AndroidHealthClinic

Vet verliezen op een natuurlijke manier

Bezoekers in dit topic

victoria

Novice
Lid geworden
16 jun 2012
Berichten
5
Waardering
0
Lengte
1m77
Massa
85kg
Vetpercentage
12%
:D Hallo hallo ,

Ik ben nieuw hier maar ik ben uiteraard al een lange tijd een "gast bezoeker":rolleyes: .

Uit respect voor deze forum dacht ik even mijn kennis op verschillende onderwerpen te plaatsen , misschien hebben er sommigen iets aan .;)

Mooie weer op komst is uiteraard een aanleiding tot aanzetten om hier en daar wat vet kwijt te geraken .

Helaas weet niet iedereen hoe dit juist moet gebeuren zonder aan enigen illegale middelen te komen zo hier even een kleine samenvatting .


:rocker2:

metabolisme

Waarom vallen sommige mensen sneller af dan anderen terwijl ze evenveel aan sport doen en evenveel eten ? Het antwoord zit ‘m in je metabolisme, wat ervoor zorgt dat je lichaam, wanneer het zich in rust bevindt meer calorieën verbrandt. Wat heeft dit met buikspieren trainen te maken ? Heel veel ! Indien je lichaam een vetpercentage van + 13% heeft zal je van je buikspieren die je getraind hebt nog weinig zien.

Vet verliezen is eenvoudig: je moet meer calorieën verbruiken en tegelijk minder calorieën opnemen. Zo ga je aan je reserve zitten en verlies je je vet.

Let dus eerst en vooral op met je voeding. (tip: verse smoothies zijn lekker en ook heel gezond) en ga dan zoveel mogelijk calorieën verbruiken.

2 manieren om calorieën te verbruiken
Door te sporten en te bewegen. Het lichaam in actie
Terwijl je lichaam gewoon in rust is. (BMR : Basal Metabolic Rate)
Het trainen van uw metabolisme of BMR is minstens even belangrijk als het sporten of trainen zelf. Wanneer u hierop wil trainen zal u 3 x per week 20 min trainen. Uw lichaam bevindt zich voor meer dan 95% van de dag in rust. Het aantal calorieën dat je lichaam verbruikt terwijl het in rust is wordt bepaald door het BMR. Hoe hoger je metabolisme des te meer calorieën je lichaam automatisch zal verbranden.

Door de juiste oefeningen te doen kun je je metabolisme gaan verhogen. Dit zijn oefeningen die het aanmaken van bepaalde hormonen stimuleren en zo ook het metabolisme gaan verhogen. Hierdoor gaat je lichaam tijdens de 95 % van de tijd dat het zich in rust bevindt, meer calorieën verbruiken. Je lichaam zal dus je reserves moeten aanspreken en je vet zal daarvoor dienen ...

Eten

Minder vet
Er bestaan heel wat magere bereidingsvormen waarbij je weinig of geen vetstof nodig hebt. Voorbeelden hiervan zijn grillen en pocheren. Gebruik je een microgolfoven, antikleefpan, een Nostick (braadfolie voor in pannen), de barbecue of een römertopf (aardewerken stoofpot) dan kook je ook vetarm. Zo kan een stuk vlees of een ei gebakken worden in een antikleefpan, vis kan gepocheerd worden, groenten kunnen gaar worden in de microgolfoven.
Wanneer je groenten stooft met een ui, kan je minder bereidingsvet gebruiken. Laat de ui in een weinig vetstof op een zacht vuur stoven. Wanneer de ajuin aan de bodem van de kookpot begint te kleven, voeg je 1 à 2 soeplepels water toe. Verder laten sudderen tot de ajuin gaar is. En dan de groenten vermengen met de ajuin.
Bij rauwkost kan je de mayonaise vervangen door lightmayonaise of dressing. Wanneer je hiervan slechts een koffielepeltje gebruikt en deze aanlengt met 1 à 2 soeplepels magere platte kaas of magere witte yoghurt, heb je toch een tamelijke hoeveelheid saus en veel minder vet. Je kan dit zelfgemaakt sausje nog meer op smaak brengen met kruiden.
Wanneer je zelf een vinaigrette maakt, kan je de hoeveelheid olie verminderen en ze aanlengen met water, citroensap, azijn of balsamico azijn.
Vleessausen zijn meestal vetrijk. Toch kan je de hoeveelheid vet erin verlagen. Wanneer het vlees gebakken is, haal je het uit de pan. Het laagje vet in de pan giet je weg. Je zet de pan terug op het hete vuur. Aan de afgezette bruine korstjes voeg je water toe. Al roerend laat je dit koken. Binden met in water opgeloste bloem of maïzena. Even laten doorkoken en eventueel een klein stuk vetarm bouillonblokje toevoegen.
Een witte saus of béchamelsaus laat zich ook bereiden zonder vet. Je kan een gedeelte van het groentenat laten inkoken met halfvolle of magere melk. Dit bind je dan met in water of melk opgeloste bloem of maïzena. Doorkoken en op smaak brengen met peper, nootmuskaat en eventueel ook een beetje zout.
Een tomatensaus kan ook heel mager worden klaargemaakt. Hiertoe stoof je een ajuin met weinig bereidingsvet. Eventueel een beetje water toevoegen (zie hierboven). Gesneden tomaten (vers of blik) en tomatenpuree toevoegen. Op smaak brengen met peper en Provençaalse kruiden. Eventueel de saus wat aanlengen met water en binden met in water opgeloste bloem of maïzena. Laten doorkoken.
Room in een gerecht kan vervangen worden door light room, magere koffiemelk of gewone melk.
Een ei kan vervangen worden door 2 maal enkel het eiwit of ¼ van een gans ei.
Magere of halfvolle melk kan volle melk vervangen.
Vetarme kazen kunnen gebruikt worden in de plaats van gewone kazen.

