MuscleMeat

VET feiten

Rawplayer

Freaky Bodybuilder
Lid sinds
30 jun 2005
Berichten
6.433
Waardering
0
VET is een vies woord geworden, maar het is net zo belangrijk voor een gezond dieet als koolhydraten en eiwitten. Vet helpt het cholesterol metabolisme reguleren, helpt bij het transport en de opname van vetoplosbare vitamines (A,D,E en K), verbetert de testosteronproductie, geeft een voller gevoel na de maaltijd, isoleert je lichaam, beschermt vitale organen en verschaft energie. Maar niet alle vetten zijn gelijk. Het is belangrijk dat je weet welke vetten je moet vermijden en waar ze zich schuilhouden, zodat je je hart gezond kunt houden en je taille slank.

Enkelvoudig onverzadigde vetten kunnen het risico van hart- en vaatziekten beperken door de cholesterolspiegel omlaag te brengen. Voorbeelden van voedsel waarin veel enkelvoudig onverzadigde vetten zitten, zijn onder meer olijven en olijfolie, pinda's en koolzaadolie. Avocado's en de meeste noten bevatten er ook veel van.

Meervoudig onverzadigde vetten helpen de cholesterolspiegel ook omlaag en helpen mogelijk de hoeveelheid cholesterol afzettingen in de aders te beperken. Je vindt deze bijvoorbeeld in plantaardige olien zoas saffloerolie, maisolie en zonnebloemolie. Een type meervoudig onverzadigde vetten - omega-3 vetzuren - biedt mogelijk extra veel voordelen voor je gezondheid. De kans op hart- en vaatziekten neemt af, je bloeddruk wordt verlaagd, je spiergroei gestimuleerd en je gewrichten worden gezond gehouden. Mogelijk beschermen ze zelfds tegen bepaalde vormen van kanker. Je vindt omega-3's voornamelijk in vis, vooral koudwatervis zoals zalm, makreel en haring.

Verzadigde vetten worden ook wel de slechte vetten genoemd. Je vindt ze in dingen als rood vlees, gevogelte, boter en volle melk. De meeste verzadigde vetten kunnen de cholesterolspiegels laten stijgen en vergroten de kans op verstopte aderen. Toch zijn ze nodig voor een normale testosteronproductie.

Transvetten verhogen mogelijk de cholesterolspiegels en de kans op hart- en vaatziekten. Ze belemmeren vetverlies, beperken de spiergroei en stimuleren zelfs spierafbraak. Ze onststaan door de toevoeging van waterstof aan plantaardige olie, waardoor het vet vast van vorm wordt en minder snel ranzig. Je vindt het veel in gefrituurde producten, cake, sauzen en chips. In margarine komen ze gelukkig steeds minder vaak voor.
 
Nou ik zou toch opletten met zonnebloemolie, saffloerolien, maisolie want hiervan ligt het gehalte aan omega 6-vetzuren aan de hoge kant. Een te hoge inname van deze omega 6-vetzuren kan toch voor hart- en vaatproblemen zorgen alhoewel het onverzadigde vetten zijn (de Israël-paradox dacht ik).

Lijnzaadolie heeft ook een hoog meervoudig onverzadigde vetzuurgehalte, maar dit is vooral alfa linoleenzuur (hoop dat dit correct is) dat tot de omega 3 behoort.

Ik zou opteren voor verzadigde vetten:
roomboter, kokosolie
voor de enkelvoudige onverzadigde vetzuren:
olijfolie, noten
en voor de meervoudige onverzadigde vetzuren :
visolie (omega 3 DHA en EPA)
en in mindere mate wegens de beperkte omzetting van ALA naar EPA/ DHA: lijnzaadolie. :thumb:

groet
Kim
 
VET is een vies woord geworden, maar het is net zo belangrijk voor een gezond dieet als koolhydraten en eiwitten. Vet helpt het cholesterol metabolisme reguleren, helpt bij het transport en de opname van vetoplosbare vitamines (A,D,E en K), verbetert de testosteronproductie, geeft een voller gevoel na de maaltijd, isoleert je lichaam, beschermt vitale organen en verschaft energie. Maar niet alle vetten zijn gelijk. Het is belangrijk dat je weet welke vetten je moet vermijden en waar ze zich schuilhouden, zodat je je hart gezond kunt houden en je taille slank.

Enkelvoudig onverzadigde vetten kunnen het risico van hart- en vaatziekten beperken door de cholesterolspiegel omlaag te brengen. Voorbeelden van voedsel waarin veel enkelvoudig onverzadigde vetten zitten, zijn onder meer olijven en olijfolie, pinda's en koolzaadolie. Avocado's en de meeste noten bevatten er ook veel van.

Meervoudig onverzadigde vetten helpen de cholesterolspiegel ook omlaag en helpen mogelijk de hoeveelheid cholesterol afzettingen in de aders te beperken. Je vindt deze bijvoorbeeld in plantaardige olien zoas saffloerolie, maisolie en zonnebloemolie. Een type meervoudig onverzadigde vetten - omega-3 vetzuren - biedt mogelijk extra veel voordelen voor je gezondheid. De kans op hart- en vaatziekten neemt af, je bloeddruk wordt verlaagd, je spiergroei gestimuleerd en je gewrichten worden gezond gehouden. Mogelijk beschermen ze zelfds tegen bepaalde vormen van kanker. Je vindt omega-3's voornamelijk in vis, vooral koudwatervis zoals zalm, makreel en haring.

Verzadigde vetten worden ook wel de slechte vetten genoemd. Je vindt ze in dingen als rood vlees, gevogelte, boter en volle melk. De meeste verzadigde vetten kunnen de cholesterolspiegels laten stijgen en vergroten de kans op verstopte aderen. Toch zijn ze nodig voor een normale testosteronproductie.

Transvetten verhogen mogelijk de cholesterolspiegels en de kans op hart- en vaatziekten. Ze belemmeren vetverlies, beperken de spiergroei en stimuleren zelfs spierafbraak. Ze onststaan door de toevoeging van waterstof aan plantaardige olie, waardoor het vet vast van vorm wordt en minder snel ranzig. Je vindt het veel in gefrituurde producten, cake, sauzen en chips. In margarine komen ze gelukkig steeds minder vaak voor.

Ik snap deze zin niet echt?

Goede post ;) karma
 
Ik gebruik 3x per dag omega 3-6-9 pillen van de tuinen is dit een goede keuze of kan ik beter alleen omega 3 nemen.
Verder let ik goed op mijn vet in name, 1x in de week vette vis 250 gram, is dat te weinig??


mvgr
 
omega 3 en 9 is goed, omega 6 krijg je genoeg binnen door enerzijds graan, anderzijds becel dat je mss gebruikt, of de slechte ratio in melk/eieren/vlees
 
Rawplayer zo denk ik er ook over
Maar heel veel mensen hebben vetvrees!
Ik niet, vet heb je ook nodig maar niet te veel
 
Terug
Naar boven