn voor overdosering. Daarvoor zijn de hoeveelheden gewoon te klein.


12. Mijn apotheker zegt dat Tryptofaan niet samengaat met anti-depressiva die op dezelfde manier als Sint Janskruid werken. Kun je dan wel Tryptofaan combineren met Sint Janskruid?

Ja. De effecten van beide middelen versterken elkaar. Als je krachtige medicijnen gebruikt, kun je zoveel serotinine gaan aanmaken dat je geestelijke gezondheid in gevaar komt. Maar met Sint Janskruid hoef je daar niet bang voor te zijn. Sint Janskruid is te mild.

13. Waarom werkt Sint Janskruid minder goed als je afvalt?

Als anabool supplement werkt Sint Janskruid beter als je niet al te scherp dieet. De ervaring leert dat het ook beter werkt naarmate je vetpercentage hoger is. Pas sinds kort is bekend waarom. Sint Janskruid verhoogt niet alleen de aanmaak van groeihormoon.

Onderzoekers hebben ontdekt dat SSRI's de aanmaak van het oer-hormoon pregnanolon verhogen - als je lichaam tenminste voldoende leptine aanmaakt. Vetcellen geven leptine af, en die aanmaak is hoger naarmate de vetcellen groter zijn of sneller in omvang toenemen. Uit experimenten met Prozac is gebleken dat SSRI's de aanmaak van pregnanolon maar liefst met factor dertig laten toenemen.

Pregnanolon is de grondstof voor praktisch alle steroide hormonen in je lichaam - van testosteron tot progesteron.

Onderzoekers kwamen het hormoonbevorderend effect van pregnanolon op het spoor toen ze wilden verklaren waarom SSRI's wel werken bij anorexia-patienten die al bezig zijn te genezen, en dus wat meer vet hebben - maar niet bij patienten die er slecht aan toe zijn. De verklaring is misschien dat het effect van Prozac hem zit in de extra pregnanolon. Daarvan is bekend dat het angsten vermindert en het humeur verbetert.


14. Stimuleert Sint Janskruid niet de aanmaak van estradiol? Sint Janskruid verhoogt de aanmaak van P450-enzymen. Aromatase is toch ook een P450-enzym?

Je hebt tientallen soorten P450 enzymen. Sint Janskruid verhoogt bij een dagelijkse dosering van 900 milligram vooral het CYP3A.(1) (2) Op PubMed is niks te vinden over een impact van Sint Janskruid op CYP19 of aromatase.

Aan de andere kant wordt wel steeds duidelijker dat Sint Janskruid de afbraak van estradiol versnelt. Het Zweedse ministerie van gezondheid heeft op zijn website in ieder geval twee gevallen gemeld van vrouwen, 28 en 31 jaar oud, die zowel de pil als Sint Janskruid gebruikten, en toch zwanger werden. Dat kwam omdat het kruid de afbraak van de synthetische oestrogenen genoeg had verhoogd om een zwangerschap mogelijk te maken.(3)

Volgens de Zweden zijn er ook in Engeland gevallen bekend.

15. Wat doet Sint Janskruid met je schildklierhormoon?

Sint Janskruid verhoogt misschien de aanmaak van TSH, het hormoon dat de schildklier aanzet tot de afgifte van schildklierhormoon. Dat blijkt uit een klein onderzoek onder 37 dertigers met een verhoogd TSH, en 37 mensen zonder verhoogde spiegels.

De onderzoekers achterhaalden of hun proefpersonen Sint janskruid hadden gebruikt door ze te bellen en te vragen of ze drie tot zes maanden voor hun bloedtest het supplement hadden geslikt.

Bij de 37 proefpersonen met normale TSH-waarden was dat twee keer het geval. Bij de proefpersonen met verhoogde TSH-waarden vier keer.
 
Ik zou voor melatonine kiezen, zelf heb ik het op doktersvoorschrift zodat het me alleen een eigen bijdrage kost. ik heb zelf zware chemische slaappillen gehad en nog bleef ik wakker, nu heb ik chinese kruiden, ik weet het klinkt debiel en 1 tabletje melatonine en ik slaap als een roos. die kruiden heb ik om me geest rustig te maken, anders blijf ik malen, deze neem ik een uur - 1,5 uur voor ik ga slapen en 30 min. voor het slapen melatonine..
 
Normaal gesproken heb ik geen moeite met in slaap komen ALS ik maar vrij laat naar bed ga. Slapen als ik normaal gesproken 1 of 2 uur later naar bed ga, wil moeilijk lukken. Dat is dus balen als je bijv een baan hebt waarvoor je om 6 uur moet opstaan (wat ik een tijd had) en altijd om middernacht gaat slapen. Dus was het steeds zwaar slaaptekort.
Maar als ik bijv. iets meemaak wat me enorm bezighoudt, dan blijf ik wel malen zoals SR zegt. Bijv. toen ik onderzoek deed, dan komen de beste ideeën als je even rustig gaat liggen. Ik had toen zelfs een klein opname apparaatje gekocht om snel invallen in te kunnen spreken omdat ik anders licht moest aanmaken om mijn Einstein invallen op te schrijven en dan schiet het natuurlijk ook niet op.
Gisteren ging het toch ook weer fout. Ik had gedacht lekker vroeg te gaan slapen, maar ben net met een nieuw schema begonnen. Bepaalde dingen wilde ik toch veranderen en ik wilde het per sé gelijk doen en al met al was ik er :mier: weer veel te lang mee bezig. Exrx openen , al die reutemeteut..
Dus.. kun je een knop omdraaien of niet als je gaat slapen. En niet nog zoals ik tot laat achter de pc hangen, maar bijv. een warm(e) douche/bad nemen, alvast in bed gaan liggen met slaap-aanzettende literatuur: geen horror of cliff-hanger-roman maar bijv. die pil over keto-diëten!
Dan komt de slaap vanzelf..
En anders gewoon 1 nacht slapen overslaan, dan val je de volgende avond vanzelf eerder in slaap.. of niet als je weer te veel gaat internetten! Ik denk er over een tijdklokje voor de pc te maken net als voor de nachtlamp, zodat hij vanzelf om half 1 uitschakelt.
Is wel heel slecht voor de pc geloof ik?

Espi (heb geen tijd om een korter verhaal te schrijven)
 
Originally posted by Esperantisto
Ik denk er over een tijdklokje voor de pc te maken net als voor de nachtlamp, zodat hij vanzelf om half 1 uitschakelt.
Is wel heel slecht voor de pc geloof ik?

Espi (heb geen tijd om een korter verhaal te schrijven)
Lijkt me wel ja (slecht), zoek gewoon een programmaatje wat dit softwarematig voor je doet. Enne, TIJD om een KORTER verhaal te schrijven? OMG! :D :o
 
Heb ook eens St Janskruid genomen, maar werd en slaperig van, licht in me hoofd, had nergens geen zin meer in,ook niet in trainen..Ik werd er juist depressief van, hoewel ik dat nooit ben :D vond het dus troep.. Maar goed, dat is het ook. Heb nog een zooitje in de aanbieding voor je dus :P
 
Back
Naar boven