XXL Nutrition

Venezuela

Bezoekers in dit topic

Het Venezolaanse leger heeft in een verklaring laten weten niet achter Juan Guaidó te staan. Die benoemde zichzelf woensdag tot president van het land.
:mad:
 
Donald Trump erkent interim-president Venezuela
De Amerikaanse president Donald Trump heeft Juan Guaido, die hij erkent als interim-president van Venezuela, woensdag persoonlijk gefeliciteerd in een telefoongesprek. Dat meldt het Witte Huis.

Trump prees volgens het Witte Huis de “historische overname van het presidentschap” en beloofde in het gesprek “Venezuela’s pad naar stabiliteit te steunen”. Het Amerikaanse staatshoofd zei ook dat hij regelmatig contact zou houden met het zelf uitgeroepen staatshoofd. Beide mannen hadden het ook over de geplande protesten in Venezuela tegen president Nicolas Maduro, die in de mededeling “voormalige dictator” wordt genoemd.

Juan Guaido riep zich vorige week woensdag tot interim-president van Venezuela uit op een grote betoging van de oppositie in Caracas. Kort daarna werd hij erkend door de VS, Canada en verscheidene Zuid-Amerikaanse landen. Ondertussen hebben al meer dan dertig landen Guaido erkend.
 
The Bolivarian God That Failed

ChavezFLag.jpg
 
9294690-0-image-a-5_1549063955871.jpg


9294688-0-image-a-4_1549063906179.jpg


9294344-0-image-a-1_1549063310885.jpg


94686-6659555-The_latest_turmoil_began_with_last_year_s_presidential_elections-a-6_1549079360756.jpg


9294078-0-image-a-2_1549063372144.jpg


De soundtrack:


:hedbang:
 
'Mensen moeten weten wat er al 20 jaar in Venezuela aan de hand is'
Nederlandse Venezolanen gaan vandaag de straat op om te demonstreren tegen de situatie in hun thuisland. Sommigen wonen hier al jaren, anderen zijn pas gevlucht. Vandaag staan volgens de organisatie een kleine tweehonderd man op de Dam in Amsterdam, om de zelfbenoemde interim-president Juan Guaidó te steunen en zich uit te spreken tegen de crisis in Venezuela onder president Maduro.

Een van de Venezolanen die zich zorgen maakt over de omstandigheden in het Zuid-Amerikaanse land, is de zanger en danser Paul Morris (25). Hij is geboren en opgegroeid in Caracas en bekend van het SBS-talentenprogramma

Morris volgt de ontwikkelingen in zijn geboorteland op de voet. "De bevolking wordt door de aanhangers van Maduro geïntimideerd. Burgers worden gemarteld en er worden spullen op straat in de fik gestoken."

Hij heeft veel contact met mensen in Venezuela. Ontvoeringen en martelingen zijn volgens hem aan de orde van de dag. "Een oud-docent van mij werd vastgehouden door de politie en er werd een vuurwapen in zijn kont geduwd. Uiteindelijk moest er losgeld betaald worden om hem vrij te krijgen."

Zo heeft Morris nog veel meer verhalen over intimidatie van de politie en militairen. "Mensen zien beelden dat er uit prullenbakken wordt gegeten en hoeveel geweld er is. Dat gaat de hele wereld over via social media." Dat daar opwinding over is en dat er aandacht aan wordt besteed, vindt hij een positieve ontwikkeling. "Men moet weten wat er de afgelopen 20 jaar allemaal is gebeurd."

Volgens Morris hechten Venezolanen veel waarde aan social media. "Omdat ze daar vrij informatie kunnen delen en hun mening kunnen geven. Alle andere kanalen worden gecensureerd."

Morris heeft zelf in Venezuela een fijne jeugd gehad. "De wereld was voor ons heel klein. Mijn school stond in de straat waar ik woonde en alles was in de buurt." Toch heeft hij wel het een en ander meegekregen van de politieke spanningen onder Hugo Chávez, de vorige president.

