XXL Nutrition

Suiker: vergif of noodzaak?

  • Topic starter Big-T
  • Startdatum
  • Reacties 72
  • Weergaven 30K
  • Volgers 13

Bezoekers in dit topic

Suiker - vergif of noodzaak?

1.Voorwoord
------------------------------------------------------------------------------

In dit artikel zal ik toelichten wat suiker is, in welke vormen het voorkomt, wat het doet met onze gezondheid, en welke nadelen en voordelen het kan hebben voor ons bodybuilders, fitnessbeoefenaars maar ook gewoon als zelfbewuste mens.

We zien de laatste tijd steeds meer dat suiker voor verschillende klachten en problemen zorgt. Terwijl dit vroeger weinig aandacht kreeg; het was een probleem bij diabetespatiënten en verder moest men uitkijken voor de tanden en zelfs dat werd grotendeels verwaarloosd. Waarom staat suiker dan nu meer dan ooit in de aandacht; in de wetenschap, bij diëtisten, enz.? Wel suiker blijkt de meest pathogene stof in onze voeding te zijn, dit wil zeggen dat het verantwoordelijk is voor een zeer groot aantal ziektes in onze culturen en bestaande ziektes zelfs kan verergeren.

Men heeft altijd gedacht dat vet de enige grote boesdoener was, en deels is dit ook waar. TE is immers nooit goed. Als je teveel verzadigd vet eet, dan stijgt je cholesterol en neemt je lichaamsvet toe met alle gevolgens van dien voor je gezondheid. Echter een belangrijkere factor die instaat voor een groter deel van de Westerse beschavingsziekten is niet vet, maar een stof waar vroeger geen haan ooit over heeft gekraaid. We doen het elke dag in onze koffie of thee, op de boterham of pannenkoek, in nagerechten en het zit in nagenoeg alles wat je maar kan kopen in de supermarkt. Suiker is de oorzaak van allergieën, stofwisselingsstoornissen, zwaarlijvigheid, diabetes enz. Indirect is het de oorzaak van hart en vaat ziekten: nog altijd doodsoorzaak nummer 1 bij mannen in Europa en de VS. Er is zelfs een duidelijk verband met kanker (doodsoorzaak nr°2) als gevolg van een teveel aan suiker. Het is namelijk bekend dat kankercellen vooral gevoed worden door glucose (suiker) en glutamine.

2.Wat is suiker?
---------------------------------------------------------------------------

Je denkt nu misschien, 'dat weet toch iedereen?' maar toch zijn er belangrijke punten die niet iedereen weet. De 'gezuiverde' suiker die het meest populair is en door iedereen gekend is, is afkomstig van suikerbieten of suikerriet. Deze substantie staat ook wel gekend als sacharose welke een disacharide is, een verbinding van glucose en fructose. Chemisch gezien zijn suikers zeswaardige alcoholen die een groot aantal soorten omvatten en elk verschillend smaken. Er is vruchtensuiker (fructose) wat trouwens driemaal zoeter is dan glucose (druivensuiker). Melksuiker, wat een verbinding is van glucose en galactose en wat weinig zoet smaakt. Verder zijn er nog een reeks stoffen die chemisch gezien suiker zijn maar voor de mens niet zoet smaken.

Fructose vinden we in vruchten maar ook voor 50% in bijv. nectar en uiteindelijk honing. Druivensuiker zit niet alleen in druiven maar ook in bijna alle plantensappen en in het menselijk en dierlijk bloed. Maar ook in de overige 50% uit nectar en honing. Glucose komt het vaakst voor in de natuur. Zetmeel, de basissubstantie van veel planten bestaat uit gepolymeriseerde dus compacte glucose en kan daardoor in de spijsvertering gemakkelijk terug naar glucose omgezet worden. Echter, suiker in geïsoleerde vorm komt in de natuur niet voor. Het is terug te vinden in slechts enkele planten en vruchten in niet-zuivere vorm en in samenhang met andere substanties. De enige geconcentreerde suiker in de natuur is honing.

3.Hebben wij mensen suiker nodig?
-----------------------------------------------------------------------------

