Fitness Seller

Van de industrie mag niemand weten hoe slecht suiker is

Bezoekers in dit topic

Big-T

Administrator
Admin
Founder - R.I.P.
15 jaar lid
Lid geworden
7 okt 2002
Berichten
55.010
Waardering
3.205
De grote voedingsconcerns hebben de gezondheidsorganisaties van de Verenigde Naties de oorlog verklaard. Als de World Health Organisation en de wereldorganisatie FAO blijven verkondigen dat teveel suiker de gezondheid verruïneert, dan zal de industrie ervoor zorgen dat de Amerikaanse regering de betalingen aan de gezondheidsorganisaties stopzet. Net zolang totdat de WHO en de FAO door de knieën gaan.


De suikeroorlog is begonnen, melden de internationale persbureaus. Aanleiding van het grootste industriële conflict sinds de tobacco war is een nieuw rapport van de WHO en de FAO over de vetzuchtepidemie. Ziekelijk zware mensen vind je al lang niet meer uitsluitend in het Westen. Ook in landen als Brazilië, India en China stijgt het aantal mensen met obesitas snel. Het aantal gevallen van hart- en vaatziekten in India en China is nu al groter dan in Japan, Europa, Australë en de VS samen. Met diabetes en food related vormen van kanker gaat het dezelfde kant op.


Om te verhinderen dat de systemen van gezondheidszorg bezwijken, moet de mensheid drastisch anders gaan eten. Hoewel de beelden uit hongersnoodgebieden anders zouden doen vermoeden, is zestig procent van alle sterftegevallen op deze planeet juist het gevolg van ziekten die door overvoeding worden veroorzaakt.




Het rapport

De richtlijnen van de WHO komen erop neer dat minder dan tien procent van ons dieet uit geraffineerde suikers moet bestaan. Koolhydraten moeten in totaal tussen de 55 en 75 procent van de energiebehoefte dekken, vetten 15 tot 30 procent.


Dagelijks moeten mensen tenminste 400 gram groenten en fruit eten en minimaal een uur bewegen.


De grote boesdoener is volgens de WHO vooral de voedingsindustrie, die allerlei producten op de markt zet die strak staan van de verzadigde vetten en de geraffineerde suikers. De industrie market die producten ook nog eens agressief onder kinderen en jongeren. De overheid moet perk en paal stellen aan de hoeveelheden suikers, zout en harde vetten in frisdrank, koekjes, sauzen en junk food en misschien ook de reclamecampagnes van de industrie.


Verder denkt de WHO aan een verbod op de verkoop van snoep, frisdrank en junk food in scholen, en een verhoogde belasting op ongezonde etenswaren.




Weerstand

Vooral die beperking van de suikerinname tot tien procent is tegen het zere been van de industrie. Volgens de Associatie zou rustig een kwart van de voeding uit suiker kunnen bestaan, en is er geen reden om de consumptie van mierzoete drankjes en snoep niet verder te laten groeien.


Na het uitkomen van het rapport deed vooral de US Sugar Association, een belangenbehartiger van reuzen als Coca-Cola, Pepsi Cola, General Foods en Procter and Gamble, van zich spreken. De organisatie dreigde de WHO dat het zijn invloed in de regering Bush zou aanwenden om de 370 miljoen euro, die Amerika jaarlijks aan de WHO uitbetaalt, in te trekken - net zo lang totdat de WHO zijn rapport zou herzien.


,,Het rapport is oneerlijk, onjuist en misleidend'', aldus de Sugar Association. ,,Uit recent wetenschappelijk onderzoek blijkt dat suikerconsumptie niets te maken heeft met overgewicht, diabetes, hart- en vaatziekten en gaatjes in het gebit.'' De Britse Food and Drink Federation deed daar nog een schepje bovenop. ,,Het rapport bevat veel sweeping statements, die duidelijk niet zijn gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek.''


De pressie van de suikerlobby is moordend, melden bronnen binnen de WHO. In ieder geval één vertegenwoordiger van de Amerikaanse regering heeft het rapport al bekritiseerd. ,,Er is niet genoeg bewijs voor een verband tussen overgewicht en frisdrank'', aldus de regeringswoordvoerder. ,,De WHO moet de belastende woorden in het rapport schrappen of in ieder geval grondig herzien.'' Volgens kranten zouden Amerikaanse regeringsvertegenwoordigers in de EU-landen al bezig zijn steun voor het Amerikaanse standpunt te vinden.




