MuscleMeat

Suiker: vergif of noodzaak?

Bezoekers in dit topic

Suiker - vergif of noodzaak?

1.Voorwoord
------------------------------------------------------------------------------

In dit artikel zal ik toelichten wat suiker is, in welke vormen het voorkomt, wat het doet met onze gezondheid, en welke nadelen en voordelen het kan hebben voor ons bodybuilders, fitnessbeoefenaars maar ook gewoon als zelfbewuste mens.

We zien de laatste tijd steeds meer dat suiker voor verschillende klachten en problemen zorgt. Terwijl dit vroeger weinig aandacht kreeg; het was een probleem bij diabetespatiënten en verder moest men uitkijken voor de tanden en zelfs dat werd grotendeels verwaarloosd. Waarom staat suiker dan nu meer dan ooit in de aandacht; in de wetenschap, bij diëtisten, enz.? Wel suiker blijkt de meest pathogene stof in onze voeding te zijn, dit wil zeggen dat het verantwoordelijk is voor een zeer groot aantal ziektes in onze culturen en bestaande ziektes zelfs kan verergeren.

Men heeft altijd gedacht dat vet de enige grote boesdoener was, en deels is dit ook waar. TE is immers nooit goed. Als je teveel verzadigd vet eet, dan stijgt je cholesterol en neemt je lichaamsvet toe met alle gevolgens van dien voor je gezondheid. Echter een belangrijkere factor die instaat voor een groter deel van de Westerse beschavingsziekten is niet vet, maar een stof waar vroeger geen haan ooit over heeft gekraaid. We doen het elke dag in onze koffie of thee, op de boterham of pannenkoek, in nagerechten en het zit in nagenoeg alles wat je maar kan kopen in de supermarkt. Suiker is de oorzaak van allergieën, stofwisselingsstoornissen, zwaarlijvigheid, diabetes enz. Indirect is het de oorzaak van hart en vaat ziekten: nog altijd doodsoorzaak nummer 1 bij mannen in Europa en de VS. Er is zelfs een duidelijk verband met kanker (doodsoorzaak nr°2) als gevolg van een teveel aan suiker. Het is namelijk bekend dat kankercellen vooral gevoed worden door glucose (suiker) en glutamine.

2.Wat is suiker?
---------------------------------------------------------------------------

Je denkt nu misschien, 'dat weet toch iedereen?' maar toch zijn er belangrijke punten die niet iedereen weet. De 'gezuiverde' suiker die het meest populair is en door iedereen gekend is, is afkomstig van suikerbieten of suikerriet. Deze substantie staat ook wel gekend als sacharose welke een disacharide is, een verbinding van glucose en fructose. Chemisch gezien zijn suikers zeswaardige alcoholen die een groot aantal soorten omvatten en elk verschillend smaken. Er is vruchtensuiker (fructose) wat trouwens driemaal zoeter is dan glucose (druivensuiker). Melksuiker, wat een verbinding is van glucose en galactose en wat weinig zoet smaakt. Verder zijn er nog een reeks stoffen die chemisch gezien suiker zijn maar voor de mens niet zoet smaken.

Fructose vinden we in vruchten maar ook voor 50% in bijv. nectar en uiteindelijk honing. Druivensuiker zit niet alleen in druiven maar ook in bijna alle plantensappen en in het menselijk en dierlijk bloed. Maar ook in de overige 50% uit nectar en honing. Glucose komt het vaakst voor in de natuur. Zetmeel, de basissubstantie van veel planten bestaat uit gepolymeriseerde dus compacte glucose en kan daardoor in de spijsvertering gemakkelijk terug naar glucose omgezet worden. Echter, suiker in geïsoleerde vorm komt in de natuur niet voor. Het is terug te vinden in slechts enkele planten en vruchten in niet-zuivere vorm en in samenhang met andere substanties. De enige geconcentreerde suiker in de natuur is honing.

