AndroidHealthClinic

Trump - Articles of Impeachment vs. COVID-19

Bezoekers in dit topic

Status
Niet open voor verdere reacties.
Trump ontkent vraag aan voormalig FBI-baas over stopzetten onderzoek Flynn
De Amerikaanse president Donald Trump heeft via een bericht op Twitter ontkend dat hij aan toenmalig FBI-baas James Comey heeft gevraagd het onderzoek naar Michael Flynn te staken.

"Ik heb nooit aan Comey gevraagd het onderzoek naar Flynn stop te zetten. Meer nepnieuws over een Comey-leugen", twitterde Trump.

Flynn, voormalig nationaal veiligheidsadviseur van de president, is het eerste lid van de regering Trump dat schuld heeft bekend aan een misdrijf in het onderzoek van speciaal aanklager naar Russische inmenging in de Amerikaanse verkiezingen.

Senaatscommissie
Trump ontsloeg Comey in mei. Comey zei in de zomer van dit jaar voor een senaatscommissie dat de president hem had geprobeerd over te halen het onderzoek naar de Russische contacten van voormalig veiligheidsadviseur Michael Flynn te laten varen.

Flynn was in beeld gekomen bij de veiligheidsdiensten door zijn contacten met Russische functionarissen voor, tijdens en na de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2016.

Frauduleus
Speciaal aanklager Robbert Mueller klaagt Flynn aan voor het "vals, fictief en frauduleus" delen van informatie met de FBI.

Flynn gaf aan dat hij het team steeds volledig op de hoogte heeft gehouden. Hij zou dan ook bereid zijn om over dit onderwerp te getuigen tegen Trump en leden van diens transitieteam.

Het Witte Huis reageerde dat de aanklacht alleen over Flynn gaat. ''Niets van de bekentenis of de aanklacht gaat over iemand anders dan meneer Flynn", zei de advocaat van het Witte Huis.
 
Voormalig campagneleider Trump houdt huisarrest
Het huisarrest van Paul Manafort, de voormalig campagneleider van de Amerikaanse president Donald Trump, wordt voorlopig niet opgeheven. Dat heeft een aanklager uit het team van speciaal onderzoeker Robert Mueller, die onderzoek doet naar de mogelijke Russische inmenging in de Amerikaanse verkiezingen, maandag laten weten.

Volgens de aanklager wordt het verzoek tot opheffing van het huisarrest afgewezen omdat Manafort bezig was een positief opiniestuk te schrijven over zijn werkzaamheden destijds voor een Oekraïense politieke partij. Dat deed hij met een Russisch co-auteur, die betrekkingen had met de nationale veiligheidsdiensten van Rusland.

Als het artikel was gepubliceerd, had Manafort de wet overtreden. Zolang het onderzoek naar de mogelijke Russische inmenging in de Amerikaanse presidentsverkiezing duurt, mag hij niets over deze zaak in de openbaarheid brengen.

Huisarrest
Manafort werkte in 2016 van juni tot en met augustus voor Trump. Hij nam ontslag toen er berichten verschenen dat hij miljoenen dollars zou hebben gekregen van een pro-Russische partij in Oekraïne. Sinds oktober zitten hij en zijn zakenpartner Richard Gates vast op verdenking van bedrog met belastingen, valse getuigenis en het witwassen van geld.

Manafort bood begin november eigenhandig een borgsom ter waarde van 12 miljoen dollar (10,3 miljoen euro) aan in ruil voor meer bewegingsvrijheid, maar werd niet op borgtocht vrijgelaten.
 
Achtergrond: Het Ruslandonderzoek bedreigt Trump. Wat is de status?
Het onderzoek van speciaal aanklager Robert Mueller naar de Russische connecties van het campagneteam van de Amerikaanse president Donald Trump domineert al een jaar de Amerikaanse media. Waar gaat het onderzoek om en wat is de status?

De eerste signalen van Russische inmenging in de verkiezingen komen in september 2015 aan het licht.

Amerikaanse geheime diensten waarschuwden toen voor de eerste keer dat Russen probeerden in te breken in computers van de Democratische Partij. Er werd niet direct harde actie ondernomen.

Twee Russische hackersgroepen die in verband met de bemoeienissen worden genoemd zijn Fancy Bear en Cozy Bear, die verbonden zijn met Russische inlichtingen- en opsporingsdiensten.

De inmiddels ontslagen FBI-baas James Comey besloot medio 2016 tot een onderzoek naar de Russische betrokkenheid bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen.

In maart 2017 maakte Comey bekend dat dit onderzoek al loopt sinds juli 2016. Eind 2016 bleek uit onderzoek van Amerikaanse veiligheidsdiensten definitief dat Russische hackers zich hadden bemoeid met de verkiezingen. Volgens de NSA zouden alleen de Democraten hier slachtoffer van zijn geworden, niet de Republikeinen.

Volgens Comey hadden de Russen als doel de verkiezingen te beïnvloeden in het voordeel van Trump en werd hierom een onderzoek gestart naar Trumps medewerkers.

Ook de inlichtingencommissie van de Amerikaanse Senaat laat onderzoek verrichten naar de Russische hacks.


Tijdens de twee verhoren van Comey, half maart en begin mei, bevestigde hij dat er sinds juli vorig jaar formeel onderzoek wordt gedaan naar de banden tussen het campagneteam van Trump en Rusland plus de mogelijke bemoeienis van de Russen met de Amerikaanse verkiezingen.

Trump doet de verhalen over vermeende Russische hacks tijdens de presidentsverkiezingen al maandenlang af als "nepnieuws". "De Democraten hebben het verhaal verzonnen en onder de aandacht gebracht om hun eigen slechte campagne te verdedigen", twitterde Trump na het eerste verhoor van Comey.

Leden van het campagneteam van Trump hadden herhaaldelijk contact met topleden binnen de Russische inlichtingendiensten.

Onderschepte telefoongesprekken en transcripties van telefoongesprekken wijzen hierop, melden vier Amerikaanse functionarissen aan The New York Times. De bronnen stellen dat de onderschepte communicatie niet beperkt bleef tot leden van de Trump-campagne, ook andere medewerkers van Trump waren hierbij betrokken.

Amerikaanse inlichtingendiensten onderschepten de communicatie rond dezelfde tijd dat zij bewijs zochten dat Rusland achter de hack van de Democraten zat. Gekeken werd of het campagneteam samenspande met de Russen bij de hack of bij andere manieren om de verkiezingen te beïnvloeden. Bewijs hiervoor zou niet zijn gevonden.

Het contact met de Russen zou hebben plaatsgevonden in de periode dat Trump zich zeer regelmatig positief over de Russen uitliet.

Veiligheidsadviseur Michael Flynn moest half februari 2017 opstappen vanwege zijn banden met Rusland.

Flynn had vóór zijn aantreden als Veiligheidsadviseur, in de periode tussen de verkiezing van Trump en zijn aanstelling half januari, al gesprekken gehad met de Russische ambassadeur. Dit ging onder meer over de door president Barack Obama opgelegde sancties tegen Rusland. Volgens bronnen zou Trumps schoonzoon en adviseur Jared Kushner hier bij Flynn op hebben aangedrongen.

Ook zou Flynn al in 2015 een vriendschappelijk gesprek met de Russische president Vladimir Poetin hebben gehad.

Daarnaast heeft de voormalige topman van de regering Trump waarschijnlijk buitenlandse betalingen ontvangen uit Rusland en Turkije zonder dat hij daarvoor toestemming had gevraagd of gekregen. Dit is tegen de wet. Ook zou hij na zijn militaire carrière hebben gelobbyd voor de Turkse overheid. Daar zou hij meer dan een half miljoen dollar aan hebben overgehouden.

Trump heeft begin mei 2017 FBI-directeur Comey ontslagen.

Volgens de president zou het een zooitje zijn bij de FBI en zou Comey het bureau niet goed leiden. Deze uitleg verbaasde vriend en vijand, omdat Trump zich nog nooit eerder ontevreden over de FBI-baas uitliet.

