Fitness Seller

Trump - Articles of Impeachment vs. COVID-19 (1 bezoeker)

Bezoekers in dit topic

Status
Niet open voor verdere reacties.

UnCompress

Massive Warrior
15 jaar lid
Lid geworden
9 dec 2005
Berichten
23.972
Waardering
3.517
Trump is ongeveer een maand bezig als president van Amerika en het is nu al een puinhoop als we de Amerikaanse pers moeten geloven.

Zou Trump überhaupt de 4 jaar halen als deze ontwikkelingen zich voortzetten? Er gaan nu al voorzichtig geluiden op dat Trump afgezet zou kunnen worden als hij zichzelf nog dieper in de problemen werkt of wanneer nieuw belastend materiaal zal uitlekken.

Vandaar deze poll. Hoeveel jaar denken jullie dat Trump als president van Amerika zal aanblijven?
 
Laatst bewerkt:
Helaas maar 8. Silent majority staat achter hem.
 
en7u7guffl_mnk03k.png
 
  • Like
Waarderingen: mat
Als Trump afgezet zal worden dan verwacht ik dit in de begin periode. Benieuwd of de Rusland soap Trump in de problemen zal brengen. De kranten/pers zullen tot het uiterste gaan om Trump terug te pakken.


Helaas maar 8. Silent majority staat achter hem.
Hoezo helaas maar 8? Ben maar blij dat het niet meer kunnen zijn anders had Trump er nu niet gezeten.
 
Laatst bewerkt:
Hij moet wel leren wat aan het hoofd een constitutionele republiek staan betekend.
 
Het begin is gemaakt. FBI bevestigd dat er een gerechtelijk onderzoek is gestart naar Trump en de banden tussen hem en Rusland.
Dit kan nog best leuk worden. :D

FBI bevestigt onderzoek naar banden campagneteam Trump en Rusland
FBI-directeur James Comey heeft maandag bevestigd dat er sinds juli vorig jaar formeel onderzoek wordt gedaan naar de banden tussen het campagneteam van de Amerikaanse president Donald Trump en Rusland. Ook de mogelijke bemoeienis van de Russen met de Amerikaanse verkiezingen is onderwerp van onderzoek.

Comey heeft dit maandag verklaard tijdens een hoorzitting van de Senaatscommissie. Wanneer dit onderzoek zal zijn afgerond kon hij niet zeggen.

"Ik heb toestemming gekregen om te bevestigen dat we met een onderzoek bezig zijn naar de Russische inmenging van de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2016", aldus Comey. "Onderdeel van dit onderzoek is ook de vermeende relatie tussen medewerkers van het campagneteam van Trump en de Russische overheid. Dit houdt ook in dat er wordt gekeken of er sprake is van een misdrijf."

Meer over het onderzoek wil Comey niet kwijt, omdat er volgens hem sprake is van een "nog lopend geheim onderzoek". "Ik kan niet meer zeggen over wat we doen of wie we onderzoeken", zei hij.

Witte Huis-woordvoerder Sean Spicer zei tijdens een persconferentie niet af te weten van enig onderzoek naar een van de medewerkers van het Witte Huis.

Hackers
Amerikaanse veiligheidsdiensten toonden eind vorig jaar aan dat Russische hackers zich hebben bemoeid met de Amerikaanse verkiezingen. Als straf zette toenmalige president Barack Obama tientallen Russische diplomaten uit. Ook kondigde de VS extra sancties tegen Rusland aan.

Volgens directeur van de NSA, Michael Rogers, hebben de hackers alleen informatie gestolen van Democraten en niet van de Republikeinen.

De Senaat kondigde een groot onderzoek naar de hacks aan waarin verschillende grote kopstukken van de Amerikaanse veiligheidsdiensten de komende tijd voor de Senaatscommissie worden gehoord.

Comey en Rogers blijven erbij dat het doel van Rusland was om de verkiezingen te beïnvloeden in het voordeel van Trump en tegen Hilary Clinton.

