MuscleMeat

Teveel eiwit schadelijk of niet?

Bezoekers in dit topic

Sjonnies

Cool Novice
15 jaar lid
Lid sinds
7 sep 2003
Berichten
203
Waardering
1
Ik hoorde verhalen van veel eiwitten in een dieet ik was altijd van mening dat meer als 1,25gr per kg lichaamsgewicht schadelijk zou zijn al dan niet op lange termijn.
Hier heb ik onderzoek naar gedaan en wilde dit discussieren.

Mijn onderzoek heb ik opgeschreven aan de hand van de volgende onderwerpen:

1Hoog in eiwit sneller groeien?
2Teveel eiwit schadelijk?
3Hoeveel gram eiwit per kg lichaamsgewicht?
4Welk soort eiwit is nu voor mij geschikt?


1
Hoog in eiwit sneller groeien?

Een aantal jaar geleden hebben een Amerikaans en Arabische wetenschapper onderzocht of het wel waar is dat je van de inname van veel eiwit sneller groeit!
Dit wilde ze doen door een rat te opereren en gastrocnemius uit een achterpoot halen. Vervolgens lieten ze het dier 30 dagen rondlopen in een kooi.
Het idee achter de ingreep was simpel: de resterende spieren in de geopereerde achterpoten van de dieren zou meer werk moeten verzetten - en dus meer moeten groeien.
De onderzoekers verdeelden hun proefdieren over drie groepen. De ene groep kreeg een dieet met weinig eiwit: zeven procent. De tweede groep kreeg, zoals de handboeken dat voorschrijven, voer dat voor iets minder dan achttien procent uit eiwit bestond. Een derde groep kreeg wat we maar het Muscle & Fitness-dieet zullen noemen: dertig procent van hun joules bestond uit eiwit.


Toen de dertig dagen om waren, slachtten de onderzoekers de dieren en onderzochten ze hun spieren. En raad eens?
Je ziet het. Een dieet dat minder eiwitten dan normaal bevat remt de spierontwikkeling. Maar bovennormale doseringen voegden niets toe.
Ze blijven gelijk aan een normale dosering

[Abeelding niet meer beschikbaar]

Het was wel zo dat de spieren in de geopereerde poot 20-30 procent zwaarder waren geworden.
En in een net zo groot percentage meer eiwitten bevat.


2
Teveel eiwit schadelijk?

Melkeiwit verhoogt zeker de kans op Suikerziekte en op Hartziekte.


Zie hier mijn bewijs :D

In de tachtiger jaren bleek uit dierproeven dat melkeiwit de kans op suikerziekte met 2-3 factoren vergroot.
Vooral mannelijk dieren vormden een risicogroep.
Deze dieren hadden ook een erfelijke aanleg.

Dit wilde dus nog niet veel zeggen tot 1999.
In dat jaar publiceerde onderzoekers uit Nieuw Zeeland een studie, waarin ze de diabetescijfers uit verschillende landen met elkaar vergeleken. Alleen landen, waarvan de onderzoekers konden achterhalen wat voor melkeiwitten de nationale veestapel maakte, deden mee. Landen die veel melk importeerden niet.

De totale inname van eiwit beïnvloedde de diabetescijfers niet. De hoeveelheid bèta caseïne A1 wel.
Duitse onderzoekers vonden een andere aanwijzing. Zij onderzochten diabetici en gezonde mensen op antilichamen voor melkeiwitten. Diabetici hadden meer antilichamen voor bèta caseïne A1, terwijl gezonde proefpersonen juist meer antilichamen voor bèta caseïne A2 hadden.