In de dagen na het ontslag kwam een andere versie van het verhaal naar buiten. Trump zou Comey eerder tijdens een intiem diner hebben gevraagd "loyaal" te zijn naar de president en het onderzoek naar de betrokkenheid van Flynn bij de Russische connectie te stoppen.

Trump heeft meerdere malen herhaald dat hij Comey nooit heeft ontslagen vanwege het Ruslandonderzoek.

Comey heeft begin juni 2017 een getuigenis afgelegd voor de Senaatscommissie.

Comey twijfelt er niet aan dat hij is ontslagen vanwege het FBI-onderzoek naar de Russische inmenging tijdens de presidentsverkiezingen. "We hadden een vreemde relatie, Trump wilde iets van me dat ik hem niet gaf. Ik ben ontslagen omdat er iets veranderd moest worden aan het onderzoek naar de Russen", stelde Comey onder ede.

Trump heeft volgens Comey druk uitgeoefend op het onderzoek naar de Russen. De FBI-baas zou de president hebben geantwoord dat hij "eerlijk loyaal" zou zijn.

Speciaal aanklager Robert Mueller heeft een aantal voormalige kopstukken uit het team van Trump gedagvaard.

In oktober 2017 werden zijn voormalig campagneleider Paul Manafort en diens zakenpartner Rick Gates gedagvaard. De dagvaarding bevat beschuldigingen over een complot tegen de Verenigde Staten, valse getuigenis en het witwassen van geld. De aanklachten hebben betrekking op de periode van 2006 tot en met dit jaar.

Ook zijn oud-adviseur George Papadopoulos is gedagvaard. Hij pleitte schuldig te zijn aan liegen tegenover FBI-agenten over het contact met mensen die stelden banden te hebben met hooggeplaatste Russische functionarissen.

De adviseur wist ook dat de Russen duizenden mails van Hillary Clinton in handen hadden. Hij loog vervolgens tegen de FBI over het moment dat hij hiervan op de hoogte werd gebracht en over de afkomst van deze informatie.

De belangrijkste vis tot nu toe is Michael Flynn, de eerder door Trump ontslagen oud-veiligheidsadviseur.

Flynn is begin december 2017 verhoord. Ook hij heeft bekend te hebben gelogen tegen de FBI in het Ruslandonderzoek. Na zijn aanhouding verklaarde hij in de rechtbank dat hij door een zeer hoge medewerker van Trumps transitieteam was aangespoord de gesprekken met de Russische ambassadeur te voeren.

Twee voormalig functionarissen van Trumps transitieteam zouden tegen persbureau Bloomberg hebben gezegd dat het gaat om Jared Kushner, de schoonzoon van Trump.

Flynn gaf aan dat hij het team steeds volledig op de hoogte heeft gehouden. Hij zou dan ook bereid zijn om over dit onderwerp te getuigen tegen Trump en leden van diens transitieteam.

Flynn is de eerste van de regering-Trump die wordt vervolgd in het onderzoek naar de Russische bemoeienis tijdens de Amerikaanse verkiezingen.

Trump draait over gesprekken die hij met zijn team had over Rusland en gelooft Poetin.

President Donald Trump heeft in november 2017 een aantal keer kort commentaar gegeven over het Ruslandonderzoek. Eerst stelde hij zich niets te kunnen herinneren over het bewuste gesprek met zijn buitenlandadviseurs in maart 2016, waarin een gesprek met Poetin werd voorgesteld. Daarna stelde hij zich maar weinig te kunnen herinneren: "het was een onbelangrijke bijeenkomst".

De Amerikaanse president sprak op een economische top in Vietnam half november heel kort met Poetin. Deze ontkende nogmaals dat zijn land heeft geprobeerd de Amerikaanse verkiezingen te beïnvloeden.

Trump stelde deze uitspraak, die dus indruist tegen informatie van vrijwel al zijn eigen geheime diensten, te geloven. Een aantal oud-bazen van de veiligheidsdiensten stelden dat Trump zich door Poetin laat manipuleren.
 
Trump is niet van plan aanklager Ruslandonderzoek te ontslaan
De Amerikaanse president Donald Trump is niet van plan om de speciale aanklager in het Ruslandonderzoek, Robert Mueller, te ontslaan. Mueller ligt onder vuur vanuit het Republikeinse kamp omdat hij op onwettige wijze duizenden e-mails in handen zou hebben gekregen.

Trump denkt er echter niet aan om de aanklager, die de beïnvloeding van de presidentsverkiezingen van 2016 onderzoekt, te ontslaan.

Mueller kreeg de mails van de General Services Administration (GSA), een overheidsorganisatie die helpt het ambtelijk apparaat te coördineren. Dat stelt de organisatie Trump for America (TFA).

TFA moest eind vorig jaar de overgang van Trump naar het Witte Huis voorbereiden en soepel doen verlopen. Daarbij werd gebruik gemaakt van de diensten van de GSA. In een brief aan het Congres schrijft de TFA dat Mueller "tienduizenden" interne mails op oneerlijke wijze in zijn bezit heeft gekregen via GSA-medewerkers.

Teleurgesteld
Trump zei zondag dat hij "teleurgesteld" was toen hij hoorde dat Mueller op onrechtmatige wijze aan de e-mails zou zijn gekomen. Hij denkt echter niet dat de mails belastende informatie bevatten.

"Mijn mensen waren erg van streek, maar ik kan me eerlijk gezegd niet voorstellen dat ze iets tegen hen hebben kunnen vinden in de mails", aldus Trump die nogmaals benadrukte dat er "op geen enkele wijze een samenzwering was" tussen Trumps campagnemedewerkers en Rusland.

Ongenoegen
De beschuldiging van TFA is een nieuwe uiting van het ongenoegen in Republikeinse kringen over het werk van Mueller. De speciale aanklager werd in mei aangesteld door staatssecretaris Rosenstein van Justitie om de betrekkingen tussen Trumps campagneteam en de Russen te onderzoeken.

Het kantoor van Mueller wuift de kritiek weg. "Wanneer we in ons lopende strafrechtelijke onderzoek e-mails hebben verkregen, hebben we dat gedaan door toestemming van de accounteigenaar te krijgen of door de juiste onderzoeksprocedures te volgen", aldus woordvoerder Peter Carr.

Staat van beschuldiging
Mueller, tussen 2001 en 2013 directeur van de FBI, stelde in oktober twee mannen in staat van beschuldiging: Paul Manafort en Rick Gates. Manafort was campagneleider van Trump van juni tot augustus 2016. Gates is een consultant en lobbyist die met Manafort in zaken zat.

Ook werd onlangs bekend dat de ontslagen nationale veiligheidsadviseur van Trump, Michael Flynn, met Mueller samenwerkt in ruil voor strafvermindering.
 
Trump haalt uit naar voormalig adviseur Bannon om uitspraken over Russen
De Amerikaanse president Donald Trump heeft hard uitgehaald naar zijn voormalige adviseur Steve Bannon, omdat Bannon in een nog uit te komen boek felle kritiek heeft geuit op de werkwijze van Trump. Volgens Bannon heeft Trump te gretig gebruik gemaakt van informatie uit Rusland tijdens zijn campagne.

Als voorbeeld haalt Bannon in het boek de ontmoeting aan van de zoon en schoonzoon van Trump met Russen in de Trump Tower in juni van 2016. Bannon noemt dit contact "hoogverraad".

"Ook als je niet dacht dat het landverraad was, of niet vaderlandslievend, dan nog had je de FBI in moeten schakelen", zegt hij over de kwestie.

Volgens Bannon bood een tussenpersoon van de Russen de afvaardiging van het campagneteam van Trump belastend materiaal aan over Hillary Clinton. Bannon stelt ook dat deze informatie gewillig in ontvangst is genomen door Trumps zoon Donald Trump junior, die een belangrijke rol speelde in zijn campagne voor de presidentsverkiezingen.


Bannon zegt verder dat hij denkt dat de Russen Trump zelf ook hebben ontmoet.

De voormalig adviseur van Trump doet de uitspraken in het boek van Michael Wolff, met de titel Fire and Fury: Inside the Trump White House.

In het boek dat pas later officieel wordt uitgebracht, komen meerdere mensen aan het woord die in het Witte Huis werken of gewerkt hebben. De uitspraken van Bannon vormen een belangrijk onderdeel van het werk van Wolff.

