MuscleMeat

Nieuws Te veel eieren eten verhoogt risico op diabetes


Bezoekers in topic

Brab0

Freaky Bodybuilder
Elite Member
Lid geworden
30 jan 2017
Berichten
5.560
Waarderingsscore
10.068
Ik kwam dit artikel tegen waarin wordt gesteld dat mensen die 1 of meerdere eieren per dag eten een verhoogd risico op diabetes hebben.
Het onderzoek heeft plaatsgevonden tussen 1991 en 2009 onder 8545 Chinese mensen.

Link naar het onderzoek

Ik eet zelf 2-3 gekookte eieren per dag :(
 

Musculoskeletaal

Cool Novice
Lid geworden
24 apr 2020
Berichten
129
Waarderingsscore
336
Lengte
1m75
Massa
84kg
Vetpercentage
> 50%
Van full text:

"In the Chinese population, eggs were consumed with fast food, milk and meat as a cluster which has been associated with a (15) group of cardiometabolic risks . Dietary patterns, other lifestyle behaviours and cooking methods that closely related to egg consumption should be taken into account if possible".

"Higher egg consumption was consumed in participants who were male, younger, having higher education or income, or living in the higher urbanised area; having higher BMI or blood pressure, drinking but not smoking, less physical activity, lower traditional dietary pattern score or higher modern dietary score, or less vegetable but more fruit consumption."

"In the 1991 and 1993 surveys, the history of diabetes was not asked, and the self-reported during 1997–2006 was less than 2 %, which was very low(39) and exaggerated the association with egg consumption; therefore, baseline self-reported diabetes was not included in the analysis"

"Secondly, food intake was assessed using 3-d 24-h recall method. Seasonal variation was not considered." --> hoe goed is je eigen 3d recall zonder een diary? Word hierboven al aangehaald dat de self-rapportatie belachelijk laag lag

Hun hypothese:
Schermafbeelding 2020-11-19 om 20.33.01.png


Ik zou dit 🍳 met een korreltje zout nemen

Edit als ik de studie lees zijn ze vooral gefocust op het 'dieet' van een bepaalde bevolkingsgroep en bekijken ze hoe die zich verhoudt tot het ontwikkelen van diabetes - en daarbij kijken ze naar bepaalde specifieke voedingsmiddelen. Ik denk vooral dat ze ook zien dat het dieet in china veranderd is in de afgelopen 30j (verwesterd) en dat daarmee het risico op diabetes hoger ligt. Maar correlatie is geen causatie - het gaat om het dieet, niet om de eitjes
 

Bijlagen

  • 1605814180325.png
    1605814180325.png
    221 bytes · Weergaven: 12
  • 1605814354433.png
    1605814354433.png
    221 bytes · Weergaven: 12
Laatst bewerkt:

Brab0

Freaky Bodybuilder
Elite Member
Lid geworden
30 jan 2017
Berichten
5.560
Waarderingsscore
10.068
  • Topic Starter Topic Starter
  • #3
In de eerste regel van het onderzoek geven ze al aan dat de associatie tussen het consumeren van eieren en diabetes niet eenduidig is.

Toch merkwaardig dat er verschillende ‘visies’ op wordt nagehouden.
 

Japio

Semi-amateur
Elite Member
+10 jaar member
Lid geworden
9 jul 2009
Berichten
13.040
Waarderingsscore
7.242
Een associatie (in dit geval tussen eieren en diabetes) suggereert correlatie en geen causaliteit. Het blijft dus de vraag of mensen met diabetes veel eieren eten, of dat het eten van eieren diabetes veroorzaakt. Studie betreft een survey, een verkenning dus. De resultaten van zo'n verkenning zijn dus wetenschappelijk gezien ook niet zo interessant. Teveel externe factoren die niet uitgesloten zijn (zoals wel bij een gerandomiseerd experiment met een controle groep).

Als ik even een snelle Pubmed search doe naar dit onderwerp, en dan alleen filter op RCT's en meta analyses kom ik hier op uit:


Abstract​

The guidelines for dietary cholesterol and/or egg intake for both the general population and those at higher risk of cardiovascular disease (for example, people with type 2 diabetes mellitus (T2DM)) differ between countries, and even for different specialist societies in a country. The disparity between these guidelines is at least in part related to the conflicting evidence as to the effects of eggs in the general population and in those with T2DM. This review addresses the effect of eggs on cardiovascular disease (CVD) risk from both epidemiological research and controlled prospective studies, in people with and without cardio-metabolic disease. It also examines the nutritional qualities of eggs and whether they may offer protection against chronic disease. The evidence suggests that a diet including more eggs than is recommended (at least in some countries) may be used safely as part of a healthy diet in both the general population and for those at high risk of cardiovascular disease, those with established coronary heart disease, and those with T2DM. In conclusion, an approach focused on a person's entire dietary intake as opposed to specific foods or nutrients should be the heart of population nutrition guidelines.
Keywords: cardiovascular disease; dietary cholesterol; eggs; type 2 diabetes mellitus.
 