Nepnieuws
Trump deed de verhalen over vermeende Russische hacks tijdens de presidentsverkiezingen maandagochtend af als 'nepnieuws'.

"Er is geen bewijs dat de president (Trump, red.) heeft samengespannen met Rusland", stelde Trump. "De Democraten hebben het verhaal verzonnen en onder de aandacht gebracht om hun eigen slechte campagne te verdedigen. Ze hadden een grote voorsprong en ze hebben toch verloren! Het Congres en de FBI zouden onderzoek moeten doen naar het lekken van geheime informatie!"

Landsbelang
Een woordvoerder van de Senaatscommissie liet via Twitter weten dat Trump moet stoppen met zijn tirades over de hacks. "Mr President, de Russen hebben zich bemoeid met onze verkiezingen. Dat betwist niemand behalve u", stelt Congreslid Adam Schiff. "Er is daarentegen geen enkel bewijs dat Obama u afgeluisterd zou hebben.

Bovendien "zullen de Russen in de toekomst nogmaals toeslaan, als we niets doen", aldus Schiff. "Daarom moet deze zaak tot op de bodem worden uitgezocht, voor het belang van het land. Stop hiermee, alstublieft."

Poetin
De Russische president Vladimir Poetin zou volgens de veiligheidsdiensten betrokken zijn geweest bij de inmenging in de Amerikaanse verkiezingen. Daarmee wilde hij volgens medewerkers van de Amerikaanse veiligheidsdiensten de kansen van Trump vergroten.

Eerste hoorzitting
Behalve over de Russische hacks gaan de verhoren bij de commissie ook over de onbewezen aantijgingen van president Trump aan het adres van zijn voorganger Barack Obama.

Trump claimt dat Obama hem heeft laten afluisteren tijdens de verkiezingscampagne. Voor deze beschuldiging heeft Trump echter geen enkel bewijs aangevoerd. Diverse Republikeinen zeggen dat Trump zijn claim moet intrekken en zijn excuses aan Obama moet maken.

Comey zei in zijn getuigenis geen onderbouwing te zien voor deze beweringen van Trump. "Het ministerie van Justitie heeft me gevraagd om met jullie (de commissie) te delen dat dit antwoord voor alle geledingen binnen het ministerie geldt."

Rogers, zei dat er geen enkel bewijs is dat de Britse geheime dienst Obama geholpen zou hebben bij het afluisteren. De Britten reageerden al eerder zeer geïrriteerd op deze beschuldiging.

Veiligheidsadviseur
De suggestie dat het campagneteam van Trump en de Russen voor de verkiezingen contact hebben gehad blijft terugkomen. Trump zelf ontkent dit. The New York Times publiceerde echter vorige maand een groot aantal transcripties van telefoongesprekken die bewijzen dat hoge leden in het campagneteam wel degelijk contact met Rusland hebben gehad.

Michael Flynn, de veiligheidsadviseur van Trump, moest na een maand al aftreden omdat hij had verzwegen dat hij voorafgaand aan de verkiezingen meerdere malen contact had gehad met hoge Russische functionarissen.
FBI bevestigt onderzoek naar banden campagneteam Trump en Rusland | NU - Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
 
Laatst bewerkt:
Als Comey er iets mee te maken heeft, dan moeten we het al niet serieus nemen.
 
Als Trump wordt afgezet gaat de silent majority zeer geirriteerd raken. Triggered. Worden we allemaal sjw's.

Fuck...
 
Inhoudelijk zei FBI-chef James Comey maandag niet zo veel tijdens een hoorzitting van het Amerikaanse Congres, maar zijn mededelingen waren voldoende om het aanzien van president Donald Trump fors te beschadigen.

De Russen wilden in de aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen van november drie dingen: Hillary Clinton beschadigen, Donald Trump in het Witte Huis en de Amerikaanse democratie in diskrediet brengen. Directeur Comey van de inlichtingendienst FBI liet daarover maandag geen misverstand bestaan.

