XXL Nutrition

Stelling: Dikke mensen hebben altijd wel een excuus!

Bezoekers in dit topic

Originally posted by Jefro
Het is ook maar net hoe je die zwaarlijvigheid bekijkt: als schoonheid/lelijk of als gezond/ongezond.

Vergeet niet dat het huidige schoonheids ideaal strak en slank is. Een paar honderd jaar geleden was de "Rubens vrouw" het schoonheids ideaal. Dan zou deze discussie heel anders gaan, maar dan laat ik het gezondheids aspect erbuiten.
Tot op bepaalde grens is een ietwat hoger vet% niet zo erg, maar als het buiten bepaalde grenzen valt spelen gezondheids factoren mee en dan zien we dat er wel opgetreden moet worden. Net als bij mensen die veel te weinig vet hebben (anorexia) ook opgetreden moet worden.
 
Het helpt allemaal geen zooi!! Ze zullen niet veranderen.
De commercie blijft maar doordraaien en die lekkere ongezonde dingen maken en uitvinden. Nieuw de Snicker Crunch!!..

Zolang wij geld hebben zullen mensen het blijven kopen.

Ik heb nu al een aantal gevallen van kanker meegemaakt, waarvan er maar 1 persoon nadat hij hoorde dat ie kanker had zijn levenswijze overboord gooide en een gezondere levenswijze ging volgen. Hij heeft het iig langer vol gehouden dan de docs dachten. Vele anderen bleven gewoon lekker doorgaan met snacken cola etc.

Mijn vader is ook zo'n zwaarlijvig example... heel veel info die ik afgelopen jaren geleerd heb, heb ik aan hem doorgespeeld en niets daarvan heeft ie opgepakt.
Lager KH
's ochtends rondje fietsen voor het eten
Meer eiwitten
Meer vezels
regelmatiger eten..
En inderdaad de schuld ligt dan aan zijn onregelmatig leven... zittend werk etc... 1 keer in de maand moet ie 's ochtends vroeg beginnen en dat gebruikt hij als excuus dat ie 's ochtends niets kan doen aan beweging, maar de andere weken blijft ie lekker in z'n nest liggen ipv dat ie 's wat aan z'n gewichtsprobleem doet.

Daarbij is het nooit verkeerd om de goede info door te geven aan anderen... omdat zij de wel luisteren, die heb je geholpen!!
 
Ik denk dat veel van de mensen met een ernstig gewichtsoverschot het aan zichzelf te wijten heeft.
terwijl iedereen het er tog over eens moet zijn dat ze liever een "normaal" postuur zouden hebben.
niet alleen dat ze het uit een schoonheids-beeld niet mooi vinden, maar ook de vele negatieve gevolgen voor de gezondheid die dit met zich meebrengt vormt voor hen een probleem.
ook speelt het aspect onwetendheid een rol, ofwel dat ze niet weten hoe ze het moeten aanpakken. maar ieder mens kan zo de telefoon pakken en naar een specialist bellen of op internet kijken, dus dat is dus geen goed argument.
ik denk dat velen het met een beetje zelfdiscipline wel verder zouden schoppen op dit gebied.
 
Originally posted by Jordees
(Let wel, ik probeer hier een discussie op gang te brengen betreffende een maatschappelijk groter wordende probleem: overgewicht)

Mensen met overgewicht hebben over het algemeen altijd wel een excuus voor hun overgewicht. Het licht nooit aan de persoon in kwestie maar altijd aan faktoren van buitenaf of lichamelijke aandoeningen.


Zal ik eens wat van zeggen.. kan ik over meepraten met 37% BF in het begin van dit jaar.
Het is op mijn 14e begonnen toen ik bijna steeds maaltijden ging overslaan (ontbijt & lunch) en pas 's avonds at..
Lustte geen vlees met jus, dus mocht ik sla eten met tomaat, ei en lekkere vette gebakken aardappels .. eerste wel goed, maar laatste niet natuurlijk.
Door die grote maaltijden ineens is mijn stofwisseling verkloot..
Toen zijn de vetrolletjes ontstaan.. gevolg, ik schaamde me rot en kwam vervolgens 10 jaar lang het zwembad niet in.

Door bepaalde lichamelijke gebreken (slecht evenwichtsgevoel en slecht afstanden schatten) had ik een pesthekel aan schoolsporten.. dat ik iets anders wel eens leuk zou kunnen vinden (fietsen, KT, zwemmen) kwam niet in me op..
In 1994 heb ik fietsen ontdekt als vakantietransport en de rest is geschiedenis.. sindsdien heb ik niet minder dan 8000 km per jaar gefietst.. in 1997 heel erg afgevallen toen ik 17000 km reed..
Maar was ook vegetariër en raakte dus veel spiermassa kwijt.. en als je 's winters niets doet (nog steeds hekel aan sport !!!) groei je weer dicht.. ook in de lente als je tussen weekenden met 200-300 km fietsen ook niets doet en je klem eet aan ongezond eten.. nou ja, klem te grote porties, te weinig frequentie..

