AndroidHealthClinic

vervaldatum proteine shake (1 bezoeker)

Bezoekers in dit topic

Oh, nu begrijp ik het, eiwitpoeder is krap een week houdbaar in de koelkast.
Ik heb het gevoel dat je er wat minder van begrijpt als je zelf denk.
 
Nogmaals, open pot, zie niks over 2 jaar of dergelijke staan, zout en suiker (een puur product) met een eiwitshake vergelijken slaat ook op niks, denk ook niet dat de gebruiker nog een risico analyse wilt laten doen... het gaat hier over een open pot eiwitten van TS, niet over een dichte pot zout
 
Staat toch duidelijk dat de pot open is geweest dus er is invloed van zuurstof..
(Voor de rest heb je wel volledig gelijk, maar waarom het risico nemen bij zoiets goedkoop? We praten hier niet over enkele maanden)
Ja die eiwitten zou ik ook niet eten. Daar niet van hoor ;)
 
Eiwitten denatureren onder andere onder invloed van licht, warmte, pH, vocht, zuurstof....
Potten zijn eigenlijk (bijna) nooit doorzichtig dus licht zal niet veel invloed hebben. pH is ook niet aannemelijk.
Warmte en vocht spelen hier voornamelijk een rol in mee. Warmte voor denaturatie is boven de ca. 55 graden. Lijkt me niet aannemelijk als het ergens in een kast heeft gestaan. Vocht en zuurstof kunnen dus wel een rol spelen in oxidatie van de eiwitten. Maar dan alsnog... als de pot ergens in een kast stond en maar een enkele keer is opengeweest is oxidatie door een minimale hoeveelheid vocht/zuurstof niet noemenswaardig. Als er echt denaturatie/oxidatie in hogere mate plaats heeft gevonden waardoor de eiwitten afgebroken zouden zijn dan zou je het kunnen ruiken en/of proeven.
Misschien dat er een paar % "afgebroken" zou kunnen zijn wat je niet ruikt of proeft. Maar uiteindelijk wordt het in je lijf ook afgebroken ("geoxideerd en gedenatureert").
Dus je kan het gewoon gebruiken zolang het goed smaakt en/of ruikt.
 
Eiwitten denatureren onder andere onder invloed van licht, warmte, pH, vocht, zuurstof....
Potten zijn eigenlijk (bijna) nooit doorzichtig dus licht zal niet veel invloed hebben. pH is ook niet aannemelijk.
Warmte en vocht spelen hier voornamelijk een rol in mee. Warmte voor denaturatie is boven de ca. 55 graden. Lijkt me niet aannemelijk als het ergens in een kast heeft gestaan. Vocht en zuurstof kunnen dus wel een rol spelen in oxidatie van de eiwitten. Maar dan alsnog... als de pot ergens in een kast stond en maar een enkele keer is opengeweest is oxidatie door een minimale hoeveelheid vocht/zuurstof niet noemenswaardig. Als er echt denaturatie/oxidatie in hogere mate plaats heeft gevonden waardoor de eiwitten afgebroken zouden zijn dan zou je het kunnen ruiken en/of proeven.
Misschien dat er een paar % "afgebroken" zou kunnen zijn wat je niet ruikt of proeft. Maar uiteindelijk wordt het in je lijf ook afgebroken ("geoxideerd en gedenatureert").
Dus je kan het gewoon gebruiken zolang het goed smaakt en/of ruikt.
Of je kunt het ook gewoon wegflikkeren en beseffen dat een open pot van +5 jaar oud nog consumeren om 2 tientjes te sparen gewoon achterlijk en marginaal is.
 
XXL Nutrition
Wat vind jij verstandig als we over een open pot shakes praten die al 5 jaar over datum is? Ik denk dat jij omtrent dit wel de meeste kennis hebt.
 
Waarom zou een verkopende partij daar de meeste kennis van hebben?
 
shit is 5 jaar over datum , wtf wil je nog meer ?
 
Waarom zou een verkopende partij daar de meeste kennis van hebben?

Omdat ze in dat bedrijf toch wel mensen hebben rondlopen die weten wat mag/niet mag (mag ik toch hopen :) )
 
Ze zullen daar exact weten wat de randvoorwaarden wat betreft ten minste houdbaarheid en vekoop zijn.