Comey werd samen met Mike Rogers, de chef van de National Security Agency (NSA), door leden van het Congres aan de tand gevoeld. De FBI-baas vertelde dat er sinds de zomer van vorig jaar een onderzoek loopt naar pogingen van Moskou om de Amerikaanse verkiezingen te beïnvloeden, en naar Russische banden van het campagneteam van Trump.

Opzichtig
Wat precies de aanleiding is om dat onderzoek te starten, wilde Comey niet zeggen. In juli vorig jaar schrapte de Republikeinse conventie de paragraaf over de leverantie van wapens aan Oekraïne uit het partijprogramma. En Trump riep toen Rusland op om de e-mails van Clinton te hacken. Of er een relatie tussen een en ander bestaat, liet Comey in het midden.

Wel zeiden Comey en NSA-baas Rogers dat het vaststaat dat de Russen de campagne wilden beïnvloeden. „Zij deden dat ongebruikelijk opzichtig. Alsof het hun niets kon schelen als ze ontdekt werden”, zei Comey. Wat de bevindingen zijn, wilde de FBI nog niet meedelen om het onderzoek niet te frustreren. Maar de inlichtingendienst wil het spoor volgen, „waarheen het ook leidt.”

Voor president Trump is dit een forse tegenvaller. Berichten over Russische hacks heeft hij steevast afgedaan als nepnieuws. Volgens hem zouden de Democraten het verhaal verzonnen hebben als excuses voor hun eigen nederlaag.

Tijdens de hoorzitting viel op dat vooral de Democraten bleven doorvragen naar de inhoud van het onderzoek, terwijl de Republikeinen bijna alleen geïnteresseerd waren in de vraag wie er gelekt had. Wellicht probeerden ze daarmee de schade voor de president te beperken. Opmerkelijk is ook dat nauwelijks aan de orde kwam waarom Comey kort voor de verkiezingen wel bekendmaakte dat er een onderzoek naar het e-mailgebruik van Clinton liep, terwijl hij zweeg over het onderzoek naar de relatie tussen het Trumpteam en Moskou.

Openlijke tegenspraak
Van Trumps recente beschuldiging aan het adres van zijn voorganger Obama dat die hem in zijn Trump Tower zou hebben afgeluisterd, lieten Comey en Rogers geen spaan heel. Zij toonden aan dat een president een dergelijke beslissing nooit op eigen houtje kan nemen. „Dat kan alleen besloten worden door een rechter, na overleg met de drie verschillende machten van de overheid.”

Opvallend is ook dat Comey en Rogers zo openlijk de president tegenspreken. Dat is hoogst ongebruikelijk. De woordvoerder van Trump probeerde maandag te redden wat er te redden was. Op het officiële Twitterkanaal van de president verscheen een tweet met de mededeling dat de NSA en de FBI het Congres hadden verteld dat er geen bewijzen waren voor de beïnvloeding door Rusland. Daarop zei Comey later die dag heel droogjes: „Dat hebben we vandaag niet zo gezegd.”
 
Als ik moet kiezen tussen de wolf in schaapskleren Pence of de bombastische Trump dan weet ik het wel.

Eerst afwachten hoe consequent Comey deze keer is. Aan die Hillary episode krijg je kop noch staart.
 
Senaatscommissie VS wil schoonzoon Trump ondervragen

De inlichtingencommissie van de Amerikaanse Senaat wil de schoonzoon van president Trump, Jared Kushner, ondervragen in het kader van het onderzoek naar betrekkingen van Trump-getrouwen met de Russen.

De woordvoerster van voorzitter Richard Burr bevestigt maandag dat Kushner is benaderd. Volgens het Witte Huis is die bereid mee te werken.

Kushner is in het onderzoek naar de rol van Rusland in de Amerikaanse verkiezingen van 2016 tot dusver de persoon die het dichtst bij Trump staat. Hij was tijdens de campagne een belangrijk adviseur en vervult die rol nu ook in het Witte Huis.

