VET is een vies woord geworden, maar het is net zo belangrijk voor een gezond dieet als koolhydraten en eiwitten. Vet helpt het cholesterol metabolisme reguleren, helpt bij het transport en de opname van vetoplosbare vitamines (A,D,E en K), verbetert de testosteronproductie, geeft een voller gevoel na de maaltijd, isoleert je lichaam, beschermt vitale organen en verschaft energie. Maar niet alle vetten zijn gelijk. Het is belangrijk dat je weet welke vetten je moet vermijden en waar ze zich schuilhouden, zodat je je hart gezond kunt houden en je taille slank.
Enkelvoudig onverzadigde vetten kunnen het risico van hart- en vaatziekten beperken door de cholesterolspiegel omlaag te brengen. Voorbeelden van voedsel waarin veel enkelvoudig onverzadigde vetten zitten, zijn onder meer olijven en olijfolie, pinda's en koolzaadolie. Avocado's en de meeste noten bevatten er ook veel van.
Meervoudig onverzadigde vetten helpen de cholesterolspiegel ook omlaag en helpen mogelijk de hoeveelheid cholesterol afzettingen in de aders te beperken. Je vindt deze bijvoorbeeld in plantaardige olien zoas saffloerolie, maisolie en zonnebloemolie. Een type meervoudig onverzadigde vetten - omega-3 vetzuren - biedt mogelijk extra veel voordelen voor je gezondheid. De kans op hart- en vaatziekten neemt af, je bloeddruk wordt verlaagd, je spiergroei gestimuleerd en je gewrichten worden gezond gehouden. Mogelijk beschermen ze zelfds tegen bepaalde vormen van kanker. Je vindt omega-3's voornamelijk in vis, vooral koudwatervis zoals zalm, makreel en haring.
Verzadigde vetten worden ook wel de slechte vetten genoemd. Je vindt ze in dingen als rood vlees, gevogelte, boter en volle melk. De meeste verzadigde vetten kunnen de cholesterolspiegels laten stijgen en vergroten de kans op verstopte aderen. Toch zijn ze nodig voor een normale testosteronproductie.
Transvetten verhogen mogelijk de cholesterolspiegels en de kans op hart- en vaatziekten. Ze belemmeren vetverlies, beperken de spiergroei en stimuleren zelfs spierafbraak. Ze onststaan door de toevoeging van waterstof aan plantaardige olie, waardoor het vet vast van vorm wordt en minder snel ranzig. Je vindt het veel in gefrituurde producten, cake, sauzen en chips. In margarine komen ze gelukkig steeds minder vaak voor.
Enkelvoudig onverzadigde vetten kunnen het risico van hart- en vaatziekten beperken door de cholesterolspiegel omlaag te brengen. Voorbeelden van voedsel waarin veel enkelvoudig onverzadigde vetten zitten, zijn onder meer olijven en olijfolie, pinda's en koolzaadolie. Avocado's en de meeste noten bevatten er ook veel van.
Meervoudig onverzadigde vetten helpen de cholesterolspiegel ook omlaag en helpen mogelijk de hoeveelheid cholesterol afzettingen in de aders te beperken. Je vindt deze bijvoorbeeld in plantaardige olien zoas saffloerolie, maisolie en zonnebloemolie. Een type meervoudig onverzadigde vetten - omega-3 vetzuren - biedt mogelijk extra veel voordelen voor je gezondheid. De kans op hart- en vaatziekten neemt af, je bloeddruk wordt verlaagd, je spiergroei gestimuleerd en je gewrichten worden gezond gehouden. Mogelijk beschermen ze zelfds tegen bepaalde vormen van kanker. Je vindt omega-3's voornamelijk in vis, vooral koudwatervis zoals zalm, makreel en haring.
Verzadigde vetten worden ook wel de slechte vetten genoemd. Je vindt ze in dingen als rood vlees, gevogelte, boter en volle melk. De meeste verzadigde vetten kunnen de cholesterolspiegels laten stijgen en vergroten de kans op verstopte aderen. Toch zijn ze nodig voor een normale testosteronproductie.
Transvetten verhogen mogelijk de cholesterolspiegels en de kans op hart- en vaatziekten. Ze belemmeren vetverlies, beperken de spiergroei en stimuleren zelfs spierafbraak. Ze onststaan door de toevoeging van waterstof aan plantaardige olie, waardoor het vet vast van vorm wordt en minder snel ranzig. Je vindt het veel in gefrituurde producten, cake, sauzen en chips. In margarine komen ze gelukkig steeds minder vaak voor.


karma