Er was altijd protest, gaat hij verder. "Soms kon ik niet naar school omdat er weer een gevaarlijke demonstratie aan de gang was. Toen ik 10 was liep ik zelf ook wel mee." Volgens Morris was dat niet zonder risico's. "Sommige schoolvrienden zijn echt gemarteld omdat ze meeliepen. Die zijn daarna gelijk het land uit gevlucht."

Morris heeft naar eigen zeggen geluk gehad dat zijn moeder Nederlands is, waardoor hij ook een Nederlands paspoort heeft. Vrienden en familieleden van hem hebben dat niet, en kunnen geen kant op. "Dat vind ik zó oneerlijk.'' Zelf is hij op zijn 18de in Nederland komen wonen. "Dat ik alleen maar door mijn paspoort de situatie kon ontvluchten en dat zij moeten blijven, maakt mij emotioneel."

Zelf probeert hij zoveel mogelijk te helpen als hij kan. "Laatst werd er geld opgehaald voor een zieke kennis van mij via FundMe. Dan draag ik ook wel een steentje bij en deel zo een oproep met vrienden hier." Naar protesten in Nederland gaat hij zo vaak als hij kan. "Ik weet dat ik niets aan de situatie kan doen, maar ik wil de mensen die ik in Venezuela heb achtergelaten laten weten dat ik ze steun en aan ze denk."

Dat steeds meer mensen zich nu tegen Maduro uitspreken, is volgens Morris een kettingreactie. "Mensen durven nu hun mond open te doen, omdat ze zien dat anderen het ook durven. Mensen voelen zich nu veiliger om erover te praten." Hij is ondanks alles erg hoopvol. "Mensen zien nu eindelijk verandering."
 
Venezuela wil 20 ton goud verkopen
De regering in Venezuela wil in het licht van de staatscrisis dringend noodzakelijk kapitaal verkrijgen door de verkoop van goud. Gisterenavond laat zou 20 ton van de Venezolaanse goudreserves de centrale bank hebben verlaten. Dat meldt het persbureau Bloomberg vandaag, dat zijn bron niet bij naam noemde en ook diens functie niet nader omschreef. In andere mediaberichten wordt gespeculeerd dat het goud voor verkoop naar de Verenigde Arabische Emiraten zal gebracht worden.

In Venezuela loopt de machtsstrijd tussen staatsleider Nicolás Maduro en de zelfverklaarde president Juan Guaidó steeds verder op. Guaidó probeert de regering van Maduro ten val te brengen, maar hij mist de beslissende steun van het leger.

n het olierijke land heerst een zware economische crisis en de bevolking lijdt onder een tekort aan voedingsmiddelen. Geweld en protest is alledaagse kost.

Gisteren had Marco Rubio, een Amerikaanse senator uit Florida, zich over de speculaties rond de goudhandel bemoeid. Hij waarschuwde Abu Dhabi ervoor de regering in Venezuela niet te helpen door goud aan te kopen.

Intussen zorgt een Russisch vliegtuig, dat leeg in Caracas is geland en inmiddels terug is vertrokken, voor veel vraagtekens. De oppositie in het Zuid-Amerikaanse land vermoedt dat het goud met het toestel het land werd uitgebracht. Een Russische regeringswoordvoerder heeft ondertussen duidelijk gemaakt dat Rusland niet bij de goudhandel met de Venezolaanse regering is betrokken.
Jammer dat de Ruskies zich ermee bemoeien.
 
Hoogste generaal Venezuela: “90 procent van het leger is tegen Maduro”

bpanews_3aa93916-9591-4f95-a2f6-fbed7642b7c4_1.jpg

De hoogste Venezolaanse generaal betuigt zijn steun aan interim-president Juan Guaidó. In een video verklaarde Francisco Yánez dat “90 procent van het leger tegen Maduro” is. “Twee legervliegtuigen staan paraat om Maduro in geval van nood te helpen”, klinkt het.

