LEGi0NAiRE
Novice
- Lid geworden
- 18 feb 2011
- Berichten
- 12
- Waardering
- 0
- Lengte
- 1m80
- Massa
- 73kg
- Vetpercentage
- 16%
Ik keek laatst op voedingswaardetabel.nl en zag iets wat ik een lange tijd over het hoofd heb gezien:
100g Pasta, bereid, gem.:
99 kcal
75,2g water
4,5g eiwitten
17,5g koolhydraten
1,0g vet
100g Pasta, onbereid, gem.:
359 kcal
12,1g water
13,5g eiwitten
67,0g koolhydraten
3,0g vet
Ik ging er altijd vanuit dat een pastamaaltijd een makkelijke manier was om in één keer heeeel veel (complexe) koolhydraten binnen te krijgen. Er staat immers altijd iets van 67g koolh. per 100g pasta op de verpakking. Nu besef ik mij dat er een verschil is tussen bereid en onbereid, volgens voedingswaardetabel.nl een gemiddeld verschil van 67,0g - 17,5g = 49,5g koolhydraten per 100g pasta! Relatief gezien erg veel verloren grammen dus!
Ik probeer een E/K/V-verhouding aan te houden van 30/50/20 en de koolhydraten haal ik voornamelijk uit brood, rijst en pasta. Ik had nooit rekening gehouden met bereid/onbereid dus ik heb waarschijnlijk vrijwel altijd mijn koolhydraat-inname hoger ingeschat dan dat ik werkelijk binnenkreeg.
Dezelfde fout zal ik natuurlijk dan ook voor rijst gemaakt hebben...
Hoe betrouwbaar zijn de gegevens van voedingswaardetabel? Zijn er mensen die zich nu ook voor hun hoofd slaan? Hoe kan het nou dat er zo veel waardevolle grammen koolhydraat verloren gaan bij de bereiding Of valt dat verlies in de werkelijkheid wel mee?
Veel vraagtekens, hopelijk weten jullie hier meer over dan ik!
100g Pasta, bereid, gem.:
99 kcal
75,2g water
4,5g eiwitten
17,5g koolhydraten
1,0g vet
100g Pasta, onbereid, gem.:
359 kcal
12,1g water
13,5g eiwitten
67,0g koolhydraten
3,0g vet
Ik ging er altijd vanuit dat een pastamaaltijd een makkelijke manier was om in één keer heeeel veel (complexe) koolhydraten binnen te krijgen. Er staat immers altijd iets van 67g koolh. per 100g pasta op de verpakking. Nu besef ik mij dat er een verschil is tussen bereid en onbereid, volgens voedingswaardetabel.nl een gemiddeld verschil van 67,0g - 17,5g = 49,5g koolhydraten per 100g pasta! Relatief gezien erg veel verloren grammen dus!
Ik probeer een E/K/V-verhouding aan te houden van 30/50/20 en de koolhydraten haal ik voornamelijk uit brood, rijst en pasta. Ik had nooit rekening gehouden met bereid/onbereid dus ik heb waarschijnlijk vrijwel altijd mijn koolhydraat-inname hoger ingeschat dan dat ik werkelijk binnenkreeg.
Dezelfde fout zal ik natuurlijk dan ook voor rijst gemaakt hebben...
Hoe betrouwbaar zijn de gegevens van voedingswaardetabel? Zijn er mensen die zich nu ook voor hun hoofd slaan? Hoe kan het nou dat er zo veel waardevolle grammen koolhydraat verloren gaan bij de bereiding Of valt dat verlies in de werkelijkheid wel mee?
Veel vraagtekens, hopelijk weten jullie hier meer over dan ik!