3.Hebben wij mensen suiker nodig?
-----------------------------------------------------------------------------

Ja en nee, wij kunnen niet leven zonder glucose in ons lichaam. Maar wat belangrijk is, is hoe deze bloedglucose aangevoerd wordt, maw welke voeding is goed en welke voeding is slecht. Wij hebben ongeveer 100mg glucose per 100ml bloed in ons lichaam. Daalt de bloedglucosespiegel dan treden hypoglycemische symptomen op waaronder misselijkheid, zwakte, beven, angst, onbeheerstheid, infecties enz. Als de glucosespiegel beneden een bepaalde waarde valt sterven we zelfs. Dit kan allemaal heel snel verholpen worden door suiker te eten. Suiker is dus in sommige gevallen levensnoodzakelijk. Nu waar ligt dan het probleem? Wel, dat zuivere suiker - geraffineerd zeg maar - veel te snel opgenomen wordt door ons organisme. Tijdelijk zal je je beter voelen na een suikerrijke maaltijd, maar dan gebeuren er een aantal zaken die zeer nadelig zijn voor onze gezondheid, namelijk het volgende: in tegenstelling met andere voedingsmiddelen wordt suiker onmiddellijk opgenomen, het komt direct in het bloed. Bij een groot suikeraanbod wordt het organisme met suiker overspoeld. De suikerspiegel stijgt plots, de alvleesklier reageert hierop en geeft insuline af en deze laatste begint al die suiker uit het bloed te halen en blijft dit doen ook als het suikeraanbod al verdwenen is. Daardoor daalt na het suikergebruik de suikerspiegel onder de normale waarde, waardoor opnieuw de behoefte aan suiker ontstaat. Op deze manier kan een echte verslaving ontstaan. De bevrediging van een behoefte wordt aldus de oorzaak van een nieuwe, meestal nog sterkere "behoefte". Een hypoglycemische toestand moet men dus niet tegemoet komen met suiker hoewel men daarmee direct geholpen is, maar men moet juist suiker vermijden.

We kunnen dus concluderen dat wij suiker nodig hebben maar niet in zijn geraffineerde, gezuiverde vorm. We kunnen veel beter glucose vormen uit meer complexe koolhydraten, welke een geleidelijke afgifte teweeg brengen en dus een stabiele insuline en bloedglucose waarde garanderen.

4.Wanneer wel en wat zijn de voordelen?
------------------------------------------------------------------------------

Er zijn slechts 2 voordelen aan suiker voor bodybuilders en atleten die ik toch ook wil vermelden.

1. Het werkt op sommige momenten zeer anabool, dit gaat zo:

Na de fysieke inspanning hebben we flink wat energie verbuikt, in het geval van bodybuilding is dit hoofdzakelijk glucose uit onze spieren en lever. Na de training gebeurd er het volgende; door de lage energievoorraad reageert het lichaam als een nood stop, het wil kost wat kost energie zoeken uit elke bron die er te vinden is. Daardoor zal in eerste instantie de groeihormoonafgifte toenemen, en stijgt het energie vrijmakend hormoon cortisol om de opdracht te geven glucose te maken uit vetten en eiwitten. Dit is dus een catabole situatie, hierbij zal insuline nog niet direct stijgen maar later, een tijd na de training wel een piek kennen, wanneer glucose terug wordt aangevuld.

Er is maar 1 manier om dit hele katabole proces stop te zetten en zo kostbaar spierweefsel te sparen: glucose of dextrose. Direct na de training i.c.m. een aanzienlijke hoeveelheid eiwit van een snelle vorm en je crëeert een insulinepiek en een direct hoge bloedglucose- en aminozuurspiegel. Deze maakt het mogelijk de hongerige spiercellen niet alleen snel van energie te voorzien maar ook nog eens van de nodige herstellende stoffen, aminozuren. Zouden we dit proberen met een zetmeel of ander meer complex koolhydraat houdend product, dan was de anabole reactie véél minder groot en snel.