Minder suiker
De hoeveelheid suiker in een recept kan je verminderen met een derde of de helft. Je kan het gerecht meer smaak geven met bijvoorbeeld vanille-extract. Aangezien suiker ook een bewaarmiddel is, wordt het verminderen van de suiker moeilijker als het gerecht een tijd bewaard moet worden.
Suiker kan je verder vervangen door een kunstmatig zoetmiddel. Heel wat kunstmatige zoetmiddelen zijn bestand tegen hoge temperaturen. Hiervoor moet je wel altijd goed de verpakking nalezen van dat zoetmiddel.
Fruit op siroop kan vervangen worden door fruit op eigen nat.
Magere witte yoghurt met vers fruit kan gebruikt worden in de plaats van gesuikerde fruityoghurt.
Siroop kan vervangen worden door suikervrije siroop of het sap van gepureerd fruit.

Minder zout
Zonder zout is het gerecht vaak flauw. Zout is vaak een bewaarmiddel. Aangezien je de warme maaltijd meestal dezelfde dag nog eet, kan je koken zonder zout toe te voegen.
Aardappelen gekookt met een laurierblaadje of stukjes ajuin geven ook een lekkere smaak. Net voor het opdienen kan je wat verse kruiden erover strooien zoals peterselie of bieslook.
Je kan je eten ook perfect op smaak brengen met verse kruiden, diepgevroren of gevriesdroogde kruiden.

Gezonder eten
En heel wat andere voedingsmiddelen kan je vervangen door gezondere voedingsmiddelen. Denk maar aan rijst, pasta, brood,… Wanneer je deze vervangt door bruine rijst, volkoren pasta, volkoren brood ben je gezonder bezig. Je krijgt op die manier meer vezels en vitaminen binnen.
Naast het vervangen of verminderen van bepaalde ingrediënten in een gerecht, is de portie die je eet ook van groot belang. Het heeft geen zin dat je minder vet gebruikt, wanneer je er een dubbele portie van eet. De besproken bereidingswijzen, een matige portie en een ingrediënt vervangen door een gezonder product is de ideale manier om mager en gezond te eten.

Anderen leden zullen uiteraard meer inromatie meedelen wat wet hier al gewoon zijn , hehe
 
Leuk verhaal, hoort eigenlijk in "Post je eigen artikels", maar dat terzijde. Zitten een aantal onwaarheden in, typische beginnersfouten. Minder vetten is per definitie niet waar. Je moet echt veel te veel vetten consumeren mocht dat van toepassing zijn. Minder (beter: geen) transvet eten komt dichter bij de realiteit. Zoveel mogelijk kCal verbranden? Denk het niet, lijdt tot spierafbraak. Afvallen (cutten zoals we dat noemen) gaat hard genoeg bij een tekort van 500 kCal per dag, voorvloeiend uit cardio of simpelweg een tekort aan voedselinname. Je hebt het over mayonaise eten, lijkt mij geen goed plan. In jouw hoeveelheid kan het misschien door de beugel, bij mij niet in ieder geval. Minder suiker eten... Uiteraard. Suiker die we allemaal kennen als zoetstof wel, maar suiker valt onder koolhydraten. Die moet je juist mijden, ze moeten gewoon complex zijn. Je paragraaf genaamd "Gezonder eten" kan ik over het algemeen alleen maar beamen.

Leuk gedaan, maar verdiep je eerst wat meer in voedsel alvorens je schrijft over voedsel. Het initiatief kan ik je absoluut niet verwijten, alleen maar aanmoedigen :thumb:.

Q
 
Geen onderbouwing van verschillende soorten koolhydraten, waarom geen suiker, waarom ongeraffineerd (volkoren) over 'witte' producten?
Zout zet je er wel leuk onder, maar wat heeft het te maken met vet verliezen?

Ook snap je het consumeren van vetten niet echt (zoals hierboven ook al gepost...)
"Vet verliezen is eenvoudig: je moet meer calorieën verbruiken en tegelijk minder calorieën opnemen." vetten passen dus prima in deze 'regel', het zijn gewoon calorieën. Maar vet-rijk eten is gelijk ook een calorie-bom omdat 1gr vet 9kc is terwijl andere macronutrieënten allemaal lager in kc zitten. Dit is dus ook de reden dat de meeste mensen denken dat geen/minder vet consumeren gelijk staat aan afvallen.

Dit terwijl geen vetten consumeren over langere tijd absoluut destructief kan zijn voor je hebben en houwen, je lichaam heeft het namelijk nodig voor d eproductie van allerlei hormonen.
 
Even als aanvulling op Originele Naam: zout heeft niets met vetverlies te maken, enkel met vochtverlies. Overigens, denk niet dat creatine nuttigen hierbij niets mag, dat vocht wordt opgeslagen in de spieren waardoor je zelfs voller lijkt.

Q
 
Back
Naar boven