Fitness Seller

Testosteron Enanthaat

Bezoekers in dit topic

200px-Testosteron.png


Testosteron

Enanthaat.png


Enanthaat

IUPAC naam

(8R,9S,10R,13S,14S,17S)- 17-hydroxy-10,13-dimethyl- 1,2,6,7,8,9,11,12,14,15,1 6,17- dodecahydrocyclopenta[a] phenanthren-3-one

Ook bekend als

Test enth, test, testo

Farmaceutische & Chemische gegevens

Moleculaire massa basis:

288.429 g/mol

Moleculaire massa ester:

132.1184 g/mol (cypionic acid, 8 carbons)

Biol. beschikbaarheid:

Laag (oraal)
100% (Intramusculair)

Halveringstijd:

10 - 14 dagen

Gebruik:

Toediening:

Intramusculair

Effectieve dosis:

250 - 1000 mg / week

Verkrijgbare dosissen:

50, 75, 100, 125, 200 of 250 mg / ml

Straatprijs:

6 - 10 € / 250 mg

Testosteron enanthaat is een synthetische vorm van het geslachtshormoon testosteron. De enanthaat ester zorgt voor een langdurige werking; de anabole steroïde blijft zo enkele weken actief in het lichaam. Dit biedt het voordeel dat er slechts (twee)wekelijkse, in plaats van dagelijkse injecties moeten gedaan worden.


Geschiedenis
Testosteron werd in 1935 voor het eerst gesynthetiseerd, nadat het geïsoleerd werd uit een dierlijke bron. Veel verschillende esters, enanthaat inbegrepen, werden sindsdien verbonden aan het oorspronkelijke hormoon.

Testosteron enanthaat is overal in de wereld de meest populaire vorm van testosteron die voorgeschreven wordt, met uitzondering van de Verenigde Staten, waar het zeer vergelijkbare testosteron cypionaat meestal de voorkeur krijgt.

Medisch gebruik
 • Hormoonvervangingstherapie (HRT)

 • Behandeling van testosteron-deficiëntie
Gebruik in bodybuilding
Eigenschappen
Testosteron is het belangrijkste mannelijke geslachtshormoon (androgeen) in het lichaam, en als zodanig nog steeds de best mogelijke spiermassa-bouwer die beschikbaar is. Het heeft een hoog risico op bijwerkingen, omdat het gemakkelijk converteert naar een meer androgene vorm (DHT) in androgeen responsieve weefsels en het vormt ook vrij gemakkelijk oestrogeen. Maar deze kenmerken zorgen tegelijk ook voor de extreem anabole werking. Aan de ene kant verhogen oestrogenen de groeihormoon afgifte, het benutten van glucose, verbeteren ze de immuniteit en upgraden ze de androgeen receptor, terwijl aan de andere kant een testosteron / DHT combinatie uiterst krachtig is wat betreft het activeren van de androgeenreceptor en daardoor aanzienlijk de spierkracht en spiermassa laat toenemen. Hoewel het resultaat niet altijd het meest visueel aantrekkelijk is, is er geen andere steroïde te vinden die de spiermassa kan doen toenemen zoals testosteron dat doet.

Testosteron enanthaat is net als testosteron cypionaat een enkelvoudige ester en langwerkende vorm van de basis-steroïde testosteron. Enanthaat geniet volgens sommigen de voorkeur omdat het slechts 7 in plaats van 8 koolstoffen bevat. Hoewel dat voor gebruikers die wekelijks injecteren niet echt veel verschil uitmaakt in termen van afgifte en concentraties in het bloed, betekent het wel dat minder van het totale gewicht ester is en dus meer ervan testosteron is. Bij het nemen van een bepaalde hoeveelheid van een veresterde steroïde, is die hoeveelheid in gewicht de som van de ester en de steroïde. Dus hoe langer de ester is, hoe meer deze van het totale gewicht vertegenwoordigd. Het is bijgevolg correct om te stellen dat 500 mg enanthaat meer testosteron bevat dan 500 mg cypionaat. Wellicht is dit verschil zeer klein in termen van resultaten, maar het geeft enanthaat toch een kleine voorkeur. In werkelijkheid word de keuze tussen enanthaat of cypionaat echter vooral bepaald door de beschikbaarheid. Beiden worden in elk geval beschouwt als een betere keuze dan Sustanon 250 of Omnadren, die door hun mengeling van verschillende esters een onregelmatige afgifte zouden hebben. Desondanks zijn ook deze testosteron-varianten zeer populair bij de gebruikers. Men zou de redenering kunnen maken dat korte esters betekenen dat er nog meer testosteron beschikbaar is, maar bij het bulken krijgt een langwerkend product meestal de voorkeur omdat het afgifte- en injectie-patroon beter geschikt is dan dat van bijvoorbeeld een propionaat ester. Enanthaat en cypionaat liggen op dat vlak veel dichter bij elkaar, vandaar dat de vergelijking mogelijk is.

