XXL Nutrition

Trump - Articles of Impeachment vs. COVID-19

Bezoekers in dit topic

Status
Niet open voor verdere reacties.
'Oud-Sovjet-agent aanwezig bij gesprek Trump Jr. en advocaat over Clinton'
Bij de omstreden ontmoeting tussen leden van het campagneteam van Donald Trump en een Russische advocaat was ook een voormalig lid van de geheime dienst van de Sovjet-Unie aanwezig.

Dat bericht NBC News vrijdag. De oud-agent werkt nu als lobbyist en zou hebben ontkend tegenwoordig nog banden te hebben met de Russische inlichtingendiensten.

Donald Trump Jr. heeft in juni, vlak nadat zijn vader was gekozen als presidentskandidaat voor de Republikeinen, met de Russische advocaat Natalia Veselnitskaya gesproken, die hem belastende informatie over de Democratische presidentskandidate Hillary Clinton in het vooruitzicht leek te stellen.

Veselnitskaya zou speciaal door het Kremlin naar Washington zijn gestuurd.

Adoptieprocedures
Trump Jr. ontkende in eerste instantie deze ontmoeting te hebben gehad. Later stelde hij dat de Russische advocate de belofte niet waarmaakte en het gesprek niets voorstelde. Veselnitskaja heeft tegen Amerikaanse media gezegd dat ze nog nooit voor de Russische overheid heeft gewerkt.

Ze zei dat ze Trump Jr. voor een privé-gesprek ontmoette dat niets te maken had met het feit dat hij de zoon van een presidentskandidaat was. Zij zouden hebben gesproken over adoptieprocedures voor Russische kinderen in Amerika.

Verhoor
De commissie Justitie van de Amerikaanse Senaat wil de oudste zoon van president Donald Trump verhoren. De commissie doet onderzoek naar de beweringen dat Rusland vorig jaar de Amerikaanse verkiezingen wilde beïnvloeden ten gunste van Trump.

Commissievoorzitter en senator Chuck Grassley zei donderdag dat hij de 39-jarige Trump Jr. zal oproepen te komen.
 
Had Sessions niet onder eden iets anders verklaard? Oei!

'Sessions besprak campagne Trump met Russische ambassadeur'
De Amerikaanse minister van Justitie, Jeff Sessions, heeft wel degelijk zaken rond de campagne van Donald Trump besproken met Sergej Kisljak, de Russische ambassadeur in de Verenigde Staten.

Amerikaanse inlichtingendiensten hebben gesprekken opgevangen van de Russische ambassadeur waarin hij dat zegt tegenover zijn meerderen in Moskou.

Dat beweren een voormalige en huidige Amerikaanse functionaris tegenover de Washington Post die vrijdag het nieuws naar buiten bracht. Volgens Kisljak hebben hij en Sessions beleidszaken besproken die belangrijk zijn voor Moskou, zou blijken uit de opnames.

De gesprekken tussen beiden hadden plaats in aanloop naar de verkiezingen van november 2016. De huidige minister van Justitie was op dat moment een belangrijke adviseur van Trump.

Dat er contacten zijn geweest tussen Kisljak en Sessions was reeds bekend. Sessions beweerde echter altijd dat de campagne nooit ter sprake kwam. De gesprekken die hij voerde waren altijd in zijn rol als senator, was zijn verklaring.

Misleidend
Volgens een van de functionarissen zijn de verklaringen van de minister echter "misleidend" en worden ze "tegengesproken door ander bewijs". De andere bron zegt dat de inlichtingen erop wijzen dat Sessions en Kisljak "substantiële" discussies voerden over Trumps kijk op Rusland-gerelateerde zaken.

Trump serveerde Sessions onlangs af in een interview met de krant de New York Times. Daarin zei Trump dat hij hem nooit zou hebben aangesteld als hij had geweten dat die zich niet wenste te bemoeien met het onderzoek naar Russische inmenging in de verkiezingsstrijd. Sessions besloot in maart zich afzijdig te houden, om elke schijn van partijdigheid te voorkomen.
 
aard van het beestje

'Trump dicteerde misleidende verklaring over zoon en Russische advocate'
De Amerikaanse president Donald Trump dicteerde begin juli zelf een verklaring over een ontmoeting tussen zijn zoon Donald Trump Jr. en een Russische advocate in 2016. Die verklaring bleek later misleidend te zijn.

Dat meldt The Washington Post maandag op basis van anonieme adviseurs van Trump en anderen met kennis van de beraadslagingen die tot de verklaring leidden.