2. Suiker heeft nog een tweede voordeel en dat is vooral voor ons bodybuilders soms zeer handig: calorieën. Suiker levert een enorme hoeveelheid snelle energie en calorieën. Om een voorbeeld te geven: een volledige, stevige maaltijd levert ongeveer 800 kcal. 1 enkele liter chocolademelk levert echter meer dan 1000 kcal! Je begrijpt wel dat dit een zeer handige factor is voor mensen die weinig tijd hebben voor die eerste, meer complexe maaltijd. Nu weet je uit vorige uitleg dat dit grote nadelen heeft, ik dring er daarom op aan om volgende zaken toe te passen:

Voeg bij de snelle maaltijd bestaande uit veel suiker een comlexe koolhydraat toe. Dit kan zijn havermout, brinta, brood, groenten en zelfs fruit als het niet al te zoet is. Deze extra koolhydraatbron vertraagt op die manier de opname van de snelle suikers en geeft een meer geleidelijke, langdurige insulinestijging door een tragere afgifte van glucose in het bloed. Hierdoor heb je ook minder kans dat veel ervan naar vetcellen zal worden getransporteerd.

Wat je nooit mag doen is vetten toevoegen aan suikers. Vet + suiker en in mindere mate zout zijn de oorzaak van hart en vaat ziekten, kankers en zwaarlijvigheid en al de problemen die erbij horen. Eet dus bij voorkeur nooit suiker bij vet en dan doel ik vooral op verzadigd vet.

5.Tot slot
-------------------------------------------------------------------------------

We mogen suiker niet louter zien als een ziekmakende factor die lichamelijke gebreken kan veroorzaken, het bepaald het leefgedrag van elke mens, het veroorzaakt indirect of direct voordelen en nadelen aan ons leven. We moeten dus niet alles wat zoet is en suiker bevat volledig bannen, maar gaan matigen in alles wat we qua voeding doen. Minder vetten is 1 zaak, maar minder suiker is minstens zo belangrijk, het moment dat iemand dit inziet zal zijn of haar leven kwalitatief beter, langer en gezonder worden.
 
srry voor het heropenen van dit oud topic T maar ik heb n vraag ivm suiker en zo hoef ik niet n nieuw topic te openen.

Ik eet bijna niks suiker op n dag maar laatst merktte ik dat als ik suiker tot me neem me n stuk beter voel,vooral als ik op t werk ben dan en tijdens training.
Blijkbaar is t toch noodzaak om suiker te eten regelmatig maar wat eet je dan best om suiker in je te krijgen??Paar lepeltjes dextrose?
 
srry voor het heropenen van dit oud topic T maar ik heb n vraag ivm suiker en zo hoef ik niet n nieuw topic te openen.

Ik eet bijna niks suiker op n dag maar laatst merktte ik dat als ik suiker tot me neem me n stuk beter voel,vooral als ik op t werk ben dan en tijdens training.
Blijkbaar is t toch noodzaak om suiker te eten regelmatig maar wat eet je dan best om suiker in je te krijgen??Paar lepeltjes dextrose?
Het principe van snelle suikers om optimaal te presteren wordt al jaren als verkoopargument gebruikt door dextro energy, wat uiteindelijk niets anders is dan een blokje glucose met of zonder smaakje.

Ik zou als BB gedurende de dag het nemen van glucose beperken, maar als je het doet dan moet je het onder de 10 gram houden, alles daarboven heeft een te grote (negatieve) impact op je bloedglucose.

Wat je training betreft moet je denken aan een combinatie van dextrose en maltodextrine om een goede afgifte te bekomen. Daarvoor verwijs ik je graag naar dit artikel: [Link niet meer beschikbaar]
 
dus volgens jouw hoef ik geen suiker te eten de hele dag?
 
dus volgens jouw hoef ik geen suiker te eten de hele dag?
Kan helpen voor mensen die op een gegeven moment wat concentratie missen en/of een wat laag bloedglucose hebben, maar als je regelmatig eet dan zou je in principe geen nood moeten hebben aan extra suikers gedurende de dag nee.
 
ik eet thans om de 2a3u ,mss toch s laten checken bij de dokter volgende keer
 
Interessant artikel!
Nog even een vraag naar aanleiding van:
Er is maar 1 manier om dit hele katabole proces stop te zetten en zo kostbaar spierweefsel te sparen: glucose of dextrose. Direct na de training i.c.m. een aanzienlijke hoeveelheid eiwit van een snelle vorm en je crëeert een insulinepiek en een direct hoge bloedglucose- en aminozuurspiegel. Deze maakt het mogelijk de hongerige spiercellen niet alleen snel van energie te voorzien maar ook nog eens van de nodige herstellende stoffen, aminozuren. Zouden we dit proberen met een zetmeel of ander meer complex koolhydraat houdend product, dan was de anabole reactie véél minder groot en snel.