Yánez is daarmee de tweede hoge militair die zijn steun geeft aan de oppositie tegen zittend president Nicolás Maduro. Eerder liep een kolonel van het ministerie van Defensie over naar de Verenigde Staten. Luchtmachtgeneraal Yánez is de hoogste in rang die het regime laat vallen. Hij roept in de videoboodschap andere militairen op om Guaidó te steunen.

President Maduro wordt door de generaal omschreven als “dictatoriale autoriteit”. Hij komt in grote problemen als hij niet meer op de volledige steun van het Venezolaanse leger kan rekenen. Of dat nog zo is, weet niemand.

Vorige week verklaarden de belangrijkste generaals en ook de minister van Defensie nog “vierkant achter president Maduro” te staan. ‘Interim-president’ Guaidó noemden ze een “handlanger in een Amerikaans complot om een staatsgreep te plegen”.

Yánez sprak vanaf een onbekende locatie. “De overgang naar de democratie is op handen”, klonk het. Hij liet bovendien uitschijnen dat de luchtmacht twee legervliegtuigen paraat moet houden “om Maduro in geval van nood te helpen vluchten”.

De verklaring kwam enkele uren voordat de oppositie weer de straat optrok om het opstappen van Maduro te eisen. In Caracas kwamen meer dan 100.000 mensen op straat. Guaido zei hen dat “verandering” in Venezuela “zeer, zeer nabij” is en dat er de komende dagen humanitaire hulp zal aankomen, waarbij hij het leger vroeg die te laten passeren. Hij verwelkomde ook de ommezwaai van de luchtmachtgeneraal en voegde eraan toe: “iedere functionaris die de zijde van de grondwet kiest is welkom”.

Vijf kilometer daarvandaan demonstreerden tienduizenden andere mensen om de twintigste verjaardag van de revolutie te vieren en hun steun aan Maduro uit te spreken.

Die is zaterdag voor het eerst sinds een veronderstelde drones-aanval op 6 augustus weer in het openbaar verschenen. Voor zijn aanhang zei hij gewonnen te zijn voor vervroegde parlementsverkiezingen dit jaar, in plaats van reguliere verkiezingen in 2020.

Guaidó riep zichzelf op 25 januari uit tot interim-president. Vanaf die dag had Venezuela dus opeens twee presidenten. Het Europees Parlement erkende Guaidó vorige donderdag als interim. Een ruime meerderheid van de Europarlementariërs (439 tegen 104) riep de EU en haar lidstaten op dat ook te doen, tot er nieuwe verkiezingen worden uitgeschreven.

Het parlement veroordeelt wel het geweld van de afgelopen dagen. Daarbij vielen tientallen doden. Parlementsvoorzitter Antonio Tajani riep Maduro vorige week al op te vertrekken gezien de algehele malaise in het Zuid-Amerikaanse land. Zijn verkiezing wordt alom als onrechtmatig gezien.

Maduro verzet zich echter tegen een nieuwe presidentsrace. De Verenigde Staten, Canada en een aantal Zuid-Amerikaanse landen hebben Guaidó al erkend als interim-staatshoofd.

Het hooggerechtshof van Venezuela besliste eergisteren dat Guaidó het land niet mag verlaten. Op verzoek van de procureur-generaal werden de banktegoeden van de oppositieleider bevroren. Een honderdtal mensen betoogde vanmiddag in de buurt van het centraal station van Brussel om Guaidó te steunen.
:burns:
 
Trump: Military Intervention Is On The Table In Venezuela

trump-noemt-militairen-naar-venezuela-sturen-een-optie.jpg

During an interview with CBS's Margaret Brennan, President Trump revealed that he declined an invitation to meet Venezuelan leader Nicolas Maduro several months before recognizing Juan Guaido as the legitimate president of the country.

"A number of months ago he wanted to meet," Trump said of Maduro. "I decided at the time, 'no' because so many really horrible things have been happening in Venezuela."

