Wat knip en plak werk over vetten...

Discussie in 'Voeding' gestart door Thanatos, 25 mei 2004.

MuscleMeat to webshop

Bezoekers aanwezig in Topic (Leden: 0, Gasten: 1)

 1. Thanatos

  Thanatos Competitive Bodybuilder +10 jaar member Topic Starter

  Berichten:
  1.594
  Leuk Bevonden:
  4
  Geslacht:
  Man
  Karma:
  0
  Hier wat knip en plak werk van mij..
  Informatie over vetten dus. Ik vond het wel interessant genoeg om te posten. Doe er je voordeel mee !!
  Vetten ?? Ja lekker !!


  Wat voor rol spelen vetten in het lichaam?? Waarom is frituur uit de snackbar slecht.. en nemen we lijnzaad olie als supplement om af te vallen ??

  Wat voor soorten vetten zijn er ?

  Je hebt plantaardige en dierlijke vetten.  - Verzadigde vetzuren, Vooral herkenbaar aan vaste substantie

  - Onverzadigde vetzuren, Enkel- en meervoudig. Deze blijven ook gekoeld vaak vloeibaar

  - Essentiele vetzuren, Omega 3-6-9

  - Transvetten

  - Cholesterol  Verzadigde vetzuren - transvetzuren (.1)

  Verzadigde vetzuren zijn erg stabiel. Dat komt omdat alle bindingsmogelijkheden zijn gebruikt om er een waterstofatoom aan te koppelen (ze hebben als het ware de handen vol en kunnen niets meer aanpakken). Verzadigd vet is op kamertemperatuur vast van vorm.

  Dieren slaan hun vet in verzadigde vorm op. Dat doen ze omdat deze vorm de organen beter beschermt en bovendien isolerend werkt waardoor de lichaamstemperatuur beter kan worden vastgehouden. Ook kan het lichaam de vitaminen A, D en E in dit vetweefsel beter opslaan. Vet in vlees en boter is dus verzadigd vet.

  Bij een relatief teveel aan verzadigde vetzuren kunnen sommige van deze moleculen, juist omdat ze zo stabiel zijn, niet worden afgebroken. Het lichaam wordt dan gedwongen om ze ergens in het lichaam op te slaan. Als dit aan de binnenkant van slagaders gebeurt kan dit arteriosclerose tot gevolg hebben, een op den duur levensbedreigende aandoening. Ook de elasticiteit van de cellen heeft te leiden onder een te hoge inname van verzadigde vetzuren.

  Niet zozeer de verzadigde vetzuren zelf als wel de verhouding verzadigde - onverzadigde vetzuren is van belang. Wij westerlingen hebben een verhouding van 20:1 terwijl een verhouding 4:1 optimaal is.

  Verzadigde vetzuren zitten in:

  - vlees en vleesproducten

  - kaas, roomboter, slagroom

  - bak-, braad- en frituurvet

  - kokosnoot, kokosolie en kokosvet

  - koffiewitmaker (creamer)

  - chocolade

  - koekjes en gebak

  - zoutjes

  Ook onder invloed van industriële bewerkingen verandert de vetzuursamenstelling. Onverzadigde vetzuren veranderen door deze bewerking in verzadigde vetzuren. Simpelweg kun je dan ook stellen dat bijvoorbeeld margarines die op basis van zonnebloemolie (van oorsprong onverzadigd en vloeibaar) zijn gemaakt, tijdens de bewerking - het moet tenslotte wél smeerbaar zijn - ineens verzadigd worden. Het worden dan transvetzuren.

  Verzadigde vetzuren die ontstaan zijn na een bewerking van onverzadigde vetzuren zijn na verhitting extra zwaar verteerbaar, bovendien vormen ze veel toxische stoffen. Hierbij valt met name te denken aan de vele plantaardige margarines (van oorsprong onverzadigde vetzuren - na bewerking verzadigd geworden en dan ook nog eens verhit om er vlees in te braden).

