1. Ontzet Notitie

Stoofpotjes

Discussie in 'Voeding' gestart door Sanca Magni, 3 jan 2019.

MuscleMeat to webshop

Bezoekers aanwezig in Topic (Leden: 0, Gasten: 1)

  1. Sanca Magni

    Sanca Magni Ressurected Super Mod +10 jaar member Topic Starter

    Berichten:
    67.100
    Leuk Bevonden:
    19.583
    Geslacht:
    Man
    Karma:
    20.088.742
    Lengte:
    1m78
    Massa:
    106kg
    Vetpercentage:
    1%
    Om mijn gains ook tijdens het werk op peil te te houden ben ik aan het overwegen om stoofpotjes te preppen met aardappelen, rijst, groenten, peperkoek of brood(?) en uiteraard vlees.

    Alleen ben ikzelf een noob op het gebied van koken (het vrouwtje gelukkig niet maar die heeft nog nooit stoofpotjes gemaakt) dus tips voor recepten en de bereidingswijzes zijn meer dan welkom.
     
  2. Bert

    Bert Tijd om te bouwen! Elite Member Karmaslet 2x Challenge Winner

    Berichten:
    4.184
    Leuk Bevonden:
    5.526
    Geslacht:
    Man
    Karma:
    12.224.297
    Lengte:
    1m89
    Massa:
    86kg
    Vetpercentage:
    1%
    Ik wist niet eens dat er stoofpotjes met peperkoek bestonden. Even gegoogled en dit gevonden:
    www.stoofpotje.net
     
    Sanca Magni vindt dit leuk.
  3. lienlien

    lienlien Advanced Bodybuilder

    Berichten:
    979
    Leuk Bevonden:
    868
    Geslacht:
    Man
    Karma:
    1.046.366
    Lengte:
    1m72
    Inderdaad, wordt wel vaker gedaan die peperkoek. Geeft (veelal winters geïnspireerde) stoofpotjes meteen een iets zoetere smaak (door de kaneel / honing van de peperkoek) en maakt het mengsel ook wat dikker van textuur. Werd bij mijn grootouders vroeger in het stoofvlees en konijn met pruimen gedaan
     
    Bert en Sanca Magni vinden dit leuk.
  4. Robke78

    Robke78 Town Drunk Elite Member +10 jaar member

    Berichten:
    53.397
    Leuk Bevonden:
    13.310
    Geslacht:
    Man
    Karma:
    6.486.037
    Lengte:
    1m72
    Massa:
    97kg
    Vetpercentage:
    15%
    1kg rundsstoofvlees
    1kg paprika
    2 ajuinen
    blik champignons
    blik tomatenblokjes

    vlees even kleuren
    groenten erbij
    tomaten erbij
    aanvullen met water tot alles onder staat
    kruiden met een zakje jachtsaus
    laurier blad erbij
    en natuurlijk peper, zout, etc...
    saus eventueel in laten dikken met wat bloem ofzo
     
    Bert en Sanca Magni vinden dit leuk.
  5. marina1975

    marina1975 Never give up! Elite Member

    Berichten:
    23.774
    Leuk Bevonden:
    8.106
    Geslacht:
    Vrouw
    Karma:
    8.045.543
    Lengte:
    1m68
    een oudje
    https://forum.bodybuilding.nl/topics/pompoen-stoofschotel.339615/
    ook lekker met ipv poempoen zoete aardappel of een mengsel.
    Kan ook bij rijst en met brood

    Stoofschotel met rundvlees en bier
    500 gr runderlappen (stoofvlees)
    1 flesje donker bier (kan oud bruin zijn maar met tripel oid ook zalig)
    laurierblad
    kruidnagel
    2 el grove mosterd
    1 ui
    4 grote aardappelen (kan ook zoete aardappel)
    4 stronken witloof
    8 halve perzikken uit blik
    peper en zout naar smaak.

    Runderlappen in grove stukken aanbraden. De ui in grove stukken kort meebakken. Kruiden en mosterd erbij doen. Even omroeren.
    Half flesje bier erbij en uurtje stoven (eventueel aanvullen met bier bij droog koken) daarna aanvullen met water. na uurtje aardappelen geschild in grove stukken erbij doen. 30 min meepruttelen. Dan lof in grove stukken erbij en 15 minuten meepruttelen en als laatste de perzikken in grove stukken erbij en 5-10 minuten mee laten warmen. Tussendoor eventueel aanvullen met water (of extra bier :D). Lekker met brood maar kan ook nog puree of rijst erbij doen.