Trump Jr. kwam begin juli in opspraak, toen bekend werd dat hij in juni 2016 een ontmoeting had met een Russische advocate. De zoon van de toenmalige presidentskandidaat was betrokken bij diens verkiezingscampagne. De mogelijke banden tussen het team van Trump en Rusland worden momenteel onderzocht door speciaal aanklager Robert Mueller.

Toen de ontmoeting werd onthuld, gaf Trump Jr. een verklaring aan The New York Times waarin hij beweerde dat hij met de Russin "voornamelijk sprak over een adoptieprogramma voor Russische kinderen". In die verklaring werd benadrukt dat de reden voor de ontmoeting niets te maken had met de verkiezingen.

Eerder deze maand gaf Trump Jr. echter een aantal e-mails vrij. Daaruit bleek dat hij gretig toehapte toen een vrouw beweerde te beschikken over compromitterende informatie over de Democratische presidentskandidate Hillary Clinton. De vrouw stelde zich voor als een Russische regeringsjuriste en schreef de informatie te willen overhandigen als officieel teken van de steun van Moskou aan zijn vader.

Nu zou blijken dat de Amerikaanse president hoogstpersoonlijk verantwoordelijk was voor de inhoud van de eerste, misleidende verklaring.

Terugvlucht G20
De anonieme adviseurs van Trump zeggen dat de kwestie werd besproken tijdens de terugvlucht naar de VS vanuit Duitsland, waar de president begin juli de G20-top bijwoonde. Zij zouden hem hebben aangeraden zijn zoon een waarheidsgetrouwe beschrijving van de ontmoeting te laten geven, zodat die "later niet in twijfel kon worden getrokken als alle details bekend werden".

Het Witte Huis en Trumps persoonlijke advocaten hebben nog niet op het bericht van The Washington Post gereageerd.

"Het blijft onduidelijk hoe veel de president op het moment van de vlucht wist over de ontmoeting van Trump Jr.", scrhijft de krant.
 
Ghostwriter Trump: "Hij stapt zelf op. En wellicht nog dit najaar"
Dit jaar neemt Amerikaans president Donald Trump nog ontslag. Dat zegt Tony Schwartz, een ghostwriter van Trump die het boek 'De kunst van het zaken doen' schreef.

Er doen de laatste tijd heel wat speculaties de ronde over een eventueel ontslag van Donald Trump als Amerikaans president. Verschillende Democraten deden die voorspelling al, maar ook Trumps ghostwriter past voortaan in dat lijstje. In een reeks tweets voorspelt Schwartz, die in 1987 een boek schreef over Trump, dat de president niet lang meer in functie zal blijven.

"De cirkel sluit zich aan hoge snelheid. Trump zal ontslag nemen voordat (speciaal aanklager, red.) Mueller hem een keus geeft", tweette de schrijver. Speciaal aanklager Robert Mueller voert een onderzoek naar mogelijke Russische inmenging tijdens de afgelopen presidentsverkiezingen van vorig jaar. Mueller voert de druk steeds meer op met huiszoekingen en doorlichtingen van naaste medewerkers van Trump.

Daarna tweette Schwartz: "Het presidentschap van Trump is daadwerkelijk over. Zou verbaasd zijn als hij het tot het einde van het jaar volhoudt. Maar waarschijnlijk neemt hij al ontslag in de herfst, als het al niet eerder zal zijn."

Schwartz had gedurende 18 maanden intensief contact met Trump tijdens het maken van het boek in de jaren 80. De jongste jaren werd Schwartz echter een hevig criticus van Trump. Eerder liet hij zich ook al scherp uit over de president in interviews met kranten.
 
'Oud-campagneleider Trump wilde Russische zakenman informeren'
Paul Manafort, de oud-campagneleider van Donald Trump, heeft een Russische miljardair vorig jaar aangeboden hem op de hoogte te houden over de stand van zaken rond de Amerikaanse presidentsverkiezingen.

Dat meldt The Washington Post. Volgens de krant gebeurde dat nog geen twee weken voordat Trump de Republikeinse kandidaat voor de verkiezingen zou worden.

De krant baseert zich op anonieme bronnen. Die melden dat oud-campagnechef Manafort per e-mail aanbood om Oleg Deripaska, een aluminiummagnaat, over de verkiezingen op de hoogte te houden.

"Als hij behoefte heeft aan privébriefings, kunnen wij dat faciliteren", schreef hij op 7 juli aan een tussenpersoon. Deripaska heeft nauwe banden met het Kremlin en had eerder zaken gedaan met Manafort, stellen de bronnen.

Volgens The Washington Post is er geen bewijs dat er ook een ontmoeting tussen de twee heeft plaatsgevonden, of zelfs niet dat het aanbod daadwerkelijk bij de Russische zakenman is aangekomen.

meldden CNN en The New York Times dat Manafort voor en na de verkiezingen van vorig jaar werd afgeluisterd, nadat rechters in het geheim twee keer toestemming verleenden voor het aftappen van gesprekken.
 