Ook Trump zelf is meerdere keren geïnterviewd voor het boek.

Reactie Trump
In een reactie op de uitspraken van Bannon haalt Trump hard naar hem uit. "Toen hij zijn baan verloor, is hij ook zijn verstand verloren", stelt de Amerikaanse president.

Daarnaast zegt Trump dat Bannon niets te maken had met het winnen van de presidentsverkiezingen, maar dat het wel zijn schuld was dat Roy Moore de senatorverkiezingen in Alabama verloor.

"Steve doet alsof hij in oorlog is met de media, maar in zijn tijd in het Witte Huis lekte hij valse informatie naar de media om zelf belangrijker te lijken dan hij was", aldus Trump.

Het Witte Huis heeft ook gereageerd op de uitspraken van Bannon. Een woordvoerder stelt dat het boek vol staat met "misleidende aantijgingen".

Steve Bannon
Steve Bannon gold tot voorkort als een van de belangrijkste adviseurs van Trump. De Amerikaanse president besloot hem vorig jaar augustus echter te ontslaan. Volgens zijn regering gebeurde dit na gezamenlijk overleg met stafchef John Kelly.

De radicale Bannon werd verantwoordelijk gehouden voor het constante geruzie in Trumps team en het lekken van veel informatie uit de gelederen van Trump naar diverse media.

Bannon is een voormalige bankier, zakenman en filmmaker en werd in 2016 benoemd tot chef-strateeg van het campagneteam van Trump. Daarvoor was hij voorzitter van de raad van bestuur van de conservatieve website Breitbart, die onder zijn leiding uitgroeide tot een baken voor de radicaal-rechtse alt-right-beweging.

Momenteel werkt Bannon weer voor Breitbart.
 
  • Like
Waarderingen: 040B
Ex-campagnechef Trump klaagt Justitie VS aan om bevoegdheden Mueller
Paul Manafort, de ex-campagnebaas van president Trump, is een rechtszaak begonnen tegen het Amerikaanse ministerie van Justitie. Ook klaagt hij Robert Mueller aan, de speciale aanklager die de beïnvloeding van de presidentsverkiezingen in de VS onderzoekt. Die zou veel te veel bevoegdheden hebben gekregen.

Manafort was Trumps campagneleider van juni tot augustus 2016. Hij kwam destijds in beeld tijdens het onderzoek van Mueller naar de vermeende Russische inmenging in de presidentsverkiezingen. Manafort wordt verdacht van samenzwering tegen de VS en een aantal financiële misdrijven, onder meer in Oekraïne.

Hij stelt nu dat de aanklachten tegen hem helemaal buiten het onderzoek van Mueller vallen en ook buiten diens bevoegdheden. De aanklachten zouden alleen maar gaan over lobbywerk dat hij deed voor de overheid in Oekraïne. Manafort eist dat de zaak tegen hem van tafel wordt gehaald.
 
Het begint nu toch te piepen en te kraken. Als advocaten dit soort uitspraken gaan doen dan weet je dat ze er niet op gerust zijn dat het goed gaat komen.

Advocaat Trump beschuldigt Bannon van schenden geheimhoudingsafspraak

Een advocaat van de Amerikaanse president Donald Trump beschuldigt oud-topadviseur Steve Bannon van het schenden van een geheimhoudingsovereenkomst.

De jurist sommeert Bannon in een brief te stoppen met het doorgeven van vertrouwelijke informatie, berichten Amerikaanse media.


Bannon kreeg onder meer te horen dat hij alle relevante documentatie moet bewaren vanwege "ophanden zijnde'' juridische stappen. Hij zou zich volgens de advocaat vermoedelijk schuldig hebben gemaakt aan laster.

Uitspraken boek
De brief volgt op uitspraken van Bannon in het boek Fire and Fury: Inside the Trump White House van Michael Wolff. Bannon zegt in het nog uit te komen boek dat een tussenpersoon van de Russen de afvaardiging van het campagneteam van Trump belastend materiaal over Hillary Clinton aanbood.

Bannon stelt ook dat deze informatie gewillig in ontvangst is genomen door Trumps zoon Donald Trump junior, die een belangrijke rol speelde in zijn campagne voor de presidentsverkiezingen.

Ontkennen
Bondgenoten van Bannon verklaarden volgens The Washington Post dat hij heeft overwogen afstand te nemen van het boek. Ook had Bannon mogelijk willen ontkennen bepaalde uitspraken gedaan te hebben, maar voordat hij een verklaring kon versturen, was Trump al in de aanval gegaan.

Trump komt in het boek zelf ook aan het woord.

Auteur Michael Wolff zou geregeld hebben rondgelopen in het Witte Huis. Een bron zei tegen de krant dat adviseurs van de president de auteur zagen als een bondgenoot. Daarom meenden ze dat het verstandig was met hem te praten. Inmiddels is dat beeld kennelijk gekanteld. Trump zou hebben uitgehaald naar medewerkers die met Wolff hebben gesproken.

Ontslag
Trump reageerde woensdag woedend op vermeende uitspraken van Bannon. "Toen hij zijn baan verloor, is hij ook zijn verstand verloren."

Bannon gold tot voor kort als een van de belangrijkste adviseurs van Trump. De president besloot hem vorig jaar augustus echter te ontslaan. De radicale Bannon werd verantwoordelijk gehouden voor het constante geruzie in Trumps team en het lekken van veel informatie uit de gelederen van Trump naar diverse media.
 
Dit weten we over het boek over Trump en het Witte Huis
De Amerikaanse president Donald Trump is er zwaar op tegen en heeft zelfs een advocaat ingeschakeld, maar vrijdag verschijnt het boek Fire and Fury: Inside the Trump White House. De productie van de Amerikaanse journalist Michael Wolff verschijnt vier dagen eerder "'vanwege ongekende vraag''.

Voor het controversiële boekwerk begaf Wolff zich anderhalf jaar in Trumps kringen. Hij interviewde diverse (oud-)medewerkers van de Amerikaanse president, onder wie de ontslagen adviseur Steve Bannon. Ook zou hij Trump zelf hebben gesproken.

Maar Trump ontkent. Hij claimt nooit te hebben meegewerkt aan het boek en probeert de publicatie via zijn advocaat te voorkomen. Volgens de president zit het boek "vol met leugens, onjuiste voorstellingen en bronnen die niet bestaan".

Amerikaanse media hebben de afgelopen week meerdere passages uit het boek gepubliceerd. Daarin staan onder meer een aantal opvallende stellingen over Trumps wens om het presidentschap op zich te nemen. Die zou niet bestaan. Trump zou nooit van plan zijn geweest om van zijn Democratische tegenstander Hillary Clinton te winnen.

Trump zou blij zijn geweest met een verkiezingsnederlaag.

Tegen voormalig Fox News-topman Roger Ailes, die Trump tijdens zijn campagne adviseerde, verklaarde Trump al een week voor de verkiezingen te hebben "gewonnen", aldus Wolff. De Republikeinse kandidaat dacht toen niet dat hij president zou worden.

Bannon vertelde dat Trump, die volgens hem niet bereid was om op cruciale momenten in de verkiezingsstrijd geld in zijn eigen campagne te steken, geschokt reageerde toen bij het tellen van de stemmen bleek dat hij president kon worden.

Voor Trump betende een nederlaag meer dan een gang naar het Witte Huis, stelt Wolff. Met zijn nieuw vergaarde beroemdheid zou Trump zijn zakenimperium willen uitbreiden. Volgens de auteur verzekerde Trump zijn vrouw Melania meermaals dat hij niet verkozen werd.

Volgens Bannon veranderde de houding van Trump snel toen hij hoorde kans te maken op het presidentschap. Binnen een uur geloofde Trump dat hij het verdiende om president te zijn en er geschikt voor was, aldus de oud-medewerker.

Bannon had geen specifieke verantwoordelijkheden, maar kon doen wat hij wilde.

Trump zou in zijn eerste week als president al proberen om zo min mogelijk op kantoor te zijn. Volgens Wolff had onder meer Bannon geen specifieke verantwoordelijkheden in het Witte Huis. Hierdoor kon hij doen wat hij wilde, concludeert de journalist.

