(Als reactie bedoeld op een oud topic, maar gezien de verstreken tijd open ik dit als nieuw topic.)
Helaas zit er WEL transvet in boterkoek. In tegenstelling tot de Scandinavische landen en sommige staten in de VS is transvetgebruik nog steeds toegestaan in de EU en men hoeft het niet op het etiket te benoemen als transvet. Gemiddeld genomen is het gebruik van transvet fors gedaald in de periode tot 2007. Daarna is controle verslapt en vinden we vooral bij banketbakkers nog veel gebruik van grote hoeveelheid transvet. Maar ook in legio fabriekskoek, taart, gebak, kant en klare maaltijden, luxe broodjes, komen soms forse hoeveelheden voor. LET OP: in de EU hoeft dat NIET op het etiket te staan. Veelal staan transvetten wel verborgen onder andere namen zoals:
gehard plantaardig vet, gedeeltelijk gehard plantaardig vet, gehydrolyseerd vet, etc. De benaming 'transvet' of 'transvetzuren' wordt heel weinig gebruikt en je mag er bijna zeker van zijn dat alleen als er erg weinig transvet in zit, een fabrikant dat graag vermeld. Je leest dan transvet < 0,5 of < 0,2 of < 0,1 of 0 g. Dan zit je goed. Lees je NIETS over transvetten en gaat het om koekjes, chocolade, gebak/ taart, kant- en klare maaltijden, luxe broodjes, ontbijtkoeken, zoutjes/ chips, banket, dan kun je er de donder op zeggen dat er transvet in zit in een hoeveelheid waar de fabrikant niet graag mee voor de dag komt...
Helaas zit er WEL transvet in boterkoek. In tegenstelling tot de Scandinavische landen en sommige staten in de VS is transvetgebruik nog steeds toegestaan in de EU en men hoeft het niet op het etiket te benoemen als transvet. Gemiddeld genomen is het gebruik van transvet fors gedaald in de periode tot 2007. Daarna is controle verslapt en vinden we vooral bij banketbakkers nog veel gebruik van grote hoeveelheid transvet. Maar ook in legio fabriekskoek, taart, gebak, kant en klare maaltijden, luxe broodjes, komen soms forse hoeveelheden voor. LET OP: in de EU hoeft dat NIET op het etiket te staan. Veelal staan transvetten wel verborgen onder andere namen zoals:
gehard plantaardig vet, gedeeltelijk gehard plantaardig vet, gehydrolyseerd vet, etc. De benaming 'transvet' of 'transvetzuren' wordt heel weinig gebruikt en je mag er bijna zeker van zijn dat alleen als er erg weinig transvet in zit, een fabrikant dat graag vermeld. Je leest dan transvet < 0,5 of < 0,2 of < 0,1 of 0 g. Dan zit je goed. Lees je NIETS over transvetten en gaat het om koekjes, chocolade, gebak/ taart, kant- en klare maaltijden, luxe broodjes, ontbijtkoeken, zoutjes/ chips, banket, dan kun je er de donder op zeggen dat er transvet in zit in een hoeveelheid waar de fabrikant niet graag mee voor de dag komt...
Laatst bewerkt: