AndroidHealthClinic

Sticky Tweede Kamer/ NL Politiek (1 bezoeker)

Bezoekers in dit topic

Alexander kan het goed uitleggen. Het kan net zo goed aan hem liggen dat de onderhandelingen zijn spaak gelopen.
 
PowNed | PVV boos om 'subsidiëren gescheiden gymles'

De Haagse fractie van de PVV is boos omdat op de Islamitische basisschool Yunus Emre gescheiden gymlessen worden gegeven met een flinke subsidie van de gemeente.
De schoolsportcoördinator zou 2,5 keer zoveel subsidie krijgen als was aangevraagd. 14.707 euro ontvangt de school, waar 5.882 euro was aangevraagd, weet de Telegraaf (Blendle).

De gemeente ontkent niet dat het geld wordt gebruikt voor gescheiden gymlessen op sommige locaties van de school. De PVV vindt dat onverteerbaar. "De belastingbetaler draait in dit geval op voor deze apartheidstoestanden. Het gaat om hele jonge kinderen die zo niet meekrijgen wat we normaal vinden in Nederland”, zegt PVV-Raadslid Elias van Hees.
 
kt0YYiQ.png


lol

Meer;
Jesse Klaver, wat maak je ons nou? - Opinie - Voor nieuws, achtergronden en columns
 
Formatieonderhandelingen bewijzen: Het politieke systeem is failliet | ThePostOnline

Sinds de verkiezingen op 15 maart 2017 is de Nederlandse politiek amechtig bezig een werkzame regering te vormen. Nu, bijna drie maanden verder, is de zoveelste formatiepoging onder leiding van ‘wanhoopsformateur’ Herman Tjeenk Willink (PvdA) op niets uitgelopen. Eerder gaf informateur Edith Schippers (VVD) er al de brui aan.

Mark Rutte speelt de vermoorde onschuld
VVD-leider Mark Rutte is ‘ontzettend teleurgesteld’ na het mislukken van de jongste gesprekken tussen zijn partij, CDA en D66 met GroenLinks op het onderwerp migratie. “Ik ben echt verbijsterd”, aldus Rutte dinsdag. Zou het? Je zit drie maanden met je neus bovenop de formatie en je bent dan verbijsterd als de zoveelste poging mislukt is? Kom nou Mark, speel nu niet de vermoorde onschuld. Je weet van de hoed en de rand, je was en bent onderdeel van het spel. Had je de achterban van GroenLinks dan onderschat? Bespaar ons je theatrale pose, dat is de verkeerde manier van damage control richting de kiezer.

Partijbelang gaat voor het landsbelang
Op 20 juli 2016 schreef ik in mijn column “Tijd voor een nieuw politiek stelsel in vijf punten” dat politieke partijen fossielen zijn uit vervlogen tijden en dat de representatieve democratie in de huidige vorm een farce is. Want laten we wel wezen, het maandenlange gepruts in Den Haag hebben we te danken aan de onwrikbare punten van de politieke partijen. Als íets de afgelopen formatieperiode duidelijk is geworden dan is het dat in Nederland het partijbelang boven het landsbelang gaat.

In woelige tijden staart de Nederlandse politiek naar haar navel
De wereld om ons heen is de afgelopen maanden in een stroomversnelling geraakt door wankele transatlantische verhoudingen, verkiezingen in Frankrijk, de wedergeboorte van de as Berlijn-Parijs, de mislukte Engelse verkiezingen en de fnuikende invloed daarvan op de Brexit onderhandelingen. In deze turbulente tijden heeft Nederland een daadkrachtige regering nodig die competent genoeg is om de belangen van Nederland te verdedigen om, als relatief klein land, niet vermalen te worden door de Europese grootmachten Duitsland en Frankrijk onder leiding van de Europese Commissie in Brussel. Maar de Nederlandse politiek is vooral druk met zichzelf en staart het liefst naar de eigen navel.

Huidige politiek is een kleuterspeelplaats
Wie nu in Nederland nog niet door heeft dat politieke partijen geen problemen kunnen oplossen, maar zélf onderdeel van het probleem zijn is reddeloos verloren. Onze huidige democratie is een schijndemocratie. Een keer per vier jaar, tenminste als een kabinet de rit uitzit, mogen we een stem op een partij uitbrengen. Over de samenstelling van de kieslijst hebben wij als kiezers geen enkele zeggenschap. Het is de partijtop die ook hier de dienst uitmaakt. Over wat er na de verkiezingen gebeurt hebben we ook niets te vertellen. Machteloos moeten we als kiezers toezien hoe politieke partijen als kleuters op de speelplaats elkaar uitsluiten. Hoe na drie maanden onderhandelen uitgebluste partijleiders volledig de weg kwijt zijn, en elk gevoel voor urgentie ontbreekt.

Stel een zakenkabinet aan en herstructureer de politiek
Maar, het land moet geregeerd worden. Al zou je ook kunnen zeggen dat, zolang er geen regering zit, ze ook geen schade kunnen aanrichten. Maar dat is een uitspraak voor echt cynische mensen. Mijn voorstel? Installeer nu een zakenkabinet tot de volgende verkiezingen en werk in de tussentijd aan een nieuw politiek stelsel. Het minste dat geregeld moet worden is een kiesdrempel van vijf procent. Op dit moment zitten er 13 partijen in de Tweede Kamer waardoor het onmogelijk is om met twee of drie partijen een robuuste regeringsmeerderheid te vormen, met als gevolg de huidige ellende.

Het politieke systeem is failliet. Nederland heeft recht op een daadkrachtige regering. Het speelkwartier is voorbij. Nu écht aan het werk!
 
Beloningsconstructie SP voorzitter Meyer "misbruik" regels.

SP voorzitter Ron Meyer, die volgens hoogleraar integriteit Prof. Dr. Hans van den Heuvel (hij leidde het onderzoek naar corrupte provinciebestuurder Ton Hooijmaijers) iets heeft uit te leggen.

Volgens van den Heuvel – tegenover F-site – maken de Socialistische Partij en voorzitter Ron Meyer “misbruik” en “oneigenlijk” gebruik van fiscale regels in het kader van zijn beloning als SP voorzitter. Hiermee is volgens de hoogleraar en corruptie-onderzoeker de “integriteit” van Meyer en de SP direct in het geding. Een ernstige zaak dus. Wat is er aan de hand?

Sinds 2015 is Ron Meyer voorzitter van de Socialistische Partij. Hij volgde in die functie Jan Marijnissen op. De SP (u weet wel) de partij die een speerpunt heeft gemaakt van naleving van beloningsregels van bestuurders in de zorgsector.

En ook de partij die vooraan stond om bedrijven en personen aan te klagen die blijkens de zogenoemde “Panama papers” gebruik maken van fiscale constructies in het buitenland om zo de belastingregels te omzeilen.

Een partij met principes dus. Tegen belastingconstructies. Met Ron Meyer als standvastige voorzitter, die deze principes vorm geeft in de politieke praktijk. Nou ja, tot op zekere hoogte, zo blijkt nu.

Want hoewel Meyer bijzonder verheugd was met zijn uitverkiezing tot voorzitter van de SP in 2015, was er ook een fiscaal probleem met betrekking tot zijn salaris als kersverse SP partijvoorzitter.

Meyer wist dat dit geen 9 tot 5 baantje was en dat hij als voorzitter geen gewone werkweken zou gaan maken. Sterker nog: De baan van voorzitter van de SP is een “meer dan fulltime bezigheid”, zo bevestigt Hans van Heijningen, partijsecretaris van de SP en directe collega van Meyer tegenover F-site.

Meyer is dus fulltime voorzitter van het bestuur van de Socialistische Partij. Een vereniging met een zogenoemde ANBI status. Dat is ontzettend handig, want iedereen die een gift doet aan de partij kan deze aftrekken van de belasting, die hij moet betalen.

Dat geldt ook voor alle SP kamerleden die hun salaris bij de partij moeten inleveren in ruil voor een modaal salaris van de partij zelf. De SP ontving zo in 2015 meer dan 5 miljoen euro aan zogenoemde “afdrachten volksvertegenwoordigers”. Zo blijkt uit het jaarverslag van de partij.

De SP politici die samen dus 5 miljoen aan salarissen afdragen, ontvangen in ruil daarvoor dus een modaal salaris van de partij. Tegelijk kunnen ze allemaal dit bedrag aftrekken bij hun aangifte inkomstenbelasting. Dat gaat derhalve “zo maar” om een bedrag van 2 miljoen euro of meer dat door de belastingdienst moet worden opgehoest ten behoeve van de Socialistische Partij.

Een slimme constructie de partij veel geld oplevert en dankzij de fiscale voordelen bij volksvertegenwoordigers van de SP relatief zacht aankomt. Dankzij de fiscus.

Er was in het verleden al veel kritiek op. Maar het mag. En dus gebeurt het. Niks aan te doen.

Voor voorzitter Ron Meyer vormde zijn fulltime aanstelling bij een politieke partij met een ANBI status echter een behoorlijk probleem. Als gevolg van de ANBI status is de SP namelijk aan zeer strenge regels gebonden. Opgelegd door de belastingdienst van VVD staatssecretaris Wiebes.