Special counsel Robert Mueller seeks Trump presidency records
The probe into alleged Russian meddling in the US election is reportedly seeking White House files on President Donald Trump's time in office.

Documents on Mr Trump's sacking of the FBI director and his son's meeting with a Russian lawyer are the target of the inquiry, report US media.

They say special counsel Robert Mueller has outlined to the White House 13 areas of interest to his investigation.

Mr Trump brands claims that his aides colluded with the Kremlin as fake news.

Clinton puts question mark over election

Russia: The 'cloud' over the White House

According to reports in the New York Times and Washington Post on Wednesday evening, Mr Mueller is also interested in files relating to Mr Trump's February sacking of Michael Flynn, his first national security adviser.

Mr Mueller is furthermore said to be looking into the Oval Office meeting in which Mr Trump told Russian officials that firing "nut job" FBI chief James Comey in May had relieved "great pressure" on himself.

The special counsel reportedly asked for documents, too, on the White House's response to questions about Donald Trump Jr's June 2016 Trump Tower meeting with a Russian lawyer. Mr Trump's eldest son was led to believe the meeting would yield damaging information about his father's Democratic presidential opponent Hillary Clinton.

Ty Cobb, Mr Trump's lawyer, told Mr Mueller's office he would turn over several documents this week, according to the Times.

"We can't comment on any specific requests being made or our conversations with the special counsel," Mr Cobb said in a statement.
Mr Mueller has also asked for any White House emails or documents relating to Paul Manafort, the former chief of the Trump campaign, reports the Washington Post.

Peter Carr, a spokesman for Mr Mueller, declined a request for comment from Reuters news agency.

Mr Manafort quit the campaign before the election amid questions about his work for a Ukrainian political party linked to the Russian government.

Earlier this week it was reported by CNN and CBS News that Mr Manafort was wiretapped by the FBI due to concerns about his links with Moscow.

FBI agents raided Mr Manafort's suburban Washington DC home in July, with agents reportedly picking the locks as he lay in bed.

Several congressional committees and the Justice Department are looking into US intelligence findings that Russian-backed hackers tried to sway last November's election in favour of Mr Trump.

The Kremlin has poured scorn on the allegations.
 
Is hij nu nog steeds niet afgezet?
 
Tien miljoen Amerikanen zagen Russische 'verkiezingsreclame' op Facebook
Zo'n 10 miljoen Amerikanen keken via Facebook naar advertenties die in verband worden gebracht met Russische pogingen de presidentsverkiezing te beïnvloeden.

Dat gebeurde in 44 procent van de gevallen voor de verkiezingen, aldus een bericht van Facebook. Het betekent dat een merendeel van de advertenties pas na de verkiezingen werd gezien.

Ongeveer een kwart van alle advertenties ingekocht door de Russen heeft niemand op Facebook bereikt, aldus het techbedrijf. Het algoritme van het sociale netwerk kon deze reclames niet matchen met relevante personen, waardoor ze niet werden getoond.

Voor de helft van de Russische advertenties is 3 dollar besteed. Voor slechts één procent hebben Russische adverteerders meer dan duizend dollar uitgegeven.

Congres
Het sociale netwerk heeft maandag Russische advertenties overhandigd aan het Amerikaanse congres, om zo te helpen met een onderzoek naar de invloed hiervan.

Eerder bleek dat er in totaal 100.000 dollar aan de reclameberichten is besteed. Ze werden gericht aan specifieke groepen kiezers getoond.
 
Oud-campagneleider Trump meldt zich bij autoriteiten om strafrechtelijk onderzoek
Paul Manafort, de oud-campagneleider van de Amerikaanse president Donald Trump, heeft zichzelf maandagochtend gemeld bij de autoriteiten omdat hij wordt verdacht van onder andere samenzwering tegen de VS, het witwassen van geld en het overtreden van verschillende lobby- en bankregels.

De verdenkingen kwamen naar voren in het onderzoek naar de vermeende Russische bemoeienis met de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2016.

De aanklacht tegen de hooggeplaatste voormalig medewerker van de president is de start van een nieuwe fase van het onderzoek geleid door de speciale aanklager Robert Mueller. De 68-jarige Manafort werkte in 2016 van juni tot en met augustus voor Trump.

Manafort nam ontslag toen er berichten verschenen dat hij miljoenen dollars zou hebben gekregen van een pro-Russische partij in Oekraïne. Mueller zou onderzoek hebben gedaan naar de financiën van Manafort en naar het werk dat de adviseur voor de Oekraëense partij deed.