De commissie wil onder meer van hem horen wat er eind vorig jaar is besproken tijdens twee ontmoetingen met de Russische ambassadeur Sergej Kisljak in de Trump Tower in New York. Ook zijn de leden benieuwd naar een bijeenkomst met de topman van de Vnesjeconombank. Deze Russische staatsbank was een van de banken waartegen de regering-Obama en de EU sancties troffen na de annexatie van de Krim in 2014.

Flynn
Het overleg met Kisljak kostte Michael Flynn, Trumps adviseur voor de nationale veiligheid, snel na diens aantreden de kop. Flynn ontkende het contact met de ambassadeur aanvankelijk tegenover vicepresident Mike Pence. Dat leidde tot een vertrouwenscrisis.

De Amerikaanse inlichtingendiensten zijn tot de slotsom gekomen dat Moskou achter het hacken van de Democratische Partij zat tijdens de verkiezingscampagne vorig jaar. De gestolen informatie werd verspreid om Trump te helpen. Rusland ontkent die aantijgingen.
Senaatscommissie VS wil schoonzoon Trump ondervragen | NU - Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
 
Michael Flynn Offers to Testify Before Congress in Exchange for Immunity

WASHINGTON — Michael T. Flynn, the former national security adviser, has offered to be interviewed by House and Senate investigators who are examining the Trump campaign’s ties to Russia in exchange for immunity from prosecution, according to his lawyer and a congressional official.

But the congressional official said investigators were unwilling to broker a deal with Mr. Flynn — who resigned last month for misleading White House officials about his contacts with Russia’s ambassador to the United States — until they are further along in their inquiries and they better understand what information Mr. Flynn might offer as part of a deal.

In a statement on Thursday evening, Mr. Flynn’s lawyer confirmed discussions with the House and Senate intelligence committees about possible testimony by his client. The lawyer, Robert Kelner, did not provide specifics about the terms under which Mr. Flynn would testify, but said that “no reasonable person, who has the benefit of advice from counsel, would submit to questioning in such a highly politicized, witch-hunt environment without assurances against unfair prosecution.”

“General Flynn certainly has a story to tell, and he very much wants to tell it, should circumstances permit,” the statement said.

https://www.nytimes.com/2017/03/30/us/politics/michael-flynn-congress-immunity-russia.html?_r=0

Laat die man zijn verhaal toch vertellen. :D
 
'Bijna drie kwart Amerikanen wil onafhankelijk onderzoek Russische hacks'

73 procent van de Amerikanen wil dat een onafhankelijk en niet partijgebonden commissie onderzoek gaat doen naar de mogelijke Russische inmenging tijdens de presidentsverkiezingen van vorig jaar.

Uit een peiling van NBC News en The Wall Street Journal blijkt dat bijna drie kwart van de Amerikanen de voorkeur geeft aan een onafhankelijke commissie boven de commissie van het Amerikaanse Congres, die nu het onderzoek naar de vermeende Russische inmenging leidt.

Een ruime meerderheid van 61 procent heeft er geen vertrouwen in dat het Congres het onderzoek op een eerlijke en onpartijdige manier kan uitvoeren. 16 procent van de negenhonderd ondervraagden vindt het prima dat het Congres het onderzoek in handen heeft.

Een meerderheid (54 procent) vindt dat het Congres ook moet onderzoeken of sprake was van contacten tussen de Russische regering en het campagneteam van Donald Trump. Dat standpunt wordt vooral ingenomen door Democraten (84 procent) en onafhankelijke kiezers (51 procent), terwijl slechts een op de vijf Republikeinen (21 procent) iets voelt voor een dergelijk onderzoek.

Nunes
Zowel een commissie van het Congres als een van de Senaat nemen de mogelijke Russische inmenging tijdens de verkiezingen onder de loep.