Ja en nee, wij kunnen niet leven zonder glucose in ons lichaam. Maar wat belangrijk is, is hoe deze bloedglucose aangevoerd wordt, maw welke voeding is goed en welke voeding is slecht. Wij hebben ongeveer 100mg glucose per 100ml bloed in ons lichaam. Daalt de bloedglucosespiegel dan treden hypoglycemische symptomen op waaronder misselijkheid, zwakte, beven, angst, onbeheerstheid, infecties enz. Als de glucosespiegel beneden een bepaalde waarde valt sterven we zelfs. Dit kan allemaal heel snel verholpen worden door suiker te eten. Suiker is dus in sommige gevallen levensnoodzakelijk. Nu waar ligt dan het probleem? Wel, dat zuivere suiker - geraffineerd zeg maar - veel te snel opgenomen wordt door ons organisme. Tijdelijk zal je je beter voelen na een suikerrijke maaltijd, maar dan gebeuren er een aantal zaken die zeer nadelig zijn voor onze gezondheid, namelijk het volgende: in tegenstelling met andere voedingsmiddelen wordt suiker onmiddellijk opgenomen, het komt direct in het bloed. Bij een groot suikeraanbod wordt het organisme met suiker overspoeld. De suikerspiegel stijgt plots, de alvleesklier reageert hierop en geeft insuline af en deze laatste begint al die suiker uit het bloed te halen en blijft dit doen ook als het suikeraanbod al verdwenen is. Daardoor daalt na het suikergebruik de suikerspiegel onder de normale waarde, waardoor opnieuw de behoefte aan suiker ontstaat. Op deze manier kan een echte verslaving ontstaan. De bevrediging van een behoefte wordt aldus de oorzaak van een nieuwe, meestal nog sterkere "behoefte". Een hypoglycemische toestand moet men dus niet tegemoet komen met suiker hoewel men daarmee direct geholpen is, maar men moet juist suiker vermijden.

We kunnen dus concluderen dat wij suiker nodig hebben maar niet in zijn geraffineerde, gezuiverde vorm. We kunnen veel beter glucose vormen uit meer complexe koolhydraten, welke een geleidelijke afgifte teweeg brengen en dus een stabiele insuline en bloedglucose waarde garanderen.

4.Wanneer wel en wat zijn de voordelen?
------------------------------------------------------------------------------

Er zijn slechts 2 voordelen aan suiker voor bodybuilders en atleten die ik toch ook wil vermelden.

1. Het werkt op sommige momenten zeer anabool, dit gaat zo:

Na de fysieke inspanning hebben we flink wat energie verbuikt, in het geval van bodybuilding is dit hoofdzakelijk glucose uit onze spieren en lever. Na de training gebeurd er het volgende; door de lage energievoorraad reageert het lichaam als een nood stop, het wil kost wat kost energie zoeken uit elke bron die er te vinden is. Daardoor zal in eerste instantie de groeihormoonafgifte toenemen, en stijgt het energie vrijmakend hormoon cortisol om de opdracht te geven glucose te maken uit vetten en eiwitten. Dit is dus een catabole situatie, hierbij zal insuline nog niet direct stijgen maar later, een tijd na de training wel een piek kennen, wanneer glucose terug wordt aangevuld.

Er is maar 1 manier om dit hele katabole proces stop te zetten en zo kostbaar spierweefsel te sparen: glucose of dextrose. Direct na de training i.c.m. een aanzienlijke hoeveelheid eiwit van een snelle vorm en je crëeert een insulinepiek en een direct hoge bloedglucose- en aminozuurspiegel. Deze maakt het mogelijk de hongerige spiercellen niet alleen snel van energie te voorzien maar ook nog eens van de nodige herstellende stoffen, aminozuren. Zouden we dit proberen met een zetmeel of ander meer complex koolhydraat houdend product, dan was de anabole reactie véél minder groot en snel.

2. Suiker heeft nog een tweede voordeel en dat is vooral voor ons bodybuilders soms zeer handig: calorieën. Suiker levert een enorme hoeveelheid snelle energie en calorieën. Om een voorbeeld te geven: een volledige, stevige maaltijd levert ongeveer 800 kcal. 1 enkele liter chocolademelk levert echter meer dan 1000 kcal! Je begrijpt wel dat dit een zeer handige factor is voor mensen die weinig tijd hebben voor die eerste, meer complexe maaltijd. Nu weet je uit vorige uitleg dat dit grote nadelen heeft, ik dring er daarom op aan om volgende zaken toe te passen:

Voeg bij de snelle maaltijd bestaande uit veel suiker een comlexe koolhydraat toe. Dit kan zijn havermout, brinta, brood, groenten en zelfs fruit als het niet al te zoet is. Deze extra koolhydraatbron vertraagt op die manier de opname van de snelle suikers en geeft een meer geleidelijke, langdurige insulinestijging door een tragere afgifte van glucose in het bloed. Hierdoor heb je ook minder kans dat veel ervan naar vetcellen zal worden getransporteerd.

Wat je nooit mag doen is vetten toevoegen aan suikers. Vet + suiker en in mindere mate zout zijn de oorzaak van hart en vaat ziekten, kankers en zwaarlijvigheid en al de problemen die erbij horen. Eet dus bij voorkeur nooit suiker bij vet en dan doel ik vooral op verzadigd vet.