    Stifatho (grieks)
    1 kg uien (liefst plantuitjes maar dat is een klote werk om te schillen.. smaak is wel lekkerder. :o )
    500 gram rundvlees
    Griekse grillkruiden
    laurier
    kruidnagel
    peper zout naar smaak
    1 blik gepelde tomaten

    Vlees in stukken aanbraden. Uien in grove stukken erbij met de gepelde tomaten en kriuden en uurtje stoven (eventueel aanvullen met water). Omroeren en nog een uurtje stoven (eventueel een scheutje ouzo erbij is lekker maar geen must)

    Heerlijk met kritharakia (Griekse rijstpasta) of gewoon rijst of (turks) brood.
    Griekse salade erbij en smullen maar.

    Stifatho kan je ook met kipdijfilet doen.. dan is het met een 30-35 minuten al klaar. Meeste tijd kost de uitjes stoven. Maar als snel alternatief.

    Portugese stoofpot
    Ingredienten: (3 pers.):

    600 gram hamlappen
    200 gram chorizo
    1 rode paprika
    1 groene paprika
    1 courgette
    2 uien
    1 aubergine
    1 fles dao terras (portugeze rode wijn)
    1 zakje cela vita aardappelschijfjes
    1 groentebouillongblokje
    wat peterselie
    zout
    peper
    Bereiding:
    Snijdt de hamlappen in blokjes. Bak deze in een koekenpan met wat olijfolie. De Groenten, chorizo meebakken. Het geheel in een grote soeppan doen; een hele fles Dao (rode wijn), het bouillonblokje en als laatste de aardappeltjes erbij en natuurlijk ook zout en peper. Je kan er evt. nog wat water bij doen. ± 2 uur laten stoven en je hebt een overheerlijke stoofpot die een beetje tussen stoofpot en maaltijdsoep inzit.

    Provencaalse stoofschotel
    Ingredienten: (1 pers.):

    200gram rundergehakt of provencaalse varkensreepjes
    Groente stoofpakket (met veel prei)
    1 eetlepels Provencaalse kruiden (potje Silvo)
    1 theelepel bouillon poeder
    250 ml water
    Flinke scheut rode wijn
    allesbinder
    olijfolie

    Bereiding:

    Bak het gehakt rul (of de provencaalse reepjes in een klein beetje olijfolie bruin). Voeg het stoofpakket toe en rorbak even mee. Voeg vervolgens kruiden, bouillon en water toe en laat 5 minuten stoven. Voeg vervolgens een flinke scheut rode wijn toe en laat nog 5 minuten stoven. Bind het geheel met een beetje allesbinder. Dit is heerlijk met rijst maar ook met gekookte of gebakken aardappels.

    Deze kan je ook met ipv wijn gewoon pils doen of met een kriekbier :D
    __________________________

    Ik heb er nog een stuk of tig als je wil....
    Heb je nog een voorkeur voor vlees of bepaalde groentes? kan ik effe kijken of ik nog meer heb naar jouw jullie smaak. :)
     
    Laatst bewerkt: 3 jan 2019
    mattie079 en Sanca Magni vinden dit leuk.
  6. Moraalridder

    Moraalridder Huge Freak

    Berichten:
    9.266
    Leuk Bevonden:
    2.510
    Geslacht:
    Man
    Karma:
    1.239.534
    Al het stoofvlees is hetzelfde idee he: Je hebt vlees dat pas lekker wordt als je het uren laat stoven. Dat doe je met vocht (boulion, wijn, bier). Om het lekker te maken doe je er groenten en kruiden bij. Afhankelijk van je keuzes wordt t hollands, vlaams, grieks etc.

    Probeer zeker eens rendang!
     
    Sanca Magni en marina1975 vinden dit leuk.
  7. Vieze jij

    Vieze jij Ripped Bodybuilder

    Berichten:
    3.293
    Leuk Bevonden:
    3.116
    Geslacht:
    Man
    Karma:
    4.176.183
    Lengte:
    1m92
    Massa:
    129kg
    Vetpercentage:
    14%
    paardenstoofvlees drool:
     
    Sanca Magni vindt dit leuk.
  8. Sanca Magni

    Sanca Magni Ressurected Super Mod +10 jaar member Topic Starter

    Berichten:
    67.100
    Leuk Bevonden:
    19.583
    Geslacht:
    Man
    Karma:
    20.088.742
    Lengte:
    1m78
    Massa:
    106kg
    Vetpercentage:
    1%
    Bedankt :heart:

    Zij lust het niet, zoveel te beter voor mij :P
    Ik dacht er eerder aan om bij stoofvlees ook bv spek, gehakt en kip te gooien met verschillende groenten en misschien rijst (of iets anders) naast de aardappels maar ik heb geen idee hoe ik dat dan het beste (laat) bereid(en).