Bannon claimt een lijst te hebben samengesteld van meer dan tweehonderd decreten voor in de eerste honderd dagen na Trumps inauguratie. Het zou onder meer gaan om het omstreden inreisverbod, waarmee Trump wereldwijd woede op de hals haalde.

De president zou meerdere keren hebben gezegd verantwoordelijk te zijn voor zaken waar eigenlijk Bannon verantwoordelijk voor was. Op een moment waarop hij hier door schoonzoon Jared Kushner mee werd geconfontreerd, zou hij het gespreksonderwerp hebben veranderd.

Trumps dochter Ivanka en haar echtgenoot Jared Kushner werden benoemd tot Trumps adviseurs. Ook zij zouden net als Bannon meer macht hebben dan op papier. Volgens Wolff heeft het echtpaar een onderlinge afspraak: als het mogelijk is voor een van de twee om president te worden, dan wordt het Ivanka.

Trump zou gretig gebruik hebben gemaakt van informatie uit Rusland tijdens zijn campagne.

Ook gebeurtenissen die onderdeel uitmaken van het Ruslandonderzoek van speciaal aanklager Robert Mueller komen voor in het boek. Ze noemt Bannon de ontmoeting van de zoon en schoonzoon van Trump met Russen voor de verkiezingen in juni 2016.

"Hoogverraad", omschreef Bannon dit contact. Volgens hem bood een tussenpersoon van de Russen de afvaardiging van het campagneteam van Trump belastend materiaal aan over Hillary Clinton. Bannon stelt ook dat deze informatie gewillig in ontvangst is genomen door Trumps zoon.

Bannon zegt verder dat hij denkt dat de Russen Trump zelf ook hebben ontmoet. Met wie is onduidelijk. In een van de passages vertelt hij dat Trump naar Rusland was afgereisd voor een ontmoeting met de Russische president Vladimir Poetin. Die afspraak vond echter niet plaats. Poetin zou geen interesse hebben getoond in de Republikeinse kandidaat.

Nadat de uitspraken van Bannon bekend werden, haalde Trump flink uit naar zijn oud-adviseur. "Toen hij zijn baan verloor, is hij ook zijn verstand verloren", stelde hij.

Fire and Fury: Inside the Trump White House ligt vanaf vrijdag in de Amerikaanse winkels.
 
Trump ontkent gesprekken met journalist voor boek Witte Huis
De Amerikaanse president Donald Trump zegt dat hij nooit heeft gesproken met journalist Michael Wolff over het boek Fire and Fury: Inside the Trump White House. ''Vol met leugens, onjuiste voorstellingen en bronnen die niet bestaan'', laat de president op Twitter weten.

De advocaten van Trump willen voorkomen dat het boek, dat al veel stof doet opwaaien, wordt verspreid.

Wolff heeft voor zijn werk gesproken met talrijke medewerkers van Trump en van het Witte Huis, die kennelijk geen blad voor de mond nemen. Wolff zou ook met Trump zelf hebben gesproken en werd niet gewantrouwd of gehinderd, terwijl hij anderhalf jaar lang in Trumps kring van intimi verkeerde.

De Amerikaanse president laat nu weten nooit toestemming te hebben gegeven om de ''auteur van onecht boek'' toegang tot het Witte Huis te verlenen.

Passages
Een van de opmerkelijkste stellingen in Wolffs boek is volgens de Britse krant The Guardian, die een voorpublicatie van het boek bemachtigden, dat Trump helemaal geen president wilde worden. Steve Bannon, Trumps voormalig adviseur, vertelde volgens Wolff dat Trump op cruciale momenten niet eens bereid bleek geld in zijn eigen campagne te steken.

Verder noemde Bannon de ontmoeting tussen Donald Trump Jr. en een groep Russen "hoogverraad". Die ontmoeting wordt momenteel onderzocht door speciaal aanklager Robert Mueller in het kader van het Ruslandonderzoek. Trump bekritiseerde Bannons uitspraken in het boek eerder deze week. Hij zei onder meer dat zijn oud-medewerker "gek was geworden" na zijn vertrek.

Het boek zou officieel verschijnen op 9 januari, maar zal ''vanwege ongekende vraag'' vrijdagochtend al verkrijgbaar zijn, meldde de uitgever.
 
Mueller overweegt Trump als getuige te horen in onderzoek naar verkiezingen
De speciale aanklager in de VS die de bemoeienis van Rusland met de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2016 onderzoekt, bekijkt of hij president Donald Trump zal oproepen. Robert Mueller bekijkt met zijn team van advocaten of dat onderhoud zin heeft.

Mueller (73), voormalig directeur van de FBI, werd in mei vorig jaar door Justitie als aanklager voor deze affaire aangesteld.

De advocaten die met Mueller aan de zaak werken, hebben eind december contact gehad met advocaten van de president, meldt NBC News maandag. Een onderhoud van de aanklager met Trump was toen al onderwerp van gesprek.

Los van de speciale aanklager hebben inlichtingendiensten in de VS al geconcludeerd dat Rusland zich met de verkiezingen heeft bemoeid, met het doel Trump te laten winnen. Moskou en de Amerikaanse president ontkennen die bewering eensgezind.

Blumenthal
De Democratische senator Richard Blumenthal gaf maandag te kennen dat hij denkt dat Mueller Trump persoonlijk gaat interviewen. Blumenthal is lid van het justitiecomité van de Senaat. Dat comité stelt zelf ook een onderzoek in naar de vermeende Russische inmenging in de campagne.

De onderzoeken van Mueller leidden al tot de bekentenis van twee getuigen dat ze hebben gelogen tegen de FBI toen die de zaak onderzocht. Het gaat om Trumps voormalige adviseur voor nationale veiligheid Michael Flynn en George Papadopoulos.

Ook de voormalige campagneleider van Trump, Paul Manafort, is door Mueller aangeklaagd. Hij had direct contact met de Russen.
 
'Bannon moet getuigen in Ruslandonderzoek VS'
Stephen Bannon is opgeroepen om te getuigen in het Amerikaanse Ruslandonderzoek van hoofdaanklager Robert Mueller, meldt de New York Times dinsdag.

Bannon was werkzaam onder president Donald Trump als 'hoofd strategie'. Hij moest zijn functie opgeven nadat John Kelly was aangetreden in het Witte Huis als nieuwe stafchef. Daarna keerde Bannon terug naar het mede door hem opgerichte Breitbart News.

Ook bij de conservatieve nieuwswebsite is hij inmiddels afgetreden.

In het onderzoek van Mueller wordt bekeken in welke mate Rusland zich heeft bemoeid met de door Trump gewonnen presidentsverkiezingen in 2016.

Bannon moet getuigen tegenover een hoge jury in het onderzoek naar mogelijke banden tussen het campagneteam van Trump en Russische functionarissen, zo meldt een bron aan de New York Times. Bannon was zelf onderdeel van het team van Trump.

Volgens de Amerikaanse krant is het de eerste keer dat Mueller een dagvaarding voor de hoge jury gebruikt om informatie te krijgen van iemand die zo dicht bij Trump stond. Het kan echter ook een tactische zet zijn om Bannon aan het praten te krijgen zonder dat hij voor de jury moet getuigen.

Flynn
Eerder bekende George Papadopoulos, die als adviseur aan de Trump-campagne verbonden was, dat hij heeft gelogen tegen de FBI over contacten die hij met Russen. Michael Flynn, die als Nationale Veiligheidsadviseur diende onder Trump, heeft inmiddels ook aan Mueller bekend dat hij loog tegen de FBI over contacten met de Russische ambassadeur Sergei Kislyak.

Trump heeft bij herhaling gezegd dat er geen samenwerking is geweest tussen zijn campagne en de Russen. Hij noemt het 'de grootste heksenjacht ooit'.

Topadviseur
Bannon wordt gezien als een van de architecten van het presidentschap van Trump en een van de drijvende krachten achter veel van zijn omstreden beleidspunten. Tot half augustus was Bannon een van de topadviseurs van Trump.