Maar of ze enig idee hebben wat potlife betreft betwijfel ik.
 
Mss via de leverancier dat hij er achter kan komen? Maar dat is idd wel wat veel moeite voor een of ander topic op een forum :) kans is idd groot dat ze wat andere dingen te doen hebben die wel opbrengen..
 
Mss via de leverancier dat hij er achter kan komen? Maar dat is idd wel wat veel moeite voor een of ander topic op een forum :) kans is idd groot dat ze wat andere dingen te doen hebben die wel opbrengen..

Ieder logisch nadenkend mens zou het afraden om te gebruiken, wij ook. XXL en leverancier uiteraard ook.
Hetzelfde geld voor de XXL Light Sauce, na openen beperkt (week) houdbaar. Maar XXL zelf en wij gebruiken het na een maand nog steeds zonder problemen.

Eiwitpoeder blijft goed, mits er geen vocht of zon bij komt en het in een gekoelde omgeving bewaard wordt. Tuurlijk zal er enige vorm van afbreuk aan de eiwitten en toegevoegde vitamines e.d. optreden.
Deze discussie gaat ook niet om; zou je het nog eten? Antwoord is natuurlijk; nee.
De discussie is kan je het (theoretisch) nog eten zonder gezondheidsrisico's, en daar is het antwoord op; waarschijnlijk wel.
 
Nooit verkeerd om een leverancier, die met een eigen lijn ook betrokken is bij het productieproces, vragen of zij er dergelijke informatie over hebben.
 
Ieder logisch nadenkend mens zou het afraden om te gebruiken, wij ook. XXL en leverancier uiteraard ook.
Hetzelfde geld voor de XXL Light Sauce, na openen beperkt (week) houdbaar. Maar XXL zelf en wij gebruiken het na een maand nog steeds zonder problemen.

Eiwitpoeder blijft goed, mits er geen vocht of zon bij komt en het in een gekoelde omgeving bewaard wordt. Tuurlijk zal er enige vorm van afbreuk aan de eiwitten en toegevoegde vitamines e.d. optreden.
Deze discussie gaat ook niet om; zou je het nog eten? Antwoord is natuurlijk; nee.
De discussie is kan je het (theoretisch) nog eten zonder gezondheidsrisico's, en daar is het antwoord op; waarschijnlijk wel.

Zover volg ik :) mijn gans punt is ook door dat het waarschijnlijk, en niet zeker is, het gezond vertstand zegt dit gewoon niet te doen. Zeker al vanwege de lage kostprijs.
Dus wat jij post is hetzelfde als ik probeer te zeggen.
Dus +1 :)
 
De vraag is op zich wel interessant. Hoelang blijft eiwitpoeder goed (wat verstaat men überhaupt onder 'goed'?). En hoelang wanneer het wordt blootgesteld aan lucht?
Die potten met eiwit zijn sowieso niet helemaal gevuld dus er zit al 'lucht' in. Is dit een beschermende atmosfeer (stikstof) of gewoon lucht?

Indien dit al lucht is dan zou het dus niet veel uitmaken of je de pot opent of niet. Zolang de luchtvochtigheid in de ruimte waarin je de pot opent niet hoog is en je de inhoud niet besmet met bacteriën of schimmels (erboven ademen of praten, aanraken, etc).

Zuurstof kan de eiwitten oxideren maar dit zal miniem zijn aangezien alleen de bovenkant wordt blootgesteld aan zuurstof.
Denatureren van eiwitten hoeft niet per se de kwaliteit te verminderen. Hoogstens de bioavailability. Als je een ei kookt blijft de hoeveelheid eiwitten hetzelfde. Het eiwit is alleen gedenatureerd. Sterker nog, het eiwit in rauwe eieren wordt 50% minder goed opgenomen dan gekookte eieren:
Egg white protein has been known to have poor bioavailability prior to cooking. In a human study comparing cooked and uncooked eggs, it was shown that raw eggs only have around 50% bioavailability
https://pescience.com/blogs/blog/lesson-2-egg-protein-worth-your-dollar

Denaturatie is niets minder dan een verandering in de ruimtelijke structuur van een eiwit. Waar dit ernstige gevolgen zal hebben bij functionele eiwitten in je lichaam, heeft dit geen ernstige gevolgen voor eiwitten die je binnenkrijgt via voedsel. De aminozuur samenstelling verandert immers niet en het eiwit wordt toch afgebroken in je lichaam. De hoeveelheid tijd en energie dat het je lichaam kost om te verteren verandert wel, maar dus niet per se negatief (zie gekookt ei).

