XXL Nutrition

verschil omega 3 & MCT olie


Bezoekers in topic

SanderM

Huge Freak
+10 jaar member
Lid geworden
20 feb 2006
Berichten
7.439
Karma
14
wat is het verschil tussen omega 3 en MCT olie?
of zijn het gewoon verschillende goede vetten die je allebei nodig hebt?


karma voor degene die het mij ff uitlegt:rolleyes:
 

KL1172

Dutch Bodybuilder
+15 jaar member
Lid geworden
7 jun 2004
Berichten
312
Karma
7
Nou omega 3 oftewel EPA en DHA eicosapentaeenzuur en docosahexaeenzuur) zijn de goede vetzuren. Ze zouden de gezondheid bevorderen door een positief effect op de hersenen, ontstekingswerend of -remmend (weet ik niet meer)te werken, goed voor de cholesterol (goede cholesterol omhoog en de slechte omlaag :cool: ).
Je kunt ze opnemen door vette vis te eten (paling, haring, zalm, ...). Je kunt ook opteren voor visolie of krillolie (al dan niet in capsules). Of je kunt ook die goeie ouwe levertraan innemen. Met levertraan wel opletten want dan krijg je wel te veel vitamine A en D binnen en dat zou op lange termijn ongezond kunnen zijn.
Ik geloof dat tussen de 1 en 4 gram omega 3 vetzuren (EPA + DHA) wordt aangeraden. Teveel van deze vetzuren zou je bloed te hard kunnen verdunnen, maar dan moet je echt overdrijven!
Er is ook nog een plantaardige bron van omega 3 namelijk alfalinoleenzuur. Dit moet weliswaar in ons lichaam nog omgezet worden in EPA en DHA, maar dit gebeurt niet zo efficiënt dus is visolie/vette vis de betere keuze! Alfalinoleenzuur vind je in bijvoorbeeld lijnzaad en -olie.

MCT = medium chain triglycerides oftewel middenlangeketenvetzuren. Ze worden vooral gebruikt als energie en niet als energieopslag (het vet dat iedereen zo graag kwijt wil). Het zou bij een dieet de spiermassa beter behouden en de vetverbranding stimuleren dacht ik. Je vindt ze in kokosolie en roomboter (misschien verwar ik met korte ketenvetzuren, maar de werking komt op hetzelfde neer dacht ik). Je kunt ze ook als supplement nemen.

Ik hoop dat je hier wat aan gehad hebt. Dit heb ik effe uit mijn losse pols geschud dus kan het zijn dat mijn uitleg niet perfect is. Verbeter dan maar.

groet
Kim
 

SHUTTERSPEED

Enormous Athlete
Elite Member
+15 jaar member
Lid geworden
13 jun 2005
Berichten
36.952
Karma
279
ik meng dagelijks 2 eetlepels mct olie door mn pap. pas op dat je niet teveel mct olie per dag neemt want dan raak je flink aan de schijt :D
 

SanderM

Huge Freak
+10 jaar member
Lid geworden
20 feb 2006
Berichten
7.439
Karma
14
  • Topic Starter Topic Starter
  • #4
bedankt kim!

btw; zo heet mn vriendin ook haha. karma voor jou!
 

Naar boven