XXL Nutrition

Spiervezel

Bezoekers in dit topic

Spiervezels bestaan uit myofibrillen, gevonden in de dwarsgestreepte spieren, in het glad spierweefsel worden geen spiervezels gevonden. Spiervezels worden geen cellen genoemd omdat ze meerkernig zijn, het zijn samensmeltingen van meerdere cellen. Spiervezels reageren snel op impulsen, maar raken ook snel vermoeid.

Spiervezeltypes:

Type I = Slow Twitch

  • Hoog myoglobine gehalte
  • Hoge aerobe capaciteit
  • Zijn rood van kleur
  • Bevatten veel mitochondrien
De slow twitch, ofwel de langzame type I-vezels zijn één van de twee basisvezeltypes waaruit onze spieren zijn opgebouwd. Met name voor activiteiten met een lage intensiteit en lange duur komen ze in actie. De vezels bestaan uit veel haarvaten en mitochondrieën en kunnen zowel vet als koolhydraten als brandstof gebruiken. Met name duursporters zullen hiervan een hoger percentage van hebben. Bij het heffen van lichte gewichten zullen dit de vezels zijn die het meeste werk verrichten. Type I vezels kunnen overigens geen eigenschappen van Type II ofwel fast twitch vezels aannemen.

Type IIx = Fast Twitch

  • Hoge anaërobe capaciteit
  • Zijn wit van kleur
  • De Fast Twitch vezels zijn nog onder te verdelen in type IIa, IIx en IIb.
De fast twitch, ofwel de snelle type II-vezels zijn normaal gesproken het tegenovergestelde van de slow twitch vezels. Ze komen het best tot hun recht bij anaërobische activiteiten en juist minder bij aërobische activiteiten. De vezels kunnen zich snel aanspannen en kracht genereren. Echter is het uithoudingsvermogen van deze vezels beperkt. Bij de fast twitch vezels kan er een onderverding gemaakt worden tussen type IIa en type IIb. De kern van dit onderscheid ligt in het verschil van mogelijkheid om energie te verkrijgen onder aërobische omstandigheden. De type IIa-vezels hebben groter aantal haarvaatjes en aërobische enzymen dan de type IIb vezels. De type IIb vezels kunnen de meeste kracht genereren maar doen het bezien het uithoudingsvermogen het slechtste van alle vezels. Tot hun recht komen deze vezels dan ook vooral bij explosieve gerichte oefeningen. De type II-vezels kunnen in tegenstelling tot type I-vezels wel eigenschappen aannemen van de tegenovergestelde vezels. En dus kan in zekere mate de functie van deze vezels veranderen door ze specifiek te trainen.

Type IIa = Intermediaire spiervezel

  • Gekenmerkt door kracht en uithoudingsvermogen
  • Mogelijkheid om vetten en koolhydraten te verbranden
  • Zijn in staat tot de anaërobe omzetting van glucose via de glycolyse
 
Back
Naar boven