De 64-jarige Bannon uit in het boek 'Fire and Fury', over de gang van zaken onder Trump in het Witte Huis, felle kritiek op de werkwijze van Trump. Ook noemde hij de ontmoeting van de zoon en schoonzoon van Trump met Russen in de Trump Tower in juni van 2016 "hoogverraad".

Op 20 januari is Trump precies een jaar president van de Verenigde Staten.
 
  • Like
Waarderingen: 040B
Bannon weigert vragen te beantwoorden tijdens hoorzitting Congres
Steve Bannon, voormalig topadviseur van de Amerikaanse president Donald Trump, heeft geweigerd vragen te beantwoorden tijdens een hoorzitting in het Huis van Afgevaardigden. Bannon zei dat het Witte Huis hem heeft opgedragen niets te zeggen.

Bannon werd ondervraagd door de inlichtingencommissie van het Lagerhuis in verband met het onderzoek naar de vermeende Russische inmenging bij de presidentsverkiezingen van vorig jaar en mogelijke banden tussen de Russen en het campagneteam van Trump.

Volgens Adam Schiff, het meest hooggeplaatste Democratische lid van de commissie, zei dinsdagavond (plaatselijke tijd) na de langdurige besloten bijeenkomst in het Congres dat de advocaat van Bannon liet weten dat zijn cliënt "bereid was onze vragen te beantwoorden, maar door het Witte Huis was opgedragen dat niet te doen".

Schiff veroordeelde dat spreekverbod fel. "Dit is de eerste keer dat we hebben gezien dat een getuige weigert de vragen te beantwoorden op bevel van het Witte Huis, of dat wordt beweerd dat het Witte Huis zich later zal laten beroepen op de vertrouwelijkheid van de informatie."

Onderzoeksjury

Bannon legde wel een getuigenis af, maar weigerde vragen te beantwoorden over zijn rol in het overgangsteam dat de gang van Trump naar het Oval Office na zijn verkiezingsoverwinning moest voorbereiden, zijn tijd in het Witte Huis en de periode na zijn ontslag in augustus vorig jaar.

Bronnen die waren betrokken bij de hoorzitting melden aan AP dat de advocaat van Bannon de vragen van de commissie ter plekke telefonisch doorgaf aan het Witte Huis, dat hem vertelde welke beantwoord mochten worden.

De hoorzitting van de inlichtingencommissie werd uiteindelijk ontbonden, maar de dagvaarding die Bannon sommeerde daar te verschijnen blijft van kracht. Dit betekent dat hij op een later tijdstip kan worden teruggeroepen om onder ede te getuigen.

Eerder deze week werd bekend dat Bannon door speciale aanklager Robert Mueller, die het Ruslandonderzoek leidt, ook is gedagvaard om voor een onderzoeksjury te verschijnen. Daar zou hij ook onder ede staan. CNN meldt woensdag op basis van anonieme bronnen uit de omgeving van Bannon dat hij ermee akkoord is gegaan met het team van Mueller te zullen praten, als hij dan niet voor de jury hoeft te verschijnen.

Executive privilege
De Amerikaanse president heeft traditioneel gezien het recht om informatie te onthouden aan het Congres als hij dat noodzakelijk acht, het zogeheten executive privilege. Meestal gebeurt dat in het kader van de nationale veiligheid.

Witte Huis-woordvoerder Sarah Sanders zei dinsdagavond dat "niemand" Bannon heeft opgedragen om "niet transparant" te zijn tijdens zijn verhoor, maar dat het Congres verplicht is om met het Witte Huis te overleggen over het bemachtigen van vertrouwelijke informatie. "Dat is deel van een juridisch erkend proces dat decennia teruggaat."

Het Amerikaanse Hooggerechtshof oordeelde in de jaren zeventig echter dat de president geen aanspraak kan maken op het vermogen om een dagvaarding door het Congres terzijde te schuiven op basis van "slechts een algemene bewering dat het publiek baat heeft bij de vertrouwelijkheid van niet-militaire en niet-diplomatieke zaken".
 
Trump wil zich graag onder ede laten verhoren door Mueller
De Amerikaanse president Donald Trump wil in het kader van het Ruslandonderzoek zich door speciaal aanklager Robert Mueller laten verhoren.

Tegenover journalisten in het Witte Huis zei de Amerikaanse president bereid te zijn onder ede verklaringen af te leggen. "Ik kijk ernaar uit, eerlijk gezegd", stelde hij. "Er is geen complot, geen samenzwering. Dat is het hele verhaal."

Mueller onderzoekt de mogelijke Russische inmenging bij de presidentsverkiezingen van 2016. Vrijwel alle Amerikaanse geheime diensten hebben bevestigd dat de Russen invloed hebben uitgeoefend op de verkiezingen, onder meer door hackers in te zetten.

Trump echter heeft gezegd de Russische president Vladimir Poetin te geloven, die stelt dat er niets is gebeurd.

Advocaten
Wanneer Trump aan de beurt is, moet nog worden bepaald. Volgens de president is dat een zaak van zijn advocaten, die naar verluidt onlangs contact hebben gehad met het onderzoeksteam van de speciaal aanklager. De miljardair laat zelf weten dat er wat hem betreft vaart achter wordt gezet.

De president herhaalde dat hij en zijn campagneteam zich niet met de Russen hebben ingelaten. Ook weersprak hij nogmaals dat hij het Ruslandonderzoek heeft geprobeerd te belemmeren. Trump zou toenmalig FBI-baas James Comey gevraagd hebben het onderzoek naar zijn veiligheidsadviseur te staken.

Michael Flynn
Voormalige adviseur voor nationale veiligheid Michael Flynn was in beeld gekomen vanwege zijn contacten met de Russen. Comey verklaarde voor een Senaatscommissie dat Trump had geprobeerd hem over te halen het onderzoek naar Flynn te laten vallen.

Vorig jaar mei werd Comey ontslagen en Mueller aangesteld om het Ruslandonderzoek verder te leiden.

Ministersploeg
Speciaal aanklager Mueller voelde onlangs al minister van Justitie Jeff Sessions aan de tand.

Dat was de eerste keer dat iemand uit de ministersploeg van Trump in het kader van dit onderzoek werd ondervraagd. Ook Steve Bannon, de oud-adviseur van Trump, heeft onlangs getuigd maar stelde dat hij van het Witte Huis over bepaalde zaken niet mocht praten.
 
'AIVD infiltreerde Russische hackersgroep tijdens verkiezingstijd VS'
Hackers van de inlichtingendienst AIVD wisten in de zomer van 2014 het computernetwerk van de Russische hackersgroep Cozy Bear te infiltreren. Daardoor wist de dienst cruciale informatie in te winnen over de Russische inmenging in de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2016.

Dat melden de Volkskrant en Nieuwsuur donderdag op basis van anonieme bronnen en eigen onderzoek. Cozy Bear, ook wel APT29 genoemd, is een Russische hackersgroep die sinds 2010 wereldwijd overheden, energiebedrijven en telecombedrijven aanvalt.

De AIVD kon door de toegang tot het computernetwerk zien hoe de Russen binnendrongen bij onder meer het Witte Huis, het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse zaken en het DNC, het dagelijkse bestuur van de Democratische Partij.

Volgens zes Amerikaanse en Nederlandse bronnen met directe kennis van de materie verschaft de Nederlandse toegang cruciaal bewijs voor de Russische betrokkenheid bij de hack van de Democratische Partij.

Voor de FBI was het een aanleiding om een onderzoek te starten naar de invloed van die Russische inmenging op de presidentsverkiezingen. Dat onderzoek wordt nu geleid door speciaal aanklager Robert Mueller. Welke informatie de hackers van de AIVD over de Russen in handen hebben gekregen, is onbekend.

Foto's
Wel is duidelijk dat de AIVD informatie wist te bemachtigen over de identiteit van de leden van Cozy Bear. Zo blijkt de samenstelling van de groep te variëren, maar zijn er meestal tien personen actief.

Ook werden er foto's gemaakt van iedere bezoeker van de ruimte waar de hackers van Cozy Bear zich bevonden, via een beveiligingscamera naast de toegangsdeur. De foto's werden in Zoetermeer geanalyseerd en vergeleken met bekende Russische spionnen.
 