260px-TestovironDepot20.jpg


Testoviron Schering

Een langwerkende testosteron-ester is de meest logische keuze voor het opbouwen van massa, maar het heeft ook een belangrijke implicatie. Vanwege de extreem langdurige werking (3 tot 4 weken) kan men bij problemen de kuur niet zomaar stopzetten. Eens geïnjecteerd bepaald de ester hoe lang de steroïde actief blijft. Dit maakt dat wanneer er bijwerkingen optreden, de gebruiker niet de mogelijkheid heeft om de testosteron-waarden onmiddellijk te doen dalen. Bijwerkingen kunnen op dat moment dus blijven verergeren. Om voorbereid te zijn op dit potentieel probleem en voor het toepassen van de nodige nakuur moet men vertrouwt zijn met de nodige bijkomende medicijnen. Nolvadex en Proviron moeten bij de hand gehouden worden tijdens de kuur, alsook HCG en Clomid of Nolvadex na de kuur, voor het herstel van het natuurlijke testosteron in het lichaam.

Men kan ook kiezen voor het alternatief en kortwerkende testosteron-varianten gebruiken, maar ook dit heeft een nadeel, er moet immers veel frequenter (elke twee tot drie dagen, of zelfs elke dag) geïnjecteerd worden. Er kunnen zeer goede resultaten behaald worden met testosteron propionaat of testosteron suspensie, maar hetzelfde geldt voor cypionaat en enanthaat, die beiden slechts één injectie per week vereisen.

Bijwerkingen
 • Gynecomastie (ontwikkeling van borsten) als gevolg van oestrogeenvorming

 • Benigne prostaathypertrofie of BPH (vergroting van de prostaat)

 • Acne en vette huid

 • Erectiestoornissen (tijdelijk)

 • Hoge bloeddruk en afname van het goede cholesterol

 • Vergrote kans op hartaandoeningen

 • Bij mannen kunnen de testikels tijdelijk krimpen indien er geen voorzorg voor wordt getroffen (HCG)

 • Onderdrukking van de natuurlijke testosteronproductie

 • Opgezwollen gezicht door vasthouden van water (problemen in de osmoseregeling)

 • Toename van het lichaamshaar

 • Alopecia androgenetica (haaruitval schedel)

 • Vermannelijking (bij vrouwen)
Stacken en gebruik
Testosteron is het meest krachtige beschikbare middel, en hoeft dus niet per se gestacked worden met een ander middel. Bij een langwerkende ester zoals cypionaat worden doseringen van 500 tot 1000 mg per week gebruikt, met zeer duidelijke resultaten na een periode van 10 weken. Toch word testosteron ook vaak gestacked (gecombineerd). Vanwege het vaak voorkomen van bijwerkingen, zullen de meeste gebruikers kiezen voor een stack van testosteron en een milder middel om de risico's van een kuur te verminderen, zonder teveel van de winst te moeten opgeven. Primobolan, Equipoise en Deca-Durabolin zijn de meest gekozen middelen in dat geval. Deca geniet de meeste populariteit, waarschijnlijk omdat het weinig androgene bijwerkingen heeft. Maar de bijwerkingen van Deca zijn op alle andere vlakken juist zeer sterk aanwezig, zodat het niet de meest geschikte keuze hoeft te zijn indien men bijwerkingen wenst te beperken. Deca wordt gewoonlijk gebruikt aan een dosis van 200 tot 400mg naast 500 tot 750mg testosteron per week.

260px-TestovironDepotAmp.jpg


Testoviron Schering ampullen

Er werd - en wordt - ook wel eens gekozen voor Primobolan, het middel kan handig zijn omdat het niet aromatiseert, zodat de totale toename van waterretentie en lichaamsvet een stuk minder is dan bij bijvoorbeeld Deca. Helaas is het ook een erg mild middel en juist omdat het niet aromatiseert is het een erg zwakke massa-bouwer. Ook bij Primo geldt een dosering tussen 300 en 400 mg. Als het betaalbaar is kiest men in dit geval beter voor de hogere dosis. Bij veel gebruikers gaat de voorkeur steeds meer uit naar Equipoise (boldenon). Androgenisch gezien is het niet zoveel sterker dan Deca omdat er bijna geen affiniteit is voor het 5-alfa-reductase enzym en het is slechts half zo androgeen als testosteron. Volgens sommige experts (1) is het mg per mg twee keer zo sterk als Deca, en heeft minder bijwerkingen. Het kan wat oestrogeen vormen, maar niet in grote mate en het lijkt bij de meeste gebruikers zelfs een afslankend effect te hebben, terwijl Deca de gebruiker eerder doet opzwellen. Het verhoogt ook de eetlust en verbetert de aërobe prestaties, wat nuttig kan zijn, aangezien testosteron een tegenovergesteld effect heeft.

Testosteron enanthaat kan eigenlijk met zowat alles gestacked worden, maar de hierboven genoemde middelen vormen de beste partij. Wanneer er een stack samengesteld wordt met testosteron, moet men nagaan wat de toegevoegde waarde is van het andere middel. Ofwel heeft het een kenmerk dat testosteron niet heeft, of het is veiliger. Testosteron zal alle mogelijke massa voorzien, dus het louter toevoegen van een steroïde om de massa te vergroten is zinloos. Men kan dan beter de dosis testosteron verhogen.