Ook de voormalige zakenpartner van Manafort, Rick Gates, heeft zich gemeld. De naam van de 61-jarige Gates komt voor op verscheidene documenten die te maken hebben met bedrijven die Manafort op Cyprus vestigde. Die bedrijven ontvingen betalingen van politici en zakenlieden in Oost-Europa, ontdekte The New York Times.

Comey
Mueller werd in mei, vlak na het ontslag van FBI-directeur James Comey, aangesteld om onderzoek te doen naar pogingen van Rusland de verkiezingen te beïnvloeden. En om na te gaan of er sprake was van samenzwering met het campagneteam van Trump.

Ook onderzoekt hij of Trump geprobeerd heeft de rechtsgang te belemmeren. De president heeft alle betrokkenheid bij de Russische inmenging van de verkiezing tot dusver ontkend.

Focus
Trump probeerde zondag nog de aandacht te verschuiven naar zijn concurrent tijdens de verkiezingen: Hillary Clinton. Daarmee verwees de president waarschijnlijk naar nieuwe onderzoeken door het Witte Huis naar de email-affaire rondom Clinton en een uraniumdeal met Rusland die werd uitgevoerd tijdens het presidentschap van Barack Obama.

In verschillende berichten op Twitter maakte Trump duidelijk dat hij vindt dat Clinton harder aangepakt moet worden. Hij zei dat hij nog nooit zo'n eenheid en woede heeft gezien bij de Republikeinen als het gaat om, in zijn ogen, slechte aanpak van Clinton. "DOE IETS!", zegt Trump op het sociale netwerk.

Onduidelijk is op wie Trump zich richtte of wat er precies gedaan zou moeten worden, maar critici stellen dat de president het onderzoek probeert te beïnvloeden, schrijft The New York Times.
 
Trump in problemen door arrestaties in FBI-onderzoek
Speciaal aanklager Mueller brengt president Trump in de problemen met beschuldigingen tegen Paul Manafort en diens rechterhand.

Na maanden van stilte heeft het Rusland-onderzoek van speciaal aanklager Robert Mueller een spectaculaire wending genomen. Trumps voormalige campagneleider Paul Manafort en diens rechterhand Rick Gates zijn maandag ingerekend door de FBI. Ook blijkt Trumps oud-adviseur George Papadopoulos tegen de FBI gelogen te hebben over zijn contacten met Rusland tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Die contacten blijken veel inniger dan hij tot nu toe had toegegeven.

De beide zaken duiden op grote problemen voor president Donald Trump. Mueller onderzoekt de betrokkenheid van Rusland bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Volgens Amerikaanse inlichtingendiensten won Trump die dankzij Russische beïnvloeding. Trump ontkent dat. Mueller laat nu zien dat hij zich niet richt op kleine spelers, maar op de top van Trumps entourage.

Lobbywerk voor Oekraïne
Paul Manafort was campagneleider tussen maart en augustus 2016, woont in de Trump Tower en geldt als vertrouweling van Trump. Manafort verrichtte jarenlang lobbywerk voor de toenmalige Oekraïense regering van Viktor Janoekovitsj. Hij zette zijn werk in Oekraïne voort tot zeker 2016, toen hij voorzitter van Trumps campagneteam werd. Hij meldde dat niet.

Manafort zette zeker 75 miljoen dollar op buitenlandse bankrekeningen, en waste 18 miljoen dollar wit. Hij gaf dat contant uit aan een „luxueuze levensstijl” met vastgoed, dure pakken, auto’s en tapijten. Manafort en Gates zeiden bij hun voorgeleiding dat ze onschuldig zijn. Ze hebben nu huisarrest. Ze worden beschuldigd van twaalf federale misdrijven, waaronder „samenspanning tegen de VS”, witwassen van geld en belastingontduiking.

De getuigenis van George Papadopoulos is waarschijnlijk nog gevaarlijker voor Trump. Papadopoulos adviseerde Trump over buitenlands beleid. In april 2016 meldde hij aan iemand in Trumps entourage (onduidelijk is aan wie) dat Rusland „vuiligheid” over Hillary Clinton had. „Ze hebben duizenden e-mails.” Papadopoulos had contact met iemand die hij „Poetins nichtje” noemde.

Twee maanden later ontmoette Trumps zoon Donald jr. in Trump Tower een Russische advocaat met banden met het Kremlin. Papadopoulos drong vaker bij het campagneteam aan op een ontmoeting tussen Trump en Poetin. Dit wees het team af omdat „iemand met een ondergeschikte rol” de contacten met Rusland zou moeten leggen, „om geen signalen te sturen”.

