Fitness Seller

Republiek Turkije

Bezoekers in dit topic

Erdogan: "Na referendum herziet Turkije alle banden met Europese Unie"
Ongeacht de uitkomst van het grondwettelijk referendum volgende maand, waarbij de presidentiële macht van Recep Tayyip Erdogan aanzienlijk kan worden uitgebreid, zal Turkije haar relatie met de Europese Unie herzien. Dat heeft Erdogan gisteren gezegd tijdens een interview met CNN. "Alles, van a tot z, moet opnieuw onderhandeld worden", verklaarde Erdogan. Ook de vluchtelingendeal die de EU in 2015 met Turkije sloot, staat wat Erdogan betreft op de helling.

In ruil voor zes miljard euro steun werd in maart 2015 overeengekomen dat Turkije elke vluchteling die via Turkije wil doorreizen naar de EU zou terugnemen, in ruil voor het uitwisselen met de EU van een Syrische vluchteling uit een Turks kamp. Ter compensatie zouden Turken ook visumvrij door de EU kunnen reizen en zou het decennia oude toetredingsproces van Turkije tot de EU versneld worden.

Sinds dat akkoord zijn de aantallen vluchtelingen die de oversteek van Turkije naar de Griekse eilanden wagen afgenomen, maar de deal wordt door mensenrechtengroeperingen fel bekritiseerd omdat hij de vluchtelingen gevangen zou houden in mensonwaardige omstandigheden.

Aan haar zuidgrens vangt Turkije ruim twee miljoen vluchtelingen, voornamelijk uit Syrië, op. Volgens Save the Children worden minderjarigen als onbetaalde arbeidskrachten ingezet en zijn de leefomstandigheden in de kampen zo slecht dat minderjarigen er zelfmoord plegen en zichzelf verwonden.

De uitspraken van Erdogan volgen op de gespannen relaties tussen Turkije en EU-landen als Nederland en Duitsland die geplande campagnes voor het referendum in Turkije op hun grondgebied verboden. Zowel Nederland als Duitsland verklaarde dat die bijeenkomsten van Turken met dubbele nationaliteit om veiligheidsoverwegingen werden verboden, maar Erdogan beschuldigde Nederland en Duitsland van het belemmeren van de vrije meningsuiting en het hanteren van 'nazipraktijken'.

"Het stoort jullie als we zeggen dat het fascistisch is, dat het nazisme is. Maar wat jullie doen, past in die definitie", herhaalde Erdogan gisteren

Erdogan zei voorts dat hij in mei graag aan tafel wil gaan zitten met Amerikaans president Donald Trump. De focus van die gesprekken moet volgens Erdogan liggen op de steun die de VS, een NAVO-bondgenoot, aan Koerdische milities in Syrië verleent. Die milities zijn volgens Ankara terroristische groeperingen.

De geplande grondwetsherziening waar het referendum om draait, zou Erdogan in staat stellen opnieuw voorzitter te worden van zijn regerende AKP-partij en zou hem nog eens twaalf jaar in het zadel kunnen houden.

Na - Na - Na - Na - Hé - Hé - Hé - Hé - Goodbye :wave:
 
Martin Schulz zit nu in een acute depressie.
 
Turkish cities often turn on their loudspeakers to send out the Muslim call to prayer, but one town was treated to a quite scandalous broadcast when the sounds of a porn flick were transmitted to residents. The mayor denounced the stunt as “unmoral.” The broadcast took place in Kuzeykent, one of the most populated neighborhoods in the Black Sea province of Kastamonu, earlier this week.
“The unmoral provocation that had been conducted by intercepting the announcement system of our municipality and heard in certain spots in our Kuzeykent neighborhood has no relation with our institution. The necessary legal processes will be launched as soon as possible for those who are responsible for this unmoral act and we apologize to our precious fellow townsmen for this situation,” Mayor Tahsin Babaş wrote.
 
Erdogan bevriest spaargeld Turkse Nederlanders
Turkse Nederlanders die een rekening hebben bij Bank Asya kunnen niet meer bij hun geld. De bank is opgericht door de Gülenbeweging, die volgens de Turkse president Erdogan juli vorig jaar achter de couppoging zat.

De Turkse regering verdenkt mensen met een rekening bij de bank van lidmaatschap van een terroristische organisatie. Bank Asya zelf is inmiddels overgenomen door een Turks staatsfonds en die heeft alle tegoeden bevroren, in totaal zo'n 1,6 miljard euro. Bank Asya was populair bij moslims omdat de bank geen rente uitkeert omdat dat tegen islamitische regels is.
 
Ex: Ik heb 1500 euro geleend aan mijn nieuwe vriend.
Hoe heet je nieuwe vriend?
Ex: Hasan
Ben jij gek geworden?
Ex: Wat?
Ik denk niet dat jij jouw geld nog terug ziet.
Ex: Ik krijg het volgende week terug.

*week later*

Ex: Heb het geld nog steeds niet terug, en hij vroeg me om meer.

:orly:
 
Belgische Turken stemmen zowat meest uitgesproken 'ja' op referendum van hele wereld
Op Libanon na werd nergens ter wereld zo uitgesproken 'ja' gestemd tijdens het Turkse referendum als in België. Dat blijkt uit cijfers van het Turkse persagentschap Anadolu, op een moment dat 99,45 procent van de stemmen is geteld. Terwijl het ja-kamp in Turkije zelf afklopte op 51,2 procent, liep dat in België op tot 77,1 procent. Enkel in Libanon was dat met 93,9 procent (1.127 stemmen) nog meer.

Vanuit België waren omstreeks 22 uur al zowat 44.500 stemmen geteld. Ruim driekwart sprak zich uit voor de grondwetswijzigingen die de Turkse president Recep Tayyip Erdogan wil doorvoeren.

Ook in sommige andere West-Europese landen boekte het ja-kamp een duidelijke overwinning. Na Oostenrijk (73,2%) en Nederland (70,3%) volgen Frankrijk (65,2%), Duitsland (63%) en Denemarken (60,6%).

Elders op het Oude Continent wonnen de neen-stemmers het pleit. Uitschieters zijn onder meer Spanje (86,7%) en het Verenigd Koninkrijk (79,1%). In de Verenigde Staten en Canada bleek de tegenstand zoals verwacht eveneens groot. Op ruim 28.000 reeds getelde VS-stemmen waren er meer dan 23.500 negatief (82,9%), in Canada waren zowat driekwart van de ruim 11.500 reeds getelde stemmen 'neen'. Gelijkaardige cijfers vielen te noteren in Rusland (2.400 stemmen) en China (900 stemmen).

In Saoedi-Arabië stemde 53,7 procent van de 6.400 reeds getelde referendumkiezers tegen, in Irak 65,4 procent. In landen als Egypte (59% pro) en Soedan (65% pro) waren er dan weer meer ja-stemmen.

Met nog 0,55 procent van het totale aantal stemmen te tellen, kunnen de aantallen en verhoudingen uiteraard nog licht verschuiven

Hé Adenauer, bedankt éh. Pannenkoek!
 
Alle ingrediënten voor een burgeroorlog zijn aanwezig in Turkije. Ben benieuwd
 
"Dit is het begin van het einde van tijdperk Erdogan"
De Turken hebben gisteren beslist dat hun land de omslag zal maken naar het presidentiële systeem. Can Dündar, de voormalige hoofdredacteur van de regeringskritische krant 'Cumhuriyet', had het liever anders gezien maar toch stemt de uitslag hem optimistisch. Hij durft hoopvol naar de toekomst te kijken want "het is een pyrrusoverwinning voor Erdogan."

Toen 'Cumhuriyet' in november 2015 een artikel had gepubliceerd over Turkse wapenleveringen aan Syrische rebellen, was het hek van de dam voor Dündar. Erdogan liet weten dat hij de publicatie beschouwde als een poging om de Turkse positie te ondermijnen en dat hij zulke journalistiek niet zou vergeven. En zo geschiedde. Dündar werd samen met een andere journalist beschuldigd van spionage, poging tot omverwerping van de regering en ondersteuning van een terroristische organisatie.

Dündar wist in juli 2016 te ontkomen en naar Duitsland te reizen. In Berlijn richtte hij het regeringskritische nieuwsportaal Özgürüz op. Daar laat hij nu zijn licht schijnen over de uitslag van de volksraadpleging in Turkije.

"Erdogan is helemaal niet sterker uit dit referendum gekomen. Integendeel, het is een echte pyrrusoverwinning", meent de voormalige hoofdredacteur van 'Cumhuriyet'. "De winst is onbeduidend wetende dat zo vele tegenstanders monddood zijn gemaakt en dat er onheus veel druk op het 'nee'-kamp is uitgeoefend. Voor mij is dit het begin van het einde van het Erdogan-tijdperk."