Afijn.. ben nu 8 weken op de goeie weg.. maar ik voel me wel alsof ik jarenlang als een blinde in het donker heb getast.. wist niet dat KT zo leuk kon zijn.. en zelfs goed voor RSI.
Wist niet dat uitsluitend eiwit en vet eten juist hartstikke goed is en vetverbranding aanzet , maar dat combinatie vet & KH slecht is.. dus wel frikandel met mayo maar geen patat met mayo...

Greetz..

Espi (toch weer te lang blijven plakken gvd !!!)
 
Originally posted by WoUz


Ik vind dat die mensen zelf ook wel wat mogen doen, ZELF uitzoeken hoe je gezond moet leven en eten etc, niet alles hoeft voorgekauwt te worden.
Iemand met gezond verstand ziet toch na 10 kilo aankomen wel van "Ohoh, eens kijken wat ik eraan kan doen" en vervolgens eens wat informatie zoeken over hoe en wat.
Ik heb iig geen medelijden met ze, ze doen het allemaal zelf.
O ja.. sinds ik KH-vrij leef heb ik bijna geen trek meer in zoetigheid.. als ik iets meer dan een klein beetje eet, bijv. op de carbo-loading dag dan heb ik daar 2 dagen lang enorme last van .. wil dolgraag wat zoets eten etc.. Het is behalve psiegisch ook heel erg fysiologisch hoor!
 
Als je een overgewicht hebt die te danken is aan het feit dat je vroeger alles voorgeschoteld kreeg, en zelf niet iets heb gehad van 'hmmmm, ik word ook steeds dikker'. En nooit wat hebt gedaan aan sport en gewoon lui bent/was. Die groep moet gewoon zitten op de blaren. Ze hebben er zelf voor gezorgd.

Er zijn ook veel mensen die bv lichaamsklachten hebben, of medicijnen gebruiken (pretnizon ofzoiets) voor hen vind ik het sneu.

Ik heb trouwens geen probleem met dikke mensen, helemaal niet. Maar als ik weet dat jij je schuldig maakt aan enorme vraatbuien en je denkt niet na en vreet alleen. Dan hoef je van mij geen medelijden te verwachten.
 
Originally posted by admin
WTF 90 kilo op 11 j? Dat is een serieus gezondheidsprobleem!
Net zoals je het aanhaalt: het moet van kleins af aan aangeleerd worden om op een gezonde manier te eten en voldoende aan sport te doen.
Het begint toch meestal bij een slechte opvoeding of nalatigheid van de ouders.
ook de omgeving/vrienden spelen een rol , zo zie je in Amerika waar weinig tijd is en veel fastfood zaken op elke hoek v/d straat dat het probleem toch escaleert.

Mijn vriend heeft een zoon van 13 die te dik is... krijgt van ons vaak zat te horen dat ie dat is (op vriendelijke toon hoor) maar hij verrot het eenvoudig weg om er iets aan te doen! En wat hij bij ons niet krijgt aan fout eten, scoort ie wel bij oma en zijn vriendjes en op school!! 's Zomers ga ik met hem skaten enzo maar nu is het echt een drama qua bewegen....
 
Originally posted by sjakkie


Mijn vriend heeft een zoon van 13 die te dik is... En wat hij bij ons niet krijgt aan fout eten, scoort ie wel bij oma en zijn vriendjes en op school!!


maar je vriend, zijn pa dus, schotelt em ook gezond voedsel voor hoop ik...
 
Ik denk dat overgewicht een alsmaar groter probleem gaat worden bij bepaalde mensen. Ik heb altijd last gehad van aanleg maar gelukkig heeft m'n moeder er altijd op gelet dat ik niet te zwaar werd. Toen ik in de pubertijd kwam was ik al zo gewend om op m'n voeding te letten dat ik het lot van 'dikkertje' me bespaart is gebleven. Ik denk dat door gemaks voedsel en de luiheid van mensen om in de keuken te staan overgewicht steeds meer zal toenemen. Ik ken genoeg gezinnen die al standaard een patat en een pizza dag in de week hebben. Dat is al 2 avonden troep ipv een voedzame maaltijd. Koters krijgen snoep als zoethoudertjes of krijgen omdat de ouders gek worden van het gezeur het zoveelste happy meal toegestopt.