Later vond een Nieuw Zeelandse studie dat ook ziekten aan het hart vaker voorkwamen bij mensen die veel bèta caseïne A1 binnenkregen. De onderzoeker vergeleek Ieren met inwoners van Bretagne. Beide groepen hadden ongeveer - wat betreft de risicofactoren voor hart- en vaatziekten - dezelfde leefsT. Alleen de inname van bèta caseïne A1 verschilde.
In Ierland, waar de koeien melk met bèta caseïne A1 gaven, was de kans op een dodelijke hartaanval drie keer zo hoog als in Frankrijk. De inname van bèta caseïne A1 ook. Ook het aantal jongens dat suikerziekte kreeg was in Ierland hoger.

Ik zou dus krachtsporters die een verhoogde inname van eiwit hebben, adviseren om regelmatig een diabetes test af te nemen.
Blijkt dat je diabetes hebt dan is het verstandig om onderstaand te lezen.
Het is ook interressant om te lezen zonder diabetes :P


Diabetes niercomplicaties
Symptomen van nierfalen zijn moeheid, verminderde eetlust, misselijkheid en overgeven.
Dit geld dus vooral met mensen met diabetes beide types 1 en 2.
Het is echter wel zo dat de schade langzaam optreedt, dus als er vroeg actie wordt ondernomen, kan men het ergste voorkomen.

Voorkomen
In een onderzoek waren patiënten onderverdeeld in 2 groepen. Mensen die hun bloedsuikerspiegel goed onder controle hadden, en mensen die dit minder goed onder controle hadden.
Hieruit bleek dat de eerste groep tot 54% minder last had van nierziektes.

Wees alert op blaas- of urinewegontstekingen, en behandel die zo snel mogelijk.

Symptomen zijn onder andere een brandend gevoel bij het urineren, vaak urineren, niet heldere urine, en een sterke geur aan de urine.
Verminder de hoeveelheid dierlijke eiwitten in het dieet als zelf, of iemand in de familie, een nierziekte heeft.

Nierschade verloopt in verschillende fasen, die in de gaten gehouden kunnen worden door standaardlaboratoriumtests:

1. Microalbuminurie
Microalbuminurie treedt op wanneer kleine hoeveelheden van een eiwit, genaamd albumine, begint te lekken door de beschadigde filters van de nieren.

2. Eiwiturine
Eiwiturine is het lekken van grotere hoeveelheden eiwit.

3. Gestegen creatininewaarden
Omdat beschadigde nieren meer moeite hebben met het schoonmaken van het bloed, stijgen ook de waarden van de creatinine in het bloed.
Creatinine is zelf niet schadelijk.

4. Dialyse of een niertransplantatie

Hieruit blijkt dat een teveel aan eiwitten schadelijk zou zijn, maar omdat er mensen zijn die er toch zo goed op gaan ben ik verder gaan zoeken.

In eerste instantie dacht ik dat wist eigenlijk zeker :oops: dat eiwitten ook de boosdoeners waren bij verschillende soorten van kanker.
Dit wilde ik dus uitzoeken ik kwam erachter dat het niet het eiwit is dat daarin schadelijk is maar de andere ingredienten in een product.

Een korte opsomming:

Darmkanker
Dit zou je krijgen van rood vlees.
Oorzaak is het organische ijzer in het vlees, het haem. Uit dierproeven is trouwens gebleken dat calcium uit zuivel de schadelijke effecten van dat ijzer neutraliseert.

Prostaatkanker, Eierstokkanker
Dit zou je krijgen van melkeiwit maar de eigenlijk oorzaak is waarschijnlijk het calcium, dat de concentratie van de beschermende vitamine D in het lichaam verlaagt.

Verlaging testosteron en aanmaak Schildklierhormoon
Dit ligt dus niet aan het sojaeiwit maar de hormoonverstorende stoffen in soja, de fyto-oestrogenen.

Overigens zijn er ook positieve effecten van een hoge eiwitconsumptie ontdekt. Ratten maken meer beschermende stoffen aan naarmate ze meer eiwitten eten. Daardoor zou hun levensverwachting moeten stijgen. Een hoge eiwitconsumptie blijkt bij ouderen het teruglopen van de concentratie actief testosteron in het bloed te verminderen.

