Analytic
Cool Novice
- Lid geworden
- 21 jan 2015
- Berichten
- 193
- Waardering
- 141
- Topic Starter
- #541
Vind de conclusie raar, toen de d3 bij body en fit te hoog was was het een negatief iets, '' Dit is een afwijking van 32,2% en wijst op een onzorgvuldig productieproces waarbij de afwijkingen sterk kunnen verschillen per batch, potje en zelf per capsule. '' En nu de eiwitreep van een ander merk +26% eiwit heeft krijgt het een duim. Voor mij is dat dus juist een slechte uitkomst, een afwijking van +26% is gewoon slecht en je productieproces is niet in orde. Daarbij komt ook nog - 58.4% koolhydraten. Waar komt deze conclusie vandaan?
Dat ligt anders. Bij vitamine D is die maximale afwijking (naar boven en onder) vastgesteld door de Europese farmacopee. In hoge dosis kan het toxisch zijn en daarom moet het exact zijn (niet dat dit gaat gebeuren bij zo een afwijking). Vitaminepreparaten worden anders behandeld als het om afwijkingen gaat voor de veiligheid van de consument.
Bij whey is de maximaal toegelaten afwijking groter bij producten onder de 40gram eiwit per 100g. Omdat het procentuele verschil groter is bij kleinere afwijkingen. 8g meer eiwit lijkt me ook geen probleem per 100g?
Ivm de koolhydraten zouden ze zelf toegevoegde polyolen erbij kunnen gerekend hebben. Wij kijken daarom vooral naar de suikers en of het aantal kcal klopt. Als 1 van deze 2 sterk afwijkt zou het een duim naar beneden zijn.
Meting van het vetgehalte is dan weer duidelijker.
Maar om verwarring te voorkomen gaan we de duim weghalen. De resultaten kan de consument zelf beoordelen.
Info koolhydraten meting:
6.4 Koolhydraten
Wat wordt verstaan onder koolhydraten en voedingsvezel hangt sterk af van de gehanteerde definitie. Soms worden totaal koolhydraatgehaltes gegeven inclusief voedingsvezel en polyolen en soms exclusief voedingsvezel en polyolen.
In NEVO-online wordt het totale koolhydraatgehalte weergegeven zonder voedingsvezel en zonder polyolen weergegeven, die beide apart zijn opgenomen.
Koolhydraten bestaan uit:
Monosacchariden:
glucose, fructose en galactose
Disacchariden
(2 monosaccharidemoleculen):
saccharose, lactose en maltose
Oligosacchariden
(>2-<10 monosaccharidemoleculen):
o.a malto-oligosacchariden, raffinose, fructo-oligosacchariden
Polysacchariden
(≥10 monosaccharidemoleculen):
zetmeel, dextrinen, glycogeen
Oligosacchariden komen slechts in geringe hoeveelheden in voedingsmiddelen voor en zijn niet opgenomen in het NEVO-bestand. Verteerbare oligosacchariden tellen in principe wel mee in het totaal aan koolhydraten, hoewel bij de verkregen gegevens niet in alle gevallen duidelijk of dit inderdaad is gebeurd.
In NEVO-online worden totaal koolhydraten en totaal mono-, di- en polysacchariden weergegeven. Als analysecijfers beschikbaar zijn voor de afzonderlijke mono-, di- en polysacchariden, dan is hieruit het totale koolhydraatgehalte berekend. Ook kan het gehalte aan koolhydraten worden afgeleid door het aftrekken van de hoeveelheid water, eiwit, vet, voedingsvezel, polyolen, alcohol, organische zuren en as van 100 gram (de zogenaamde ‘by difference’ methode).
In NEVO-online 2016 worden afzonderlijke mono- en disacchariden niet meer gepubliceerd omdat de informatie hierover niet voor alle voedingsmiddelen beschikbaar is en omdat vrijwel geen recente informatie is ontvangen om
16
bestaande gegevens te kunnen updaten.
Laatst bewerkt: