AndroidHealthClinic

Verzadige vetten in gezonde producten (1 bezoeker)

Bezoekers in dit topic

thnx people. Ik maakte me dus zorgen om niks :P gewoon eten die noten ;)
 
Elke dag 50gr noten voor mij! Dikke bron van caloriën, het smaakt goed en het doet je lichaam goed.
Vet eten is gezonder dan men denkt.



Ik haat het namelijk als ik op een verpakking zie staan '''''' 0% vet! """""
Ze vergeten er wel mooi bij te zetten dat er een kilo suiker in zit (en juist daar wordt je''vet'' van)
 
van suiker word je vet en niet van vet, goddamned hoe dat de regering er in geslaagt is iedereen verzadigd vet en eieren te laten mijden maar ondertussen eet iedereen mcdonals en chips heel de dag door zonder door te hebben dat dat veel erger is
 
van suiker word je vet en niet van vet, goddamned hoe dat de regering er in geslaagt is iedereen verzadigd vet en eieren te laten mijden maar ondertussen eet iedereen mcdonals en chips heel de dag door zonder door te hebben dat dat veel erger is

+1
idd van suiker word je vet
Naast transvetten ook glucose fructose stroop vermijden

Kokosolie is een absolute super verzadigde vet! Laurinezuur in kokosolie helpt met vetverbranding. (3 lepels per dag)
Biologische kokosolie virgin & koud geperst
 
geen idee hoe mijn omega3 ratio ligt. waarop baseer je deze percentages? john berardi stelt 30 onv. 30 mv onv. 30 vz.

tel alles niet precies, maar denk achteraf dat ik daar wel aan kom.

Op een onderzoek uit het dieet van de oermens waar wij genetisch voor 99,98% identiek aan zijn, na een uitgebreide analyse van het voedselpatroon van "stone age man" kwamen ze uit op, ik zal ff de precieze waardes opzoeken:

19.44% saturated
50% monounsaturated
19.44% polyunsaturated of which 31.9% Omega 3 fats

sinds wanneer zijn verzadigde vetten slecht???

Sinds daar uitgebreide proeven mee zijn gedaan, significant is aangetoond dat het een negatieve uitoefening op je cholesterol profiel heeft en er verschillende meta-analyses hetzelfde zeggen?
 
Sinds daar uitgebreide proeven mee zijn gedaan, significant is aangetoond dat het een negatieve uitoefening op je cholesterol profiel heeft en er verschillende meta-analyses hetzelfde zeggen?
Welke meta-analyses zeggen dat?

"Het doorslaggevende bewijs voor een oorzaak-gevolg-relatie wordt in de medische wetenschap geleverd in klinische experimenten. Er zijn negen van dergelijke studies uitgevoerd, waarin de enige interventie bestond uit het vermindering van de hoeveelheid verzadigd vet in de voeding; in enkele van deze studies aten de deelnemers tegelijkertijd meer meervoudig onverzadigd vet. Een meta-analyse van deze studies laat zien dat de sterfte onder degenen die de interventievoeding kregen exact gelijk was aan de sterfte onder de mensen die aten wat ze wilden"
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9635993?dopt=Abstract

Het is gevaarlijk en onjuist om intermediate endpoints te gebruiken als bewijs. Er zijn diverse variabelen die correleren met een verhoogd cholesterolgehalte. Daarnaast zijn er naast het cholesterolgehalte diverse variabelen die (soms) correleren met atherosclerose.
Het is zeer lastig om aan te tonen dat verzadigd vet slecht voor de gezondheid is. Door een monofactoriele analyse kan eenvoudig een significant effect gevonden worden. Dat wil echter niet zeggen dat verzadigde vetten de oorzaak zijn van atherosclerose.