De onthulling dwong Trumps woordvoerder Sarah Huckabee Sanders tot een ingewikkelde verklaring. Tijdens haar persconferentie maandag zei ze dat „niemand in een officiële rol” contact had gehad met Rusland. De „echte beïnvloeding” vond volgens haar plaats bij de Democraten. Het Witte Huis probeert de Democratische Partij nu met eigen beschuldigingen te betrekken in het Rusland-schandaal: Trump verdedigt zich niet, maar zoekt, zoals vaker, de aanval.

De aanklacht tegen Manafort en Gates en de getuigenis van Papadopoulos maken twee zaken duidelijk. Ten eerste dat Mueller veel hoger in de pikorde rondom Trump spit dan algemeen werd aangenomen. Dat kan er op duiden dat hij probeert Manafort te laten getuigen tegen Trump. De gevonden bewijzen van fraude kunnen de basis vormen om een (lastiger te bewijzen) samenwerking met Rusland bloot te leggen. Dat is zorgelijk voor Trump. Manafort heeft niets meer te verliezen en kan zijn straf verlagen door mee te werken.

Ten tweede, en dat is misschien erger voor de president: George Papadopoulos werkt al samen met Mueller. Hij trok zijn eerdere verklaring in en spreekt openlijk. Muellers team noemt hem een „proactieve medewerker”. Dat duidt er volgens Amerikaanse juristen meestal op dat iemand volledig meewerkt, bijvoorbeeld door afluisterapparatuur te dragen. Papadopoulos werd op 27 juli gearresteerd op luchthaven Dulles, vlak nadat hij zijn Facebook-profiel met boodschappen naar Russische contactpersonen had gewist. Die arrestatie heeft Mueller maandenlang geheimgehouden, omdat Papadopoulos bereid was voor de onderzoekers te werken.

Het onderzoek van de voormalige FBI-directeur Robert Mueller is de vloek die Trump zichzelf toebracht. In mei van dit jaar ontsloeg hij FBI-directeur James Comey, die met een onderzoek naar Russische beïnvloeding bezig was. Daarop werd Robert Mueller (73) aangesteld als speciaal onderzoeker. Hij geniet bij beide partijen aanzien. Onder hem werkt de FBI grondiger dan bij Comey. Hij stelde een Grand Jury aan, nam bekende aanklagers in dienst en begon te werken als een schaduw-Ministerie van Justitie. In Washington wordt veel gespeculeerd op diens ontslag, ook door Trump zelf. Maar daarmee zou de president zichzelf waarschijnlijk alleen maar verder in de problemen brengen.
 
j9ftn4u7_1beznj5_mnk03k.png
 
Trump kan voorstel ontmoeting met Poetin niet herinneren
De Amerikaanse president Donald Trump kan zich geen ontmoeting heugen met zijn buitenlandadviseurs in maart 2016, tijdens de verkiezingscampagne, waarin een van de adviseurs een ontmoeting met de Russische president Vladimir Poetin voorstelde.

Dat zei het Witte Huis woensdag. "Ik denk niet dat hij het zich herinnert", vertelde woordvoerster Sarah Sanders de aanwezige journaille bij een persconferentie.

Sanders reageerde op vragen over de suggestie van adviseur George Papadopoulos aan Trump. Papadopoulos pleitte schuldig te zijn aan liegen tegenover FBI-agenten over het contact met mensen die stelden banden te hebben met hooggeplaatste Russische functionarissen.

De adviseur wist ook dat de Russen duizenden mails van Hillary Clinton in handen hadden. Hij loog vervolgens tegen de FBI over het moment dat hij hiervan op de hoogte werd gebracht en over de afkomst van deze informatie.

Aanklachten
Naast Papadopoulos zijn ook voormalig Trump-campagneleider Paul Manafort en zijn zakenpartner Rick Gates aangeklaagd door speciaal aanklager Robert Mueller. Zij hebben verklaard niet schuldig te zijn aan onder meer samenzwering tegen de Verenigde Staten.

De 68-jarige Manafort wordt onder meer verdacht van het witwassen van geld en het overtreden van verschillende lobby- en bankregels. De naam van de 61-jarige Gates komt voor in verscheidene documenten die te maken hebben met bedrijven die Manafort op Cyprus vestigde. Die bedrijven ontvingen betalingen van politici en zakenlieden in Oost-Europa.

Mueller
Mueller werd in mei, vlak na het ontslag van FBI-directeur James Comey, aangesteld om onderzoek te doen naar pogingen van Rusland de verkiezingen te beïnvloeden. Hij gaat tevens na of er sprake was van samenzwering met het campagneteam van Trump.

Ook onderzoekt hij of Trump geprobeerd heeft de rechtsgang te belemmeren. De president heeft alle betrokkenheid bij de Russische inmenging van de verkiezing tot dusver ontkend.
 
