Fitness Seller

Voor de "naturals"

Users who are viewing this thread

Levrone@

Competitive Bodybuilder
+15 jaar member
Lid geworden
16 mrt 2003
Berichten
1.639
Karma
0
Hey bro,s hier een verslagje uit Necedo, van hoe je het beste groot kan worden op een natuurlijke manier.


Veel succes!!!:DHoe je clean groot kunt worden: de visie van Hans Kroon

Sportschoolhouder, natural bodybuilder en krachttrainingdeskundige Hans Kroon (43) bouwde in 25 jaar een imposante fysiek op. Met 105 cleane kwaliteitskilo’s en een schat aan theoretische en praktische kennis is hij een bron van informatie én inspiratie die door menigeen wordt geraadpleegd. Die ontwikkelingsgang is overigens niet de kortste weg van A naar B geweest.
De opvoeding van een natural bodybuilder
Sport had altijd de warme belangstelling van Hans Kroon. Hij behaalde in 1981 zijn CIOS-diploma en volgde in militaire dienst de opleiding ‘lichamelijke opvoeding’. Daarna werd hij sportinstructeur bij Hoboken, de sportschool van de Rotterdamse boksmanager Aad Westerlaken. In 1983 werd hij instructeur van het toenmalige krachtsportcentrum Noord (in Rotterdam). In die hoedanigheid organiseerde hij verschillende natural clubwedstrijden en begeleidde daarnaast diverse bodybuilders, waaronder zijn vrouw Joyce de Haan, die in 1994 Nederlands Kampioen Natural Bodybuilding werd.
Kroon: “Ik wilde altijd al een gespierde jongen worden, maar de grenzen van dat gespierd zijn zijn in de loop der jaren wel aardig opgeschoven. In het begin was ik vooral onder indruk van Bruce Lee, dat uitzetten van die ‘vleugels’ en die geweldige spiercontrole. Later werden de goed geproportioneerde en symmetrische spieren van bodybuilders mijn ‘lichaamsideaal’. De eerste jaren was ik heel naïef. Ik was en ben nog steeds fel tegen gebruik van anabole steroïden, en dacht aanvankelijk dat die mannen hun gigantische spiermassa hadden opgebouwd door keiharde training en uitgekiende vitaminepreparaten. Een bezoek aan het ‘Mekka’ van bodybuilding, Santa Monica in Venice (Californië) begin jaren negentig haalde me uit mijn droom. Vastbesloten alle informatie over training en voeding van de ‘grote jongens’ los te peuteren, kreeg ik keer op keer te horen dat bodybuilding en het gebruik van anabole steroïden synoniem waren. Niks op je voeding letten, niks doordachte training. Een natural was een sufferd die nog niet door had hoe het leven in elkaar stak.”

Een man met een missie
Teleurgesteld, maar verre van verslagen keerde Hans Kroon uit het ‘bedevaartsoord van bodybuilders’ terug. Kroon: “Die ontnuchtering was achteraf gezien geweldig leergeld. Ik oriënteerde me niet meer op ‘the training of champions’ waar de Amerikaanse muscle mags bol van stonden, maar ging mijn eigen weg in het vinden van informatie over voeding, voedingssupplementen en training. Wat ik aan theorie opdeed probeerde ik zelf direct in de praktijk uit, en met succes! Meer en meer raakte ik ervan overtuigd dat het mogelijk is clean groot te worden en een arm van 50 cm op te bouwen. Het duurt alleen verdomd lang. Bovendien kun je je als cleane bodybuilder geen slordigheden veroorloven. Niet met de training, niet met de voeding, niet met niks. Dat maakt bodybuilding heel interessant maar ook heel moeilijk. Je moet er mentaal gewoon sterk voor in je schoenen staan, gedisciplineerd zijn. En, discipline, dat is een woord dat tegenwoordig niet lekker ligt.”

Training
In de loop van die bijna 25 jaar dat Hans Kroon ‘onder het ijzer’ ligt, zijn zijn ideeën over training geëvolueerd van het klassieke 4 x 8 programma zes dagen van de week van Arnold Schwarzenegger tot een aangepaste vorm van Mike Mentzers Heavy Duty systeem, waarbij één enkele zware set de groeiprikkel moet geven en het aantal trainingen per week met de helft wordt teruggebracht. Kroon: “Zes dagen in de week met al die dubbelsplitprogramma’s, dat is voor een natural niet te bolwerken. Het herstel is de bottleneck. Vandaar dat ik zocht naar een trainingsmethode die de natural veel meer ruimte geeft voor herstel. Ik heb jaren met vrucht getraind op een aangepaste versie van het enkele set systeem. Sinds een paar jaar experimenteer ik met een systeem dat hier behoorlijk haaks op staat. Het heet hypertrophy strength training (HST) en in plaats van een spiergroep slechts één keer per week te trainen, zoals bij heavy duty of HIT, pak je een spiergroep drie keer per week aan! Je varieert daarbij echter de belastingsniveaus. De eerste training doe je 12-15 herhalingen met 70-75% van je maximale rep, de tweede training, 8-12 herhalingen 80-85% en de derde training doe je 5-8 reps met 85-90% van je maximale rep. Je traint bij deze methode drie keer per week en je pakt per training het hele lichaam met een of twee sets van zoveel mogelijk basisoefeningen. Per training van de grote spiergroepen doe je twee basisoefeningen, waarbij je als uitgangspunt neemt na een opwarmset één werkende set per oefening te doen (de zgn. single-setmethode). Voor de kleine spiergroepen, zoals de biceps, triceps en kuiten, doe je geen twee maar één basisoefening. Frequenter belasten van de spieren, het weekend herstellen en om de zes weken 9-12 dagen rust nemen om het lichaam weer gevoelig te maken voor de trainingsprikkel, is de kern van het programma.”