Vergeleken koolhydraten hebben verzadigde vetten bovendien een neutraal effect op het cholesterolgehalte. http://www.voedingsmagazine.nl/artikel.asp?id=701&uitgaveid=47

Verdere informatie:
http://www.ravnskov.nu/dumyte4.htm
 
Op een onderzoek uit het dieet van de oermens waar wij genetisch voor 99,98% identiek aan zijn, na een uitgebreide analyse van het voedselpatroon van "stone age man" kwamen ze uit op, ik zal ff de precieze waardes opzoeken:

19.44% saturated
50% monounsaturated
19.44% polyunsaturated of which 31.9% Omega 3 fats



Sinds daar uitgebreide proeven mee zijn gedaan, significant is aangetoond dat het een negatieve uitoefening op je cholesterol profiel heeft en er verschillende meta-analyses hetzelfde zeggen?
post dat onderzoek eens dan? want met zo'n onderzoek naar dingen van eeuwen geleden kun je natuurlijk je vraagtekens zetten bij de operationalisering. en daaruit voortkomend de geproduceerde resultaten.

ik zou me eerder houden aan wat iemand zegt die voeding heeft gestudeerd, ipv. een onderzoek naar hoe een dieet van duizenden jaren er mogelijk uitgezien heeft, want dat zal nooit extreem betrouwbare resultaten geven.
 
ik zou me eerder houden aan wat iemand zegt die voeding heeft gestudeerd, ipv. een onderzoek naar hoe een dieet van duizenden jaren er mogelijk uitgezien heeft, want dat zal nooit extreem betrouwbare resultaten geven.
Niet iedereen die voeding gestudeerd heeft, heeft ook dezelfde mening of standpunten. Deze kunnen zelfs loodrecht tegenover elkaar staan. Vanuit evolutionair oogpunt kan het voedingspatroon van duizenden jaren geleden echter wel belangrijk zijn voor het vraagstuk wat nu eigenlijk gezond is:
[Link niet meer beschikbaar]
 
Niet iedereen die voeding gestudeerd heeft, heeft ook dezelfde mening of standpunten. Deze kunnen zelfs loodrecht tegenover elkaar staan. Vanuit evolutionair oogpunt kan het voedingspatroon van duizenden jaren geleden echter wel belangrijk zijn voor het vraagstuk wat nu eigenlijk gezond is:
[Link niet meer beschikbaar]
dat weet ik, maar bij de betrouwbaarheid van een onderzoek naar wat men 1000'en jaren geleden at kun je natuurlijk je vraagtekens zetten, hoe meet je zoiets?
 
dat weet ik, maar bij de betrouwbaarheid van een onderzoek naar wat men 1000'en jaren geleden at kun je natuurlijk je vraagtekens zetten, hoe meet je zoiets?
Zoiets kun je niet direct meten. Wel bestaan er nog enkele stammen die op vergelijkbare primitieve wijze leven. Daarnaast speelt de beschikbaarheid van voedingsmiddelen en andere omgevingsfactoren in die tijd een belangrijke rol. Zo zal men niet ontkennen dat de hoeveelheid natrium, geraffineerde koolhydraten en vetten, alcohol en de GI momenteel hoger ligt dan duizenden jaren geleden. Let wel, ik heb het hier over ruim 10.000 jaar geleden omdat toen de leefwijze van jager-verzamelaar veranderde naar de agragische leefwijze.
Natuurlijk ontbreekt het aan preciezie van de gegevens, maar er kan wel belangrijke informatie uit gehaald worden die niet genegeerd mag worden.

Cordain heeft hierover diverse interessante artikelen en onderzoeken gepubliceerd:
http://www.ajcn.org/cgi/content/full/81/2/341
 
Zoiets kun je niet direct meten. Wel bestaan er nog enkele stammen die op vergelijkbare primitieve wijze leven. Daarnaast speelt de beschikbaarheid van voedingsmiddelen en andere omgevingsfactoren in die tijd een belangrijke rol. Zo zal men niet ontkennen dat de hoeveelheid natrium, geraffineerde koolhydraten en vetten, alcohol en de GI momenteel hoger ligt dan duizenden jaren geleden. Let wel, ik heb het hier over ruim 10.000 jaar geleden omdat toen de leefwijze van jager-verzamelaar veranderde naar de agragische leefwijze.
Natuurlijk ontbreekt het aan preciezie van de gegevens, maar er kan wel belangrijke informatie uit gehaald worden die niet genegeerd mag worden.