Nu eet ik direct na de training rozijnen + whey shake maar ik vraag me af hoeveel gram snelle suikers nodig zijn? Ik dacht op Simplyshredded te hebben gelezen dan 40 gr suikers optimaal is?
 
30-40g is gebruikelijk
 
Ik heb zelf al jaren dextrose na mijn training gepakt. Nu doe k het ongeveer een half jaar niet meer en ik moet zeggen dat ik de dextrose totaal niet mis. Ik eet liever een hoop complexe langzaam opneembare carbs (60-80gram) met 30 gram whey er bij. Hier voel ik mij veel beter bij.
 
Ik zit nu toevallig een week op een keto dieet, op gemiddeld ~10 gram koolhydraten per dag. En begin de suiker te missen..
 
Goed en leerzaam stuk! :D
 
Alle suikers die niet rechtstreeks uit plantaardig voedsel komen zijn vergif.

Alleen fruit eten is het beste elke toegevoegde shizzle is bende.
 
volgens mijn heb je het wel nodig maar niet fabriekssuiker maar gewoon in fruit enz
 
zelf doe ik in mijn postworkout wheyshake altijd 30ghavermout en 20g dextrose :) aan de hand van dit artikel was dat dus niet eens zo slecht bedacht van mezelf :D ( dit is trouwens wel in de cut, bij bulk zou ik de hoeveelheden verdubbelen. )
 
Alle suikers die niet rechtstreeks uit plantaardig voedsel komen zijn vergif.

Alleen fruit eten is het beste elke toegevoegde shizzle is bende.
Alle suiker komt uit planten, ze hebben er alleen alle gezonde stoffen uitgefilterd zodat je alleen nog pure sacharose, fructose of dextrose overhoudt.

Fruit bevat vooral fructose, wat ook alleen maar gezond is in kleine hoeveelheden. Grote hoeveelheden geconcentreerde fructose is erg schadelijk.
 
Goed topic, Wat zijn de gedachte over vervangen van dextrose of maltodextrine met Vitargo? Gemaakt van aardapelzetmeel en piekt een stuk minder, het is alleen wel heel duur.
 
Goed topic, Wat zijn de gedachte over vervangen van dextrose of maltodextrine met Vitargo? Gemaakt van aardapelzetmeel en piekt een stuk minder, het is alleen wel heel duur.
Late reactie maar dextrose + malto combi is prima, je hoeft echt niet meer uit te geven, als er al voordelen zijn (ik denk niet dat daar voldoende wetenschappelijke onderbouwing voor is) dan zal dat beperkt zijn en niet de extra kosten waard.
 
Dus het is beter om geen fruit meer te eten:(

Alleen dextrose na de training dus?

Moet ik die 500gr aarbeien die ik gekocht heb weggooien nu?:(
 
Dus het is beter om geen fruit meer te eten:(

Alleen dextrose na de training dus?

Moet ik die 500gr aarbeien die ik gekocht heb weggooien nu?:(

Je kan gerust fruit eten, alleen rond de training zou ik het houden bij shakes.
 
Ik beschouw pure suiker in een pak als een slechte stof. Maar vergeet niet: een klein beetje van een slechte stof is beter dan teveel van een goede stof!
Heel af en toe gebruiken kan dus geen kwaad. Beter dan een biertje! Suiker breekt je spieren niet af, bier wel!
 
Denk je dat een 50/50 suiker en zetmeel content in je dieet minder effectief is als nabij de 100% zetmeel om een optimale spier:vet verhouding na te streven?
 
Back
Naar boven