De vraag is op zich wel interessant. Hoelang blijft eiwitpoeder goed (wat verstaat men überhaupt onder 'goed'?). En hoelang wanneer het wordt blootgesteld aan lucht?
Die potten met eiwit zijn sowieso niet helemaal gevuld dus er zit al 'lucht' in. Is dit een beschermende atmosfeer (stikstof) of gewoon lucht?
Indien dit al lucht is dan zou het dus niet veel uitmaken of je de pot opent of niet. Zolang de luchtvochtigheid in de ruimte waarin je de pot opent niet hoog is en je de inhoud niet besmet met bacteriën of schimmels (erboven ademen of praten, aanraken, etc).
Zuurstof kan de eiwitten oxideren maar dit zal miniem zijn aangezien alleen de bovenkant wordt blootgesteld aan zuurstof.
Denatureren van eiwitten hoeft niet per se de kwaliteit te verminderen. Hoogstens de bioavailability. Als je een ei kookt blijft de hoeveelheid eiwitten hetzelfde. Het eiwit is alleen gedenatureerd. Sterker nog, het eiwit in rauwe eieren wordt 50% minder goed opgenomen dan gekookte eieren:
Egg white protein has been known to have poor
bioavailability prior to
cooking. In a human study comparing
cooked and uncooked
eggs, it was shown that raw
eggs only have around 50%
bioavailability
https://pescience.com/blogs/blog/lesson-2-egg-protein-worth-your-dollar
Denaturatie is niets minder dan een verandering in de ruimtelijke structuur van een eiwit. Waar dit ernstige gevolgen zal hebben bij functionele eiwitten in je lichaam, heeft dit geen ernstige gevolgen voor eiwitten die je binnenkrijgt via voedsel. De aminozuur samenstelling verandert immers niet en het eiwit wordt toch afgebroken in je lichaam. De hoeveelheid tijd en energie dat het je lichaam kost om te verteren verandert wel, maar dus niet per se negatief (zie gekookt ei).
Wat heeft dan wel invloed op de houdbaarheid? Kan de inhoud rotten wanneer de pot open is geweest?
De inhoud zou besmet kunnen raken met bacteriën en schimmels. Deze hebben echter vocht nodig om te kunnen groeien. Dus tenzij je de pot openmaakt in een ruimte met hoge luchtvochtigheid (of er water in gooit just for the hell of it) zal er dus ook vrijwel niets gaan groeien in je pot.
Die t.h.t. waarde is slechts een aansprakelijkheid van de fabrikant. Indien de inhoud bad gaat voor die tijd dan kan je immers je geld terugvragen. Hier zal per voedingsmiddel wel een richtlijn voor zijn.
Al bij al denk ik nu zelfs dat je die eiwitten gewoon nog kan consumeren. Je zult het (de dag erna) gauw genoeg merken als het niet meer goed is. Ik ben nu eigenlijk wel benieuwd.