MuscleMeat

Stenbolon

Bezoekers in dit topic

200px-Stenbolone.png


Stenbolon

Acetaat-ester.png


Acetaat

IUPAC naam

2-methyl-5alpha-androst-1-en-3-one,17b-ol

Ook bekend als

Anatrofin, stenbolon

Farmaceutische & Chemische gegevens

Moleculaire massa basis:

302.4558 g/mol

Moleculaire massa ester:

60.0524 g/mol (acetic acid, 2 carbons)

Biol. beschikbaarheid:

?

Halveringstijd:

1 - 2 dagen

Gebruik:

Toediening:

Intramusculair

Effectieve dosis:

50 - 100 mg / dag of om de dag

Verkrijgbare dosissen:

25, 50 en 100 mg / ml ampullen

Straatprijs:

Niet langer gemaakt

Stenbolon acetaat (of stenbolone acetate) is een anabole steroïde die door farmaceutisch bedrijf Syntex in 1963 op de markt werd gebracht. Stenbolon kan niet aromatiseren en vertoont gelijkenissen met Primobolan.


Geschiedenis
Stenbolon werd door farmaceutisch bedrijf Syntex in 1963 op de markt gebracht als milder alternatief voor Anadrol. De productie en verdeling werd eind jaren '80 (vrijwillig) stopgezet.

Medisch gebruik
Stenbolon was mogelijk aangewezen bij de volgende indicaties:

  • Bloedarmoede

  • Spieratrofie (door lange rust of spierziekten)

  • Hormoonvervangingstherapie
Gebruik in bodybuilding
Eigenschappen
Stenbolon acetaat werd voor het eerst verhandeld in 1963, maar de productie is enkele decennia geleden stopgezet, ondanks een grote populariteit. Omstreeks dezelfde periode zijn er nog enkele andere populaire steroïden van de markt gehaald. Syntex had eerder al oxymetholon op de markt gebracht, maar omdat dit medicijn hoge doseringen vereistte en slechte androgene eigenschappen had, leidde het gebruik tot problemen als buitensporige 'bloating' (opzwellen), gynecomastie en levertoxiciteit. Syntex's antwoord op deze klachten was Stenbolon. Het werd door veel gebruikers onterecht injecteerbare Anadrol genoemd, hoewel de steroïden als dag en nacht verschilden (een soortgelijke fout werd gemaakt bij Searle's Nilevar en Anavar).

Stenbolon lijkt echter sterk op de steroïde metenolon (Primobolan). Het enige verschil is dat in plaats van een 1-methyl-groep, het een 2-methyl-groep heeft. Hetzelfde verschil dat drostanolon (Masteron) en mesterolon (Proviron) van elkaar onderscheidt. Dit verandert weinig aan de eigenschappen van de stof, men kan ervan uitgaan dat stenbolon ongeveer hetzelfde effect heeft als metenolon. Het is een 5-alfa-structuur, een 5-alfa gereduceerde versie van boldenon. Dat betekent dat het niet kan aromatiseren naar oestrogeen en niet leidt tot problemen zoals bloating via waterretentie, of gynecomastie (groei van het borstweefsel bij mannen). Dat zorgde voor de oplossing van het eerste probleem dat Anadrol had. Maar tegelijkertijd maakte de 1,2-dubbele binding in haar structuur het minder androgeen dan men zou verwachten van een 5-alfa-gereduceerde steroïde. Zoals bij boldenon, wat slechts half zo androgeen is als testosteron, is stenbolon slechts half zo androgeen als dyhidrotestosteron, de 5-alfa-gereduceerde versie van testosteron. Dus ondanks het feit dat het geen oestrogene problemen veroorzaakte, zorgde het ook niet voor veel androgene problemen. Een gebruiker hoefde zich dus minder zorgen te maken over bijwerkingen als haarverlies, acne, prostaathypertrofie en verdieping van de stem dan het geval zou zijn bij bijvoorbeeld testosteron.

Er is dus eigenlijk geen wezenlijk verschil tussen stenbolon en metenolon. De 1-methyl-groep heeft als doel de orale beschikbaarheid te verhogen. Maar aangezien er geen orale stenbolon bestaat, is dit irrelevant. De 1-methyl-groep heeft geen echt doel voor de injecteerbare vorm van metenolon, dus zijn ze hetzelfde. Men kan er vanuit gaan dat de toevoeging van de 2-methyl groep bij stenbolon dezelfde is als die van drostanolon, met het doel de 3-keto groep te beschermen en de stabiliteit en androgene binding te verbeteren. Maar ook hier is de wijziging vrij nutteloos. De reden waarom metenolon en stenbolon een verminderde androgene activiteit vertonen is de 1,2-dubbele binding, maar diezelfde dubbele binding voorkomt dat het makkelijk gedeactiveerd wordt door het 3a-hydroxysteroid dehydrogenase enzym, zoals het geval is bij dihydrotestosteron (drostanolon is 2-methyl-DHT). Dus de noodzaak voor de 2-methyl-verandering is hoogstens minimaal te noemen.

