Ariane,
Ik denk dat dit heel persoonlijk is. Pindakaas voelt mij mij altijd als een brok op mijn maag terwijl eiwit veel sneller weer 'weg' is uit mijn maag.
Maar qua vertering is eiwit en dan vooral melkeiwitten en eiwit uit vlees of vis idd ook langzaam.
Het is ook uitgebreid onderzocht, in het kader van "hoe werkt atkinson". Atkinson (in feite een extreem lowcarb-highprot dieet) werkt doordat de dieetvolgers in totaal gewoon veel minder kcals innemen. Dat ligt dan weer aan dat het dieet met verrassend weinig honger gepaard gaat. Maar de hoeveelheid vet die de personen binnenkregen was eigenlijk niet hoger dan normaal. Uiteindelijk bleek dat verhoogde eiwitinname de doorslag gaf omdat het met de minste kcals de meeste voedingswaarde plus verzadiging geeft.
En daar kunnen gewone afvallers hun voordeel mee doen. BB'ers die graag willen aankomen maar moeite hebben om de gewenste overmaat aan energie binnen te krijgen zouden zich daarom af kunnen vragen of hun gewoonte om veel te veel eiwit te nemen wel zo gunstig is.
Op nog langere termijn blijken dit soort dieten natuurlijk helemaal niet te werken, in die zin dat ze de langetermijnontwikkeling van mensen naar zwaarlijvigheid niet tegengaan maar juist bevorderen. Ze veranderen namelijk de lichaamssamenstelling de verkeerde kant op.
De enige variabele die op de lange termijn een gunstige invloed op de lichaamssamenstelling heeft, is bewegen, trainen, een aktieve en gezonde levensstijl aanwennen. En dat zit 'm vaak in de kleine dingen: de fiets pakken ipv de auto, er uit gewoonte geregeld op uit gaan ipv thuis tv-kijken, de standaard wekelijkse boodschappenlijst aanpassen, de hond langer uitlaten ipv een standaardrondje langs de tuin van de buren.
Euh... waar ging het ook alweer over?