MuscleMeat

Vitamine FAQ


Bezoekers in topic

Fable

Ripped Bodybuilder
Elite Member
+10 jaar member
Lid geworden
4 okt 2006
Berichten
3.624
Karma
471
Lengte
1m80
Massa
98kg
Voor iedereen die altijd al wilde weten wat vitamines doen voor je.

In totaal zijn er 12 vitamines bekend. Er worden wel meerdere vitamines genoemd, bijvoorbeeld in allerlei vitaminepreparaten, maar deze stoffen kunnen we of zelf aanmaken of zijn niet essentieel, zodat ze wetenschappelijk niet onder de vitamines vallen. Vitamines worden ingedeeld in 2 groepen, de in vet oplosbare en de in water oplosbare. De eerste groep bestaat uit vitamine A, D, E en K en komt alleen in vette levensmiddelen voor. Vitamine B en C bevinden zich in alle andere voedingsmiddelen. De wateroplosbare vitaminen, met name de B-vitaminen, hebben vooral een functie als co-factor (hulpstof) bij tal van enzymreacties in het koolhydraat-, eiwit- en vetmetabolisme en zijn daarmee onder andere van belang voor het vrijmaken van energie uit de voeding en de vorming van bouwstenen voor lichaamsweefsel. De in vet oplosbare vitaminen hebben een groot aantal uiteenlopende functies variërend van een rol bij het gezichtsvermogen (vitamine A) tot het instandhouden van de calciumbalans (vitamine D). (Bron: www.voedsel.net)Vitamine A (retinol) adh 1ug

De officiële naam van vitamine A is retinol. De bekendste functie van vitamine A is dat het een bouwsteen is van rodopsine. Dit is het pigment in het netvlies dat er voor zorgt dat we in het schemerdonker nog kunnen zien. Het overgrote deel van vitamine A is betrokken bij het in conditie houden van de cellen die de buitenste laag van alle organen vormen, zoals de huid en de longen. Ook maakt vitamine A deel uit van het afweersysteem en speelt het een rol bij de groei en botvorming.

Vitamine B1 (thiamine) adh 1ug

Vitamine B1 is onmisbaar bij de koolhydraatvertering (suiker en zetmeel), waar de stof deel uitmaakt van maar liefst 20 verschillende enzym systemen. Verder vervult vitamine B1 een belangrijke rol bij de geleiding van zenuwprikkels.

Vitamine B2 (riboflavine) adh 1.4 ug

Vitamine B2 is een bestanddeel van een groot aantal verbindingen die zorgen voor de omzetting van eiwitten, vetten en koolhydraten in energie. Ook is vitamine B2 nodig voor het gezond houden van huid en haren.

Vitamine B3 (niacine) adh 15 ug

Vitamine B3 of niacine heeft een rol bij de eiwit-, vet-, en koolhydraatstofwisseling. Ook speelt het een rol bij de werking van het zenuwstelsel.

Vitamine B5 (pantotheenzuur) adh 5 ug

Vitamine B5 of panthotheenzuur is een bouwsteen van een van de belangrijkste enzymen, het coenzym-A. Dit enzym speelt een rol in de stofwisseling van koolhydraten. Daarnaast is het betrokken bij de vorming van cholesterol en bepaalde hormonen.

Vitamine B6 (pyridoxine) adh 1,4 ug

Vitamine B6 is betrokken bij de eiwitstofwisseling en in mindere mate bij de vetstofwisseling. Verder is het een onmisbare stof bij de afweer, groei, bloedaanmaak en het zenuwstelsel.

Vitamine B8 (biotine) adh 30-100 ug

Over vitamine B8 is weinig bekend. Het zorgt het voor het gezond houden van huid en haar.

Vitamine B11 (foliumzuur) adh 0,2-0,3 ug

Vitamine B11 wordt eigenlijk altijd foliumzuur genoemd. Samen met vitamine B12 is foliumzuur betrokken bij de vorming van RNA en DNA, de erfelijke materialen in de cellen van ons lichaam en is hierdoor onmisbaar voor de groei en weefselvorming.

Vitamine B12 (cobalamine) adh 2 ug

Vitamine B12 is samen met vitamine B11 betrokken bij het aanmaken van DNA en RNA, ons erfelijk materiaal. Verder is het nodig voor een goede werking van het zenuwstelsel.

Vitamine C (ascorbinezuur) adh 70 ug

Vitamine C speelt een rol bij onze afweer tegen ziektes en bij het maken van enkele hormonen. Daarnaast zorgt het voor de vorming van onze botten (samen met andere vitamines en mineralen). Het bevordert de opname van ijzer uit het voedsel en werkt bezuinigend op de behoefte aan de B-vitamines en vitamine A en E. Verder betrokken bij het goed verlopen van veel reacties in het lichaam.

Vitamine D (calciferol) adh 5 ug

Vitamine D verschilt van de andere vitamines omdat het lichaam dit wel kan aanmaken onder de invloed van zonlicht. Als er genoeg zonlicht is hoef je geen voedsel te eten dat vitamine D bevat. Vitamine D is nodig voor stevige botten en tanden. Het zorgt ervoor dat calcium en fosfor goed uit de voeding worden opgenomen en in de botten en tanden worden vastgelegd tijdens de groei.

Vitamine E (tocopherol) adh 9 ug

Deze vitamine speelt een rol in rode bloedcellen en in celwanden van weefsels in ons lichaam. Ook beschermt vitamine E de meervoudig onverzadigde vetten in het lichaam tegen oxidatie.

Vitamine K (menaquinon of fytomenadion) 70ug

Er is maar één proces in het lichaam waarbij vitamine K betrokken is en dat is bij de bloedstolling.
 

Aequitas

Dutch Bodybuilder
+10 jaar member
Lid geworden
8 mrt 2007
Berichten
594
Karma
0
Zoiets was er al geloof ik, maar top man bedankt!
 

Naar boven