De Congres-commissie kwam in opspraak, nadat een van de leden, de Republikeinse afgevaardigde Devin Nunes, beweerde dat Trump en zijn medewerkers voorafgaand aan diens presidentsschap werden afgeluisterd door inlichtingendiensten. Nunes kwam niet met bewijzen en besloot zich eerder deze maand terug te trekken uit het onderzoek.
[Link niet meer beschikbaar]
 
Morgen, kijken!

[Link niet meer beschikbaar]

Machtige, steenrijke mannen
Al maanden doet de FBI onderzoek naar de Russische beïnvloeding van de Amerikaanse presidentsverkiezingen. ZEMBLA onderzoekt een ander explosief dossier over Trump en de Russen: Trumps zakelijke en persoonlijke relaties met oligarchen uit de voormalige Sovjet-Unie. Machtige, steenrijke mannen die verdacht worden van witwassen en fraude en contacten hebben in Moskou en met de maffia. Wat zeggen deze relaties over Trump en waarom ontkent hij ze? Hoe compromitterend zijn deze omstreden zakenrelaties voor de 45ste president van de Verenigde Staten? En zijn er connecties met Nederland? ZEMBLA ontmoet één omstreden vriend van Trump en spreekt onder andere met een voormalig CIA agent, met fraude-onderzoekers, advocaten en een Amerikaanse senator
 
Trump speelt een heel vies spelletje. Dat was te verwachten van deze straatvechter die heel zijn leven koppen heeft laten rollen bij mensen die hem in de weg zitten. Het begon Trump schijnbaar heet onder de voeten te worden met het onderzoek naar de banden Trump en de Russen.

Trump brengt VS naar de rand van politieke crisis met ontslag FBI-baas

Met het ontslag van FBI-directeur Stephen Comey heeft de Amerikaanse president Donald Trump Washington naar de rand van een politieke crisis gebracht. De vraag is wie nu het politieonderzoek naar de Russische banden van Trump moet gaan leiden.

Comey had de leiding over dat onderzoek. De grote onbeantwoorde vraag is nog steeds of de Trump-campagne vorig jaar wist van de Russische bemoeienis met de verkiezingen, en daar misschien ook aan heeft meegeholpen.

Volgens een brief van Trump aan Comey heeft hij geen vertrouwen meer, en is hij niet in staat de federale politiedienst te leiden. Vooral de tweede alinea in die brief is opmerkelijk. Trump beweert daarin dat de FBI geen onderzoek naar hem doet - Comey zou dat 'bij drie verschillende gelegenheden' hebben gezegd, schrijft Trump in een soort dankwoord. Zo lijkt de president met een schone lei te willen doorstarten: de opvolger van Comey moet zich kennelijk met andere dingen gaan bezighouden.

Maar de bewering is niet juist. Comey heeft in maart juist wél gezegd dat de FBI onderzoek doet naar contacten tussen leden van de Trump-entourage en het Kremlin. Met zijn poging zich vrij te pleiten laadt Trump de verdenking op zich dat het ontslag van Comey bedoeld is om aan verder onderzoek te ontkomen.

De Republikeinse senator Justin Amash noemde de passage in de brief 'bizar', en twitterde dinsdagavond dat hij een onafhankelijk onderzoek wil instellen naar de banden tussen Rusland en de regering-Trump.
Ook andere Republikeinse senatoren uitten hun zorgen. 'Ik maak me grote zorgen over de timing en argumentatie van dit ontslag', schreef Richard Burr in een verklaring.


Genoeg reden voor ontslag
Los van wat je vindt van de manier hoe directeur Comey met de ongekende complexiteit van de verkiezingen van 2016 is omgegaan, de timing van zijn ontslag is zorgelijk.
De Republikeinse senator Ben Sasse

Er was op zich genoeg reden voor het ontslag van Comey. Vorig jaar stelde hij eerst geen vervolging in van Hillary Clinton, maar noemde hij haar emailgedrag wel 'onvoorzichtig'. Vervolgens heropende hij het onderzoek naar Clinton vlak voor de verkiezingen, waarmee hij een beslissende invloed kan hebben gehad op de uitslag.