Wat heeft dan wel invloed op de houdbaarheid? Kan de inhoud rotten wanneer de pot open is geweest?
De inhoud zou besmet kunnen raken met bacteriën en schimmels. Deze hebben echter vocht nodig om te kunnen groeien. Dus tenzij je de pot openmaakt in een ruimte met hoge luchtvochtigheid (of er water in gooit just for the hell of it) zal er dus ook vrijwel niets gaan groeien in je pot.

Die t.h.t. waarde is slechts een aansprakelijkheid van de fabrikant. Indien de inhoud bad gaat voor die tijd dan kan je immers je geld terugvragen. Hier zal per voedingsmiddel wel een richtlijn voor zijn.


Al bij al denk ik nu zelfs dat je die eiwitten gewoon nog kan consumeren. Je zult het (de dag erna) gauw genoeg merken als het niet meer goed is. Ik ben nu eigenlijk wel benieuwd.
 
Laatst bewerkt:
Om te weten of er bacteriën aanwezig zijn in je pot is trouwens best simpel.
Koop 2 petrischalen en wat agar.
Bereidt je agar en vul je petrischaal.

Laat dit nu stollen.

Neem met een steriel voorwerp een swipe van de inhoud van je pot en swipe hier vervolgens de agar in de petrischaal mee.

Als steriel voorwerp kan je een metalen mes gebruiken dat je eerst een minuut boven

Gebruik om te swipen bijvoorbeeld een metalen voorwerp (zoals een mes) dat je eerst een minuut boven een vuur verhit (tot deze wit wordt). Deze is nu steriel. Je hoeft natuurlijk niet het hele mes te verhitten, alleen uiteinde waarmee je swiped (duh).

Laat dit nu een paar dagen staan bij kamertemperatuur. Indien je steriel hebt gewerkt kan je nu met het blote oog de bacterie koloniës waarnemen. Elke kolonie was 1 bacterie die zich op je swipe bevond.


Dit is trouwens ook een leuk, veilig en goedkoop experiment om thuis uit te voeren met je kids.

Maak die agarschaaltjes en laat ze dan een vingerafdruk nemen erop. Dan kan je zien hoeveel bacteriën er zich op je vinger bevinden. Laat ze er ook 1 doen nadat ze hun handen hebben gewassen om te zien hoe goed dit antibacterieel werkt. (Handen drogen aan lucht, niet aan een handdoek of iets dergelijks).
Je kan dit met vanalles doen. Met speeksel is ook leuk.
 
Laatst bewerkt:
apfelstrudel
Jij hebt hier goed over nagedacht :)
Klinkt allemaal best logisch. Volgens deze redenatie zou het grootste risico dus een bacteriële besmetting zijn doordat TS bijvoorbeeld met zijn vingers in de pot heeft gezeten (bv om het schepje eruit te halen, wat nogal een grote kans is)
Dan is de vraag ook hoe goed de producten in de shake als voedingsbodem dienen.
(Mss wel helemaal niet? Of toch meer als we denken?)
 
En dan is ook de vraag nog of deze bacteriën überhaupt wel schadelijk zijn :)
 
Topicstarter zal zich toch moeten opofferen als proefkonijn
 
Maak die agarschaaltjes en laat ze dan een vingerafdruk nemen erop. Dan kan je zien hoeveel bacteriën er zich op je vinger bevinden. Laat ze er ook 1 doen nadat ze hun handen hebben gewassen om te zien hoe goed dit antibacterieel werkt. (Handen drogen aan lucht, niet aan een handdoek of iets dergelijks).
Standaard testje bij biologielessen :D

Erg leuk ook om te zien hoe vies je handen eigenlijk zijn :rolleyes:
 
Back
Naar boven