Men kan dus stellen dat er geen verschil is tussen injecteerbare metenolon en stenbolon. Maar wat van belang is, is dat stenbolon alleen geproduceerd werd als een acetaat-ester, terwijl injecteerbare metenolon alleen geproduceerd wordt als een enanthaat-ester. Dat betekent dat na injectie metenolon veel langer actief bleef, en dat voor een goede werking een wekelijkse injectie zou volstaan. De acetaat ester bij stenbolon bleef slechts twee dagen actief, dus moest het dagelijks geïnjecteerd worden voor een goede werking. Dus voor het gebruiksgemak zou men een voorkeur hebben gegeven aan metenolon enanthaat. Een voordeel van de acetaat-ester had kunnen zijn dat men een positieve dopingtest kon vermijden. De kortere ester zou dichter bij de wedstrijd gebruikt kunnen worden, en minder tijd nodig hebben om uit het bloed en de urine te verdwijnen. Stenbolon verdween echter van de markt rond de tijd dat dopingtests populair werden.

Het gebruik van deze steroïde, die mild was en niet aromatiseerde, was vooral als basissteroïde tijdens de cut-fasen. Atleten ondervonden dat stenbolon een sterke anti-katabole werking had, wat zou toestaan om de spiermassa te behouden tijdens een zwaar dieet. Het was ook een goede partij voor steroïden die hetzelfde doel hadden, zoals stanozolol (Winstrol) en trenbolon (Finaplix en Parabolan). Net zoals men nandrolon (Deca-Durabolin, Laurabolin) gebruikte tijdens een massa-fase, werden stenbolon en metenolon gebruikt tijdens een cut-fase. Vanwege de milde aard, werd dit middel ook door verscheidene vrouwelijke atleten gebruikt.

Bijwerkingen
  • Acne en vette huid

  • Toename mannelijke beharing

  • Mogelijke vermannelijking (virilisatie en masculinisatie bij de vrouw)

  • Vervroegde puberteit bij jongens

  • Vervroegde skelet-rijping bij nog niet volwassenen

  • Remming zaadvorming (spermatogenese)
Stacken en gebruik
Als een niet-aromatiseerbare en injecteerbare steroïde, zou de mannelijke atleet rond de 50 mg stenbolon per dag injecteren, ongeveer 350 mg per week. Zwaardere deelnemers gebruikten zelfs tot 100mg per dag, in totaal maar liefst 700mg per week. Het werd zelden of nooit als enig middel gebruikt. Het was een goede partij voor andere milde en niet-aromatiseerbare middelen tijdens de cut-fasen, middelen zoals oxandrolon (Anavar) en stanozolol (Winstrol of Stromba) aan 30 tot 50 mg per dag. Men zou het ook kunnen gebruiken voor het winnen van spiermassa, als basismiddel bij testosteron, methandrostenolon (Dianabol) of oxymetholon (Anadrol). Dit gebeurde meestal met succes. De atleten van vandaag gebruiken in een dergelijke kuur Primobolan omdat stenbolon niet meer geproduceerd wordt.

Het gebruik van medicijnen om bijwerkingen tegen te gaan is beperkt bij stenbolon. Aromatase-remmers of oestrogeen-blokkers zijn niet nodig omdat het geen oestrogeen kan vormen. Omdat het slechts een mild, en vanwege de korte ester, een zeer controleerbaar androgeen is, moeten op dat vlak ook geen voorzorgen genomen worden. Het beëindigen van gebruik wanneer problemen zich voordoen moet volstaan. Een korte nakuur met Nolvadex of Clomid wordt aanbevolen, maar heeft een beperkte invloed. Na lange kuren (meer dan 10 weken) kan men een langere behandeling met HCG, Nolvadex en/of Clomid overwegen om de natuurlijke testosteronproductie sneller te laten herstellen en daardoor meer van de gewonnen spiermassa over te houden.

Vrouwen ondervinden dat een dosis van 25 tot 50 mg om de andere dag meer dan voldoende is voor goede resultaten. Er wordt ook geadviseerd dat vrouwen een anti-androgeen zoals spironolacton bij de hand houden voor het geval dat er symptomen van virilisatie optreden. Gebruik van de steroïde moet dan worden gestaakt en een spironolacton (Aldactone) kuur van 50 mg per dag moet gestart worden en minstens 3 tot 4 dagen duren.

Gebruikersmeningen
Topics uit het Bodybuilding.nl anabolen forum:

  • Geen topics gevonden. Start een topic over stenbolon.
Merken & producten
Farmacologico Latino

Stenbolone (o.c.) (Spain)

25 mg/ml

Syntex

Anatrofin (o.c.) (GB)

25 mg/ml

Anatrofin (o.c.) (Mex)

100 mg/ml

Stenbolone (o.c.) (Spain)

50 and 100 mg/ml
Referenties
 
Back
Naar boven