Vorige week overdreef Comey de reden van dat heropende onderzoek: hij beweerde tijdens een hoorzitting voor de Senaat dat er 'duizenden' soms topgeheime emails van Clinton waren doorgestuurd naar de computer van Anthony Weiner, de toenmalige man van Clintons assistente Huma Abedin. Dat aantal moest dinsdag door de FBI worden gecorrigeerd: er waren maar een stuk of twaalf mailtjes handmatig doorgestuurd (waarvan twee geheim).

Zelfs Democraten hebben de afgelopen maanden op het ontslag van Comey aangedrongen. Maar dat Trump, die Comey eerder juist prees vanwege zijn 'moed' om het onderzoek naar Clinton te heropenen, daar nu ineens een probleem in ziet, is niet geloofwaardig. 'Los van wat je vindt van de manier hoe directeur Comey met de ongekende complexiteit van de verkiezingen van 2016 is omgegaan, de timing van zijn ontslag is zorgelijk', schrijft de Republikeinse senator Ben Sasse in een verklaring.

Trump liet zich bij het ontslag adviseren door zijn minister van Justitie Jeff Sessions, die eerder heeft gezegd dat hij (vanwege zijn eigen Russische contacten tijdens de verkiezingscampagne) zich niet zal bezighouden met het onderzoek naar de Russen. Daar valt het ontslag van de onderzoeksleider kennelijk niet onder.

Tweede 'Watergate'
Het is tijd om het Russische onderzoek helemaal achter ons te laten.

Woordvoerder Sarah Huckabee Sanders
Democratische politici reageerden heftig op het ontslag. De term 'Watergate' viel regelmatig, omdat ook Richard Nixon in 1973 een onderzoeksleider ontsloeg toen die te dicht bij de waarheid kwam. De historicus Tim Weiner, kenner van FBI en CIA, noemde het ontslag van Comey 'een obstructie van het justitieonderzoek' en daarmee een daad die tot impeachment van de president zou kunnen leiden.

Volgens CNN heeft de FBI de afgelopen dagen dagvaardingen doen uitgaan naar medewerkers en zakenpartners van Mike Flynn, de spil van het Russische schandaal. De FBI wil meer duidelijkheid over de contracten die Flynn sloot met buitenlandse mogendheden. De dagvaardingen vormen een volgende escalatie van het onderzoek.

Maar het Witte Huis ontkent dat het ontslag iets te maken heeft met dat onderzoek. Volgens woordvoerder Sarah Huckabee Sanders is het 'tijd om het Russische onderzoek helemaal achter ons te laten'.

Comey is overigens niet de eerste justitiefunctionaris die op last van Trump moet verdwijnen. Eerder ontsloeg hij tijdelijk minister van Justitie Sally Yates, nadat ze het Witte Huis gewaarschuwd had voor de liegende en chantabele Flynn. Ook zijn al 46 openbare aanklagers de deur gewezen.
Trump brengt VS naar de rand van politieke crisis met ontslag FBI-baas - Buitenland - Voor nieuws, achtergronden en columns
 
'Trump vroeg ontslagen FBI-baas om onderzoek naar Michael Flynn te staken'
De Amerikaanse president Donald Trump heeft de oud-directeur van de FBI, James Comey, gevraagd om het onderzoek naar zijn voormalig veiligheidsadviseur Michael Flynn te staken. Dat meldt The New York Times op basis van een memo die Comey schreef kort na het verzoek.

Trump vroeg de inmiddels ontslagen Comey het onderzoek te staken tijdens een gesprek in het Witte Huis in februari, één dag nadat Flynn was teruggetreden. "Ik hoop dat je dit kunt laten gaan", zou Trump hebben gezegd, aldus de memo van Comey.

Het verzoek toont aan dat de president zich bemoeide met het onderzoek van de FBI en Justitie naar mogelijk contact tussen leden van de Trump-campagne en Rusland in de aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen in november.