Zo'n 126 miljoen Amerikanen zagen 'Russische' Facebook-advertenties
Er zijn de afgelopen twee jaar ongeveer tachtigduizend berichten vanuit Rusland op Facebook geplaatst met als doel de Amerikaanse presidentsverkiezingen te beïnvloeden. Zo'n 126 miljoen Amerikanen hebben de Russische berichten mogelijk gezien. Dat komt neer op zo'n 40 procent van de Amerikaanse bevolking.

Facebook heeft deze cijfers onthuld in een schriftelijke getuigenis aan Amerikaanse parlementariërs, die door persbureau Reuters is ingezien. Facebook moet zich deze week, net als een aantal andere techbedrijven, verantwoorden voor drie commissies van het Amerikaanse Congres die onderzoek doen naar de vermeende Russische pogingen van het verspreiden van nepinformatie in de maanden voor en na de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016. De Republikein Donald Trump versloeg daarin de Democraat Hillary Clinton.

Begin vorige maand maakte Facebook al bekend dat er zo'n drieduizend Russische advertenties waren geplaatst in de aanloop naar de presidentsverkiezingen. De advertenties speelden in op gevoelige maatschappelijke en politieke kwesties in de Verenigde Staten zoals wapenbezit, migratie en de positie van seksuele minderheden in de samenleving.

Twitter en Google
Ook Twitter en Alphabet, het moederbedrijf van Google, hebben onderzoek gedaan naar Russische inmenging. Twitter heeft 2.752 accounts ontdekt die gelinkt zijn aan Rusland. Deze accounts zouden in totaal 1,4 miljoen tweets over de Amerikaanse verkiezingen hebben verstuurd. In de getuigenis van Twitter stelt het socialemediabedrijf dat alle verdachte accounts zijn verwijderd. Twitter heeft alle namen van de betreffende gebruikers doorgegeven aan de Amerikaanse onderzoekers.

Google schrijft in een verklaring dat het voor 4.700 dollar aan Rusland gelinkte advertentie-uitgaven heeft gevonden in de periode rond de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Google heeft laten weten dat het een database gaat opbouwen bestaande uit verkiezingsadvertenties om eventueel misbruik beter te kunnen monitoren.

De Russische regering heeft altijd ontkend pogingen te hebben gedaan de verkiezingen te beïnvloeden. Dinsdag liet de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov tegen het persbureau Interfax weer weten dat de aantijgingen dat Rusland zich zou hebben gemengd in verkiezingen in de Verenigde Staten en Europa 'verzinsels' zijn.

'Zonder dat er enig bewijs voor is, worden we beschuldigd van inmenging in niet alleen de Amerikaanse verkiezingen, maar ook in die in Europese landen. Onlangs werd gesteld dat Moskou bepaalde welke minister in Zuid-Afrika zou worden aangesteld. Er is geen grens aan de fantasieën', aldus Lavrov.
 
Is hij al afgezet?
 
Trump stelt dat gesprek over ontmoeting Poetin 'onbelangrijk' was
President Donald Trump zegt dat hij zich weinig kan herinneren van de conversatie met zijn buitenlandadviseurs in maart 2016. Tijdens dit gesprek werd een ontmoeting met de Russische president Vladimir Poetin voorgesteld.

Het gesprek is belangrijk voor de bewijslast in het Ruslandonderzoek van speciaal aanklager Robert Mueller.

"Ik kan me er heel weinig van herinneren", stelde Trump vrijdag tegen journalisten. "Het was een zeer onbelangrijke bijeenkomst."

Eerder deze week stelde het Witte Huis dat Trump zich de ontmoeting niet kon herinneren. Zijn woordvoerder Sarah Sanders meldde dit in een reactie op vragen over de suggestie van adviseur George Papadopoulos aan Trump.

Leugens
Papadopoulos pleitte schuldig te zijn aan liegen tegenover FBI-agenten over het contact met mensen die stelden banden te hebben met hooggeplaatste Russische functionarissen.

De adviseur wist ook dat de Russen duizenden mails van Hillary Clinton in handen hadden. Hij loog vervolgens tegen de FBI over het moment dat hij hiervan op de hoogte werd gebracht en over de afkomst van deze informatie.

Naast Papadopoulos zijn ook voormalig Trump-campagneleider Paul Manafort en zijn zakenpartner Rick Gates aangeklaagd door speciaal aanklager Robert Mueller. Zij hebben verklaard niet schuldig te zijn aan onder meer samenzwering tegen de Verenigde Staten.