Cordain heeft hierover diverse interessante artikelen en onderzoeken gepubliceerd:
http://www.ajcn.org/cgi/content/full/81/2/341
ik snap wel hoe historici te werk gaan, maar ik denk dat jij het ook met me eens moet zijn dat het nooit supernauwkeurig gaat worden. het bied wel belangrijke inzichten inderdaad. maar ik denk dat als er tegenwoordig onderzoek wordt gedaan onder beter gecontroleerde omstandigheden naar de optimale vetverhoudingen dit betruowbaarder is.

(en nee, sorry ik heb even geen tijd om 170 pagina's :eek: te lezen, alhoewel het ongetwijfeld zeer interessant zal zijn)
 
Citaat:
Origineel gepost door riggard
10% verzadigd vet is echt niet slecht, ik hou 50% onverz. en 50% verz. aan in m'n dieet. verzadigd vet heb je ook gewoon nodig.


Maar waarom doen zoveel bb'ers dan moeilijk over bijvoorbeeld kaas ofzo...?
Daar zit toch ook verzadigd vet in...?
 
iets "geloven" omdat veel mensen het doen....briljant!
 
ik snap wel hoe historici te werk gaan, maar ik denk dat jij het ook met me eens moet zijn dat het nooit supernauwkeurig gaat worden.
Je vroeg hoe je zoiets meet, vandaar de uitleg van mij.
Voedingsonderzoek is altijd complex en levert zelden resultaten op die supernauwkeurig zijn. Zeker wat betreft het brede onderwerp voeding en gezondheid zal altijd een slag om de arm moeten worden genomen. Mensen verschillen eenvoudigweg teveel. Dat was vroeger zo, maar ook nu nog.

maar ik denk dat als er tegenwoordig onderzoek wordt gedaan onder beter gecontroleerde omstandigheden naar de optimale vetverhoudingen dit betruowbaarder is.
En wat dat betreft zijn er steeds meer aanwijzingen dat een voeding richting die van de vroegere jagers-verzamelaars gezondheidsvoordelen biedt (zie de vele low-carb onderzoeken en high-eiwit onderzoeken). Door de complexiteit en de vele bekende en onbekende variabelen die een rol spelen bij voedingsonderzoek naar gezondheid is nooit een strak omlijnde aanbeveling te geven.
Oerdis is momenteel bezig om een praktische invulling te geven aan het oerdieet:
http://www.innovatienetwerk.org/nl/concepten/view/16/Oerdis.html/
 
Citaat:
Origineel gepost door riggard
10% verzadigd vet is echt niet slecht, ik hou 50% onverz. en 50% verz. aan in m'n dieet. verzadigd vet heb je ook gewoon nodig.


Maar waarom doen zoveel bb'ers dan moeilijk over bijvoorbeeld kaas ofzo...?
Daar zit toch ook verzadigd vet in...?
meeste pro bb'ers hebben geen idee van wat ze doen joh, of zeggen iets te doen voor sponsorgeld. de meesten hebben allen een nutritionist etc. daarom moet ik altijd wel lachen als dat soort gasten dan over voeding gaat praten alsof ze er superveel verstand van hebben. bovendien gebruiken ze anabolen, insuline etc. dus kun je het zowieso al niet vergelijken met een naturel atleet. als ik 1 groep gasten niet serieus zou nemen zouden het wel pro bb'ers zijn.

Je vroeg hoe je zoiets meet, vandaar de uitleg van mij.
Voedingsonderzoek is altijd complex en levert zelden resultaten op die supernauwkeurig zijn. Zeker wat betreft het brede onderwerp voeding en gezondheid zal altijd een slag om de arm moeten worden genomen. Mensen verschillen eenvoudigweg teveel. Dat was vroeger zo, maar ook nu nog.


En wat dat betreft zijn er steeds meer aanwijzingen dat een voeding richting die van de vroegere jagers-verzamelaars gezondheidsvoordelen biedt (zie de vele low-carb onderzoeken en high-eiwit onderzoeken). Door de complexiteit en de vele bekende en onbekende variabelen die een rol spelen bij voedingsonderzoek naar gezondheid is nooit een strak omlijnde aanbeveling te geven.
Oerdis is momenteel bezig om een praktische invulling te geven aan het oerdieet:
http://www.innovatienetwerk.org/nl/concepten/view/16/Oerdis.html/
dat was meer in de zin van "zo doen ze het dus" de manieren zijn imo niet betrouwbaar als je exacte kennis wilt hebben zoals dat hier wordt geponeerd met procenten etc. uiteraard zal het wel andere relevante kennis opleveren. anders wordt zo'n onderzoek niet eens uitgevoerd.