  Onverzadigde vetzuren (de plataardige oliesoorten) worden bij/na verhitting ook omgezet in transvetzuren en vormen, net als de margarines na verhitting veel toxische stoffen.

  Transvetzuren zijn eigenlijk vetten die normaal niet in de natuur voorkomen. Je komt ze tegen in koekjes, margarines, halvarines, snacks, snoep, koffiemelkpoeder, pizza's en verder alles wat gemaakt is met margarine en/of halvarine en/of geharde plantaardige olie. Transvetzuren zijn vetzuren die zijn ontstaan door de een of andere (fabrieksmatige) bewerking. Het lichaam heeft dan ook duidelijk moeite om transvetzuren te verteren. In 1961 is al geconstateerd dat deze transvetzuren het ontstaan van hart en vaat ziekten stimuleren. Ook is ontdekt dat ze een hoger risico geven op het ontstaan van borstkanker. Ze verhogen bovendien het niet gunstige LDL cholesterol en verlagen het gunstige HDL cholesterol. Het zijn met name de transvetzuren die cholesterolverhogend werken.

  Roomboter, een verzadigd vetzuur en verder onbewerkt, is, dit allemaal in overweging nemende, ook helemaal zo slecht nog niet. Het is zelfs meervoudig gezonder dan (dieet)margarine.

  Uiteraard is het één meer slecht dan het ander. Gebruik daarom voor het bakken en braden van oorsprong verzadigde vetten (ossewit, roomboter of kokosvet) of bij wijze van uitzondering enkelvoudig onverzadigde olie (olijfolie) - dit dan absoluut niet warmer maken dan 160 graden (smoren is beter). Hoge(re) temperaturen geven altijd meer oxidatie en kankerbevorderende stoffen. Plantaardige margarine om in te bakken is eigenlijk nooit een verstandige keuze.  Onverzadigde vetzuren (.1)

  Onverzadigde vetten zijn minder stabiel dan verzadigde vetzuren omdat ze van nature ongebruikte koolstofverbindingen hebben (ze hebben als het ware nog een paar handjes vrij). Heeft een vetzuur molecuul slechts één dubbele bindingsmogelijkheid beschikbaar dan spreken we van een enkelvoudig onverzadigd vetzuur. Heeft een vetzuur molecuul méér ongebruikte bindingsmogelijkheden dan spreken we van een meervoudig onverzadigd vetzuur.

  Het lichaam heeft meervoudig onverzadigde vetzuren nodig voor de volgende processen:

  - het omzetten van verzadigde vetten in bruikbare energie

  - vormt een onderdeel van celmembranen - nodig voor de elasticiteit

  - voor de vorming van onder andere prostaglandine (een hormoonachtige stof)

  Planten slaan hun energie op in de vorm van zowel onverzadigd als verzadigd vet. Koudgeperste plantaardige ***ën zoals lijnzaad, zonnebloem, soja en saffloer olie bevatten meervoudig onverzadigde vetten. Door de vele bindingsmogelijkheden zijn meervoudig onverzadigde vetten altijd vloeibaarder dan enkelvoudig onverzadigde vetten. Zo is olijfolie, een enkelvoudig onverzadigde vetsoort dan ook aanmerkelijk dikker dan lijnzaad olie.

  Verhitting van meervoudig onverzadigde vetzuren veroorzaakt oxidatie waardoor er veel vrije radicalen worden gevormd. Deze vrije radicalen kunnen in het lichaam een kettingreactie veroorzaken en vele cellen beschadigen. Het wordt dan ook met klem afgeraden om te bakken of te braden in meervoudig onverzadigde vetzuren. Gebruik voor het bakken en braden van oorsprong verzadigde vetten (ossenwit, roomboter of kokosvet) of enkelvoudig onverzadigde olie (olijfolie) - en dit dan vooral niet te heet maken. Plantaardige margarine is in dit verband nooit een verstandige keuze.