Dus alle ouwe lullen geen viagra maar aan de eiwitten :D


In alle gevallen van de enge ziekten zijn de boosdoeners, stoffen die in normale hoeveelheden gezond zijn. Krachtsporters kunnen daarom voorkomen dat hun eiwitrijke dieet hun gezond bedreigt door hun eiwitten uit verschillende bronnen te halen.


3
Hoeveel gram eiwit per kg lichaamsgewicht?

De optimale dagelijkse eiwitinname voor naturel-atleten ligt rond de 1,8 gram per kilo lichaamsgewicht. Hoewel sommige atleten baat hebben bij een hoger inname moet je hier toch voorzichtig mee zijn zie punt2.
Vegetarisme gaat prima samen met krachtsport, maar om onbekende redenen hebben lacto-ovo-vegetariërs waarschijnlijk meer eiwit nodig dan vleeseters. Sporters onder de 35 reageren waarschijnlijk vooral goed op langzame eiwitten zoals caseïne, terwijl voor oudere atleten snelle eiwitten zoals die in whey interessant zijn. Een hoge eiwitconsumptie hoeft niet gevaarlijk voor de gezondheid te zijn als sporters hun eiwitten uit verschillende voedingsbronnen halen.

4
Welk soort eiwit is nu voor mij geschikt

Vroeger adviseerden diëtisten de inname van eiwitten uit te smeren over de dag, omdat het lichaam dan efficiënter met de eiwitten zou omgaan. Niet iedereen is het daarmee eens, en de discussie heeft een nieuwe dimensie gekregen door de ontdekking van 'snelle' en 'langzame' eiwitten.


Een voorbeeld van een snel eiwit is whey, een restproduct dat overblijft bij de bereiding van kaas uit melk. Daarbij komen de grote caseïne-eiwitten in de kaas terecht en blijven de kleinere eiwitten over: de whey-eiwitten. Vroeger verdwenen ze in veevoer, maar tegenwoordig gebruikt de supplementenindustrie ze voor wheypoeders.

Het lichaam neemt whey-eiwitten sneller op dan de grote eiwitten in caseïne, en de laatste jaren is duidelijk geworden dat het lichaam anders op whey dan caseïne reageert. Langzame eiwitten hebben zowel een antikatabole als een anabole werking, terwijl snelle eiwitten alleen anabool zijn. Die anabole werking van snelle eiwitten is echter wel twee keer zo groot als die van langzame eiwitten.

Op welk soort eiwit de musculatuur het beste reageert is afhankelijk van de leeftijd, zeggen Franse onderzoekers. De eiwitstofwisseling verloopt steeds langzamer naarmate mensen ouder worden. De afbraak van spierweefsel vertraagt, maar de opbouw van spierweefsel ook.

Onder de 35 jaar lijkt het lichaam vooral baat te hebben bij eiwitten die langzaam vrijkomen en de musculatuur voorzien van een constante stroom bouwstoffen. Op latere leeftijd reageert de musculatuur beter op 'eiwitpulsen', omdat de snelle toename van de hoeveelheid aminozuren in het bloed het vastgeroeste anabole groeiproces weer op gang helpt.

Dat kan twee dingen betekenen. Krachtsporters boven de dertig zouden ten eerste baat hebben bij snelle eiwitten, en ten tweede bij een 'eiwitpiek': . een moment op een dag, waarin ze een belangrijk deel van hun eiwitten, die ze anders over de dag zouden spreiden, in één keer tot zich nemen.

Hier zijn nog geen resultaten over gepubliceerd dus ben hier erg voorzichtig mee :DBronnen
http://www.diabetesapotheek.nl
http://www.ergogenics.org
http://www.nutraingredients.com
http://www.diagnose-kanker.nl
 
Goed bezig :thumb: , het is alleen wel jammer dat je geen tegenstrijdige onderzoeken hebt gevonden/gezocht. Het is natuurlijk logisch dat je alleen zoekt, dat wat in overeenstemming is met je eigen visie...desalniettemin zou het de discussie goed doen ;).