Eerst Comey en nu weer Mueller die weg moet. :rolleyes:

'Republikeinen willen FBI in diskrediet brengen met omstreden memo'

Republikeinen van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden willen een omstreden memo met daarin geheime informatie over de FBI publiceren. Volgens critici proberen zij de recherchedienst hiermee in diskrediet te brengen.

De memo zou impliceren dat de FBI en het ministerie van Justitie vooringenomen zijn tegen president Donald Trump. Volgens een bron binnen de Trump-regering wordt het document mogelijk donderdag openbaar gemaakt.

Vier bronnen die bekend zijn met de inhoud van de memo, verklaren dat de FBI en het ministerie van Justitie worden beschuldigd van het misleiden van een rechter. Ze zouden een omstreden rapport hebben opgevoerd bij hun verzoek om een lid van Trumps campagneteam te blijven afluisteren.

Het rapport was samengesteld door een Britse ex-spion, die werd ingehuurd door een onderzoeksbureau dat deels door Democraten wordt gefinancieerd. De bronnen menen dat er geen sprake is van misleiding. Zij verklaren dat alleen door andere diensten bevestigde informatie gebruikt is bij het afluisterverzoek.

Zorgen
De FBI uitte woensdag "ernstige zorgen" over de juistheid van de vier pagina tellende memo, die een rol is gaan spelen in de discussie over de Russische inmening bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2016.

Volgens Democratische leden van het Huis van Afgevaardigden dient de memo als een aanval op speciaal aanklager Robert Mueller, die het Ruslandonderzoek van het ministerie van Justitie leidt, en de man die hem daarvoor heeft aangenomen. Democraat Adam Schiff claimt dat de publicatie de weg vrij moet maken voor hun ontslag.

Meerdere Senatoren spraken zondag nog hun zorgen uit over de berichtgeving dat Trump pogingen heeft ondernomen Mueller te ontslaan. Zij vinden dat het Congres zich moet buigen over ontslagbescherming.

Steun
President Trump heeft nog geen officiële uitspraken gedaan over de controversiële memo, ook is niet bekend of hij het document heeft ingezien. Wel zei hij dinsdag na zijn eerste State of the Union dat de publicatie "100 procent" doorgaat.

Een exemplaar van de memo werd woensdag ter goedkeuring verstuurd naar het Witte Huis. Een woordvoerder van het Witte Huis meldt dat nog wordt onderzocht of er aanpassingen moeten worden gemaakt in het belang van de nationale veiligheid.

Democraat Schiff claimt dat dit niet de memo is die maandag door een overwegend Republikeinse commissie is goedgekeurd voor publicatie. Een woordvoerder van de Republikeinse opsteller van de memo, Devin Nunes, spreekt van kleine aanpassingen, twee daarvan zouden zijn aangevraagd door de FBI en Democratische commissieleden.
 
Nevermind
 
Laatst bewerkt:
Dat het tuig was was al bekend maar een kat in het nauw...

Trump geeft toestemming voor publicatie omstreden memo over FBI
De Amerikaanse president Donald Trump is akkoord gegaan met de publicatie van een omstreden memo met daarin geheime informatie over de FBI. Het document is zonder aanpassingen openbaar gemaakt.

Het besluit van Trump komt niet als een verrassing. Dinsdag zei hij dat de publicatie "100 procent" doorgaat. De president noemt de inhoud van de memovrijdag een "schande". Ook zegt hij dat "veel mensen zich ervoor moeten schamen".

Een overwegend Republikeinse commissie van het Huis van Afgevaardigden stemde maandag voor publicatie van het document, maar deze moest nog ter goedkeuring langs het Witte Huis. Critici beweren dat de Republikeinen met de informatie de FBI in diskrediet willen brengen en hun president willen beschermen.

Misleiding
In de memo worden de FBI en het ministerie van Justitie beschuldigd van het misleiden van een rechter, zoals eerder bekend was gemaakt door Amerikaanse media. Ze zouden op deze manier toestemming hebben gekregen om een lid van Trumps campagneteam te bespioneren in het Ruslandonderzoek.

De FBI en het ministerie hebben gebruik gemaakt van een rapport dat was samengesteld door een Britse ex-spion, staat in de memo. De Brit zou zijn betaald met geld dat afkomstig was van de Democratische partij. Deze informatie, "essentieel" in het rechterlijke verzoek, zou niet met de rechter zijn gedeeld.

Democratische leden van het Huis van Afgevaardigden stellen dat de Republikeinen selectief gebruikmaken van geheime informatie. Ook zou de memo onwaarheden bevatten. Zij spreken van valse beschuldigingen aan het adres van de FBI en het ministerie van Justitie.

Geen bewijzen
De memo is drieënhalf A4-tjes lang en bevat geen directe bewijzen dat de FBI bevooroordeeld is tegen Republikeinen zoals veel Republikeinen wel stelden. Er is geen bewijs in terug te vinden van machtsmisbruik of misbruik van de toezichtbevoegdheden van de FBI.

De belangrijkste stelling in de memo is dat de FBI haar mogelijkheden om af te luisteren heeft gebruikt in de verkiezingscampagne van 2016. Het enige wat die stelling probeert te onderbouwen is een verzoek van de FBI om voormalig buitenlandadviseur van Trump, Carter Page, te laten volgen. Zeker een maand voor die aanvraag had Page echter het campagneteam van Trump al verlaten.

Ruslandonderzoek
Binnen de Republikeinse partij is er kritiek op de publicatie van de memo. De Republikeinse senator John McCain zegt in een verklaring dat Trumps besluit alleen in het voordeel werkt van de Russische president Vladimir Poetin. "Als we onze eigen wetten blijven ondermijnen, doen we het werk van Poetin voor hem", aldus McCain.

De politicus verwijst met zijn uitspraak naar het Ruslandonderzoek. De vier pagina tellende memo is de afgelopen dagen een rol gaan spelen in de discussie over de Russische inmenging bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2016, waar het onderzoek om draait.

Volgens de Democraten dient de memo als een aanval op speciaal aanklager Robert Mueller, die het Ruslandonderzoek van het ministerie van Justitie leidt, en zijn directe leidinggevende Rod Rosenstein. Zij vrezen dat de memo de weg vrij moet maken voor hun ontslag. In een reactie laat het Witte Huis weten dat hier geen gesprekken over zijn geweest.

Democraten in het Huis van Afgevaardigden en de Senaat waarschuwen Trump per brief voor de gevolgen, als hij besluit om Mueller en/of Rosenstein te ontslaan. "Het kan resulteren in een constitutionele crisis."

FBI
Medewerkers van de FBI, die eerder "ernstige zorgen" uitten over de juistheid van de informatie, betreuren de publicatie van de controversiële memo.

"Het Amerikaanse volk moet weten dat ze nog steeds goed wordt bediend door 's werelds meest vooraanstaande recherchedienst", verklaart de FBI Agents Association, die de belangen van veertienduizend (voormalig) FBI-medewerkers behartigt.
 
Als je niets verkeerd hebt gedaan dan heb je niets te vrezen! Waarom dan een tegenaanval inzetten?

Het Amerikaanse Ruslandonderzoek: Donald Trump in de tegenaanval
President Donald Trump en de Republikeinen proberen uit alle macht het onderzoek naar mogelijke Russische inmenging in de Amerikaanse politiek in diskrediet te brengen. Hoofdaanklager Robert Mueller werkt gestaag door, in relatieve stilte. Wat is de stand van zaken in het Ruslandonderzoek?

De advocaten van Trump onderhandelen over zijn verhoor door Mueller, al dan niet onder ede. Dat zou alleen onder strikte voorwaarden kunnen plaatsvinden. Afgelopen week lieten de advocaten weten dat Mueller nog niet aan die voorwaarden voldoet. Een omtrekkende beweging, menen experts.

"Het zou een sensatie zijn als Trump niet in zou gaan op dat verzoek. Hij heeft inmiddels een paar keer met veel bravoure gezegd dat hij dat gaat doen", zegt Doeko Bosscher, hoogleraar American Studies aan de Rijksuniversiteit Groningen. "En alleen al het feit dat Mueller het vraagt - dat is nooit vrijblijvend. Als Trump weigert, heeft Mueller de middelen om hem te dwingen door hem te dagvaarden. Dan valt er niks te weigeren."