Samenzwering
Mueller werd in mei, vlak na het ontslag van FBI-directeur James Comey, aangesteld om onderzoek te doen naar pogingen van Rusland de verkiezingen te beïnvloeden. Hij gaat tevens na of er sprake was van samenzwering met het campagneteam van Trump.

Ook onderzoekt hij of Trump geprobeerd heeft de rechtsgang te belemmeren. De president heeft alle betrokkenheid bij de Russische inmenging van de verkiezing tot dusver ontkend.
 
George Papadopoulos lied to FBI out of loyalty to Trump: Report
A former foreign policy adviser to President Trump claimed that he lied to the FBI out of loyalty to the president, according to ABC.

A person with "directly knowledge" of the investigation told ABC News that George Papadopoulos did not want to contradict Trump, who has denied any allegations of Russian connections. However, the report did not identify or quote the source directly.


Papadopolous pleaded guilty in early October after he initially lied to the FBI when questioned about any contact he had with Russians.

Federal court filings show that Papadopoulos was found to have been in contact with a professor who had deep ties to Russia after he was part of the Trump campaign. But Papadopoulos claimed his contact with the professor was before he joined the campaign.

"In truth and in fact, the professor only took interest in defendant Papadopoulos because of his status with the campaign," the filings stated.

Papadopoulos is now cooperating with the FBI in its investigation, but Trump has downplayed Papadopoulos' role in the campaign. Trump said that "few people knew the young, low-level volunteer named George."
 
"A person with directly knowledge"


Sounds legit...
 
Papadopolous pleaded guilty in early October after he initially lied to the FBI when questioned about any contact he had with Russians.

Federal court filings show that Papadopoulos was found to have been in contact with a professor who had deep ties to Russia after he was part of the Trump campaign. But Papadopoulos claimed his contact with the professor was before he joined the campaign.

"In truth and in fact, the professor only took interest in defendant Papadopoulos because of his status with the campaign," the filings stated.
Of het nou gebeurde voor dat hij deel nam aan de campagne, of na dat hij deel had genomen aan de campagne, in beide gevallen is het dus niet gebeurd tijdens zijn deelname aan de campagne. In beide gevallen staat de campagne, en dus Trump, los van zijn daden.
 
Democratische Congresleden starten afzettingsprocedure tegen Trump
Democratische Congresleden zijn een afzettingsprocedure begonnen tegen de Amerikaanse president Donald Trump. De zes Democratische afgevaardigden maken zich zorgen om de nationale veiligheid van de VS.

Steve Cohen (Tennessee), Luis Gutiérrez (Illinois), Al Green (Texas), Adriano Espaillat (New York), Marcia Fudge (Ohio) en John Yarmuth (Kentucky) zijn vijf artikelen van afzetting gestart tegen Trump.

"We geloven dat president Trump de grondwet heeft geschonden, vandaar dat we tot deze actie zijn overgegaan", zei Cohen van de staat Tennessee in een persconferentie.

In de artikelen staan meerdere redenen waarom Trump zou moeten worden afgezet. Het ontslaan van FBI-directeur James Comey en het schenden van de zogenoemde Emoluments Clause (het verbod voor overheidsfunctionarissen om giften te accepteren van buitenlandse overheden) zijn twee argumenten van de Congresleden om de procedure van afzetting op te starten.

Ook wezen de Democraten op het "ondermijnen" van de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht en de persvrijheid door Trump. Afgevaardigde Gutiérrez van de staat Illinois plaatste een foto op Twitter van de artikelen van afzetting.

Radicaal
De Republikeinen zijn verbaasd over de actie van de Democratische Congresleden en noemen het een "ongegronde radicale poging".

"De Democraten ontberen een positieve instelling en zijn totaal onwillig om samen te werken, dus in plaats daarvan besluiten ze om met zoiets ongegronds te komen waar het merendeel van de Amerikanen niet achter staan", zei woordvoerder Michael Ahrens van de Republikeinse partij.

"Republikeinen daarentegen zijn gefocust op onderwerpen waar de middenklasse zich mee bezig houden, zoals belastingverminderingen en de groei van de economie", sloot Ahrens zijn betoog af.

Heersende opinie
Democraat Espaillat van New York is het daar niet mee eens. "Overal waar ik kom in mijn district roepen mensen op om dit te doen. We zijn geen roependen in de woestijn er is een heersende opinie in de maatschappij om deze procedure op te zetten."

Evenwel is er binnen de Democratische partij onenigheid over de timing van de afzettingsprocedure. Er zijn Democraten die denken dat Trump zijn eigen graf wel zal graven. "We hoeven Trump niet te helpen om hem te laten hangen, hij zal het zelf wel doen", erkent Cohen deze gedachtenstroom binnen de Democraten.