  Onverzadigde vetzuren zitten in:

  - vette vis (makreel, haring, sardientjes en aal maar géén lekkerbekjes)

  - koudgeperste lijnzaadolie

  - walnoten

  - visolie capsules

  - pindakaas

  - sesampasta

  - plantaardige olie (met uitzondering van kokosolie)

  - zonnebloempitten

  - teunisbloemolie

  Onverzadigde vetzuren (zowel enkelvoudige alsook meervoudige) helpen niet alleen bij de afbraak van verzadigde vetzuren maar ze houden ook de celwand elastisch en zijn gemakkelijker verteerbaar dan verzadigde vetzuren. In een vermageringsdieet is het daarom altijd verstandig om verzadigde vetzuren te vervangen door onverzadigde vetzuren.

  Een aantal vetzuren kan het lichaam niet zelf maken, dat zijn de zogenaamde essentiele vetzuren. Essentiële vetzuren zijn ook onverzadigde vetzuren.

  Essentiële vetzuren(.1)

  Er bestaan drie groepen essentiële vetzuren: omega 3, omega 6 en omega 9. Het zijn allemaal onverzadigde vetzuren. Het lichaam heeft essentiële vetzuren nodig voor veel processen. Zonder deze vetzuren is er geen normale groei mogelijk. Het hormoonsysteem en het afweersysteem zijn afhankelijk van deze vetzuren. Verder kunnen ook het bloed, de bloedvaten en het zenuwstelsel niet functioneren zonder essentiële vetzuren. Verder zorgen deze vetzuren voor de nodige elasticiteit van de celwanden. Kortom, ze zijn onontbeerlijk willen we ons lichaam gezond houden.

  De omega 3 vetzuren zijn zeer sterk onverzadigd. Hiertoe behoren alfa-linoleenzuur uit plantaardige ***ën en visoliën (EPA en DHA). Deze vetzuren blijven heel makkelijk in oplossing (vloeibaar) en helpen zo voorkomen dat gewone onverzadigde vetzuren of cholesterol gaat samenklonteren. Ze werken vet- en cholesterol verlagend en beschermen daarmee hart en bloedvaten. Bovendien voorkomen ze stolsels, houden het bloed dun en verlagen een verhoogde bloeddruk. Culturen die veel vette vissoorten (al of niet in combinatie met olijfolie) eten staan bekend om het feit dat hart en vaat ziekten er nauwelijks voorkomen.

  De omega 6 vetzuren zijn minder sterk onverzadigd dan de omega 3 vetzuren. De bekendste hiervan is wel linolzuur. Linolzuur wordt in het lichaam omgezet in gamma-linoleenzuur (GLA). Het lichaam heeft vitamine B6, zink en magnesium nodig om linolzuur om te kunnen zetten in gamma-linoleenzuur. Vervolgens wordt gamma-linoleenzuur met behulp van B3, B6 en C omgezet in prostaglandines 1 en 3 (hormoonachtige stoffen). Deze prostaglandines (er zijn meerdere soorten) remmen ontstekingsreacties, werken vaatverwijdend, remmen trombosevorming, verlagen de bloeddruk, remmen de aanmaak van cholesterol en stimuleren afweercellen. Je zou hier kunnen spreken van gezondmakende prostaglandines.

  Veel mensen hebben problemen met de omzetting van linolzuur in gamma-linoleenzuur (GLA). Dat kan veroorzaakt worden door een genetische zwakte of door een te hoog (verzadigd) vet- of alcoholgebruik. Ook een te hoog aanbod of een tekort aan genoemde mineralen en vitaminen kan de omzetting verstoren. Het is te begrijpen dat dit vrij veel problemen kan veroorzaken omdat dan ook de juiste prostaglandines (1 en 3) niet gemaakt worden. Van nature komt gamma-linoleenzuur voor in teunisbloemolie, zwartebessenzaadolie en borage olie. Hiemee omzeil je als het ware de omzetting.