Tegelijkertijd hebben de Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden een nieuw offensief ingezet om geloofwaardigheid van de FBI en het ministerie van Justitie te ondermijnen. Dat heeft niets te maken met het Ruslandonderzoek, zei de Republikeinse Huisvoorzitter Paul Ryan afgelopen dinsdag, maar die verklaring wordt niet breed geloofd.

Grondwettelijke crisis
President Trump heeft vanaf het begin van zijn regeringstermijn niet veel gedaan om het beeld weg te nemen dat hij iets te verbergen heeft.

Hij ontsloeg waarnemend minister van Justitie Sally Yates, nadat zij waarschuwde dat de destijds kersverse nationale veiligheidsadviseur Michael Flynn zich had ingelaten met de Russen. FBI-directeur James Comey werd ook de laan uitgestuurd, toen hij weigerde trouw te zweren aan Trump en het onderzoek naar Flynn te staken.

The New York Times schreef eind vorige maand dat de president afgelopen zomer ook Mueller wilde ontslaan, maar dat plan liet varen toen Witte Huis-jurist Donald McGahn uitlegde dat het zou leiden tot een ongeëvenaarde grondwettelijke crisis en dreigde op te stappen.

Er zijn goede redenen aan te wijzen voor de recente opleving in de onrust over het Ruslandonderzoek in het Witte Huis: Mueller is in de afgelopen maanden steeds dichterbij de kring rond de president gekomen.

Trumps voormalige campagneleider Paul Manafort en oud-adviseur Rick Gates zijn in staat van beschuldiging gesteld voor tientallen aantijgingen van financiële misdrijven, Witte Huis-medewerkers zijn verhoord en oud-buitenlandadviseur George Papadopoulos en de vorig jaar ontslagen nationale veiligheidsadviseur Michael Flynn hebben bekend te hebben gelogen tegen de FBI. Ze hebben hun medewerking toegezegd aan Mueller en zijn team.

Follow the money
Opvallend is dat verschillende leden van het team van advocaten dat Mueller heeft samengesteld zijn gespecialiseerd in het onderzoeken van financiële misdaden, zoals fraude en witwassen.

"Het Ruslandonderzoek draait om verkiezingsfraude, niet om financiële misdrijven, dus het is opmerkelijk dat hij die experts in zijn team heeft aangetrokken", zegt Amerika-kenner Victor Vlam. Het idee daarachter is waarschijnlijk dat Mueller de ingewikkelde geldstromen tussen Trump en Rusland in kaart wil brengen.

In 2008 zei Trumps zoon Donald Jr. op een vastgoedconferentie dat een "buitenproportioneel" deel van het geld dat omgaat in het familiebedrijf afkomstig is van Russische oligarchen.

Dat doorlichten van Russisch geld is een angstig vooruitzicht voor Trump. Als Mueller en zijn team in de loop van het onderzoek naar politieke beïnvloeding andere strafbare feiten ontdekken, hebben ze het mandaat om die ook strafrechtelijk op te volgen. Vlam: "Als een parkeerwacht een auto controleert op het parkeerbonnetje en opeens een lijk tegenkomt, onderneemt hij natuurlijk ook actie."

Welke strafbare feiten het team van Mueller uiteindelijk ook hard kan maken - van samenzwering en belemmering van de rechtsgang door Trump de politicus tot de financiële handel en wandel van Trump de ondernemer - ze zullen niet tot een strafrechtelijke procedure leiden zolang hij president is.

Het ministerie van Justitie bepaalde in 1973, tijdens de regering-Nixon, dat een zittende president niet kan worden vervolgd voor een misdrijf. Dat zou "op ongrondwettige wijze de bekwaamheid van de uitvoerende tak om zijn door de grondwet toegewezen functies uit te oefenen ondermijnen". Dat besluit werd in 2000 herbevestigd in de nadagen van de regering-Clinton.

Rosenstein
Mocht het onderzoek wel belastende informatie over Trump opleveren, dan is de belangrijkste rol niet langer weggelegd voor Mueller, maar voor de plaatsvervangende minister van Justitie, Rod Rosenstein.

Victor Vlam: "Stel dat Mueller iets vindt, dan bepaalt Rosenstein of dat naar het Congres worden gestuurd of zelfs openbaar wordt gemaakt. Vooral dat laatste zou natuurlijk zeer schadelijk kunnen zijn voor Trump. Rosenstein speelt op die manier een grote rol in zijn presidentschap."

Wanneer het Congres op de hoogte wordt gesteld, zijn eventuele vervolgstappen een puur politieke aangelegenheid.

"Als het gewoon een kwestie is van iets te hoog aan de wind zeilen als zakenman, dan kan Trump een boete krijgen, maar is het vervolgens aan het Congres om te bepalen of het een 'high crime' of een licht vergrijp, is", zegt Bosscher. "Dat zou bepalen of er een mogelijkheid tot afzetting is, maar zo ver is het echt nog lang niet."

Hoewel Rosenstein door Trump werd benoemd, is de president naar verluidt niet tevreden over zijn functioneren. Nadat justitieminister Jeff Sessions zich terugtrok uit het Ruslandonderzoek, vanwege een aantal verzwegen ontmoetingen met de Russische ambassadeur, nam Rosenstein het stokje van hem over. Hij steunde Trumps ontslag van FBI-directeur James Comey, maar was ook de man die oud-FBI-baas Mueller aanstelde als speciaal aanklager.

Ontslag
Rosenstein is als Muellers directe leidinggevende de enige die hem zou kunnen ontslaan. Dat kan volgens de regels alleen als hij "wangedrag" vaststelt. Rosenstein heeft al gezegd dat daar in zijn ogen geen sprake van is.

Als de plaatsvervangende minister kan worden vervangen door iemand die wel iets heeft aan te merken op het optreden van de speciale aanklager, zou dat een manier kunnen zijn om Mueller te laten ontslaan en het Ruslandonderzoek te beëindigen.

Victor Vlam acht het niet waarschijnlijk dat het zo ver komt. "Ik heb het idee dat ontslag van Mueller een soort rode lijn is in de Amerikaanse politiek en ik denk niet dat er een wezenlijk verschil is tussen de mogelijke routes die daarheen zouden leiden."

In het meest extreme geval zou het als 'belemmering van de rechtsgang' aanleiding kunnen vormen tot de afzetting van Trump, maar het Congres heeft ook andere pressiemiddelen.

"Ze zouden bijvoorbeeld zelf een speciale aanklager kunnen aanstellen, die alleen aan hen rapporteert. Ook zouden ze geen wetsvoorstellen van Trump meer kunnen aannemen of de hand op de knip kunnen houden", zegt Vlam. "Zolang de Republikeinen het Congres in handen hebben, is het natuurlijk wel zeer de vraag of ze die dingen zouden doen."

"Er is nu een Republikeinse meerderheid die extreem bereid is Trump te beschermen", beaamt Sara Polak, docent American Studies aan de Universiteit Leiden. "Er hangt natuurlijk veel vanaf hoe groot de onthullingen uit het Ruslandonderzoek zijn, maar zeker ook of dat een soort omslag bij de Republikeinen in het Congres kan bewerkstelligen. Als na de verkiezingen van later dit jaar de verhoudingen heel sterk veranderen, zou dat de stemming in Trumps nadeel beïnvloeden."

#ReleaseTheMemo
Rosenstein is een nadrukkelijk doelwit in de inspanningen van de Republikeinse leden van de inlichtingencommissie van het Huis van Afgevaardigden om het Ruslandonderzoek in diskrediet te brengen. Hij zou vlak na zijn aantreden, in de lente van 2017, op basis van dubieuze inlichtingen een verzoek hebben ingediend om de surveillance van Trumps oud-buitenlandadviseur Carter Page te verlengen (Page werd ervan verdacht te spioneren voor Rusland).

Die aantijging is de meest recente insteek van het Republikeinse offensief tegen de FBI en het ministerie van Justitie.