5.Tot slot
-------------------------------------------------------------------------------

We mogen suiker niet louter zien als een ziekmakende factor die lichamelijke gebreken kan veroorzaken, het bepaald het leefgedrag van elke mens, het veroorzaakt indirect of direct voordelen en nadelen aan ons leven. We moeten dus niet alles wat zoet is en suiker bevat volledig bannen, maar gaan matigen in alles wat we qua voeding doen. Minder vetten is 1 zaak, maar minder suiker is minstens zo belangrijk, het moment dat iemand dit inziet zal zijn of haar leven kwalitatief beter, langer en gezonder worden.
 
Ik beschouw pure suiker in een pak als een slechte stof. Maar vergeet niet: een klein beetje van een slechte stof is beter dan teveel van een goede stof!
Heel af en toe gebruiken kan dus geen kwaad. Beter dan een biertje! Suiker breekt je spieren niet af, bier wel!

cool story bro
 
Ik denk dat in de eerste post het volgende filmpje niet mag ontbreken:

Sugar: The bitter truth
http://www.youtube.com/watch?v=dBnniua6-oM&ob=av3e

En toch kun je niet zonder, vooral in de ochtend is er niets op tegen om suiker te nuttigen of zoals al eerder gezegd na het sporten. En niet te vergeten dat de gemiddelde Amerikaan meer soda's per maand drinken dan wij per jaar.

Een ander punt is dat mensen te veel gefixeerd zijn op 0% VET terwijl 3/4 kwart van de koolhydraten uit suikers bestaat...
 
Ik denk dat je onderscheid moet maken tussen suikers die normaal al in voeding zitten en geraffineerde suikers. Die laatste mijd ik nu volledig en mis het ook echt niet.
 
er is sinds het schrijven van dit artikel nogal wat gebeurt in de bb wereld
en nogal wat onderzoek geweest naar de groeide markt van voeding/health

zou Big T eventueel aanvullingen hebben of zelfs het stuk kunnen herschrijven met de kennis die nu voorhanden is?
 
Herschrijven niet, gaan prutsen in oude artikels of zelfs herschrijven vind ik niet echt een goed idee. Maar wat ik zou updaten aan het artikel is vooral dat je niet noodzakelijk suiker moet eten na de KT, hoewel het ook geen kwaad kan.

Verder blijft suiker ongezond en moet je het zoveel mogelijk mijden, het levert geen micronutriënten en ontneemt ze zelfs van het lichaam.

Voor en tijdens training kan het wel nuttig zijn om een sportdrank met koolhydraten te drinken.
 
wat kan er nou beste voor de training en tijdens de training ingenomen worden?
 
High-Sugar Diet Linked to Cholesterol
Added Sugars in Diet Triple Risk of Having Low Level of 'Good' Cholesterol
[Link niet meer beschikbaar]


Sugar and Cardiovascular Disease
http://circ.ahajournals.org/content/106/4/523.full


Research Links Sugar Consumption, Fat Production, and Diabetes
http://www.yalescientific.org/2011/04/research-links-sugar-consumption-fat-production-and-diabetes/


Dietary Glycemic Load and Index and Risk of Coronary Heart Disease in a Large Italian Cohort
[Link niet meer beschikbaar]

Conclusion In this Italian cohort, high dietary GL and carbohydrate intake from high-GI foods increase the overall risk of CHD in women but not men.
 
Na de fysieke inspanning hebben we flink wat energie verbuikt, in het geval van bodybuilding is dit hoofdzakelijk glucose uit onze spieren en lever. Na de training gebeurd er het volgende; door de lage energievoorraad reageert het lichaam als een nood stop, het wil kost wat kost energie zoeken uit elke bron die er te vinden is. Daardoor zal in eerste instantie de groeihormoonafgifte toenemen, en stijgt het energie vrijmakend hormoon cortisol om de opdracht te geven glucose te maken uit vetten en eiwitten. Dit is dus een catabole situatie, hierbij zal insuline nog niet direct stijgen maar later, een tijd na de training wel een piek kennen, wanneer glucose terug wordt aangevuld.

Er is maar 1 manier om dit hele katabole proces stop te zetten en zo kostbaar spierweefsel te sparen: glucose of dextrose. Direct na de training i.c.m. een aanzienlijke hoeveelheid eiwit van een snelle vorm en je crëeert een insulinepiek en een direct hoge bloedglucose- en aminozuurspiegel. Deze maakt het mogelijk de hongerige spiercellen niet alleen snel van energie te voorzien maar ook nog eens van de nodige herstellende stoffen, aminozuren. Zouden we dit proberen met een zetmeel of ander meer complex koolhydraat houdend product, dan was de anabole reactie véél minder groot en snel.

Geld dit ook tijdens de cut?
 
Back
Naar boven