Ik neem zelf alleen kwark, vis, vlees en eieren voor de eiwitjes (circa 2 ~ 3 gr eiwit per kg VVM, verschilt per dag). Tot nu toe boek ik er prima resultaten mee en het is wat goedkoper dan whey :D.
 
ik had een keer last van allemaal vreemde witte plekken op mn benen, toen ben ik naar de dokter gegaan en die zei dat ik teveel eiwitten nam. Toen ik ging minderen ging t inderdaad weg
 
over die nierbeschadiging, is het niet zo als je veel water drinkt (laten we zeggen zon 3-5 liter water verspreid over de dag) niet wat zou beperken?

iig interessant artikel ! :thumb:
 
Man-Mountain zei:
ik had een keer last van allemaal vreemde witte plekken op mn benen, toen ben ik naar de dokter gegaan en die zei dat ik teveel eiwitten nam. Toen ik ging minderen ging t inderdaad weg

Heej dat heb ik nog nooit gehoord?
 
Frenkpie zei:
over die nierbeschadiging, is het niet zo als je veel water drinkt (laten we zeggen zon 3-5 liter water verspreid over de dag) niet wat zou beperken?

iig interessant artikel ! :thumb:

Weet ik niet zou ik op moeten zoeken maar de nieren moeten hetzelfde aantal afvalstoffen verwerken dus tsja zoeken we op :D
 
Onder de 35 jaar lijkt het lichaam vooral baat te hebben bij eiwitten die langzaam vrijkomen en de musculatuur voorzien van een constante stroom bouwstoffen. Op latere leeftijd reageert de musculatuur beter op 'eiwitpulsen', omdat de snelle toename van de hoeveelheid aminozuren in het bloed het vastgeroeste anabole groeiproces weer op gang helpt.

Dat kan twee dingen betekenen. Krachtsporters boven de dertig zouden ten eerste baat hebben bij snelle eiwitten, en ten tweede bij een 'eiwitpiek': . een moment op een dag, waarin ze een belangrijk deel van hun eiwitten, die ze anders over de dag zouden spreiden, in één keer tot zich nemen.

Hier zijn nog geen resultaten over gepubliceerd dus ben hier erg voorzichtig mee

idd, neem dit met een korreltje zout. wordt enkel gekeken naar leeftijd en niet naar levensomstandigheden en dergelijke. beetje erg vertekend

heb zelf momenteel de volgende eiwitbronnen:
ei(met en zonder dooier)
kalkoenfilet op brood
tonijn
kipborst
kwark
melk (blijf t gewoon drinken:))
wei (na trainen)
en af en toe een ander visje (vandaag paling op)

(prostaat)kanker is btw meer gerelateerd aam voeding met veel verz. vet en een slechte lifestuyle (dus de combi van meerdere dingen) dan dat t met enkel melkeiwit in relatie kan worden gebracht. vind t om die reden wederom een vertekend beeld opleveren.
Zo zullen r ook altijd wel onderzoeken zijn die tt tegendeel bewijzen

Man-Mountain zei:
ik had een keer last van allemaal vreemde witte plekken op mn benen, toen ben ik naar de dokter gegaan en die zei dat ik teveel eiwitten nam. Toen ik ging minderen ging t inderdaad weg
en wat is dan teveel in jouw geval?
emn hoeveel minderde jij dan voordat t wegtrok?

M-M, de man die echt is wat ie eet:D
 
Laatst bewerkt:
das netjes dandy. ik heb ook zoveel mogelijk gevarieerde eiwitbronnen:

- tonijn
- kippeborst
- kwark
- melk
- yoghurt
- whey
- eitjes
- rundsvlees en half om half bij t avond eten. gevarieerd genoeg qua eiwitbronenn imo
 
Back
Naar boven