In opdracht van de Republikeinse voorzitter van de inlichtingencommissie, Devin Nunes, is een memo van zo'n vier pagina's opgesteld. Die memo is vrijdag met toestemming van Trump vrijgegeven. Die bevat geheime informatie waaruit blijkt dat de politiedienst en het ministerie nalieten aan de rechter te melden dat hun verdenkingen tegen Carter gedeeltelijk waren gebaseerd op omstreden onderzoek door de Britse inlichtingenanalist Christopher Steele. Dat werd gefinancierd door de Democraten en het campagneteam van Hillary Clinton.

"Het grootste schandaal sinds Watergate!" roepen verschillende Republikeinse Congresleden. Op sociale media riepen Trump-aanhangers met #ReleaseTheMemo op tot publicatie.

"Ik vind het een hele ongebruikelijke gang van zaken, dat zoiets midden in een lopend onderzoek wordt uitgebracht", zegt Polak. "Vervolgens zegt de FBI, van wie die geheimen afkomstig zijn: 'Dat willen we niet!' - en dan gebeurt het toch. Het is een specifiek Republikeinse memo."

"Ze hebben absoluut niks in handen", meent Vlam. "Het is een afleidingsmanoeuvre om de legitimiteit van het Ruslandonderzoek te ondergraven. Om te zorgen dat, zelfs als daar iets uitkomt, de kiezers zeggen: 'Dit was politiek gemotiveerd.

Trump zelf zet daar ook sterk op in. "De topbesturen en -onderzoekers van de FBI en het ministerie van Justitie hebben het heilige onderzoeksproces gepolitiseerd ten faveure van de Democraten en tegen de Republikeinen", schreef hij vrijdag op Twitter. "Dat was slechts een korte tijd geleden ondenkbaar geweest."

Krenten uit de pap
De Democraten voeren aan dat de Republikeinen bij het opstellen van de memo de krenten uit de pap hebben gevist en zo een misleidend beeld schetsen.

"Er wordt van alle kanten gezegd, ook door Democraten in de inlichtingencommissie, die het kunnen weten, dat Nunes na de stemming nog veranderingen heeft aangebracht", zegt Doeko Bosscher. Hij vindt dat zeer opmerkelijk. "Die commissie opereert al op basis van een strikte partijverdeling, volledig Republikeins aan de ene kant, volledig Democratisch aan de andere, zonder enige vorm van samenwerking."

Victor Vlam sluit zich daarbij aan. "De mate waarin de polarisatie in de commissie dit jaar is toegenomen is enorm. Er wordt zeer gevoelige informatie behandeld. Daar wordt normaal gesproken op uitermate zorgvuldige wijze mee omgegaan en er wordt veel samengewerkt tussen de partijen. Dat is nu compleet stukgelopen."

Het ministerie van Justitie en de FBI zijn ook zwaar tegen publicatie: het zou "extreem roekeloos" zijn zonder uitgebreide evaluatie van het gevoelige materiaal, en het ministerie zegt zich niet bewust te zijn van onjuisthedenrond het afluisteren van Carter.

Hofintrige
Twijfels over de uiteindelijke impact van de memo daargelaten, lijkt de discussie rond het vrijgeven ervan gunstig uit te pakken voor Trump, zegt Sara Polak. Hij wekt de suggestie dat beide kanten even bevooroordeeld zijn.

"Dat is natuurlijk niet zo: Trump heeft bijvoorbeeld gewoon op nationale televisie toegegeven dat hij Comey heeft ontslagen omdat hij last had van het Ruslandonderzoek. Hij mag dat blijkbaar zomaar doen, maar als dan in een memo naar buiten komt dat de Democraten iets hebben gedaan, dan zou dat alles weer gelijk trekken."

Polak vindt dat typerend voor het optreden van Trump in het algemeen. "Het is een soort hofintrige, met de technieken die hij altijd al gebruikte. Dat lukte tot nu toe niet zo goed met het Ruslandonderzoek, maar hij lijkt de beeldvorming nu eindelijk te kunnen omvormen naar: 'Er wordt hier aan alle kanten gekonkeld en, zie je wel, het is een heksenjacht.'"

Door de ophef rond de memo verdwijnen andere zaken naar de achtergrond. Zoals de waarschuwing van de door Trump aangestelde CIA-directeur Mike Pompeo, die afgelopen maandag in een interview met de BBC zei te verwachten dat de Russen zullen proberen om ook de verkiezingen voor het Huis van Afgevaardigden, eind dit jaar, te beïnvloeden. En het feit dat Trump heeft besloten geen nieuwe sancties in te stellen tegen hooggeplaatste Russen - het publiceren van een lijst met hun namen zou straf genoeg zijn.

"Overigens is dit natuurlijk maar één interpretatie van wat er eigenlijk voor belangrijks gaande is, waar we niet op letten omdat we heel druk zijn met een memo van vier pagina's", zegt Polak. "Er zijn vele andere invullingen mogelijk."

Ze concludeert dat de mediastorm een inmiddels zeer herkenbaar patroon volgt. "Trump doet iets, waarvan iedereen het eens is dat het ontoelaatbaar is, iedereen roept 'Schande!', kijkt even heel moeilijk en gaat daarna gewoon door."
 
Congres besluit maandag over publicatie 'tegenmemo' Democraten
De veiligheidscommissie van het Huis van Afgevaardigden besluit maandag of een 'tegenmemo' van de Democraten wordt geopenbaard. Vrijdag werd een memo van de Republikein Devin Nunes gepubliceerd, waarin hij onder andere de FBI beschuldigd van het misleiden van een rechter.

De Democraten willen nu een tien pagina tellend document publiceren waarin ze de memo van Nunes onderuit halen. Eerder hadden verschillende Democraten al gezegd dat het document van de Republikeinen het Ruslandonderzoek van Robert Mueller belemmert.

Ze vinden die memo onjuist en onvolledig is. Democraten zien het als een poging van de Republikeinen om hun president te beschermen. Ze stellen dat de Republikeinen selectief gebruikmaken van geheime informatie om speciaal onderzoeker Robert Mueller in diskrediet te brengen.

Maandag stemt de commissie van het Congres over buitenlandse inlichtingen over het publiceren van de memo. Als hij daar is goedgekeurd, dan heeft president Donald Trump vijf dagen om bezwaar aan te tekenen tegen de publicatie.
 
Senatoren VS willen ontslagbescherming voor aanklager Ruslandonderzoek
Het Amerikaans Congres moet zich volgens senatoren serieus buigen over wetgeving ter bescherming van speciaal aanklager Robert Mueller en diens onderzoek naar mogelijke Russische betrokkenheid bij de verkiezingscampagne van Donald Trump.

De Republikeinse senatoren Susan Collins en Lindsey Graham spraken afzonderlijk van elkaar hun bezorgdheid uit over de berichtgeving dat president Trump pogingen heeft ondernomen Mueller te ontslaan.

"Ik heb een wetsontwerp klaarliggen om de heer Mueller te beschermen en leg dat morgen met alle plezier ter goedkeuring voor", zei Graham zondag tegen ABC. Collins sprak zich bij CNN in vergelijkbare bewoordingen uit. "Het kan gezien de laatste verhalen absoluut geen kwaad die extra waarborg in te bouwen."

Eerder deze week meldde The New York Times dat Trump in juni Mueller wilde ontslaan. Zijn vaste jurist weigerde echter de opdracht uit te voeren. Trump ontkent het bericht.

De roep om ontslag zou aan het licht zijn gekomen tijdens het onderzoek dat Mueller de afgelopen maanden deed. Een van de vragen die Mueller probeert te beantwoorden is of de president het onderzoek heeft belemmerd.

Twijfel
Trump zegt ernaar uit te kijken om onder ede te worden verhoord door Mueller, die de mogelijke Russische inmenging bij de presidentsverkiezingen in 2016 onderzoekt. Vrijwel alle Amerikaanse geheime diensten hebben bevestigd dat de Russen invloed hebben uitgeoefend op de verkiezingen, onder meer door hackers in te zetten.

Trump echter heeft gezegd de Russische president Vladimir Poetin te geloven, die stelt dat er niets is gebeurd.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.
Back
Naar boven