Voeding
Wat voedingsfilosofie betreft is Hans een man die het belang van eiwit altijd scherp voor ogen heeft gehad. Anderhalf tot twee gram eiwit per kg lichaamsgewicht voor iemand die stevig traint is een must. Zelf gaat hij naar de 2½ gram toe. Verder is hij een voorstander van het functioneel beperken van de koolhydraatconsumptie. Kroon: “Ik ben niet bang voor koolhydraten, maar de ene stofwisseling is de andere niet. Mensen die van nature een beetje aanleg hebben om spekkig te worden moeten de koolhydraten enigszins beperken om insulinepieken (bevorderlijk voor de vetopslag) te voorkomen. Zelf probeer ik één insulinepiek per dag te creëren, en wel direct na mijn training om de glycogeenvoorraden snel aan te vullen.”

Voedingssupplementen
Verder hebben voedingssupplementen hun plaats in de sport. Een goed eiwitpreparaat, snelle suikers na de training en als transportvehikel voor creatine, vormen de hoeksteen van zijn suppletieprogramma. Verder een goed multivitaminepreparaat en driemaal daags 1 gram vitamine C, glutamine, lijnzaadolie en olijfolie en voor mensen met kraakbeenachtige problemen het supplement glucosamine/chondroïtine. Hans Kroon heeft een ‘praktische’ kijk op het gebruik van supplementen: “Natuurlijk begrijp ik, dat je in je uppie geen wetenschappelijke voorwaarden kunt creëren waaruit je keiharde conclusies kunt trekken. Wat ik doe is, de literatuur over voedingssupplementen nauwkeurig bijhouden en experimenteren met die supplementen die een belofte lijken in te houden. Omdat ik al zoveel jaar train en heel systematisch te werk ga, merk ik vrij snel of er ‘iets gebeurt’ of niet. Daarna probeer ik het bij anderen uit en als die ook goed reageren, ga ik er vanuit dat ik iets op het spoor ben. Een voorbeeld, ik experimenteer momenteel met Teunisbloemolie. Dat remt de invloed van oestrogeen, het vrouwelijke hormoon, en maakt je strakker, harder. Zo ben ik voortdurend bezig dingen uit te proberen. Uiteraard zorg ik er wel voor dat de basis bestaat uit doordachte training en een goed voedingsprogramma.”

50 cm biceps
Hans Kroon: “Het voortdurend uitproberen van nieuwigheden op het gebied van training, voeding en voedingssupplementen houden me gemotiveerd en helpen me vooruit. Die arm van 50 cm is er inmiddels, warm. Koud heb ik nog een ruime centimeter te gaan. Die komt eraan, een kwestie van continuïteit.”
 

bart82

DBB Goeroe
Elite Member
+15 jaar member
Lid geworden
12 mei 2003
Berichten
8.593
Karma
13
Staan wel enkele goede tips bij.

Heb je misschien ook een foto van die knul?
 

capricik

Advanced Bodybuilder
+15 jaar member
Lid geworden
15 dec 2002
Berichten
964
Karma
1
25 jaar... lol wie gaat er nu 25 jaar wachten voor spieren :D
 

axestream

Freaky Bodybuilder
Elite Member
+15 jaar member
Lid geworden
10 mrt 2003
Berichten
5.504
Karma
5
Knul? Hij had je pa kunnen zijn! :D

Leuk artikel, maar dat je naturel ook heel groot kan worden wisten we al. Ik zal waarschijnlijk ook vrij groot kunnen worden, maar eerlijk gezegd denk ik dat het niet voor iedereen weggelegd is. Sommige naturels willen ook niet eens heel groot worden.
 