  Daarnaast veranderd linolzuur wat niet kan worden omgezet in prostaglandines 1 en 3 (zie boven), in arachidonzuur in de vrijgezette vorm. Arachidonzuur gebruikt het lichaam om prostaglandine 2 aan te maken. Deze prostaglandine heeft een sterk ontstekingsbevorderende werking. Vaak zie je aan het eind van deze cyclus dan ook astmatische, reumatische, eczeem- en oedeemachtige klachten. Het weglaten van linolzuur (dus ook linolzuur verrijkte margarines) en het opvoeren van de omega 3 vetzuren (vette vis) geeft dan ook vaak verbetering van deze klachten.

  Omega 9 vetzuren zijn enkelvoudig onverzadigde vetzuren. De bekendste hiervan is wel oliezuur. Olijfolie bevat heel veel oliezuur. Oliezuur heeft een sterk cholesterolverlagend effect. Het verhoogt HDL (gunstig - high density lipoproteins) cholesterol niet, maar verlaagd het LDL (schadelijk - low density lipoproteins) cholesterol. Een werking die ver uitstijgt boven die van linolzuur verrijkte margarines. Hiervan is aangetoond dat ze bovendien veel vrije radicalen vormen omdat er nauwelijks anti-oxidanten worden toegevoegd aan margarines.

  Waar zitten Omega 3 vetzuren - alfa linoleenzuur, EPA en DHA in ?

  - Lijnzaad olie

  - Lijnzaad

  - Raapzaadolie

  - Hennep olie

  - Walnoot olie

  - Walnoten

  - Omega 3 margarines

  - Tonijn

  - Haring

  - Zalm

  - Makreel

  - Sardientjes

  - Visolie capsules

  Waar zitten Omega 6 vetzuren - linolzuur in ?

  - Distel olie

  - Zonnebloem olie

  - Plantenmargarine

  - Maiskiem olie

  - Soja olie

  - Tarwekiem olie

  Waar zitten Omega 9 vetzuren in ?

  - Olijfolie

  Wat is Cholesterol ?

  Cholesterol is een belangrijke stof voor ons lichaam.. ook al doet de media ons dat niet snel geloven. Het speelt een belangrijke rol bij de opbouw van celwanden, vorming van hormonen, vitaminen en galzuren. Er moet echter wel een onderscheid gemaakt worden tussen de 2 soorten cholesterol. Cholesterol is een vetachtige stof die voorkomt in alle cellen in ons lichaam. De stof wordt getransporteerd in de vorm van eiwitdeeltjes, de zogenaamde lipoproteïnen: Low-Density-Lipoproteïnen (LDL) en High-Density-Lipoproteïnen (HDL). LDL wordt ook wel het slechte cholesterol genoemd, omdat het verstoppingen in de bloedvaten kan veroorzaken, met als gevolg hart- en vaatziekten. Het HDL voert het teveel aan cholesterol af naar de lever en is daarom het goede cholesterol.(.2)

  Cholesterol wordt voor het grootste deel aangemaakt in ons lichaam. Namelijk de lever. Verder komt het binnen via ons voedsel en dan met name via dierlijke vetten als vlees, worst, spek, roomboter, kaas en chocolade. Dus vornamelijk vettige producten zijn een bron van cholesterol. Echter moet men er rekening mee houden dat een verhoogde cholesterolspiegel zorgt voor flinke aanzettingen in de aderwanden en zo verstoppingen veroorzaakt.