With street protests growing and two presumptive presidents, the fate of Venezuela seems to rest in the hands of the country's military and which leader they will choose to follow. President Trump said the use of U.S. forces in the poverty-stricken country remains an "option."
 
How Venezuela's children are paying a terrible price for their country's failed socialist experiment

WBXTSUA.jpg

Pity the children. Starving to death, dying of curable diseases, sold to sexual predators or simply abandoned, youngsters are paying a terrible price for Venezuela's failed socialist experiment.

More than one in seven children are currently suffering from malnutrition as their hard-working parents' salaries no longer cover the soaring cost of everyday living.

Common curable diseases – measles, diphtheria, and rotavirus diarrhea – which had been almost eradicated from the oil-rich state are now killing children in huge numbers. Pneumonia is picking off those too weak to fight.

Desperate mothers are selling their daughters' young bodies for sex to buy food. Other poverty-stricken parents abandoned their children in the street to fight for themselves.

'Venezuela was once the richest country in Latin America,' Dr Huniades Urbina, a director of Caracas' main children's hospital, told MailOnline.

'Patients would come to Caracas because we could provide the best care in the region. Now we can't even feed the patients.'

Starved of resources and riddled with interference from President Maduro's socialist regime the Hospital de Niños José Manuel de los Ríos has been robbed of the much of the equipment a modern hospital needs.

There is no x-ray machine or CT scan. Nine of the twelve operating theatres have been closed and 310 of the 400 beds are no longer in use.

The hospital can no longer afford the medicines needed to treat their young patients. If their parents don't buy them the patient dies.

'Venezuela had a nationwide comprehensive vaccination programme against common childhood diseases – diphtheria, measles and rotavirus diarrhea.

'The government said the country could no longer afford to buy these vaccinations and now we have epidemics of diphtheria and measles.

'Children are dying from diarrhea caused by the rotavirus which could be easily prevented. Others are so weak that they are dying from pneumonia.

'But malnutrition is the biggest killer.

'Some 15 per cent of Venezuela's children have malnutrition. This is the biggest cause of child mortality.'

There are no statistics on how many children died last year – the socialist regime refused to publish them. But 2017 figures showed the death rate had almost doubled in less than ten years from 16.6 per thousand to 30.9 per thousand.

High in the hills overlooking the sprawling city of Caracas a small country house hides another tragedy for Venezuela's pitiful children.

Inside the Fundacion la Casa de Ana orphanage live 27 children who would otherwise be on the street.

Aged between three and 17 years old the youngsters each have a sad and sorry reason to be here.

One boy suffered life-changing injury when his mother cracked his head open.

Many of the girls have been the victims of sexual violence. Some of the girls were sold for sex by their parents.

'Extreme poverty is the main reason the children are here,' volunteer carer Carolina Santander told MailOnline.

'Some have been sexually abused, some have been given to men for money but all of them have been abandoned.

'Their parents could not afford to keep them.'

Among the smiling group of youngsters is Angelica, a bright faced 11-year-old with dimples.

'I love it here,' she told MailOnline. 'I get something to eat five times-a-day.'

She is too grateful to reveal none of the orphans can remember the last time they ate meat or eggs.

Angelica and her five brothers and sisters were rescued just over a year ago from a slum on the outskirts of Caracas.

Starving, dirty and riddled with disease they had been abandoned by their mother and step-father.

Scavenging from rubbish bins Angelica's stomach was bloated by parasites, her fingers were covered with warts. All of the children had lice.

'My step-father mistreated me,' she added simply.

Now she wants to train to be a doctor, 'to help people', she says, or maybe a teacher.

Abandoned by the state the Fundacion la Casa de Ana relies on the charity of volunteer carers, doctors and donations to keep going.

But the orphanage is almost out of cooking gas and their sack of rice is near
 
Eric Corton al gereageerd?
 