In de memo wijdt de oud-FBI-directeur uit over de details van het gesprek. Het verslag is ingezien door twee mensen die dichtbij Comey stonden, die op hun beurt The New York Times inlichtten. De krant heeft de memo of een kopie daarvan nooit gezien.

"[De memo] is heel gedetailleerd en zal hopelijk snel worden vrijgegeven", zei een vriend van Comey tegen Politico. "Er zijn ook andere memo's over zijn vergaderingen. Hij schreef elk woord dat Trump tegen hem zei zo snel mogelijk op."

De Toezichtscommissie van het Huis van Afgevaardigden gaf de FBI dinsdag tot 24 mei de tijd om alle documenten over de communicatie tussen Trump en Comey aan het Congres te leveren.

CNN dat Comey erom bekendstond dat hij uit voorzorg aantekeningen maakte van gesprekken waarvan hij dacht dat die in de toekomst belangrijk zouden kunnen zijn.

CNN-presentator Jake Tapper vroeg een bron die dichtbij Comey staat waarom de toenmalige FBI-directeur het Congres niet vertelde over de poging van Trump het onderzoek te stoppen.

"Omdat het een niet bijster succesvolle poging was en hij het idee had dat hij zich er voldoende tegen had verzet", luidde het antwoord. "Hij was heel gevoelig voor hoe moeilijk het zou worden om met deze president te werken, maar hij dacht ook dat het hem zou lukken."

Goed persoon
"Ik hoop dat je een manier kunt vinden om dit te laten gaan, om Flynn te laten gaan", zou Trump in het gesprek met Comey hebben gezegd. "Hij is een goed persoon, ik hoop dat je dit kan laten gaan." Ook zou de president hebben gezegd dat Flynn helemaal niets fout had gedaan.

Comey gaf geen antwoord op de vraag van Trump, maar reageerde enkel met "Ik ben het ermee eens dat hij een goed persoon is". Comey deelde de memo na afloop van het gesprek met enkele andere FBI-medewerkers.

Trump zou de toenmalige FBI-directeur ook hebben gevraagd te overwegen journalisten te vervolgen voor het publiceren van informatie die was verkregen door lekken in het Witte Huis.

Veiligheidsadviseur Michael Flynn moest, na amper een maand in dienst te zijn geweest, ontslag nemen toen bleek dat hij vicepresident Mike Pence onjuist had geïnformeerd over zijn eerdere contacten met Russische functionarissen na de presidentsverkiezingen. Daarnaast verzuimde Flynn ook te melden dat hij in 2015 een betaald bezoek bracht aan Rusland en toen onder meer een gesprek had met president Poetin.

'Historische test'
"Het land wordt op een ongeëvenaarde wijze op de proef gesteld en de geschiedenis kijkt mee", reageerde de Democratische Senator Chuck Schumer op de berichtgeving tijdens een Senaatszitting.

De Democratische Huis-voorzitter Nancy Pelosi zei in een verklaring: "Als deze berichten waar zijn, is de brutale poging van de president om het FBI-onderzoek naar Michael Flynn te stoppen een aanval op de rechtsstaat die fundamenteel is voor onze democratie. In het beste geval heeft president Trump grof misbruik gemaakt van de macht van zijn ambt. In het ergste geval heeft hij de rechtsgang belemmerd."

De Republikeinse Senator Marco Rubio zei dat "er nu niet aan te ontsnappen valt" dat Comey voor het Congres wordt geroepen om een getuigenis af te leggen over de memo. Zijn collega Lindsay Graham sloot zich daarbij aan en vaardigde namens de Senaat een uitnodiging uit aan de ontslagen FBI-directeur.

In de Amerikaanse media wordt uitgebreid gesproken over de vraag of het optreden van Trump, mits waar, kan worden opgevat als belemmering van de rechtsgang. President Richard Nixon werd in 1974 afgezet, nadat hij had geprobeerd een FBI-onderzoek naar zijn presidentscampagne stop te laten zetten.