De Turkse president kan nu nochtans almachtig worden. "Ja, hij krijgt meer macht. Maar we weten ook dat zowat de helft van de bevolking tegen hem is", legt Dündar uit. "Maak eens deze bedenking: sinds Erdogan in 1994 burgemeester van Istanboel werd, heeft hij in deze stad nog geen enkele verkiezing verloren. Tot nu. Istanboel heeft 'nee' gestemd. En dat gebeurde ook in Ankara dat voorheen nochtans een bolwerk van de AKP was. Het resultaat in de metropolen is van het allergrootste belang."

Daarom durft de journalist ook hoopvol naar de toekomst te kijken. "De oppositie heeft met haar campagne getoond dat ze onder zeer moeilijke omstandigheden vele stemmen kan afsnoepen van Erdogan. Wanneer de oppositie zo verder doet, kan ze ook de presidentsverkiezingen in 2019 winnen."

Voor Dündar is het dan ook zo klaar als een klontje dat de Turkse president aanhangers heeft verloren. "Vele mensen hebben genoeg van zijn betutteling, kunnen niet meer aanzien hoe hij steeds het Westen beschimpt en hoe de economische motor sputtert", verduidelijkt hij. "Ook zijn samenwerking met de nationalistische oppositiepartij MHP heeft niet geloond. Eveneens onder de Koerden, waar hij al niet zo veel aanhangers had, is zijn populariteit naar een dieptepunt gezakt."

De oppositie heeft ondertussen een hertelling gevraagd terwijl men zich in regeringskringen de overduidelijke winnaar waant. Dreigt er nu chaos?

"Nee", denkt Dündar. "Het is volledig terecht dat de oppositie om een hertelling vraagt. Maar dat zal weinig veranderen. De justitie voert immers uit wat de regering vraagt. Het is echter veel belangrijker dat de tegenstanders van Erdogan aan één zeel blijven trekken. En dat de oppositie gebruikmaakt van de unieke kans die zich nu zichtbaar aandient."

Erdogan beloofde zijn volk stabiliteit bij een 'ja'-stem maar die belofte zal de Turkse president volgens Dündar niet kunnen waarmaken. "Hoe kan er stabiliteit komen in een land dat zo hopeloos verdeeld is?", vraagt de journalist zich af. "Europese bedrijven denken vaak dat een stabiel Turkije belangrijker is dan een democratisch Turkije. Maar dat is in geen geval waar. Je hebt het ene niet zonder het andere. Democratie en stabiliteit gaan hand in hand."

Het feit dat Erdogan zegt dat hij een referendum over de doodstraf wenst te organiseren, is pure blufpoker volgens Dündar. "Indien hij de doodstraf opnieuw wilde invoeren, dan had hij dat al lang gedaan", meent de Turkijekenner.

"Door dit zondagavond zogezegd weer op de agenda te plaatsen, wilde hij enkel zijn aanhangers plezieren. Na het referendum weet de Turkse president hoe groot de tegenstand bij de bevolking werkelijk is. Ik denk niet dat hij daarover een referendum zal durven uitschrijven. De EU moet niet altijd ernstig nemen wat hij zegt."

De voormalige hoofdredacteur van 'Cumhuriyet' vindt wel dat de Europese Unie de uitslag van het referendum moet respecteren, maar tevens in het achterhoofd moet houden hoe verdeeld het land is.

"Turkije is niet alleen maar Erdogan. Europeanen moeten met de Turkse oppositie blijven praten. De EU mag ons land in geen geval isoleren. Dat zou het slechtste scenario zijn", besluit Dündar. "Nu hebben we meer dan ooit nood aan verbinding met onze Europese vrienden."
 
Laatst bewerkt:
Ex: Ik heb 1500 euro geleend aan mijn nieuwe vriend.
Hoe heet je nieuwe vriend?
Ex: Hasan
Ben jij gek geworden?
Ex: Wat?
Ik denk niet dat jij jouw geld nog terug ziet.
Ex: Ik krijg het volgende week terug.

*week later*

Ex: Heb het geld nog steeds niet terug, en hij vroeg me om meer.

:orly:

Deze avond zitten praten met een wijf die spijt heeft van haar gemengd huwelijk.

1672nwk.jpg

Goed om te horen dat 70% van haar leerlingen van buitenlandse origine zijn. :hahaha:
 
Deze avond zitten praten met een wijf die spijt heeft van haar gemengd huwelijk.

1672nwk.jpg

Goed om te horen dat 70% van haar leerlingen van buitenlandse origine zijn. :hahaha:

spijt komt te laat :)
 
Héj Erdogan


:wave:
 
Back
Naar boven