Oorlog

,,We krijgen een regelrechte oorlog'', vertelde voedselwetenschapper prof. Tim Lang van City University in de Britse krant The Guardian. ,,We krijgen de komende tijd een ongekend publiek gevecht te zien. De industrie heeft al jarenlang achter de schermen gelobbyd om binnenskamers te houden wat nu naar buiten komt. Maar nu de vetzucht, diabetes-2 en andere ziekten de wereldgezondheid bedreigen, is de WHO gedwongen om actie te ondernemen.''


Volgens Lang onderdrukt de industrie nu al twintig jaar bewijsmateriaal over het verband tussen voeding en food related vormen van kanker. ,,Ze beweren dat het nonsens is. Ze kopen onderzoekers om en laten ze in de media vertellen dat het allemaal onzin is. Ze vertellen dat het uiteindelijk neerkomt op individuele verantwoordelijkheid.''


De voedingsconcerns zouden, net als tijdens de tobacco wars, al pionnen bij de WHO naar binnen hebben gesmokkeld. Dar blijkt uit een geheim onderzoek dat de WHO heeft laten verrichten door prof. Norbert Hirschhorn, een Amerikaans gezondheidswetenschapper. Hirschhorn leverde in 2000 het bewijs dat de tabaksindustrie jarenlang op slinkse wijze de media bespeelde, onderzoekers onder druk zette en besluitvorming saboteerde.


De voedingsconcerns gebruiken diezelfde tactieken, concludeerde Hirschhorn. Die ontdekking kwam niet helemaal als een verrassing, want tabaksreus Philip Morris is eigenaar van voedingsgigant Kraft. Kraft hoort bij de de bedrijven die nu tegen het WHO-rapport in geweer zijn gekomen.


Volgens het rapport, dat is uitgelekt naar The Guardian, speelt in de voedsellobby onder meer het International Life Sciences Institute een sleutelrol. Coca-Cola, Pepsi Cola, General Foods, Kraft en Procter and Gamble richtten het instituut in 1978 op om invloed op de WHO te krijgen. Jarenlang slaagde het instituut, dat overigens samenwerkte met de tabaksindustrie, er in de WHO te verhinderen om richtlijnen voor de suikerinname vast te stellen.


Dat gebeurde onder meer door wetenschappers, die standpunten verkondigden waar de industrie zich in kon vinden, bij de WHO naar binnen te loodsen. Ook financierde de industrie maatschappelijke groepen of personen, die in de media verkondigden dat ze regulering een bezopen idee vonden.




Slot

De WHO gaat nog met de industrie en zijn belangenorganisaties in conclaaf. Januari 2004 komt de WHO met zijn eindrapport, waarin de op- en aanmerkingen van de industrie zijn verwerkt.




Bronnen

1. US and UN at war over sugar guidelines. Reuters via ABC Science Online, 24-4-2003.
2. Industry reacts to WHO report. NutraIngredients.com, 24-4-2003. [Link] Laatst bezocht op 28-4-2003.
3. Health agencies' obesity report slammed by sugar industry. AFP via UK.News.Yahoo.com, 23-4-2003.
4. WHO attacks US sugar lobby. BBC via Newsvote.BBC.co.uk, 22-4-2003. [Link] Laatst bezocht op 28-4-2003.
5. Diet found guilty for obesity-related disease. NutraIngredients.com, 3-3-2003. [Link] Laatst bezocht op 28-4-2003.
6. Sarah Boseley. What are fizzy drinks doing to our children? The Guardian via Guardian.co.uk, 9-1-2003. [Link] Laatst bezocht op 28-4-2003.
7. Sarah Boseley. WHO 'infiltrated by food industry'. The Guardian via Guardian.co.uk, 9-1-2003. [Link] Laatst bezocht op 28-4-2003.




Vond dit wel interessant gegeven na mijn artikel over suiker.
Weer typisch iets voor de Amerikaanse regering om dit te willen stilzwijgen.
 
money money money alles draait maar om een ding.
en de WHO is wat dat betreft in mijn ogen werkzaam in een dienstverlenende sector dus zowiezo zou men die geneidg zijn om die eerder te geloven tov de voedinsconcerns die natuurlijk aan hun eigen hachie denken...maar ik sta er niet zozeer van op te kijken dat de regering zn mondje erover dichthoud
 
Ik heb zoiets ook al een paar jaar geleden gelezen in een Americaans boek. Al die suikers zijn goedkoop en makkelijk te maken en het verkoopt goed. Makkelijk veel geld verdienen dus.
 
t zal ook veel mensen echt worst wezen. je maakt mij niet wijs dat er niemand is die geen nadelen ziet in suikers. t kan ze gewoonweg geen zak schelen en ook al wordt er an de bel getrokken, t zal niet veel mensen hun eetgedrag beinvloeden ben ik bang voor.
 
Back
Naar boven