tuurlijk, daar ben ik wel van overtuigd. daarom eet ik al vrij lang alleen maar vis, noten, gevogelte, groente, fruit en af en toe wat rood vlees en zuivel.
 
dat was meer in de zin van "zo doen ze het dus" de manieren zijn imo niet betrouwbaar als je exacte kennis wilt hebben zoals dat hier wordt geponeerd met procenten etc.
Exacte kennis wat betreft de procentuele samenstelling van de macronutrienten en gezondheid/prestatieverbetering is een utopie. Er worden weleens getallen genoemd, maar dit is dan een globaal gemiddelde waar een bepaalde marge omheen hangt. Dit heeft onder andere te maken met het feit dat een energiepercentage van bijvoorbeeld koolhydraten van 50% op zeer veel manieren kan worden ingevuld. Veel groente of weinig groente, geraffineerde of ongeraffineerde producten, veel vezels of weinig, hoge of lage nutrientdichtheid, hoge of lage GI, vloeibaar of vast, 3 hoofdmaaltijden of meerdere kleinere maaltijden, hoge of lage energie-inname, hoge of lage alcohol-inname etc. Daarnaast zijn er nog twee andere macronutrienten die op hun beurt op vergelijkbare wijze kunnen verschillen.

Wat is volgens jou de 'beste' procentuele samenstelling van macronutrienten en waar baseer je dat op?

Het punt dat ik wilde aanhalen is dat vanuit evolutionair oogpunt de mens 'gemaakt' is voor een bepaald voedingspatroon. Dit voedingspatroon kan men tegenwoordig via enige omwegen welliswaar toetsen aan bepaalde gezondheidskenmerken, maar dit is hierbij minder relevant.
Het voedingspatroon van vroeger kan men wat betreft energiepercentage macronutrienten redelijk nauwkeurig achterhalen. Natuurlijk met enige marge, mede doordat voedingspatronen zowel vroeger als nu verschillen van regio.
 
Exacte kennis wat betreft de procentuele samenstelling van de macronutrienten en gezondheid/prestatieverbetering is een utopie. Er worden weleens getallen genoemd, maar dit is dan een globaal gemiddelde waar een bepaalde marge omheen hangt. Dit heeft onder andere te maken met het feit dat een energiepercentage van bijvoorbeeld koolhydraten van 50% op zeer veel manieren kan worden ingevuld. Veel groente of weinig groente, geraffineerde of ongeraffineerde producten, veel vezels of weinig, hoge of lage nutrientdichtheid, hoge of lage GI, vloeibaar of vast, 3 hoofdmaaltijden of meerdere kleinere maaltijden, hoge of lage energie-inname, hoge of lage alcohol-inname etc. Daarnaast zijn er nog twee andere macronutrienten die op hun beurt op vergelijkbare wijze kunnen verschillen.

Wat is volgens jou de 'beste' procentuele samenstelling van macronutrienten en waar baseer je dat op?

Het punt dat ik wilde aanhalen is dat vanuit evolutionair oogpunt de mens 'gemaakt' is voor een bepaald voedingspatroon. Dit voedingspatroon kan men tegenwoordig via enige omwegen welliswaar toetsen aan bepaalde gezondheidskenmerken, maar dit is hierbij minder relevant.
Het voedingspatroon van vroeger kan men wat betreft energiepercentage macronutrienten redelijk nauwkeurig achterhalen. Natuurlijk met enige marge, mede doordat voedingspatronen zowel vroeger als nu verschillen van regio.
ja ben ik het mee eens. waar ik vooral op doelde is het feit dat john berardi iets zegt (dr. in verschillende voedingsgerelateerde opleidingen) en dit dan toch iets anders is. misschien zit dr. berardi ernaast, maar het lijkt me ook dat hij zich op onderzoek baseert en dit niet zomaar uit z'n duim zuigt (aanname van mijn zijde). de vraag is voor mij dan hoe het kan dat het oerdieet zo zou zijn en onderzoek iets anders zou zeggen.