Men moet echter vertrouwd zijn met tal van andere middelen alvorens een langwerkende testosteron-ester te gaan gebruiken. Allereerst, anti-oestrogenen. De mate van aromatisering bij testosteron is vrij groot, dus het vasthouden van water en het winnen van vet zijn een feit en er is steeds een risico op gynecomastie. Als dergelijke problemen optreden kan men best een Nolvadex kuur starten aan 20 mg per dag en die dosis volhouden tot de problemen verdwijnen. Het wordt niet aanbevolen om dit de hele testosteronkuur te doen, omdat het de potentiële spiermassa-winsten ook kan verminderen. Testosteron is één van de weinige middelen waarbij het gebruik van Proviron de voorkeur krijgt boven een aromatase-remmer zoals Arimidex. Proviron kan namelijk niet alleen oestrogeen verminderen en heel de kuur lang gebruikt worden, het zal ook met een grote affiniteit binden aan geslachtshormoon bindende globuline (SHGB) in het bloed, wat er voor zorgt dat er meer vrije testosteron beschikbaar blijft, wat goed is voor het winnen van spiermassa.

Een dosering tussen 50 en 100 mg Proviron per dag volstaat meestal, waarbij de lage dosis goed is voor het maximaliseren van de winst en de hogere dosis geschikt is voor wie oestrogene bijwerkingen zoveel mogelijk wilt vermijden. Gebruikers die bezorgd zijn over androgene bijwerkingen (haaruitval, prostaathypertrofie, verdieping van de stem), kunnen denken aan het gebruik van finasteride, een middel dat ook gebruikt wordt bij de behandeling van haaruitval. Dit middel blokkeert het 5-alfa-reductase enzym en stopt de conversie van testosteron naar de meer androgene stof DHT. Dit heeft ook weer nadelen, want DHT vermindert het opzwellen, verhoogt de waarden van vrije testosteron en is een zeer potent androgeen dat 3 tot 4 keer sterker is dan testosteron. Wie zich echter echt zorgen maakt over haaruitval kan beter kiezen voor Arimidex als aromatase-remmer, aangezien Proviron zelf ook een vorm van DHT is.

Na een kuur zullen de natuurlijke testosteronwaarden zwaar onderdrukt zijn, wat voornamelijk te wijten is aan de sterke aromatisering en de verhoogde oestradiolwaarden. Dit betekent dat er maatregelen moeten worden genomen om de natuurlijke testosteronproductie zo snel mogelijk te doen herstellen, anders verliest men een groot deel van de winst die opgebouwd werd tijdens het gebruik van testosteron. Aangezien het een niet-giftige en krachtige massa-bouwer is, wordt het meestal 10 tot 12 weken gebruikt. Er zal hierdoor ook sprake zijn van gekrompen testikels. Het is daarom erg belangrijk dat gebruikers inzien dat HCG en Nolvadex of Clomid van essentieel belang zijn, en dat beide even belangrijk zijn bij het efficiënt kuren. HCG injecteert men best tijdens de kuur, en/of tussen kuur en nakuur. De nakuur met Nolvadex en Clomid begint 2 weken na de laatste injectie van testosteron cypionaat aan een dosis van 40mg voor Nolvadex en 150mg voor Clomid. De nakuur duurt ongeveer 4 weken, waarbij men in de laatste twee weken de dosissen halveert.

De nakuur wordt meer uitgebreid besproken op de Nolvadex, Clomid en HCG pagina's.

Gebruikersmeningen
Topics uit het Bodybuilding.nl anabolen forum:

Of start een nieuw topic.

Merken en producten
Brovel

Delatestryl (MX)

200 mg/ml

Testosterona 200 (MX)

200 mg/ml

BTG

Delatestryl (US)

200 mg/ml

Galenika/Hemofarm

Testosteron-Depo (YU,HU)

10,100 or 250 mg/ml

Jenapharm

Testosteron-Depot (G,BG)

250 mg/ml

Loeffler

Testoenan L/A (MX)

250 mg/ml

Polfa

Testosterone Prolongatum (PL,BG)

100 mg/ml

Rotexmedica

Testosteron-Depot (G)

250 mg/ml

Schering

Testoviron Depot (B)

100 mg/ml

Testoviron Depot (G,A,B,CH,DK,ES,GR,PL,S,Thailand,Columbia, Dominican Rep, Paraguay,Uruguay)

250 mg/ml

Primoteston Depot (GB,Mexico, FL)

250 mg/ml

Primoteston Depot (NO)

100 or 180 mg/ml

Teskoku Hormone

Enarmon-Depot (J)

200 mg/ml

Theramex

Testosteron Heptylate Theramex (FR)

50,100 or 250 mg/ml

Tornel

Testosterone 200 Depot (MX)

200 mg/ml
Referenties
 
Back
Naar boven