Een van die strenge regels is dat een bestuurder van een ANBI geen beloning mag ontvangen voor zijn werkzaamheden. En dat was een probleem voor Ron Meyer, die voor zijn meer dan fulltime baan natuurijk wel een salaris moest kunnen ontvangen.

Gelukkig is men creatief bij de SP. Vrijwel meteen na zijn uitverkiezing tot voorzitter van de partij, trad dezelfde Meyer in dienst bij een andere rechtspersoon: De Stichting Personeel SP. Pikant: Het geld in deze stichting is grotendeels afkomstig uit de ANBI SP.

Voor de Stichting Personeel SP verricht Meyer “geringe werkzaamheden” zo bevestigt SP partijsecretaris Hans van Heijningen. “Zijn hoofdtaak is het zijn van voorzitter van de partij”, aldus van Heijningen.

SP bestuurslid Van Heijningen bevestigt dat collega Meyer voor zijn werkzaamheden ongeveer “2700 euro netto per maand” ontvangt.

Let wel: als beloning voor zijn werk als partijvoorzitter, maar betaald door een andere stichting die geen ANBI status heeft en waar Meyer gewoon “medewerker” is, zonder dat hij daar bij deze stichting veel arbeid voor verricht.

Kort gezegd: De voorzitter van de SP, Ron Meyer, Ontvangt voor zijn werkzaamheden als partijvoorzitter een beloning van 2700 netto per maand, terwijl het wettelijk niet is toegestaan om bestuurders van een ANBI als de SP een salaris te geven.

Ook de website van de SP vermeldt dat bestuursleden van de SP geen beloning ontvangen voor hun werk voor de SP. Maar dit blijkt nu dus niet te kloppen. Via een aparte stichting krijgt de SP voorzitter wel degelijk een salaris van 2700 euro netto.

BELONINGSBELEID
Medewerkers van de SP zijn in dienst van Stichting Personeel SP en worden beloond volgens de arbeidsvoorwaardenregeling van deze stichting. Voor partijbestuurders geldt geen beloningsbeleid; zij kunnen hun daadwerkelijk gemaakte onkosten op declaratiebasis vergoed krijgen.

De tekst op de website is dus enigszins misleidend. Want er had moeten staan: “ook de partijvoorzitter is in dienst van de Stichting Personeel SP”.

De hele constructie doet denken aan de “Panama Papers” (bedrijven vestigen zich via een brievenbusbedrijf in een belastingparadijs en omzeilen zo de fiscale regels). Maar daar wil partijsecretaris van Heijningen niets van horen.

“Er is sprake van een constructie”, zo erkent hij, “maar die is legaal en het gaat bij de SP om het doel wat er mee gediend is en dat doel is in dit geval prima”, aldus het SP bestuurslid.

Maar denkt hoogleraar openbaar bestuur Hans van den Heuvel dus heel anders over; “Er is in dit geval sprake van oneigenlijk gebruik van de ANBI status en dus misbruik. En dat geldt zeker voor een politieke partij die anderen de maat neemt, dat maakt het extra ernstig”, aldus de integriteitsexpert.

Een zwaar oordeel van de corruptie en integriteits-onderzoeker over de beloningsconstructie van SP voorzitter Ron Meyer

Een woordvoerder van staatssecretaris Wiebes wil niet in gaan op specifieke gevallen, maar zegt desgevraagd tegenover F-site; “Als wij constateren, dat een organisatie met ANBI status de regels niet naleeft gaan wij in gesprek en trekken wij zonodig de ANBI status in. Ik raad u aan naar het meldpunt misbruik ANBI te gaan”, aldus Eveline Petit van het ministerie van Financiën namens Wiebes.

F-site is in afwachting van een reactie van Ron Meyer. UPDATE: Ron Meyer laat via zijn woordvoerder weten niet te willen reageren.
 
Je verwacht het niet
DENK Breda keert zich tegen partij, noemt gedrag partijtop 'ondankbaar en onbeschoft' | ThePostOnline

DENK Breda doet volgend jaar niet mee aan de gemeenteraadsverkiezingen in die gemeente. De afdeling van de partij hekelt het ondemocratische en weinig transparante handelen van de partijtop. Na de Tweede Kamerverkiezingen zijn de communicatielijnen met de achterban nagenoeg verbroken. Een inhoudelijke discussie over de koers van de partij ontbreekt, aldus DENK Breda.

In een brief aan partijvoorzitter Selçuk Öztürk, die in het bezit is van de Volkskrant, stelt de afdeling onder deze omstandigheden niet voor DENK de gemeenteraad in te willen. De afdeling noemt het gedrag van de partijtop ,onprofessioneel, ondankbaar en vooral heel erg onbeschoft’.
 
Back
Naar boven