  Eieren staan ten onrechte bekend als cholesterolverhogers. Een ei bevat belangrijke eiwitten, vitaminen, mineralen (ijzer, calcium) en cholesterol. Dit maakt veel mensen al aan het schrikken. Je moet inderdaad met cholesterol oppassen, maar er is een groot verschil tussen cholesterol in het bloed en in de voeding. Een hoog cholesterolgehalte vergroot de kans op hart- en vaatziekten. Maar cholesterolrijke voeding heeft weinig invloed op het cholesterolpeil in ons bloed. Het eten van verzadigde vetten is veel slechter voor het cholesterolgehalte in het bloed, dan het eten van cholesterolrijk voedsel als een eitje. Een ei bevat bovendien onverzadigde vetten, die helpen het risico op
  [Link niet meer beschikbaar]hart- en vaatziekten te verkleinen.  Tot besluit kan ik een ieder die een gezonde olie als supplement wil gebruiken Omega & More Perfect Balance olie aanraden. Dit is een mooi uitgebalanceerd product. Weldegelijk aan de prijs maar wel bijna in elke reform/drogisterij te krijgen. Verder bestaat er van deze producent ook kokosvet om in te bakken. Kijk voor wat meer info op : www.witsenburg.net.  Bron :

  (.1) http://www.kruidenvrouwtje.nl

  (.2) http://www.gezondheidsnet.nl/display.php?categoryID=526&cms[contentID][6388]=1457

   
  Laatst bewerkt door een moderator: 7 okt 2017
 2. Santoz

  Santoz Freaky Bodybuilder +10 jaar member

  Berichten:
  5.255
  Leuk Bevonden:
  0
  Geslacht:
  Man
  Karma:
  0
 3. GIIANT

  GIIANT Cool Novice Elite Member +10 jaar member

  Berichten:
  95
  Leuk Bevonden:
  0
  Geslacht:
  Man
  Karma:
  0
  Lengte:
  2m
  Massa:
  112kg
  Vetpercentage:
  23%
  Goede info m8 :thumbs:
   
 4. Andries

  Andries Dutch Bodybuilder +10 jaar member

  Berichten:
  382
  Leuk Bevonden:
  3
  Geslacht:
  Man
  Karma:
  0
  Lengte:
  1m89
  Massa:
  95kg
  Vetpercentage:
  15%
  Verhitting van meervoudig onverzadigde vetzuren veroorzaakt oxidatie waardoor er veel vrije radicalen worden gevormd. Deze vrije radicalen kunnen in het lichaam een kettingreactie veroorzaken en vele cellen beschadigen. Het wordt dan ook met klem afgeraden om te bakken of te braden in meervoudig onverzadigde vetzuren. Gebruik voor het bakken en braden van oorsprong verzadigde vetten (ossenwit, roomboter of kokosvet) of enkelvoudig onverzadigde olie (olijfolie) - en dit dan vooral niet te heet maken. Plantaardige margarine is in dit verband nooit een verstandige keuze.


  Dus klopt het nou dat als je bij de visboer een gebakken visje koopt dat eigenlijk ongezond is? Daar staat de pan op 200 graden en word de vis gebakken in sojaolie
   
 5. Da Stack

  Da Stack Cool Novice Elite Member +10 jaar member

  Berichten:
  199
  Leuk Bevonden:
  0
  Geslacht:
  Man
  Karma:
  0
  Inderdaad, bedankt voor deze VETTE toelichting bro! :D
   
 6. volkan

  volkan Dutch Bodybuilder +10 jaar member

  Berichten:
  468
  Leuk Bevonden:
  16
  Geslacht:
  Man
  Karma:
  0
  Lengte:
  1m81
  Massa:
  88kg
  Een karma punt van mij bro ;)
   
 7. Pascal

  Pascal Ripped Bodybuilder +10 jaar member

  Berichten:
  4.258
  Leuk Bevonden:
  1
  Geslacht:
  Man
  Karma:
  0
  goed stukje kerel :thumbs:
   

Deel Deze Pagina

 1. Deze website gebruikt cookies om inhoud en advertenties te personaliseren, uw ervaring aan te passen en u ingelogd te houden als u zich registreert.
  Door deze website verder te gebruiken, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies.
  Ontzet Notitie