    Ik heb 1x 15 minuten en 1x een half uur om te eten en dat wil ik nu zo efficiënt mogelijk invullen, ook al omdat ik dagelijks overuren draai...
     
    marina1975 vindt dit leuk.
  9. marina1975

    marina1975 Never give up! Elite Member

    Berichten:
    23.774
    Leuk Bevonden:
    8.106
    Geslacht:
    Vrouw
    Karma:
    8.045.543
    Lengte:
    1m68
    Hier kom ik op terug... heb genoeg gerechten hiervoor... Maar op een BB forum kom ik daar net wat minder op omdat iedereen zo op zijn vetten zit te letten :D
     
    Sanca Magni vindt dit leuk.
  10. Sanca Magni

    Sanca Magni Ressurected Super Mod +10 jaar member Topic Starter

    Berichten:
    67.100
    Leuk Bevonden:
    19.583
    Geslacht:
    Man
    Karma:
    20.088.742
    Lengte:
    1m78
    Massa:
    106kg
    Vetpercentage:
    1%
    Hoe vettiger, hoe prettiger, zeggen ze hier :D
     
    marina1975 vindt dit leuk.
  11. marina1975

    marina1975 Never give up! Elite Member

    Berichten:
    23.774
    Leuk Bevonden:
    8.106
    Geslacht:
    Vrouw
    Karma:
    8.045.543
    Lengte:
    1m68
    gaat zoeken voor je :D
     
    Sanca Magni vindt dit leuk.
  12. Sanca Magni

    Sanca Magni Ressurected Super Mod +10 jaar member Topic Starter

    Berichten:
    67.100
    Leuk Bevonden:
    19.583
    Geslacht:
    Man
    Karma:
    20.088.742
    Lengte:
    1m78
    Massa:
    106kg
    Vetpercentage:
    1%
    Nu weet ik 100% zeker dat het goed wordt :D

    Als je dan nog een noob zoals mij dit kan laten klaarmaken zou het al helemaal prachtig zijn, zij staat nu al vaak genoeg extra voor mij achter de potten, dan kan ze ook terug naar haar hobby's :roflol:
     
    marina1975 vindt dit leuk.
  13. Moraalridder

    Moraalridder Huge Freak

    Berichten:
    9.266
    Leuk Bevonden:
    2.510
    Geslacht:
    Man
    Karma:
    1.239.534
    https://www.demandiekokenkan.nl/de-man-zijn-chili-con-carne-met-gehakt-of-stoofvlees/

    Kan je natuurlijk nog bij doen wat je wil (denk aan zoete aardappel)
     
    Sanca Magni vindt dit leuk.
  14. Bert

    Bert Tijd om te bouwen! Elite Member Karmaslet 2x Challenge Winner

    Berichten:
    4.184
    Leuk Bevonden:
    5.526
    Geslacht:
    Man
    Karma:
    12.224.297
    Lengte:
    1m89
    Massa:
    86kg
    Vetpercentage:
    1%
    Man, die recepten zien er lekker uit en met runderrookvlees ook prima qua macro's. Je moet er wel even de tijd voor uittrekken, maar het stoven gaat grotendeels vanzelf. :D
     
    Sanca Magni vindt dit leuk.
  15. MissNuke

    MissNuke Freaky Bodybuilder

    Berichten:
    4.581
    Leuk Bevonden:
    5.672
    Karma:
    2.771.076
    Lengte:
    1m70
    Massa:
    70kg
    Vetpercentage:
    23%
    Ik heb deze een aantal keer gemaakt. Vond hem heel erg lekker! Wel zonder vlees:o. Zou je er misschien nog naast kunnen maken.

    350 gram flespompoen in blokjes gesneden.
    125 kastanje champignons.
    Blikje linzen 130 gram
    Halve ui
    Half teentje knoflook
    250 ml groentebouillon
    2 blaadjes salie
    Halve theelepel kaneel en paprikapoeder.
    Kwart theelepel komijnzaadpoeder.

