@chrisk als je de zin an sich citeert is het een gekke zin, maar het vervolg maakt het toch duidelijk? Tenzij wij samen in de keuken staan en exact dezelfde darmen etc hebben zal er altijd verschil zijn in deficit en dus de resultaten. De berekening is voor mij X = -1% lichaamsgewicht. Waar X het aantal kcal is op de manier hoe TS zijn X berekend. Als X dus in dit geval 2000 is en je valt op basis van 3 weken niet ongeveer 3% af dan kun je op basis van dat bijsturen en y kcal minder pakken. De resultaten zijn leidend, niet de getrackte waarde.
Ik vond het hele stuk onduidelijk en verwarrend, maar specifiek dat 2000 kcal voor de een anders kan zijn dan 2000 kcal voor een ander. Je bedoelt misschien dat je onderhoudsniveau kan verschillen? Maar als je 2000 kcal op verschillende manieren uitkomt dan lijkt mij dat verkeerd tracken, niet "uber relatief". Een moeilijke ziekte daar gelaten zal de opname in de darmen echt geen merkbaar verschil geven. Alle andere afwijkingen wil je juist voor corrigeren zodat het klopt en vergelijkbaar/corrigeer baar is met/door anderen. Binnen de marges die mogelijk zijn, maar daar vallen de hoeveelheden voor het 0.5-1-1.5% afvallen ook juist buiten.
Nu boeit het niet welk aantal kcal jij of iemand anders nodig hebt, mijn onderhoudsniveau is inderdaad niet jouw onderhoudsniveau, maar het moet in kcal wel objectief goed gemeten zijn anders kan een persoon ook niet correct bijsturen. Als je x (2000) kcal meting niet klopt dan klopt je y kcal aan correctie waarschijnlijk ook niet.
Nu kun je het geheel laten vallen en gewoon "meer" of "minder" eten naar gelang je een % afvalt. Mag van mij ook allemaal, maar dan hoeven we het niet over kcal tellen te hebben. Kcal tel je zodat je een objectieve maatstaaf hebt die niet per persoon anders werkt.
Wat je zegt klopt over 'we moeten meer weten' om vooraf een plan te maken (imo linksom). Ik zeg alleen dat dat heel lastig is en beter is op basis van resultaten. Indirect zeggen we bijna hetzelfde volgens mij. 0,5% tot 1% bw verliezen per week over 3 weken (rechtsom), dan weet je direct of het met zijn manier van tracken meer 500,1000,1500 was. Die resultaten geven je imo het beste inzicht en dan kun je aan 'knoppen' gaan draaien.
Ja dat is een prima manier om de grootte van het tekort te schatten, maar dat is nog op geen enkele manier gebeurd.
Je kan in elk topic weer beginnen over, weeg je wel exact en ook je boter enzo, maar als wat hierboven gezegd word X en dan steeds bijsturen op basis van de resultaten , dan maakt het toch niet uit of iemand zijn boter wel of niet weegt, maar wel consistent is in het tracken?
Dat is wel redelijk tegenstrijdig imho, als je dingen niet mee meet dan track je per definitie niet consistent. Ik snap wat je bedoelt met bijsturen ahv resultaten, maar de hoeveelheid waarmee je bijstuurt moet je toch kwantificieren en dat doe je niet als je het niet allemaal weegt. Vooral omdat de kcal/macro doelen waarschijnlijk dienen om met voeding te kunnen varieren, dus als je dat doet en niet juist kcal tracked dan kun je je inname simpelweg niet beheersen.