Tegenhouden
Bovendien hebben verschillende Democraten geprobeerd om de afzettingsprocedure tegen te houden. Ze zijn bang dat het afleidt van hun pogingen om impopulaire Republikeinse maatregelen tegen het licht te houden. Ook vrezen ze dat het mogelijk onafhankelijke kiezers afschrikt die dit zien als een regelrechte heksenjacht op de Republikeinen.

"Toch denk ik dat een meerderheid van de Democraten denkt dat Trump meerdere 'overtredingen' heeft begaan die schreeuwen om afzetting. Ik denk dat er ook veel Republikeinen zijn die daar zo over denken maar zij worden in bedwang gehouden door aanhangers van Trump", aldus Cohen.

Afzettingsprocedure
Slechts twee keer is een afzettingsprocedure tegen de president ook in gang gezet. Het overkwam Andrew Johnson (1808-1875) en Bill Clinton. In beide gevallen werd de president niet afgezet. Richard Nixon (1913-1994) vertrok voor het tot een procedure kwam.

Eerder begon Al Green van Texas al een afzettingsprocedure tegen Trump. Die overleefde het niet in het door de Republikeinen gedomineerde Congres. De verwachting is nu ook dat de procedure niet door het Congres zal komen. Toch is het deze keer opmerkelijk omdat twee eisers lid zijn van de commissie Justitie van het Huis. Die buigt zicht over de aangevoerde redenen tot afzetting.
 
Michael Flynn bekent schuld aan liegen tegen FBI in Rusland-onderzoek
Voormalig veiligheidsadviseur van de Amerikaanse president Donald Trump Michael Flynn heeft vrijdagmiddag in een zitting bekend gemaakt dat hij heeft gelogen tegen de FBI in het Rusland-onderzoek.

Speciaal aanklager Robbert Mueller klaagt Flynn aan voor het "vals, fictief en frauduleus" delen van informatie met de Amerikaanse Federale politiedienst FBI.

Dat staat te lezen in de aanklacht die Mueller vrijdag openbaar heeft gemaakt. Volgens autoriteiten heeft Flynn zichzelf inmiddels aangegeven bij de FBI. De zitting van zijn zaak is rond 16.30 uur Nederlandse tijd begonnen.

In de rechtbank verklaarde hij vrijdag bijvoorbeeld dat hij door een zeer hoge medewerker van Trumps transitieteam was aangespoord de gesprekken met de Russische ambassadeur te voeren. Twee voormalig functionarissen van Trumps transitieteam zouden tegen persbureau Bloomberg hebben gezegd dat het gaat om Jared Kushner, de schoonzoon van Trump.

Flynn gaf aan dat hij het team steeds volledig op de hoogte heeft gehouden. Hij zou dan ook bereid zijn om over dit onderwerp te getuigen tegen Trump en leden van diens transitieteam.

Trump
Het Witte Huis heeft als reactie op de bekentenis verklaard dat de aanklacht alleen over Flynn gaat. ''Niets van de bekentenis of de aanklacht gaat over iemand anders dan meneer Flynn", zei de advocaat van het Witte Huis.

Volgens de advocaat komen de valse verklaringen waar het in de aanklacht over gaat overeen met de verklaringen die in februari leidden tot het ontslag van Flynn. Volgens het Witte Huis maakt de bekentenis van Flynn de weg vrij voor een ''snelle en logische afsluiting'' van het onderzoek naar de mogelijke Russische inmenging van de verkiezingen en de banden met de Trump-campagne.

Flynn liet zelf weten dat hij de bekentenis en medewerking aan het onderzoek van Mueller ''in belang van zijn familie en zijn land" heeft gedaan.

Flynn is de eerste van de regering-Trump die wordt vervolgd in het onderzoek naar de Russische bemoeienis tijdens de Amerikaanse verkiezingen. Hij is de vierde van de mensen betrokken bij de verkiezingscampagne die worden vervolgd.

Onderzoek
De voormalige FBI-chef Mueller onderzoekt sinds mei dit jaar eventuele banden tussen Russische regering en het campagneteam van Donald Trump. Flynn kan mogelijk veel betekenen voor zijn onderzoek.

Flynn was een kritische medewerker van Trumps campagneteam en korte tijd nationaal veiligheidsadviseur. Hij kreeg de belangrijke post op 20 januari, maar moest 13 februari al aftreden toen was gebleken dat hij tegenover vice-president Mike Pence misleidende uitspraken had gedaan over zijn contact met ambassadeur Kislyak.

Flynn zou meerdere momenten contact hebben gehad met de Russische ambassadeur Sergey Kislyak. Dit zou zowel voor als na de verkiezingen in november vorig jaar plaats hebben gevonden.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.
Back
Naar boven