Dikke mensen die alleen maar klagen dat ze het zo moeilijk is om af te vallen kan ik slecht uitstaan. Let wel als er een medische reden voor is zal je mij niet horen. Maar dat geklaag van mensen die te dik zijn en ondertussen zichzelf vol blijven stoppen heb ik echt geen boodschap aan. Wel heb veel respect voor mensen die er wat aan willen doen. Als omgeving kan je dan iemand stimuleren om woorden in daden om te zetten.
 
Originally posted by NewbieNeomaar je vriend, zijn pa dus, schotelt em ook gezond voedsel voor hoop ik...

Jaaaa, we zijn daar echt mee bezig.. Altijd volkorenbrood bijv en letten ook op de porties die die naar binnen werkt. Maar de pest is juist dat hij achter ons om toch wel zijn slechte dingen pakt.. en dan kan je lullen als brugman dat ie dat niet moet doen en hoe slecht overgewicht is voor zijn gezondheid.. het kwartje wil maar niet vallen. Zelfs niet toen de huisarts en de schoolarts allebei binnen 1 week zeiden dat ie te zwaar was.. En bij ons krijgt ie toch allesbehalve het slechte voorbeeld.
 
Re: Re: Stelling: Dikke mensen hebben altijd wel een excuus!

Originally posted by Esperantisto

Wist niet dat uitsluitend eiwit en vet eten juist hartstikke goed is en vetverbranding aanzet , maar dat combinatie vet & KH slecht is.. dus wel frikandel met mayo maar geen patat met mayo...

[/B]


Harstikke goed? Ik snap echt niet dat mensen in een dergelijk dieet trappen... Leuk om s te proberen na een lange periode van een normaal dieet, maar om hier zoiezo al mee te beginnen. No offence ofzo hoor, maar het gaat tegen alle wetten in. Er zijn volgens mij maar weinig (top)bodybuilder die hier serieus in geloven. Als ik kh vrij eet, ga ik van mn stokje bij t trainen.
Maar waarom niet op een normale manier dieten?
Wonderdieten bestaan niet...
Ik wil hier niemand mee beledigen of wat dan ook...moge dat voorop staan.
 
Re: Re: Re: Stelling: Dikke mensen hebben altijd wel een excuus!

Originally posted by matthieuHarstikke goed? Ik snap echt niet dat mensen in een dergelijk dieet trappen... Leuk om s te proberen na een lange periode van een normaal dieet, maar om hier zoiezo al mee te beginnen. No offence ofzo hoor, maar het gaat tegen alle wetten in. Er zijn volgens mij maar weinig (top)bodybuilder die hier serieus in geloven. Als ik kh vrij eet, ga ik van mn stokje bij t trainen.
Maar waarom niet op een normale manier dieten?
Wonderdieten bestaan niet...
Ik wil hier niemand mee beledigen of wat dan ook...moge dat voorop staan.

Ik sluit me hier bij aan. Vet verlies je er misschien wel mee.....maar of het een verantwoorde manier is vraag ik me af.
 
FF iets heel anders... Er wordt hier vooral ook over overgewicht gesproken. En hoe zou je overgewicht definiëren?
 
precies Robin...

en wat zegt 't dikke van Dale over overgewicht...

"
´over·ge·wicht
het overgewicht

1 te groot lichaamsgewicht
2 wat bij verkoop boven het bepaald gewicht wordt toegegeven of blijkt geleverd te zijn
"

relatief dus...

hey, face it, 't hele leven is relatief... :D
damn, Einstein ook met zijn relativiteits-theorie...
 
Overgewicht kan wel bepaald worden, er is een medische formule voor, vanaf dat je over een bepaald gewicht komt, schaad je je gezondheid.
De grens ligt dus niet bij ethische factoren maar louter gezondheidsfactoren.
Natuurlijk is er wel ruimte tussen wat nog gezond is en wat niet, 5 kilo teveel of te weinig is nu geen ramp.
 
Is een formule voor die overgewicht berekend, er is een ideale 'zone' daaronder en daarboven heb je een probleem. Maar die formule houd geen rekening met het vet% dus echte zware bodybuilders zouden theoretisch ook een overgewicht hebben. Of je nou 150 kg bent met 50% bf of 150kg met 3% bf, gezond is het niet (gewrichten).
 
Het is wel zo dat om zulke massa spieren te krijgen er veel training nodig is, training die ook je pezen en gewrichten sterker maakt. Dus iemand van 150 kg 3%vet is hoe dan ook gezonder dan iemand van 150 kg 50%vet.
De formule die ik bedoel houd trouwens ook rekening met de spier/vet verhouding, kan 'm alleen ff niet vinden.
 