Brab0

Freaky Bodybuilder
Elite Member
Lid geworden
30 jan 2017
Berichten
5.560
Waarderingsscore
10.068
  • Topic Starter Topic Starter
  • #5
We kunnen dus gewoon lekker door blijven eten :p
 

Japio

Semi-amateur
Elite Member
+10 jaar member
Lid geworden
9 jul 2009
Berichten
13.040
Waarderingsscore
7.242
als een bodybuilder geen ‘overgewicht’ heeft is het toch niet goed? :D
Overgewicht in de zin van teveel visceraal vet dan, niet als in te hoog BMI. :roflol:
 

Zenzation

Advanced Bodybuilder
Lid geworden
5 sep 2019
Berichten
795
Waarderingsscore
758
Lengte
1m80
Massa
79kg
Vetpercentage
21%
Heb ook wel eens wat aangehoord over eieren, dat je bijvoorbeeld na je 30e niet teveel eieren moet gaan eten. Geen idee waar dit op gestoeld is.
 

Galen

Peter Bond
Super Mod
Elite Member
+10 jaar member
Lid geworden
8 okt 2010
Berichten
31.148
Waarderingsscore
17.694
Lengte
1m95
Massa
102kg
Vetpercentage
11%
Het ontwikkelen van diabetes (type 2) is ook wel het laatste waarover je je zorgen moet maken als niet-dikke krachtsporter.
 

Brab0

Freaky Bodybuilder
Elite Member
Lid geworden
30 jan 2017
Berichten
5.560
Waarderingsscore
10.068
  • Topic Starter Topic Starter
  • #11
Het ontwikkelen van diabetes (type 2) is ook wel het laatste waarover je je zorgen moet maken als niet-dikke krachtsporter.

Vanwege de frequente kracht/training sessies? (Je sport 3-4 keer in de week dus risico is sowieso laag?)
 

Galen

Peter Bond
Super Mod
Elite Member
+10 jaar member
Lid geworden
8 okt 2010
Berichten
31.148
Waarderingsscore
17.694
Lengte
1m95
Massa
102kg
Vetpercentage
11%
Vanwege de frequente kracht/training sessies? (Je sport 3-4 keer in de week dus risico is sowieso laag?)
Ja, spiermassa ansich en krachttraining zijn (sterke) beschermende factoren.

Als dit al een causaal verband zou zijn zal de absolute risicoverhoging bij niet-dikke krachtsporters heel klein zijn.
 

Japio

Semi-amateur
Elite Member
+10 jaar member
Lid geworden
9 jul 2009
Berichten
13.040
Waarderingsscore
7.242
Ja, spiermassa ansich en krachttraining zijn (sterke) beschermende factoren.
Inderdaad en niet alleen op DM2, maar op vrijwel alle welvaartsziekten. En ook op je hersenfunctie, aldus Erik Scherder.
 

Samsonengert

Novice
Lid geworden
13 nov 2020
Berichten
6
Waarderingsscore
11
Lengte
1m83
Massa
88kg
Dit soort zaken worden ontzettend uit hun verband getrokken door de media. Stel ze weten causaliteit aan te tonen, wat nu nog niet gebeurd is, dan nog is er niet veel aan de hand voor verder gezonde mensen.

Als de kans heel klein is dat je diabetes krijgt en deze kans neemt met 60% toe is de kans nog steeds heel klein dat je diabetes krijgt. Ik kan me zo'n zelfde bericht omtrent vlees herinneren. De media vinden het ontzettend leuk om dan te roepen 'van vlees krijg je kanker, groetjes ons', maar het ligt allemaal veel genuanceerder.
 

RonReves

Competitive Bodybuilder
Lid geworden
20 nov 2019
Berichten
2.562
Waarderingsscore
2.323
Lengte
1m87
Massa
96kg
Vetpercentage
18%
De Chinezen kunnen zich sowieso beter druk maken over hun andere eet gewoontes en hygiëne.
 

Naar boven