Witte Huis
Het Witte Huis ontkent de gebeurtenissen die staan beschreven in de memo. "Ondanks dat de president meerdere malen heeft gezegd dat generaal Flynn en respectable man die ons land heeft gediend en verdedigd, heeft de president nooit aan Comey of wie dan ook gevraagd om welk onderzoek dan ook te beëindigen", laat een woordvoerder weten.

De memo is "geen waarheidsgetrouwe of nauwkeurige weergave van het gesprek tussen de president en dhr. Comey", aldus het Witte Huis.

In een getuigenis voor de Senaat vorige week liet de waarnemend FBI-directeur Andrew McCabe weten dat er geen pogingen waren gedaan om het onderzoek te ondermijnen.

Hillary Clinton
Comey werd een week geleden ontslagen door Trump. Officieel vanwege de manier waarop hij is omgesprongen met het onderzoek naar de privé-mailserver van oud-minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton.

Democraten stellen echter dat Comey het veld moest ruimen omdat hij met zijn onderzoek naar de banden van het campagneteam vanTrump met Rusland te dicht bij Trump was gekomen.

Het onderzoek gaat over mogelijke bemoeienis van Rusland met de presidentsverkiezingen in november in het voordeel van Trump, waarvoor zijn campagneteam de opdracht zou hebben gegeven.
 
Senaatscommissies vragen memo's James Comey bij FBI op
De gerechtelijke commissie en de inlichtingencommissie van de Senaat in de Verenigde Staten hebben de memo's van voormalig FBI-directeur James Comey opgevraagd bij de dienst.

Ook hebben de commissies documenten opgevraagd van alle correspondentie die Comey heeft gehad over onder andere het Rusland-onderzoek en de zaak rondom de e-mails van Hillary Clinton.

Comey is tevens door de inlichtingencommissie uitgenodigd om een getuigenis af te leggen, schrijft de LA Times. "We hebben een uitnodiging verstuurd", aldus de Republikeinse voorzitter Richard Burr. Democraat Mark Warner voegt daaraan toe dat hij niemand kent, Republikein of Democraat, die niet Comey's kant van het verhaal wil horen.

De gerechtelijke commissie kwam later ook met een uitnodiging om Comey te horen over de situatie. Beide commissies willen onder meer audiotapes, notities en samenvattingen ontvangen. Ze hebben de FBI 72 uur de tijd gegeven om de data te overhandigen.

Watergate
De Republikeinse senator John McCain gebruikte dinsdag de term 'Watergate' om de situatie rondom Trump te beschrijven. Daarmee doelt McCain op een groot afluisterschandaal in de Verenigde Staten wat uiteindelijke leidde tot het aftreden van president Richard Nixon in 1974.

"Ik denk dat het punt is gekomen waarop dit even groot is als Watergate en enkele andere schandalen die jij en ik hebben gezien", stelt McCain. "Elke paar dagen komt er weer iets anders uit in deze zeer ongelukkige situatie."

Michael Flynn
Dinsdag werd bekend dat Trump de voormalig FBI-directeur had gevraagd om het onderzoek naar zijn voormalig veiligheidsadviseur Michael Flynn te staken. Comey stelde een memo op naar aanleiding van het gesprek.

Deze memo toont mogelijk aan dat de president zich bemoeide met het onderzoek van de FBI en Justitie die vermeend contact onderzoeken tussen leden van de Trump-campagne en Rusland in de aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen in november. De oud-directeur zou meerdere aantekeningen hebben bijgehouden over dat onderzoek.

Het Witte Huis ontkent de gebeurtenissen die staan beschreven in de memo. "Ondanks dat de president meerdere malen heeft gezegd dat generaal Flynn een respectable man is die ons land heeft gediend en verdedigd, heeft de president nooit aan Comey of wie dan ook gevraagd om welk onderzoek dan ook te beëindigen", laat een woordvoerder weten.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.
Back
Naar boven