Re: Re: Re: Stelling: Dikke mensen hebben altijd wel een excuus!

Originally posted by matthieuHarstikke goed? Ik snap echt niet dat mensen in een dergelijk dieet trappen... Leuk om s te proberen na een lange periode van een normaal dieet, maar om hier zoiezo al mee te beginnen. No offence ofzo hoor, maar het gaat tegen alle wetten in. Er zijn volgens mij maar weinig (top)bodybuilder die hier serieus in geloven. Als ik kh vrij eet, ga ik van mn stokje bij t trainen.
Maar waarom niet op een normale manier dieten?
Wonderdieten bestaan niet...
Ik wil hier niemand mee beledigen of wat dan ook...moge dat voorop staan.
Ik denk dat het hier ook vooral is 'wat de boer niet kent, dat vreet ie niet'. We zijn zo gebrainwasht met 'vet is slecht' en over koolhydraten hoor je niemand. Ja, suiker ja, maar echt waar, in een boekje van het voedingscentrum heb ik gelezen, dat je gewoon een hele zwik aardappels e.d. kunt nemen, word je toch niet dik van. Er staat NIET bij dat je dat niet met vet moet combineren, omdat je anders WEL dik wordt. En dat van een officiele instantie! Ja, mensen die niet zo into voeding zijn, trappen daar met drie benen tegelijk in. Tel daarbij op de psychische en de (door espi zeer terecht aangehaalde) fysiologische factoren die voor iedereen anders zijn en ziedaar: vetzucht.

Ik geloof niet dat keto zo slecht kan zijn .. Ik zie wat het met espi doet (ken ik IRL), en van dit board heb ik ook van ErEf gehoord hoe hij het beleefde. Het werkt om af te vallen en je gaat je er ook nog eens goed door voelen. Er is ook al zat onderzoek aan gedaan om te laten zien dat het niet slecht is voor je lijf. Wat ik bijv. eerst dacht, nl. dat ketose slecht voor je hersenen zou zijn, bleek over ketoACIDOSE te gaan, een toestand waarin suikerpatienten kunnen komen als ze te veel insuline spuiten (dacht ik), en die dodelijk kan zijn. Het duurt ff een week of twee om je hersenen aan de nieuwe brandstof te laten wennen, in die aanpassingstijd ben je wat duffig, en that's it. En bij keto heb je ook een carboloading, of dat nou 1x in de zoveel tijd een dag is (CDK) of rond de training (TDK).

En over de psychische factoren van vetzucht: iedereen heeft wel wat. Ik heb juist lange tijd te weinig gegeten. Dat was geen anorexia, ik lette eigenlijk helemaal niet op mijn eten, maar ik dacht gewoon mijn hongergevoel weg, of ik at een klein beetje (meestal iets ongezonds zoals cola of een koekje) en liet een goede maaltijd achterwege. De enige manier waarop ik hier iets aan heb kunnen verandren, is door me bewust te worden van het probleem. Daar wordt vaak overeengefietst, nl. mensen zou je wel iets kunnen aanleren door hen maar vaak genoeg te zeggen hoe ze het moeten doen. Dat klopt niet, mensen moeten er ZELF aan toe zijn, anders werkt het niet.

Een ander voorbeeld: op de middelbare school zei de schoolarts tegen mij dat mijn lichaamshouding slecht was, en ik moest meedoen met een 'rugklasje'. Werd helemaal niks, want ik was me niet bewust van het probleem, of misschien ook wel, maar er hingen te veel psychische problemen aan vast en dan KUN je gewoon niet trots met je schouders naar achteren gaan lopen. Bijna tien jaar later zag ik mezelf in een manshoge spiegel en viel me mijn slechte houding op. Diezelfde week kreeg ik bij het tai-bo'en van iemand een opmerking over mijn houding en toen was de kogel door de kerk. Direct naar de huisarts gegaan, een verwijzing naar een mensendiecktherapeut en aan het werk geslagen. Nu is het nog niet altijd perfect (zeer afhankelijk van mijn emotionele gesteldheid), maar veel en veel beter.
 
Laatst bewerkt:
Originally posted by admin
Het is wel zo dat om zulke massa spieren te krijgen er veel training nodig is, training die ook je pezen en gewrichten sterker maakt. Dus iemand van 150 kg 3%vet is hoe dan ook gezonder dan iemand van 150 kg 50%vet.
Ik betwijfel het, want die laatste persoon moet zich wel helemaal volgespoten hebben met AS :D

Don't worry, ik begrijp je punt wel, zou liever het voorbeeld bij 80, of 100 kg gezien hebben ;)
 
Back
Naar boven