Vlees en vis altijd afwegen voor je kookt en dit ook zo ingeven:
uitleg van Scoob hierover:
Bij vlees altijd het rauw gewicht nemen (bij Muscle Meat bevroren gewicht), omdat welk vlees of vis product je ook bakt, het altijd vocht dat van nature er in zit, naar buiten treed, maar geen geen macro's zoals eiwit, vetten etc zijn. Om een voorbeeld te geven: onze beef jerky labtest waar we 150gr biefstukken via de oven naar 50gr brengen. Deze 50gr heeft de voedingswaarde van de 150gr rauwe biefstuk. De 'Clue' is dat het niet uit maakt hoeveel vocht je verliest (via de oven verlies je bv vaak meer dan bakken), zolang het vocht van nature er maar in zat, en geen vocht was toegevoegd. Als je bv de LIDL diepvries kip zak koopt waar 8% water aan toegevoegd is (zie achterkant label), dan moet je dus anders gaan rekenen. We gaan nooit van bereid gewicht uit, omdat dit niet stabiel is. De ene keer vak je de kip een minuut langer dan de andere keer, waardoor het gewicht schommelt. Bij bereide producten in de supermarkt en bij Muscle Meat ligt dat anders, omdat dit machinaal gebeurt met minder dan een 1% afwijking. Daardoor kan je wel van bereid macro's uit gaan.
Bij vis zit er vaak een glacering om heen, bescherm laag van ijs. Ook wel uitlek gewicht. Stel er staat 600gr, uitlek gewicht 540gr. Dan betekent dat er om de vis 10% water toegevoegd is. Pak je dan deze vis, je weegt hem op 200gr, haal dan deze 10% er af. Je eet dan dus een rauw gewicht straks van 180gr.
Bij koolhydraten zoals rijst en pasta gaat de weg andersom, dit zuigt vocht op. Onze kant-en-klare basmati rijsten zijn bv makkelijk terug te rekenen: 100gr rauw = 250gr gekookt. Omdat je thuis niet weet hoeveel het opzuigt en het elke keer anders is, altijd met rauw gewicht rekenen.