hou me zelf eigenlijk niet echt bezig met macronutrienten ed. ik kijk vooral naar het voedsel opzich en dan hou ik me aan die producten die ik aangaf in de vorige post. denk niet dat er iets is als een optimale verhouding e/k/v.

maar als ik naar m'n dieet kijk zit ik meestal rond de 30/15/55, of dit optimaal is, i don't know. maar het werkt prima voor mij.

daar ben ik het ook over eens met je. ik denk dat de aardappel en glucose fructosestroop en dat soort toevoegingen icm een verlaging van de dagelijkse activiteit van de mens toch wel de belangrijkste oorzaken zijn voor overgewicht. wat dat betreft kan ik me ook goed vinden in de artikelen van de heer muskiet.
 
Laatst bewerkt:
ja ben ik het mee eens. waar ik vooral op doelde is het feit dat john berardi iets zegt (dr. in verschillende voedingsgerelateerde opleidingen) en dit dan toch iets anders is. misschien zit dr. berardi ernaast, maar het lijkt me ook dat hij zich op onderzoek baseert en dit niet zomaar uit z'n duim zuigt (aanname van mijn zijde). de vraag is voor mij dan hoe het kan dat het oerdieet zo zou zijn en onderzoek iets anders zou zeggen.

hou me zelf eigenlijk niet echt bezig met macronutrienten ed. ik kijk vooral naar het voedsel opzich en dan hou ik me aan die producten die ik aangaf in de vorige post. denk niet dat er iets is als een optimale verhouding e/k/v.

maar als ik naar m'n dieet kijk zit ik meestal rond de 30/15/55, of dit optimaal is, i don't know. maar het werkt prima voor mij.

daar ben ik het ook over eens met je. ik denk dat de aardappel en glucose fructosestroop en dat soort toevoegingen icm een verlaging van de dagelijkse activiteit van de mens toch wel de belangrijkste oorzaken zijn voor overgewicht. wat dat betreft kan ik me ook goed vinden in de artikelen van de heer muskiet.

FF ter informatie, de standpunten die ik aanneem heb ik uit The Paleo Diet van Loren Cordain. PhD in health and exercise sciences. Een boek ondersteund door bijna 400 wetenschappelijke artikelen/onderzoeken.

De claim die ik maak over het vet is gegrond, echter geen waardes die voor de volle 100% nageleeft moeten worden, ze geven een indicatie over hoe de verhouding zouden kunnen/moeten liggen.

The Paleo Diet is een eetwijze die ik volg en waarvoor ik echt durf te pleiten, aangezien we voor deze eetwijze gemaakt zijn. De waardes zijn niet makkelijk te achterhalen, ze verschillen namelijk per dag aangezien onze voeding ook per dag verschilt, het is echter wel mogelijk zoals Loren Cordain ook heeft gedaan het dieet van de Stone Age Man te bestuderen en zo een schatting (!!) te maken van de nutritionele waarde en verhoudingen van hun dieet.
 
Laatst bewerkt:
FF ter informatie, de standpunten die ik aanneem heb ik uit The Paleo Diet van Loren Cordain. PhD in health and exercise sciences. Een boek ondersteund door bijna 400 wetenschappelijke artikelen/onderzoeken.

De claim die ik maak over het vet is gegrond, echter geen waardes die voor de volle 100% nageleeft moeten worden, ze geven een indicatie over hoe de verhouding zouden kunnen/moeten liggen.

The Paleo Diet is een eetwijze die ik volg en waarvoor ik echt durf te pleiten, aangezien we voor deze eetwijze gemaakt zijn. De waardes zijn niet makkelijk te achterhalen, ze verschillen namelijk per dag aangezien onze voeding ook per dag verschilt, het is echter wel mogelijk zoals Loren Cordain ook heeft gedaan het dieet van de Stone Age Man te bestuderen en zo een schatting (!!) te maken van de nutritionele waarde en verhoudingen van hun dieet.
oke, klinkt wel aannemelijk, zal dat ebook eens lezen, lijkt me interessant.

waar gaat het precies over? over het dieet van de oermensch?

denk dan dat de waarden die jij aangaf inderdaad beter zijn dan die van john berardi.
 
Back
Naar boven