    Dat allemaal in 1 pan en dan stoven totdat de pompoen zacht is geworden.
     
    Sanca Magni en Bert vinden dit leuk.
  16. marina1975

    marina1975 Never give up! Elite Member

    Berichten:
    23.774
    Leuk Bevonden:
    8.106
    Geslacht:
    Vrouw
    Karma:
    8.045.543
    Lengte:
    1m68
    Chili potje

    Ingredienten( 2 pers):
    250 gr gehakt
    100 gram ham(bacon kan ook en eventueel spekjes)
    half flesje chilisaus (calve of ander merk)
    2 hele tomaten
    1 paprika (groen)
    1 prei (niet te groot)
    4 halve perzikken

    Gehakt rullen bakken (bij gebruik spekjes eerst de spekjes uitbakken en daar het gehakt bij bakken). Dan ham in blokjes erbij en even meebakken. Prei en paprika toevoegen en 5 minuten meebakken. Tomaten in stukken snijden en meebakken dan chilisaus erdoorheen roeren. Perzikken in stukke even meeverwarmen.
    Lekker met rijst.

    Dit kan je ook met kip/spek maken.

    Groentes kan je ook in varieren. Spercibonen erdoor is ook erg lekker. Je kan ook een simpel roerbakpakket pakken ipv de paprika en prei.

    Qua saus smaakt dit ook prima met een zakje jachtsaus of stroganof saus. Of een half flesje van die rode steak of BBQ saus.
     
    Sanca Magni vindt dit leuk.
  17. lienlien

    lienlien Advanced Bodybuilder

    Berichten:
    979
    Leuk Bevonden:
    868
    Geslacht:
    Man
    Karma:
    1.046.366
    Lengte:
    1m72
    Pompoen linzen (of kikkererwten) en champignons (vb cantherellen, oesterzwammen, girollen): match made in heaven
    :meal:
    Daarbij nog een lading rijst en kip en je hebt een volwaardige lekkere maaltijd. Mmmmm Jammie!
     
    MissNuke en Sanca Magni vinden dit leuk.
  18. Bert

    Bert Tijd om te bouwen! Elite Member Karmaslet 2x Challenge Winner

    Berichten:
    4.184
    Leuk Bevonden:
    5.526
    Geslacht:
    Man
    Karma:
    12.224.297
    Lengte:
    1m89
    Massa:
    86kg
    Vetpercentage:
    1%
    Hier kun je ook een variant met bonen (witte, bruine, chili, kidney etc. ) van maken. Chili con carne-achtig bijvoorbeeld (op z'n Mexicaans); in Hongarije heb je de vegetarische bonenschotel uit de oven Tavče gravče. Ik ben daar ooit geweest toen ik nog vegetariërs was; dat recept was erg lekker en pittig. In een stenen potje bonen met chili die sissend uit de oven komen. drool: (en gezond! :D)
     
    Sanca Magni en marina1975 vinden dit leuk.
  19. Crucial

    Crucial Novice

    Berichten:
    20
    Leuk Bevonden:
    3
    Geslacht:
    Man
    Karma:
    46.372
    Lengte:
    1m77
    Massa:
    80kg
    Vetpercentage:
    15%
    Ben je van België sanca? Anders in de Aldi heb je rundstoofvlees op grootmoeders wijze of bruin bier, is lekker en kost maar €3,59 voor 600-700gram rundstoofvlees.
     
    Sanca Magni en marina1975 vinden dit leuk.
  20. Bert

    Bert Tijd om te bouwen! Elite Member Karmaslet 2x Challenge Winner

    Berichten:
    4.184
    Leuk Bevonden:
    5.526
    Geslacht:
    Man
    Karma:
    12.224.297
    Lengte:
    1m89
    Massa:
    86kg
    Vetpercentage:
    1%
    Het zit vol Belgen. 'Ajuinen' noemen wij in NL uien en 'peperkoek' ontbijtkoek. :P
    Niets mis mee met die Belgische stoofpotjes met een goed Belgisch bruinbiertje of trappist. Ik drink overigens niet meer, maar als je bier stooft is alle alcohol er uit en mag het neem ik aan toch wel als geheelonthouder. :P
     
    Sanca Magni en marina1975 vinden dit leuk.

Deel Deze Pagina

  1. Deze website gebruikt cookies om inhoud en advertenties te personaliseren, uw ervaring aan te passen en u ingelogd te houden als u zich registreert.
    Door deze website verder te gebruiken, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies.
    Ontzet Notitie