SP vond EU en VS te kritisch over Venezuela, we zijn reeds een ruim jaar verder en ik ben benieuwd of men dat daar nog steeds vindt.

https://www.volkskrant.nl/nieuws-ac...ela-gaat-schiet-sp-in-aloude-reflex~b0b31675/
Was dat even onnozel van mij. Ik dacht dat ze bij de Socialistische Partij inmiddels beter wisten. Zeker, de oprichters waren dolverliefd op een van de grootste massamoordenaars aller tijden. En die druktemaker uit Oss blééf een zwak houden voor Latijns-Amerikaanse leiders die zichzelf links noemden - ook als ze het met de mensenrechten niet zo nauw namen. Maar de huidige SP-generatie, dacht ik, zou heus niet in dezelfde valkuil vallen.

Dat had ik gedacht.

U weet, de laatste tijd staat het reëel bestaande socialisme te Venezuela nogal in het zonnetje. Daar is, sinds de dood van president Hugo Chávez, ene Nicolás Maduro aan de macht. En had Chávez al weinig op met de democratie, de opvolger gaat vele stappen verder. Zijn regime laat politieke tegenstanders ontslaan, oppakken, martelen, spoorloos verdwijnen. Of maakt ze monddood. Jongste staaltje: de nieuwe 'grondwetgevende vergadering' die er op Maduro's initiatief komt. Volgens watchers zal daarmee het parlement de facto uitgeschakeld zijn.

De president, kortom, is bezig Venezuela te vertimmeren tot een dictatuur. Volkomen terecht dus dat de Europese Unie, de Verenigde Staten én een hele reeks buurlanden die grondwetgevende vergadering weigeren te erkennen. Volkomen terecht ook dat ze strafmaatregelen overwegen.

Maar tot mijn verbazing denken ze daar bij de SP heel anders over. Gisteren meldde dagblad Trouw dat buitenlandwoordvoerder Sadet Karabulut de reacties van de internationale gemeenschap 'te kritisch' en 'overtrokken' vindt. Zij ziet 'vooralsnog weinig kwaad' in de recente dadendrang van de president. 'Ik zie vooralsnog ook niet dat Maduro de vergadering gebruikt om het parlement buiten werking te stellen, zoals werd gewaarschuwd.'

Evenmin wil ze onderschrijven dat de socialistische nationalisatiepolitiek rampzalig heeft uitgepakt. Volgens haar ligt het aan de dalende olieprijzen dat het 'economisch minder gaat'. Bovendien: 'In Brazilië zijn ook grote problemen, en daar dreigen we ook niet met sancties.'


Nu heb ik dit Kamerlid hoog zitten. Niet alleen omdat ze herhaaldelijk blijk gaf van een warm hart voor de vrouwenzaak, ook omdat ze zich herhaaldelijk uitsprak tegen die griezel in Ankara. Maar blijkbaar raakt haar blik vertroebeld zodra een haar geestverwante leider ontspoort. Blijkbaar schiet ze dan in de aloude linkse reflex: een socialistisch ingerichte maatschappij is per definitie goed. Dus als het in de praktijk misgaat, ligt het per definitie aan les autres.

Pikant genoeg hebben juist de veel linksere Internationale Socialisten onlangs het licht gezien. Lang bejubelden ook zij het Venezolaanse regime als baken van hoop in deze neoliberale wereld. Maar eind juli publiceerde Socialisme.nu een analyse onder de kop 'We moeten eerlijk zijn over Venezuela'.

Volgens de auteur is het 'gewoon niet waar' dat de dalende olieprijzen de economische crisis veroorzaakten. Boosdoeners waren 'grotendeels interne ontwikkelingen' en 'het falen van de regering om met de situatie om te gaan'. Links, meent hij, moet niet langer wegkijken. Want zwijgen betekent 'in feite medeplichtigheid aan een nieuwe heersende klasse die zich verbergt achter socialistische taal'.

Als zelfs dit maffe splinterclubje de werkelijkheid in het gelaat durft te zien, waar wacht de SP dan op?
 
Maduro sluit burgeroorlog in onrustig Venezuela niet uit
De Venezolaanse president Nicolás Maduro sluit de mogelijkheid van een burgeroorlog in zijn land niet uit. De laatste tijd is de internationale druk op Maduro toegenomen.

