We all inherit specific body types, known as somatotypes. There are three basic somatotypes: ectomorph, mesomorph and endomorph. Most people usually exhibit a predominance of one body type with aspects of the other two. Your main body type will be the one you can associate with in order to establish a fitness regiment.
..
How About an Ectomorph, Mesomorph, Endomorph or Something in Between?
by Robin K. Levinson
Some people, like supermodel Kate Moss, are born to be thin. These delicately built individuals are ectomorphs.
Others are destined to be muscular and athletic, like actors Arnold Schwarzenegger or Tom Cruise. They are mesomorphs.
Then there are the endomorphs, people like talk-show hosts Oprah Winfrey and Rosie O'Donnell, who sport softer, rounder bodies and have difficulty losing weight.
What this is based on
Those three broad categories of body types, or "somatypes," were created in the early 1940s--not by a physician or exercise specialist, but by American psychologist William H. Sheldon.
Sheldon, who died in 1977, developed his somatype theory after studying 4,000 photographs of college-age men. His primary research interest was drawing connections between body type and temperament. He theorized that ectomorphic people tend to be quiet and reflective; mesomorphs brim with energy and vigor; and endomorphic people are magnanimous and love to eat.
While those connections play a relatively minor role in modern psychology, Sheldon's body types have endured to influence, in part at least, how many people exercise, body-build, and manage their weight.
..
(zie
http://members.lycos.nl/macciocu/fitness/schema.html )
Herkennen van het eigen lichaamstype ( Genetica ) :
Niet iedereen reageert hetzelfde op een zware training met weinig herhalingen of een lichtere training met meer herhalingen. Om de individuele verschillen van het menselijk lichaam te definiëren heeft William H. Sheldon al in de jaren dertig een indeling in lichaamstypes gemaakt. Overeenkomstig zijn onderzoeksresultaten maakt Sheldon een onderverdeling in drie soorten lichaamsbouw: ectromorf, mesomorf en endomorf. Niemand behoort voor de volle 100 % tot één van deze types. Ieder mens draagt verscheidene kenmerken van de verschillende types in zich. Meestal betreft het mengvormen van twee van deze lichaamstype's.
Ik ben daarom dan ook van mening dat het niet mogelijk is om zomaar een algemeen trainingsschema op te stellen wat voor iedereen zou gelden (wat overigens wel veel te vaak gebeurt).
De ectomorf
Het ectomorfe type is lang en mager en heeft weinig vet en spiermassa. Voor hem is het moeilijk om spieren te ontwikkelen en hij kan vanwege zijn snelle stofwisseling heel veel eten zonder dik te worden. Hij heeft meestal lange armen en benen, een smalle borstkas en lange, dunne spieren.
De mesomorf
Het mesomorfe type heeft de meeste aanleg om spieren te ontwikkelen. Zijn borstkas is groot en breed en hij vertoont een duidelijke V-vorm, dat wil zeggen breedte van de schouders en taille omvang zijn goed geproportioneerd.
De endomorf
Het endomorfe type komt snel aan, maar ontwikkelt helaas langzamer spiermassa. Gezien zijn trage stofwisseling dient hij erop te letten dat hij niet dik wordt. Zijn musculatuur is veelal zacht, zijn heupen zijn breed en hij heeft vaak een rond gezicht. Hij neigt tot het opslaan van vet, dat zijn spieren gaat bedekken. Het endomorfe type breekt moeilijk vet af. Het vergt van hem veel discipline in training en voeding. Het endomorfe type kan door de juiste training en voeding het vet in zijn lichaam reduceren en een topconditie bereiken.
Trainingsschema's
Verschillende trainingsschema's voor verschillende lichaamstype's. Dat is wat je op deze pagina vind. Het niet mogelijk is om zomaar een algemeen trainingsschema op te stellen wat voor iedereen zou gelden (wat overigens veel te vaak gebeurt).
Indien je het stukje hieroven over fitness en lichaamstype hebt gelezen weet je nu precies waar het over gaat als we het hebben over meso/ecto of endomorf. Zo niet lees dit dan alsnog even door.
Belangrijk is dat je dus zelf je trainingsschema samenstelt aan hand van wat voor lichaamstype je hebt. Je kunt dus niet zomaar het schema van de ecto of endomorf volgen omdat zoals hierboven al is uitgelegd er niemand is die voor de volle 100% een ecot/endo of mesomorf lichaamstype heeft. Het is dus kunst om een middenweg te vinden die voor jouw van toepassing is.
Ectomorf opbouwfase defenitiefase
Trainingsdata/week
Prikkelintensiteit
Trainingsduur
Trainingsduur
Spiergroepen per training
Oefeningen per spiergroep
Aantal sets per oefening
Aantal herhalingen
Aërobe training
Aandeel voedingsstoffen:
Koolhydraten 55% 60%
Eiwit 20% 25%
Vet 25% 15%
2-3
70-90%
30-45 min.
30-45 min.
1-2
1-2
3-4
6-12h.(benen tot 15)
nee
4-5
70-90%
60-70 min.
60-70 min.
2-3
2-4
2-3
6-12h.(benen tot 15)
2-3 x per week
Mesomorf opbouwfase defenitiefase
Trainingsdata/week
Prikkelintensiteit
Trainingsduur
Spiergroepen per training
Oefeningen per piergroep
Aantal sets per oefening
Aantal herhalingen
Aërobe training
Aandeel voedingsstoffen:
Koolhydraten 60% 50%
Eiwit 20% 30%
Vet 20% 20
3-4
65-90%
45-60 minuten
2-3
2-3
2-3
6-12h.(benen tot 20)
2-3 x per week 15-20m
4-6
65-85%
70-90 minuten
2-3
2-4
2-4
6-15h.(benen tot 20)
4-5 x per week 30-45m.
Endomorf Opbouwfase Defenitiefase
Trainingsdata/week
Prikkelintensiteit
Trainingsduur
Spiergroepen per training
Oefeningen per spiergroep
Aantal sets per oefening
Aantal herhalingen
Aërobe training
Aandeel voedingsstoffen:
Koolhydraten 50% 40%
Eiwit 30% 40%
Vet 20% 20%
3-4
60-85%
60-75 minuten
2-3
2-3
2-4
6-15h. (benen tot 20)
3-4 x per week 20-30 min.
4-6
60-80%
70-90 minuten
2-3
2-4
3-4
8-20h. (benen tot 20)
5-6 x per w. 30-60 m.