Deejay_Spike

Freaky Bodybuilder
+15 jaar member
Lid geworden
24 okt 2002
Berichten
6.329
Karma
26
mja, 3xl weegt anders wel 120 cleane kgs :D beat that ;)


nee is wel een leuk artikel hoor. 't probleem is inderdaad : geduld en een zekere vorm van discipline
 

Rob

Competitive Bodybuilder
+15 jaar member
Lid geworden
8 jan 2003
Berichten
2.285
Karma
0
Lengte
1m83
Massa
100kg
Vetpercentage
9%
Natuurlijk kun je naturel heel groot worden
Maar de definitie van ""groot" verschilt natuurlijk per persoon,
100 kg is voor mijn mening groot bij een vet % van c.a. 10%, maar niet bij een vet% van 30 % waarbij je dus een dikke pokkel hebt hangen.

En natuurlijk ligt het er ook aan wat vor lichaamstype je hebt, de een zet sneller massa aan dan de ander natuurlijk


gr rob
 

Big-T

Administrator
Admin
Founder - R.I.P.
+15 jaar member
Lid geworden
7 okt 2002
Berichten
55.010
Karma
3.183
Je kan heel groot worden natural, maar nooit zo groot als een gebruiker.

En het duurd uiteraard véél langer om een bepaald niveau te halen.
 

Anoniem80

Freaky Bodybuilder
+15 jaar member
Lid geworden
9 okt 2002
Berichten
5.972
Karma
87
Lengte
1m94
Massa
134kg
[Abeelding niet meer beschikbaar]

Dat is dus een plaatje van Hans Kroon, met dank aan 3XL. Die weet er volgens mij ook meer over te vertellen.
 

dandyman

Huge Freak
+15 jaar member
Lid geworden
1 mrt 2003
Berichten
7.925
Karma
1
ik ha dt ook al op ergogonics gelezen. ik hoop dat ik naturel al bij hem in de buurt kom.....maar ik heb nog een aantal jaren voor de boeg he
 

frietbakker

Ripped Bodybuilder
+15 jaar member
Lid geworden
9 nov 2002
Berichten
3.948
Karma
31
Is 3XL misschien niet die Hans Kroon?? Ik bedoel, 3XL komt uit Rotterdam, die Hans Kroon die leeft er ook zo'n beetje volgens het artikel, Hans Kroon traint 25 jaar, 3XL ook, beide naturel, groot (volgens de info die ik hier lees dan he, kheb 3XL nog nooit gezien), en nu levert 3XL ook al het plaaike van Hans Kroon.....

Nouja misschien issie het ook wel niet...
 

KaLe

Mommy's little monster
Elite Member
+15 jaar member
Lid geworden
8 okt 2002
Berichten
26.155
Karma
412
Lengte
1m69
Massa
95kg
hij isset niet! wel zo'n zelfde instelling ;)
 

Koning Eenoog

Incognito
Elite Member
+15 jaar member
Lid geworden
16 okt 2002
Berichten
28.250
Karma
5.495
Lengte
2m30
Massa
160kg
Vetpercentage
1%
HEb thuis ook een heel 'hoe word ik natural groot' trainingsboekkie van hem liggen. Staan wel handige tips in!
 

Deejay_Spike

Freaky Bodybuilder
+15 jaar member
Lid geworden
24 okt 2002
Berichten
6.329
Karma
26
Originally posted by frietbakker
Is 3XL misschien niet die Hans Kroon?? Ik bedoel, 3XL komt uit Rotterdam, die Hans Kroon die leeft er ook zo'n beetje volgens het artikel, Hans Kroon traint 25 jaar, 3XL ook, beide naturel, groot (volgens de info die ik hier lees dan he, kheb 3XL nog nooit gezien), en nu levert 3XL ook al het plaaike van Hans Kroon.....

Nouja misschien issie het ook wel niet...

neen kan niet want hun ideeën over training zijn toch wat verschillend neem ik aan... daarbij bankt hans kroon 'slechts' 130kg en 3xl over de 200kg :D
 

frietbakker

Ripped Bodybuilder
+15 jaar member
Lid geworden
9 nov 2002
Berichten
3.948
Karma
31
Originally posted by Spike


neen kan niet want hun ideeën over training zijn toch wat verschillend neem ik aan... daarbij bankt hans kroon 'slechts' 130kg en 3xl over de 200kg :D

Spike als je refereert naar het Artikel op Ergo waarin verteld wordt dat ie 135Kg kan banken, dan is dat niet juist. Dat is een artikel van toen hij 36 was, in het nieuwe artikel issie 43, 6 jaar verschil!! Maar inderdaad ·3XL is niet zo'n voorstander van HST, en Mr. Kroon wel zo te zien....
 

Deejay_Spike

Freaky Bodybuilder
+15 jaar member
Lid geworden
24 okt 2002
Berichten
6.329
Karma
26
welja, zoals ik zei, op 6 jaar tijd ga je toch ook niet opeens 200kg bankdrukken, zeker niet als je al 36 jaar bent :D

maar goed, zal wel een pak meer zijn nu idd. en 3xl is niet echt een voorstander, verder is hij toch massiever denk ik :D
 

Naar boven