XXL Nutrition

Transvet in (o.a.) Boterkoeken.

Bezoekers in dit topic

ALarz

Cool Novice
15 jaar lid
Lid geworden
21 okt 2004
Berichten
30
Waardering
0
(Als reactie bedoeld op een oud topic, maar gezien de verstreken tijd open ik dit als nieuw topic.)

Helaas zit er WEL transvet in boterkoek. In tegenstelling tot de Scandinavische landen en sommige staten in de VS is transvetgebruik nog steeds toegestaan in de EU en men hoeft het niet op het etiket te benoemen als transvet. Gemiddeld genomen is het gebruik van transvet fors gedaald in de periode tot 2007. Daarna is controle verslapt en vinden we vooral bij banketbakkers nog veel gebruik van grote hoeveelheid transvet. Maar ook in legio fabriekskoek, taart, gebak, kant en klare maaltijden, luxe broodjes, komen soms forse hoeveelheden voor. LET OP: in de EU hoeft dat NIET op het etiket te staan. Veelal staan transvetten wel verborgen onder andere namen zoals:
gehard plantaardig vet, gedeeltelijk gehard plantaardig vet, gehydrolyseerd vet, etc. De benaming 'transvet' of 'transvetzuren' wordt heel weinig gebruikt en je mag er bijna zeker van zijn dat alleen als er erg weinig transvet in zit, een fabrikant dat graag vermeld. Je leest dan transvet < 0,5 of < 0,2 of < 0,1 of 0 g. Dan zit je goed. Lees je NIETS over transvetten en gaat het om koekjes, chocolade, gebak/ taart, kant- en klare maaltijden, luxe broodjes, ontbijtkoeken, zoutjes/ chips, banket, dan kun je er de donder op zeggen dat er transvet in zit in een hoeveelheid waar de fabrikant niet graag mee voor de dag komt...
 
Laatst bewerkt:
(Als reactie bedoeld op een oud topic, maar gezien de verstreken tijd open ik dit als nieuw topic.)

Helaas zit er WEL transvet in boterkoek. In tegenstelling tot de Scandinavische landen en sommige staten in de VS is transvetgebruik nog steeds toegestaan in de EU en men hoeft het niet op het etiket te benoemen als transvet. Gemiddeld genomen is het gebruik van transvet fors gedaald in de periode tot 2007. Daarna is controle verslapt en vinden we vooral bij banketbakkers nog veel gebruik van grote hoeveelheid transvet. Maar ook in legio fabriekskoek, taart, gebak, kant en klare maaltijden, luxe broodjes, komen soms forse hoeveelheden voor. LET OP: in de EU hoeft dat NIET op het etiket te staan. Veelal staan transvetten wel verborgen onder andere namen zoals:
gehard plantaardig vet, gedeeltelijk gehard plantaardig vet, gehydrolyseerd vet, etc. De benaming 'transvet' of 'transvetzuren' wordt heel weinig gebruikt en je mag er bijna zeker van zijn dat alleen als er erg weinig transvet in zit, een fabrikant dat graag vermeld. Je leest dan transvet < 0,5 of < 0,2 of < 0,1 of 0 g. Dan zit je goed. Lees je NIETS over transvetten en gaat het om koekjes, chocolade, gebak/ taart, kant- en klare maaltijden, luxe broodjes, ontbijtkoeken, zoutjes/ chips, banket, dan kun je er de donder op zeggen dat er transvet in zit in een hoeveelheid waar de fabrikant niet graag mee voor de dag komt...

Is denk ik een topic van mij geweest.
Maar dr moet hoe dan ook toch een van deze termen op staan als het erin zit?
gehard plantaardig vet, gedeeltelijk gehard plantaardig vet, gehydrolyseerd vet, etc.
 
Ja dat moet, maar helaas gebeurt dat dus heel vaak niet en worden transvetten ook gewoon verstopt onder de noemer verzadigde vetten of gewoon vetten (hoewel ze gemaakt zijn uit onverzadigde vetten die gehydrolyseerd zijn.)
De EU burger wordt dus (bewust?) dom gehouden.
Toch is best wel lekkers te koop waarbij expliciet wordt vermeld dat er geen (of heel weinig) transvet in zit. Je moet dan wel consequent opletten. Overigens betekent de vermelding transvet 0 g niet altijd dat er helemaal geen transvet in zit, een zeer minimale hoeveelheid is onder vermelding van ' 0 ' gewoon toegestaan.
Zonder reclame te willen maken kun je het volgende lekkers met geen of heel weinig transvet kopen: bij de grotere AH winkels biologische chocolade met vermelding transvet 0 g, eveneens de bitterkoekjes van het AH huismerk en enkele (de meeste niet) kant -en klare maaltijden.
Wil je je eens ' zondigen' aan een patatje of frituur bij een snackbar raadpleeg dan eens deze site met lijsten van snackbars en cafetaria waar (meer) verantwoord wordt gefrituurd o.a. doordat het frituurvet vaak wordt ververst een een sterk verlaagde hoeveelheid transvetzuren kent.
http://www.friturenindehoreca.nl/nl/18/welkom-op-de-site-van-verantwoord-frituren
 
Hoezo zou je boterkoeken willen eten dan? Bodybuilding voedsel bestaat toch alleen uit rijst en kip:D
 
Back
Naar boven