Hij herhaalde niet van plan te zijn verkiezingen uit te schrijven. Meerdere Europese landen dringen daarop aan, om zo een einde te maken aan de ongeregeldheden in het land.

"Ze proberen ons onder druk te zetten om ons in een extreme confrontatie te dwingen", zei Maduro in gesprek met de Spaanse nieuwszender Sexta. "We geven niet toe aan die druk."

Op de vraag of de crisis in zijn land kan leiden tot een burgeroorlog, zei Maduro dat niemand die vraag met zekerheid kan beantwoorden. "Alles hangt af van de agressiviteit en dwaasheid van het noordelijke rijk (de VS, red.) en zijn westerse bondgenoten."

Frankrijk eiste dat Maduro uiterlijk zondag verkiezingen zou uitschrijven. Het land dreigt anders te accepteren dat de zelfbenoemde interim-president Juan Guaidó dit doet.

Maduro heeft zaterdag al wel voorgesteld nog dit jaar vervroegde parlementsverkiezingen te houden, maar dat is voor Frankrijk niet voldoende.

De president zegt dat andere landen zich niet met Venezuela moeten bemoeien. "We zijn bereid om onszelf te verdedigen", aldus Maduro, die zei dat de VS zich moet voorbereiden op een herhaling van de Vietnamoorlog als president Donald Trump besluit troepen te sturen.

Trump stelde zondag dat het "een optie" is om Amerikaanse militairen in Venezuela in te zetten. Maduro zegt dat het Witte Huis "met bloed bevlekt" zal zijn als dat daadwerkelijk zal gebeuren.

De VS erkent, net als de EU en meerdere buurlanden van Venezuela, de herverkiezing van Maduro niet, omdat de stembusgang niet eerlijk zou zijn verlopen. De internationale steun gaat uit naar Guaidó. Het leger staat nog achter Maduro.

Afgelopen weekend gingen opnieuw tienduizenden Venezolanen de straat op om tegen Maduro te protesteren. Zijn beleid heeft geleid tot hyperinflatie en grote tekorten aan voedsel en medicijnen. Het land kampt al langer met een economische crisis.

Ook aanhangers van Maduro gingen de straat op om hun steun aan de president te betuigen.
 
Laatst bewerkt:
Maduro: de enige Venezolaan met een BF hoger dan 20%
 
  • Like
Waarderingen: mat
Oprotten naar Cuba.
 
Italië weigert Venezolaanse oppositieleider Guaido te erkennen als president
Italië weigerde andere landen van de Europese Unie te volgen in het erkennen van Juan Guaido als de interim-president van Venezuela. De regering in Rome steunt wel de organisatie van nieuwe presidentsverkiezingen.

“Italië ondersteunt de wens van het Venezolaanse volk om snel vrije en transparante presidentsverkiezingen te houden, in een vreedzame en democratisch proces waarbij de fundamenten van zelfbeschikking worden gerespecteerd”, zei de regering in een verklaring.

Ze verwees niet expliciet naar de beslissing van EU-landen als Duitsland, Groot-Brittannië en Frankrijk om Guaido in de plaats van Nicolas Maduro te erkennen als president. Rome gaf wel aan deel te willen uitmaken van de internationale contactgroep die opgericht wordt door de Europese Unie en de Latijns-Amerikaanse landen en deze week van start gaat. Het doel van de groep is nieuwe presidentsverkiezingen in Venezuela te bewerkstelligen.

Eerder maandag blokkeerde Rome nog een EU-verklaring over de erkenning van Guaido als interim-president, omdat hierover onenigheid bestaat binnen de Italiaanse coalitieregering. De Vijfsterrenbeweging vreest dat een gedwongen vertrek van Maduro kan leiden tot een chaotische situatie zoals in Libië, Afghanistan of Irak. De extreemrechtse Liga wil echter graag dat Maduro vertrekt.
 
Back
Naar boven